Tritium - MB-Microtec

  • Tritium MB-Microtec
    zdroj: Wikipedia, Ablogtowatch

    Společnost MB-Microtec byla založena již v roce 1989 a jejím hlavním zaměřením je výroba tritiových trubiček. Jejím hlavním artiklem jsou trubičky používané na mířidla zbraní, které jsou o něco silnější než trubičky používané v hodinářském průmyslu. Nejčastěji to je přibližně jeden palkec dlouhá, červeně svítící trubička na mušce hlavně a dvě zeleně svítící trubičky na mířidlech. Je jasné, jak důležité je pro profesionály osvícení mířidel v každé situaci.
    Tritiové trubičky používané v hodinářství jsou druhým nejdůležitějším artiklem. Následuje použití v kompasech a v dalším vojenském vybavení, stejně jako třeba v nápisech EXIT v letadlech a budovách, prostě všude tam, kde je nutnost zaručení viditelnosti i při výpadku proudu.

    Postup výroby takové svítící trubičky je velmi zajímavý. Nejprve se na její vnitřní stěny nanese fosforový prášek, potom se naplní radioaktivním isotopem vodíku - 3H a následně jsou utěsněny pomocí laserové technologie. V jádru tritia nalezneme dva neutrony a jeden proton, zatím co v normálním jádru vodíku je to 1:1. Za standardního tlaku a teploty je to plyn (T2 neboli 3H2). Při rozpadu - jehož poločas je 12,32 let - tritium produkuje elektron (e-), antineutrino (ve-) a vzniká 3He. Tritium je tzv. beta zářič (β-), jehož nebezpečnost je minimální, jeho záření zastaví již 6 mm silná vrstva vzduchu. Jak vidíme, je to velký rozdíl proti Radiu, jehož poločas rozpadu je 1600 let a je vysoce nebezpečné... :) I kdyby jste snědli veškeré tritium z ručiček a indexů svých hodinek, dostanete maximálně stejnou dávku radioaktivity jako třeba během letu z New Yorku do Los Angeles. I tak výrobce jeho konzumaci nedoporučuje ::d

    Tritiové trubičky svítí více než 20 let nepřetržitě, bez nutnosti externího napájení, slunečního světla, nebo údržby. Nečekejte ale, že tritium bude konkurencí právě nasvícené luminiscenční barvě. Stačí ale dvacet minut a pomyslná miska vah se překlápí ve prospěch tritia. A rozdíl bude stále více znatelný až do doby, kdy lumi zhasne úplně.


    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

    • Official Post

    Super článok :super: To už je u teba zvykom ;) Takéto príspevky by mali vyvolať túžbu po vlastnení aspoň jedného modelu hodiniek s tritiovými trubičkami. U mňa sa táto túžba naplnila na 100% :) Keď si tak predstavím ako niekomu ukazujem svoje hodinky so slovami: "Vídiš ako svietia ? To preto lebo je tam radioaktívny izotop vodíka" :]

  • Co sa tyka svietivosti je to uzasny pohlad. Nasvietena Superluminova svieti priam neskutocne, az taha oci. Dava triciu na prdel. Postupne vsak straca dych. Tricium je konstantne a nakoniec suboj vyhra.

  • Triciove trubicky v ocelovych hodinkach,pripada mi to smiesne,ale je to moj pohlad,nepaci sa mi to. Perfektne sedia v karbonovych puzdrach zn. ako Traser,Luminox. Ja osobne by som na sport oceloce hodinky nikdy nepouzival,chladia,nepohodlne,tazke. :mrgreen:

  • Zajímavé, opravdu jsou z karbonu? Tak to musim zapátrat a dohnat vědomosti. Zatím znám model Carbon od Traseru s dvojitym pouzdrem, vrchní je tuším nějaký sklolaminát a nejsem si jist jestli alespoň s příměsí uhlíkového prachu. Jinak ano, ocelové hodinky a sport...je to podle zvyku, ale daleko důležitější otázkou je výběr správného strojku.
    Značka Ball dělá vše v oceli a s tritiem, tedy skoro, někdy je to titan. Mrkni na jejich vyspělé technologie ochrany strojku...až k uzamknutí rotoru. To je paráda, ne ?

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Uvadzaju vyrobu puzdier z karbonovych vlakien,ci je to tak,to je dalsia dilema ako o tvrdosti puzdier Damasko,Bremont. Ocelove hodinky na sport mi akosi nepasuju,nemyslim zrovna potapky,ale turistika,cyklistika,lyzovanie,ako uviedol diskutujuci v prispevku na hodinky Pollmann,radsej vsadim na lahsie kusy,mnou spomenute znacky a este pridam Casio,Suunto. To vsetko je vec vkusu,pohodlnosti,kazdemu sa paci nieco ine,takze nemusis za kazdu cenu nesuhlasit,v kazdom prispevku uvediem,podla mna. :mrgreen:

  • ...Ocelove hodinky na sport mi akosi nepasuju,nemyslim zrovna potapky,ale turistika,cyklistika,lyzovanie,ako uviedol diskutujuci v prispevku na hodinky Pollmann,radsej vsadim na lahsie kusy,mnou spomenute znacky a este pridam Casio,Suunto. To vsetko je vec vkusu,pohodlnosti,kazdemu sa paci nieco ine,takze nemusis za kazdu cenu nesuhlasit,v kazdom prispevku uvediem,podla mna. :mrgreen:

    Neber to tak, že nesouhlasím, ber to tak jak to píšu: ... ,,Tak to musim zapátrat a dohnat vědomosti"... a taky ...,,je to podle zvyku"...
    Stejně tak to i myslím, z každého příspěvku se něco učím a za každou reakci jsem rád. Těch moc není a každá je dobrá a to nejen pro mně, ale i pro kolegy i náhodné čtenáře :)

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Ja som osobne nemam moc rad ciernu farbu puzdra - PVD a DLC upravy. Co sa tyka karbonoveho puzda, tak to asi boxujeme inu ligu.
    Moj nazor je ten, ze ten, ze cierna sa osucha - hodinky pocas vyjazdov dostavaju niekedy pekne nalozene.
    Samozrejme, ze sportove hodinky a sporttestery su hlavne plastaky. Pollmanny su urcene pre policajtov, vojakov a hasicov.

    Vsetko je to "dle vkusu kazdeho soudruha" :) Hodiniek je milion, len si treba vybrat.

    Ako ja trochu parafrazujem vyjadrenie Breitlingu: Iba pekne hodinky su dobrehodinky. :)

  • Dokonale hodinky podla mna neexistuju a nebudu existovat,pokial ich niekto neupravi z poucitelnych chyb,vad a pod.. Mne osobne sa nepaci lestena ocel,ta je velmi nachylna na skrabance a vsetky mozne mastnoty,otlacky,su to skor imidzovky,vlastnik hodiniek Hamilton,ale to je opat,zas len moja punktickarina(kdesi som cital,kde spominal jeden typek,ze nie su hodinky,ktore nenesu znamku nosenia,no dakujem pekne,keby ste videli moje hodinky,dalo by sa napisat,ako z vykladu,ale aj vo vyklade su zaprasene :mrgreen: . Kolega spomenul hodinky,resp. pouzil citat Breitling-u,no ja by som si osobne take hodinky nekupil,ako su Breitling,Omega,Rolex,Tag Heuer a pod. myslim,ze su znacky ktore ponukaju vsetko,za podstatne nizsiu cenu aj kvalitu. Vela som spekuloval nad hodinkami PVD a DLC upravy,vsadim radsej na matnu,pieskovanu ocel. Dokonca som na Steinhart Nav B-Uhr 44 svojpomocne vylestil skrabanec uplne jednoduchou metodou,novou hubkou na riad,co mi ked som to nasiel na nete,prislo pritiahnute za vlasy,pokial som to neodskusal :mrgreen: . Ked som na to pozeral pod hodinarskou lupou 10x na hodinkach nebol ziadnen skrabanec. Poprosim pana "watschesfan-a" aby mi poskytol link,resp. kde je moznost si precitat o vadnej oceli dodane pre hodinarsku firmu Damasko,thanks. :super:

  • Trochu sa odklaname od temy, ale nevadi.
    Ten citat znie: Iba pekne lietadlo je dobre lietadlo.

    Co sa tyka tych znaciek, tak tie znacky maju vlastne IN-HOUSE stroje, takze je to trosku aj o inom. Vzdy maju nejaku inovaciu. Dalsia vec je ta, kolko sme za hodinky zaplatit alebo kolko na ne mozeme minut.
    Osobne na ne nemam, ale musim uznat, ze tie znacky su brane pravom ako etalon kvality. Ine znacky sa nechavaju inspirovat tymi znamejsimi a samozrejme drahsimi. Bolo to tak, je to tak a bude to tak. Niekde sa ta inspiracia hlada tazsie - vid pilotky, inde je ocividna. Zalezi od toho, ci do toho davaju aj primeranu kvalitu. Je to tema milion krat preberana.

  • Su brane ako etalon kvality ? No neviem,neviem,skor mi vsetko pride imidzovka,ze na to mam,pozri co nosim a vacsina z nich ani tomu nerozumie. Skus si precitat,ako aj tie najznamejsie znacky zacinali,vsetky tie ich etalony kvality niekto vyrabal,dodaval atd.,je malo hodinarskych firiem,tie etalony kvality(ktore maju vlastne strojceky,puzdra atd.) a su stale opakujuce sa,ziadne poriadne inovacie,napr. taky Rolex,ani zadarmo. Toto je skutocne tema na dlhsiu trat. A ver tomu,keby si sa viac zaujimal o tie etalony kvality,aj keby si na ne mal,tak sa stavim,ze ich nekupis. :P

  • Su brane ako etalon kvality ? No neviem,neviem,skor mi vsetko pride imidzovka,ze na to mam,pozri co nosim a vacsina z nich ani tomu nerozumie. Skus si precitat,ako aj tie najznamejsie znacky zacinali,vsetky tie ich etalony kvality niekto vyrabal,dodaval atd.,je malo hodinarskych firiem,tie etalony kvality(ktore maju vlastne strojceky,puzdra atd.) a su stale opakujuce sa,ziadne poriadne inovacie,napr. taky Rolex,ani zadarmo. Toto je skutocne tema na dlhsiu trat. A ver tomu,keby si sa viac zaujimal o tie etalony kvality,aj keby si na ne mal,tak sa stavim,ze ich nekupis. :P

    Nebudem ti brat tvoj nazor. Ja som posledny, ktory sa zastava snobizmu a premrstene drahych veci. Tie znacky maju vsetky IN-HOUSE kalibre. 99% z nich ma COSC certifikat. Neriesim, zlate a platinove puzdra vykladene diamantmi, hovorim o hodinarine.