Breguet - Marie Antoinetta

  • Breguet - Marie Antoinette
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Abraham_Louis_Breguet
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Tourbillon
    http://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Antoinette_(watch)



    Vreckové hodinky Marie Antoinette stvorené samotným duchovným otcom svetovej horologie by nemali chýbať na žiadnom fóre o hodinkách. Abraham-Louis Breguet (10. januára 1747 Neuchâtel - 17. septembra 1823 Paríž) je považovaný za jednu z najdôležitejších postáv histórie hodinárskeho umenia. Vyrobil veľa hodiniek a len málo z nich je naozaj identických. Jeho najslávnejším dielom sú hodinky s názvom "Marie Antoinette", na ktorých pracoval plných 44 rokov. Pre zaujímavosť, dokončil je až mnoho rokov potom, čo bola hlava tejto kráľovnej nedôstojne sťatá gilotínou.
    Bolo by tu ťažké popisovať, ako sa jeho rôzne nápady a inovácie ukázali byti prospešnými, mnohé z nich sa úspešne používajú aj v dnešnej dobe. Ako príklad uvediem prvé mechanické hodinky s automatickým naťahovaním, typické Breguetovy ručičky či číselný font, alebo jeho večný kalendár so zobrazením priestupných rokov a mesačné fázy. Za zmienku určite stojí skonštruovanie najvyššej hodinárskej komplikácie, ako snahy po minimalizáciu vplyvu gravitácie na presnosť hodinkového strojčeka, Tourbillon (1801) - jedného z mechanizmov, ktorý priťahuje snáď všetkých milovníkov hodiniek celého sveta.



    Malý výpočet komplikácií hodiniek Marie Antoinette:
    Clock
    Perpetual calendar
    Minute repeater
    Thermometer
    Chronograph
    Power reserve
    Pare-Chute[3]
    Chime


    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • a dokonca ich nedokončil ani on ale hodinky dokončili až po jeho smrti, už neviem kto presne, možno to niekto bude vedieť presne.

    No vidiš, to se mi ve Wiki podařilo přehlédnout, nebo to tam ani není.


    External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1