Rolex Explorer-historie i současnost: Ref. 214270

  • Rolex Explorer-historie i současnost: Ref. 214270

    Poďme sa spoločne pozrieť na históriu a súčasnosť jedného z kultových modelov značky Rolex, na modelovú radu Explorer.

    Už v dávnej dobe sa snažili prieskumníci a horolezci dobyť vrchol Mount Everestu, ale až 29. mája 1953 Novozélanďan Edmund Hillary a nepálsky Šerpa Tenzing Norgay ako prví ľudia pokorili túto najväčšiu horu sveta i každý z ich 8848 metrov. Hodinárska značka Rolex sa v tom čase už tešila značnej popularite a tak isto nikoho neprekvapí fakt, že sa stala oficiálnym partnerom a dodávateľom hodiniek pre túto expedíciu. V potrebe hodiniek, ktoré by vydržali drsné podmienky počas výstupu a dokázali by čeliť teplotám v ešte väčšom rozsahu než sú teploty od -20 ° C až po + 40 ° C a zároveň by mali špecifikáciu chronometra, predstavila značka Rolex model Explorer, vyvíjajúci sa od roku 1930, ako to najlepšie, čo mohla celej výprave ponúknuť.


    Wikipedia.org


    Iste mi tu dovolíte malé odbočenie, hodinky Rolex mal na ruke Tenzing Norgay (môžeme si ich prezrieť v múzeu značky Rolex v Ženeve), zatiaľ čo Edmund Hillary mal na ruke hodinky anglickej značky Smith, takže sa už asi nedozvieme, ktoré hodinky boli na vrchole naozaj prvé. Snažil som sa dopátrať, či na ňom stáli obaja horolezci, ale v tejto súvislosti sa väčšinou uvádza: Ako prvý stáli na vrchole Mount Everestu 29. mája 1953 Novozélanďan Edmund Hillary a nepálsky Šerpa Tenzing Norgay.



    V muzeu Clockmaker's Company v Londýně můžeme vidět hodinky Smiths Deluxe, které byly na Everstu a které muzeu údajně věnoval sám Edmund Hillary

    http://www.timefactors.com/smiths.htm



    A teď již zpátky k hodinkám Rolex Explorer a přímo k novému provedení Rolex Explorer Ref. 214270:


    Modelový rad Explorer rozpoznáme na prvý pohľad podľa charakteristického číselníku s veľkým lumi trojuholníkom na indexe dvanástej hodiny a s arabskými číslicami pre indexy 3., 6. a 9. hodiny. Porovnaním staršieho a nového modelu zistíme, že vyzerajú takmer totožne. Hlavnou zmenou je dĺžka a veľkosť ručičiek nutná pre kritizovaný prázdny priestor na číselníku a pre ich neschopnosť dosiahnuť až k indexom.

    https://monochrome-watches.com/rolex-explorer…e-photos-price/


    Číselník nového modelu pre rok 2016 sa chváli vyrovnanejším pomerom veľkosti indexov a ručičiek v pomere k prázdnemu miestu na ňom. To všetko zaručuje skvelú prehľadnosť a čitateľnosť údajov. K jeho osvetlení sa až približne do roku 1998 používalo trícium, ale vzhľadom na jeho zaradenie do skupiny rádioaktívnych materiálov sa od jeho používania upustilo a nahradila ho vrstva Superluminova. Nie tak dnes, značka Rolex používa na osvitu patentovaný Chromalight svietiaci modro a údajne dosahujúci dlhšiu svietivost než štandardná Superluminova.



    Hodinky jsou osazeny in-house strojkem 3132. Vzhledem k tomu, že nemají průhled, nemůžeme jej sledovat v činnosti ani si prohlédnout jeho části. Strojek má vysokou úroveň strojírenského zpracování s důrazem na robustnost, spolehlivost a přesnost. Má Parachrom vlásek a o odolnost proti nárazům se stará systém Paraflex. Je testován jako chronometr přísnější Rolex normou, než je COSC, která zaručuje jeho přesnost + 2 / -2 sekundy za den. Strojek má 31 kamenů, pracuje na frekvenci 28.800 kmitů za hodinu a jeho rezerva nátahu činí 48 hodin.


    Takže čo je Rolex Explorer? Predovšetkým veľká láska k tradičným hodnotám vyspelého hodinárstva značky Rolex, nádherný a prehľadný číselník v každom okamihu, spoľahlivý, odolný a presný strojček, hodinárska klasika, ikona aj legenda. Je veľmi ľahké jej podľahnúť, je to prvotriedna kvalita a pohodlnosť pre každý deň a príležitosť.


    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Pridavam video sucasnych SMITHS-PRS25 EVEREST.

    External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

  • Tie hodinky čo mali na Evereste paradoxne Explorer neboli, radu Explorer predstavili až na základe toho, že sa na vrch Everestu dostali hodinky Oyster perpetual COSC a Rolex to marketingovo využil na uvedenie hodiniek Explorer. Priamym nástupcom hodiniek, ktoré boli na Evereste sú teda Oyster Perpetual. Potom síce propagovali tie hodinky, ktoré boli na Evereste ako Explorer, ale po správnosti sú Explorer hodinky, ktoré boli vyvinuté podľa hodiniek, ktoré boli na Evereste, nie hodinky, ktoré boli na Evereste.
    Tu je o tom veľmi kvalitný článok: http://rolexblog.blogspot.sk/1998/07/comple…conquering.html
    Rolex Explorer 3-6-9 sú inač originál hodinky James Bonda v knihách Iana Flaminga, keďže opisuje, že mali číselné indexy 3-6-9 a kovový náramok, čo v tom čase spĺňali iba Rolex Explorer.

    Omega Speedmaster Professional Moonwatch 311.30.42.30.01.006 | Omega Seamaster 300m Co-axial chronometer 212.30.41.20.01.003 | Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 WAY211A.FT6068 | Seiko SKX009K2 | Citizen Eco-drive BY0000-05E

    Ω Spartanova zbierka

    YouTube: Spartan's watch reviews

    INSTAGRAM: @spartans_watches