• Včera došlo , dnes sa chválim :)

Konečne sa mi podarilo zohnať nepoškodený ciferník za "prijateľnú" cenu . Samozrejme , dalo by sa vyrobiť nanovo , ale náklady by boli asi porovnateľné s týmto . Kto robí s takýmito hodinami , vie o čom hovorím .

Ale toto je nanajvýš osobné . Chcem dať dokopy kuchynské hodiny po rodičoch . Stále si pamätám kde boli zakvačené . A to odbíjanie ma prenáša do detstva ...

Len sa modlím , aby si to užila aj mamka :| ....

• Moc pekne

• Takže pomaličky sa spustím do menšej recenzie. Ako je to u mňa zvykom - sice s dvojdňovým oneskorením - ale ma v piatok potešil balíček od DHL a v ňom sa skývajúce krásky.

Začnem tak trošku pohľadom do minulosti. Niekto z vás tu už písal: "potápok nikdy nie je dosť" (:)). Ešte keď ich mal výrobca v ponuke na svojich stránkach som po nich pokukoval, pokukoval a to dovtedy, kým sa z webstránky nestratili. No nič, boli peknúčke, ale už sú preč.

A asi tak pred 2 týždňami sa zratu na Chrono24 objavili, a neveril som vlastým očiam: boli v zostave, aké by som si vybral z webstránky výrobcu - s pekným gumeným náramkom a k tomu náramok vyrobený z umelých fliaš "vylovených" z mora a presne v tej farbe aké by som chcel.

Ide teda o hodinky:

Christopher Ward C60 Elite1000

Značka ma zaujala už viac než rokom, a sledoval som, ako sa "mikrobrand" začne vyťahovať čoraz vyššie a vyššie (stačí sa pozrieť na súčasné ich ponuky, vlastné strojčeky!! medzi ktorými ma zaujal a C12 Loco!!).

Plánoval som na leto niečo farebnejšie a ľutoval som, že tieto modré už nemali v ponuke. Po objavení sa na Chrone som okamžite začal búchať po klávesnici - cena menej než polovička ponuky z niekdajšej original z webrstánok a kto mu ešte aj presne ten náramok, ktorý som v minulosti chcel. Hodinky ešte viac než rok dokonca v záruke!!! Nechcelo sa mi veriť, vyžiadal som viac fotiek od predajcu (nie firmy, ale súkromná osoba), ktoré mi ochotne a bez problémov aj poslal.

PRVÉ DOJMY

V piatok som bol na dlhšej ceste, balíček prebrala žena, ktorá mi hneď aj volala, že mi došli hodinky (vedela o nich :)). Po príchode domov rozbalenie a hodinky v peknom drevenom obale s koženým krytom so značkou výrobcu a plus obal navyše s druhým náramkom. V obale aj dokumenty, handrička a samotné krásky. Čo ma na prvý pohľad prekvapilo bolo to, že v skutočnosti vyzerajú o 100% lepšie ako z rôznych fotiek či už z netu, aleb z tých, ktoré mi predajca posielal. Hodinky takmer v stave čisto nových... kráááása.....

PÚZDRO a STOJČEK

Púzdro vyrezané z titanu (!!!!) a spracovanie na takej úrovni, že by si človek myslel, že je to oceľové... jedným slovom: krááása!

Tvarovanie púzdra na moje zápästie: vynikajúce.

Veľkosť: s priemerom 42mm a LtL 49,3mm vynikajúce. Kto by tvrdil, že hrúbka (výška) púzdra 15,4mm je moc, tak v tomto bode treba povedať a dodávať, že tieto hodinky sú testované na tlak zodpovedajúci 1000m/100ATM (JEDEN KILOMETER) a k tomu zadná krytka je priehľadná s ponukou pohľadu na stroček SELLITA. Napriek vyššie uvedeným číslam hodinky na ruke vôbec nepripadajú mohutne, skôr naopak, sú také akurátne a to môžu vďačiť aj ľahúčkej hmotnosti.... (z netu: "titan 2.triedy – s najvyšším pomerom pevnosti k hustote zo všetkých kovových prvkov, ktoré sú známe svojou nízkou hmotnosťou a odolnosťou voči korózii" :))

Až keď som sa viacej zaboril do týchto hodiniek na nete som zistil, že oni prešli nemalým faceliftom a tie moje konkrétne poháňa strojček SELLITA SW220-1 ("ekvivalent" ETA 2836-2). Sú to moje prvé hodinky so strojčekom sellitka a ktomu ešte dotiahnuté na COSC úroveň o čom som dostal samozrejme aj príslušný certifikát. Paráda! Keďže mám dvoje hodinky FORTIS so strojčekom ETA 2836-2 tak potvrdzujem, že práca automatického naťahovača sellitky 220-1 a 2836-2 je identická (obojstranný, a oproti rôznym iným strojčekom taký akoby ťažkopádny, no účinný náťah.....). Rezerva náťahu je niekde v okolí 40 hod. (o niečo viac ako základnej SW200, čo má len okolo 38 hod. - no na toto by som pozeral už trošku smutnejšie), čož sa môže zdať v súčasnosti oproti Powermatic80 a podobným v okolí 70 hod malá, avšak pre mňa úroveň COSC vyvažuje túto maličkosť. Dávnejšie mali v ponuke aj 300ks limitku no so sellitkou 200 a bez možnosti nakuknutia na strojček - no som rád, že nemám túto limitku ;).

Do ľavej strany púzdra je zapracovaný automatický heliový ventil, taktiež pochvala výrobcom (O.K. patrí to k potápkam, ale táto funkcia bude u mňa - a u väčšiny vlastníkov akýchkoľvek potápok - najmenej využívaná).

CIFERNÍK, LUNETA, SKLO

Ciferník krásny, vkusný hlbokomodrej farby (v závislosti na inenzite svetla okolia) vkladané hodinové indexi s takmer pretekajúcim lumi (:)), ľahúčko a príjemne odčítateľné, všetky ručičky (hodinová, minutová aj sekundová) akurátne na môj vkus (nech to vymyslel hocikto, v tomto smere máme podobný vkus). V okienku deň/dátum sú na čiernom pozadí bielé písmenká a čísla - a zase, na moje oči prekvapivo dobre odčítateľné.... Na ciferníku oranžový nápis "Chronometer" - radosť pre takých ako ja, ktorý až prehnane sleduje presnosť strojčekov (:love:).

Luneta je keramická, farebne pekne doladená k ciferníku. Na môj vkus sa trafili aj s kombináciu modrej farby s decentnou oranžovou os 0-15 min. - vynikajúci farebný výber! Luneta sa otáča v jednom smere a so zastavením bez tolerancie (pohybu) v bode zastavenia - výborná práca. Sklíčka z oboch strán púzdra s hrúbkou ako to na nete píšu 3,4mm (čož sa mi nezdá, lebo takúto hrúbku vôbec nevidno) s výborným antereflexom (no na Biatec NEMAJÚ - touto cestou pochvala borcom zo Zvolena!!!). Korunka s možnosťou skrutkovania pracuje lepšie ako na mijich OMEGA Seamaster - čo ma tiež milo prekvapilo!

NÁRAMOK

Podarilo sa mi kúpiť presne s tými náramkami s akými som chcel. Celotitanový náramok nemám, no tie som ani nechcel. Šírka náramku 22mm a k tomu obidve (gumený aj ten z "umeliny" - presnejšie povedané: #tide ocean material®) majú rýchloupínacie kolíky, čo tiež veľmo chválim (teraz ich mám na ruke s tými #tide ocean material® - ale obidve aj napriek možno väčšej hrúbke sedia na zápästí výborne).

ZÁVEROM

Hodinky Christopher Ward som sledoval už dlhší čas, a veľmi som chválil tých borcov, ktorí občas nejaké fotečky nahodili z vlastnej zbierky. Tušil som, že v skutočnosti vyzerajú lepšie než na akejkoľvek fotke. A nemýlil som sa! Chlapi, hodinky s titanovým púzdrom, pekným spracovaním, COSC strojčekom, 1000m (O.K. - vieme ako to je...) a za p.d cenu (kupoval som ich za menej než polovicu origin ceny a navyše s jedným nepoužitým náramkom, ktorý ponúkajú za 75,-EUR - no v tejto konkrétnej farby už ani nie). No čo ešte dodať: ťažko sa mi dávajú z ruky dole.....