Watch winder alebo natačanie hodiniek.

  • Očakával som taktúto reakciu, ale nikto netvrdí, že tie hodinky vybuchnú, keď budú naťahované do jedného smeru a vždy zdôrazňujem, že je to poškodenie minimálne, prejavilo by sa po veľmi dlhej dobe, ale stále je to úplne zbytočné opotrebovanie. Tým som chcel predísť tejto diskusii, ale nepodarilo sa. Čo som týmto celým chcel vyjadriť:
    Je v situácii, kedy kupuje winder. Áno, hodinky natiahne asi každý winder. Potom sú isté vlastnosti, ktoré dávajú "pridanú hodnotu" ako je možnosť nastavenia ideálnych otáčok, obojstranného naťahovania, kolmé uchytenie, dizajn, tichosť atď. Otázka je teda: prečo by si teda nekúpil taký winder, ktorý má ideálne vlastnosti? Aký má zmysel argumentovať, že ostatné sú len o trošku horšie, keď si môže kúpiť ideálny na dvoje hodinky za 65€.

    To práveže vôbec nie, práve naopak, pri nosení sa hodinky opotrebuvajú nutým spôsobom spojeným s vykonávaním ich funkcií, pri nadmernom naťahovaní sa opotrebúvajú úplne zbytočným spôsobom (aj keď znova zdôrazňujem, že to môže byž zanedbateľné).

    Myslím, že obaja vieme o čom ten druhý hovorí, len sa nevieme stretnúť, pretože ty sa snažíš držať ideálneho stavu a ja hovorím, že ideálny stav nie je taký dôležitý. Všetko nie je čierno-biele, to čo nie je ideálne nemusí byť nutne zlé... Závisí čo od hodiniek očakávaš ako s nimi checeš žiť, ak ich checeš zachovať pre budúce generácie, treba sa o ne aj patrične starať.
    Ale s tým, čo si napísal, sa dá iba súhlasiť...

    Čo sa týka druhého komentu, keď tvrdíš "pri nosení sa hodinky opotrebuvajú nutým spôsobom spojeným s vykonávaním ich funkcií" s tým samozrejme súhlasím, ale bavíme sa o situácii, keď hodinky nenosí, takže prečo by som ich teda radšej nemal nechať zastaviť a neušetriť peniaze za winder? (To je len rečnícka otázka, viem si odpovedať aj sám, píšem to len na margo ideálneho stavu). Napokon ani pri nosení nedokážeš regulovať počet otáčok, takže podľa správnosti by som nemal viesť moc aktívny život s hodinkami na ruke... Práve preto je tam spojka ktorá bráni pretiahnutiu pera, ale ložisko rotora samozrejme trpí. Ale to je život... život s hodinkami, ja by som sa týmto zbytočne nestresoval.
    :drapeaublanc:

    Tempus Fugit

  • Tak verím, že aspoň zhodneme na tom, že ak si môže kúpiť winder s ideálnymi vlasnosťami a zanedbateľným cenovým rozdielom, mal by tak učiniť napriek tomu, že by mu poslúžil aj winder s horšími vlastnosťami.

    Aj na to, ako regulovať počet otáčok pri nosení už prišli, vie to Nomos Neomatik, ten zastaví rotor pri plnom natiahnutí, v Nomose asi rozmýšľajú podobne ako ja :)

    Omega Speedmaster Professional Moonwatch 311.30.42.30.01.006 | Omega Seamaster 300m Co-axial chronometer 212.30.41.20.01.003 | Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 WAY211A.FT6068 | Seiko SKX009K2 | Citizen Eco-drive BY0000-05E

    Ω Spartanova zbierka

    YouTube: Spartan's watch reviews

    INSTAGRAM: @spartans_watches

  • Áno, zhodneme.
    Ja mám tiež rád vychytávky, len sú pre mňa bohužiaľ málo prístupné a ak by som si ich zadovážil, pribudol by v mojom živote stres a starosti o ich "zdravie". Takto mi ostáva len dúfať, že švajčiarsky inžinieri dostatočne dimenzovali životnosť ložiska rotora ;)

    Tempus Fugit

  • Ja pouzivam v praci ELMA na 12kusov.Nakolko nema casovac,mam to zapojene cez spinacky.Nastavene je to od 6,00 do 22,00 kazde dve hodiny po 15minut.V praxi som sa nestretol s kalibrom ktoremu by to nestacilo.