Renovácia starých stolových hodín.

  • Zdravím,

    Asi to nepatrí sem ale skúsim sa odiaľto nejak odpichnúť, snáď niekto bude vedieť poradiť.

    Mám doma na poličke nasledovné hodiny:

    Prvé sú veľmi podobné týmto http://img5.hyperinzerce.cz/x-cz/inz/6472/…ci-hodiny-1.jpg (foto z netu), kde by mala byť zničená len pružina ale chcel by som obnoviť ich náter či už dreva alebo kovu a samozrejme vyčiťiť ich.

    Druhé sú Westclox 1927 http://thumbs2.picclick.com/d/l400/pict/12…Clock-Parts.jpg (obrazok znova z netu) tieto sú v horšom stave, farba je ošúchaná v akom stave je strojček netuším, tiež by som ich chcel dať do poriadku.

    Takže moja otázka znie, vedeli by ste mi poradiť osvedčeného renovátora/hodinára, ktorý by zvádol renováciu?

    Niečo som našiel na nete aj ja (Bratislava, Trenčín, CZ) ale netuším či sú to kvalitný ľudia. Preto sa pýtam tu, či niekto nemá osobnú skúsenosť a až potom by som začal oslovovať tých čo som našiel.

    Díkes.

    ...

  • Cena renovácie prvých aj druhých určite prevýši ich reálnu hodnotu, ale vyzerajú celkom OK, takže tam by mohol stačiť nejaký včelý vosk a Sitol plus vyčistenie strojčeka a výmena struny.
    Najlepšie riešiť svojpomocne alebo cez "známych". Ja by som vyskúšal (min. na strojček) pána Soukupa zo Svitu, ten má prijateľné ceny.

    Tempus Fugit

  • Sfunkčnenie po mechanickej stránke, obnovu povrchovej úpravy (lak, farba) doplnenie prípadných chýbajúcich dielov alebo ich výmena. Dosiahnuť približne pôvodný stav.

    Som si vedomí, že to bude niečo stáť ale podľa odhadu ceny opravy sa rozhodnem či do toho pôjdem alebo nie.

    ...

  • Strojčeky ti v BA urobia tak za 80-90€, skrinku ti väčšinou hodinár neurobí (alebo to urobí subdodávkou). Ak je náter celkom OK postačí prečistenie a natretie ošetrujúcim náterom s prímesou včelieho vosku (závisí to od typu náteru - už syntetika alebo šelak), ak je náter v zlom stave, musí ísť dole, skrinka sa vyspraví, odmastí, prebrúsi, eventuálne namorí a nanesie nový náter - šelaková politúra, ktorá sa nanáša vo viacerých vrstvách (každá vrstva sa leští). Odhadujem tiež do 100€. Kovové súčasti - mosadz sa čistí napr. sitolom, plechové oceľové resp. iné kovové časti sa čistia a natrú alebo nastriekajú farbou. V každom prípade by starožitnosť mala vyzerať ako starožitnosť a nie replika starožitnosti, t.j. drobné defekty nie sú na škodu, prepožičiavajú veciam dušu a robia ich jedinečnými...

    Tempus Fugit