Biatec Watches - prečo práve Eterna strojčeky?

  • Chcel by som vám vysvetliť, prečo som sa rozhodol práve pre značku ETERNA ako dodávateľa švajčiarskych strojčekov pre našu značku Biatec.

    1, Nikdy som nemal veľmi blízko k japonským strojčekom Seiko, Miyota a podobne.
    2, Chcel som sa trochu "odlíšiť" od konkurencie...
    3, Ako všetci dobre vieme, ETA už dlhodobo deklaruje obmedzenie dodávok svojich strojčekov mimo skupiny Swatch group. Nemyslím si teda, že by bolo vhodné založiť novú značku hodiniek, ktorá bude hneď od začiatku závisieť a zápasiť s komplikovanými dodávkami strojčekov. Ostala Sellita, ktorá vlastne robí kópie ETA. To som vylúčil tiež, keď už tak originál. No a do úvahy pripadal ešte pomerne dobrý a od ETERNY lacnejší Soprod. Na stranu ETERNY som sa priklonil práve vďaka ich revolučnému kalibru 39xx. Inžinieri, ktorí ho vymysleli by podľa mňa mali byť nominovaní na Nobelovú cenu:-)

    Ide totiž o to, že tento kaliber má akýsi "základný modul" na ktorý je možné pridávať ďalšie rôzne moduly a tým ho modifikovať resp. obohacovať o ďalšie komplikácie.

    Takto vyzerá základný modul:

    Pridaním jedného modulu z neho vytvoríte klasický naťahovací strojček:

    Pridaním iného modulu s rotorom zas klasický automat:

    Pridaním veľmi vydareného chronografového modulu urobíte zo strojčeka stopky (fotka bez rotora):

    A existuje mnoho ďalších prídavných komplikácií, ako napríklad možnosť pridať stredovú GMT ručičku, mimostredovú GMT ručičku, centrálnu sekundovú ručičku, 24 hodinový čas. Dokopy je to 88 možných verzií! Z toho vyplýva aj jednoduchšie osádzanie strojčekov do rovnakých púzdier hodiniek. Zväčša nie je potrebné zmeniť priemer ale iba výšku, resp. zadné veko a dá sa použiť to isté púzdro na viac verzií.

    Navyše, Eterna má bohatú, viac ako 150 ročnú históriu. Ich najprelomovejší objav bolo pridanie ložísk na zlepšenie pohybu a zníženie trenia rotora. Z toho vychádza aj ich logo pozostávajúce z piatich guličiek:


    Eterna ako spoločnosť kedysi pôsobila ako celok a až v roku 2012 sa rozdelila na dve celkom samostatné jednotky - Eterna (hodinky) a Eterna movement (strojčeky).

    External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

  • Tie moduly ale určite nie sú žiadna novinka. Tak fungú všetky bežné stoje, napríklad ETA 2893-1 až 3, 2895, 2896, 2801 a podobne sú všetko verzie 2892. Spomínaný Soprod tak isto http://www.soprod.com/mecanique/#complication a má aj day-date
    Toto modulové riešenie práveže nie je moc obľúbené lebo to z hodinárstva tak trochu robí skladanie lega, je to lacnejší prístup oproti integrovaniu kompilácií. Pochvaľujú si to naopak hodinári lebo v prípade poruchy modulu akurát vymenia modul.

    Priznám sa, že o tejto Eterne moc neviem, neštudoval som konštrukciu, môj favorit je momentálne Soprod A-10 (ak sa nedá zohnať ETA 2982-A2) s tým mám vynikajúce skúsenosti, je to overený Seiko dizajn a spracovanie je špičkové aj za prijateľnú cenu.

    Omega Speedmaster Professional Moonwatch 311.30.42.30.01.006 | Omega Seamaster 300m Co-axial chronometer 212.30.41.20.01.003 | Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 WAY211A.FT6068 | Seiko SKX009K2 | Citizen Eco-drive BY0000-05E

    Ω Spartanova zbierka

    YouTube: Spartan's watch reviews

    INSTAGRAM: @spartans_watches

  • Obidva. ETA 2892-A2 aj Soprod A-10 ponúknu určite viac verzií ako 88 Valjoux 77xx tak isto. To čo som sem dal, sú len továrenské moduly Soprodu. Keďže Soprod je kompatibilný s ETA 2892-A2 preto sa volá A-10 (Alternance 10) pasujú na neho Dubois Dépraz moduly (s drobnými úpravami) a tí robia úplne všetko vrátane špecialít ako je Yacht timer. Nepočítal som počet ich verzií, keďže ich nemajú nikde vymenované, ale som presvedčený, že ich je viac ako 88. Triple-date chronograf moonphase tiež nie je žiadny problém.

    Problém modulov je, že stroj s modulom je vždy výrazne väčší ako integrovaný. Potom sú tam detaily ako napríklad, že modulové chronografy majú tlačítka chronografu na vrchu hodiniek (nie v strede). Vadiť to bude asi málokomu ale čo sa týka hodnoty, modul sa s integrovaným strojom rovnať nemôže.

    Inač ešte k tej sellite: Ku dnešnému dňu ja považujem Sellitu v prípade SW-200 za rovnocennú ETA 2824-2. Sellita veľmi dlho vyrábala stroje pre ETA a myslím, že stále robí pre ETA zdobenie a úpravy, takže veľa ETA strojov vyrobila Sellita, takže nie je dôvod, aby tam bol kvalitatívny rozdiel.

    Omega Speedmaster Professional Moonwatch 311.30.42.30.01.006 | Omega Seamaster 300m Co-axial chronometer 212.30.41.20.01.003 | Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 WAY211A.FT6068 | Seiko SKX009K2 | Citizen Eco-drive BY0000-05E

    Ω Spartanova zbierka

    YouTube: Spartan's watch reviews

    INSTAGRAM: @spartans_watches

  • O Eterne bolo písané v minulom čísle Watch magazíne. Bol tam celí profil a nej aj história a to ze v roku 1932 bol rok kedy bola založená firma ETA ako dcérska spoločnost Eterny a to mi príde ako celkom dobra minulosť Eterny

  • Mal som Eternu fyzicky v rukach.Skuska na vibrografe prebehla dobre.Vstupna aj vystupna paleta na kotve kroku nastavena dobre - bez zakmitov.Presnost v polohachdobra.Pri dlhsom testovani - minimalny rozdiel v amplitude / priblizne 5stupnov / , tym je zarucene minimalne kolisanie presnosti chodu.Ak Eterna dodrzi tento standard / co predpokladam,ze ano /bol vyber strojceka dobra volba.

  • Podla mna uplne super volba. Eterna je OK. Kaliber 39 je modularny a ma byt alternativou k ETE. Jedna sa konstrukcne novy kaliber, co je podla mna velke plus. Jedine co vidim ako dost velky problem, je to, ze su dost tazkopadny (chyba im drive)- aspon mne to takto pride. Aj vo svojich produktoch Eterna pouziva tento kaliber vemi malo - prve hodinky sa objavili az v roku 2015. Nasadzovanie jednotlivych verzii kalibra je velmi pomale. Mozno to zle vidim a je to beh na dlhe trate. Mozno to vedia dobre vyrobit, ale nevedia predavat.

    Minuly rok som zhanal nieco nove pre seba a poziadavka bola: rucny natah + datum. Pri tejto poziadavke je vyber velmi, velmi maly. Presiel som si vsetky moznosti vyrobcov kalibrov. Eterna bola jednym z kandidatov a dost som sa nan spoliehal. Po komunikacii s Eternou som dostal odpoved, ze kaliber 39 v prevedeni rucny natah + datum by mal byt uvedeny na Baselworde. Doteraz sa tak nestalo - ziadna zmienka na ich stranke ani nikde inde.

    Na webe som nasiel info, ze kaliber 39 uviedli na trh v roku 2012, no doteraz je jeho rozsirenie velmi male. Zatial som ja na trhu nenasiel vela hodiniek s tymto kalibrom v akomkolvek prevedeni.

    Kazdopadne som velmi rad, ze sa Peto rozhodol pre tento kaliber - podla mna je to krok spravnym smerom. Ako sm uz pisal v inom vlakne, velmi rad by som privital nejaky modelovy rad v ktorom by bol tento kaliber pouzity v prevedeni rucny natah + datum. Velmi silno by som uvazoval nad jeho kupou.

    je: Prim: cal. 68, CHR. WARD C9 5 Day Small Second: SH21, NOMOS Club Date: DUW 4101

    bolo: Aviator mechanical A-3105-6975647: Poljot 3105, Steinhart Marine Chronometer II arabic: Unitas 6498, STEINHART Military 42, Davosa Ternos Ceramic, Junkers Spitzbergen F13 6110-5: Poljot 3133

  • @rustin, kaliber ktorý ty hľadáš je s najväčšou pravdepodobnosťou kaliber 3903M. Mal by mať manuálny náťah a dátumový veniec. Možno si ho nenašiel aj preto, lebo v popise nesprávne uviedli, že ide o self winding movement ale nie je tomu tak, mal by to byť ručný náťah.

  • Dakujem za info. Ja som, ale nikde o nom nenasiel ziadnu zmienku. A to nehovorim o realnych hodinkach. Pozeral som aj eterna watch a aj eterna movements.

    je: Prim: cal. 68, CHR. WARD C9 5 Day Small Second: SH21, NOMOS Club Date: DUW 4101

    bolo: Aviator mechanical A-3105-6975647: Poljot 3105, Steinhart Marine Chronometer II arabic: Unitas 6498, STEINHART Military 42, Davosa Ternos Ceramic, Junkers Spitzbergen F13 6110-5: Poljot 3133