Prim Orlík II - Limitovaná edícia Tobruk

  • Spoločnosť Elton Hodinářská uviedla na trh 100 kusovú limitku "Tobruk" ako poctu Púštnym Krysam brániacim Lýbijské prístavné mesto Tobruk pred jednotkami Polného Maršála Rommela spolu s talianskymi jednotkami. Nejdem sa príliš rozpisovať pokiaľ ide o detaily a technické parametre pretože všetko potrebné najdete v priloženom odkaze. Snáď len ze ide oprvý model spoločnosti Elton Hodinářská ktorého puzdro o sympatickom rozmere 42mm je prvýkrát v histórii Elton vyrobené z titánu. Model je vybavený do puzdra skrutkovateľnou korunkou ktorá zabezpečuje vodotesnoť 100m, číselník vo farbe "púštneho piesku" je chránený konvexným zafírovým sklíčkom s vnútorným antireflexom. Ručičky sú pokryté SuperLuminovou. Závitové dno hodiniek má zafírový priehľad na in-house kaliber s automatickým náťahom a frekvenciou zotrvačky 21.600 kmitov, počet rubínov je 22. Samotný priehľad je ozdobený symbolom Púštnych Krýs. Hodinky sú vybavené otočnou lunetou so špeciálnou povrchovou úpravou BlackTop s vysokou odolnosťou voči poškrabaniu. Hodinky sa dodávajú na kaučukovom remienku v identickej pieskovej farbe ako ciferník. Súčasťou balenia je aj NATO Strap, taktiež v pieskovej farbe, hodinársky skrutkovač a medzinárodná záručná karta. Kupujúci tovšetko dostane dostane v krásnej a štýlovej drevenej krabici s natlačenou historickou fotografiou vojaka, príslušníka 11. Východného Československého Praporu ktorý bol súčasťou obrany Tobrúku. Cena : 3000 €. Ďaľšie informácie, fotky a technické parametre najdete v nasledovných linkoch :

    http://www.prim.cz/novinky/novink…k-ii-tobruk.htm


    podrobnejšie info vrátane fotogalérie nájdete v nasledujúcom linku:

    http://www.prim.cz/kolekce/limito…k-ii-tobruk.htm

  • Hodinky sa mi veľmi páčia. Má to však dve negatíva.
    1. remienok. Gumu nemusím a táto vyzerá obzvlášť čudesne. NATO im ale veľmi pristane :)
    2. CENA. Dnes sa dostať k slušným hodinkám Prim znamená zaobstarať si vintage model. A to je veľká škoda.

  • skutocnost ze Elton nasadzuje ceny za svoje modely neadekvatne vysoko sa uz rozoberala aj v inom vlakne . nemozno im upriet ze hodinky robia velmi pekne a nesporne kvalitne ale tie ceny su v kazdom ohlade neprimerane :/ co je na skodu veci, pretoze v takejto cenovej relacii uz dostaneme aj dvoje velmi solidne hodinky, alebo napr. jedny dovolim si tvrdit uz spickove. takze aj v pripade ze by som tie peniaze realne mal, nevidim zial dovod aby som zaplatil taku zavratnu sumu za sice nadherne a aj sebedokonalejsie, ale predsa len Primky.

  • Sú krásne, o tom po tom, guma by mi nevadila ale striedanie remeňom pre maniakov nie je problém predsa.
    S tou cenou, ako inak, prestrelili, presne tak ako Adam podotkol. V tej cene by som určite nešiel do czech made, aj keď tradičného a hodnotného.
    Mám tri kusy vintage Prim a zatiaľ som maximálne spokojný.
    na ruke ale vyzerajú pekne (foto požičané od člena chmagu)

  • Som si hovoril, že pekné hodinky, aj parametre sú slušné, aj ma napadlo, že by som o nich mohol uvažovať, ale popravde, čakal som, že to bude stáť tak 250-350€.

    Omega Speedmaster Professional Moonwatch 311.30.42.30.01.006 | Omega Seamaster 300m Co-axial chronometer 212.30.41.20.01.003 | Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 WAY211A.FT6068 | Seiko SKX009K2 | Citizen Eco-drive BY0000-05E

    Ω Spartanova zbierka

    YouTube: Spartan's watch reviews

    INSTAGRAM: @spartans_watches

  • Víte někdo něco o tom kalibru 98.01? Je to full in-house? Jestli jo, cena se ještě drží na spodní hranici. Jestli ne, je to cenovej nesmysl.
    Historická předloha se mi líbí, je národnostně spjatá a má smysl, zrovna tak sedí i znak pouštních krys, velmi pěkný nápad. Velikost zvolená perfektně, dobře doladěná vodotěsnost. Ta guma jim sedí, není nic lepšího na Orlíky. Volba barev vzhledem k tématu prvotřídní. Balení mohlo být za tu cenu lepší, ale nějak mi dobře vystihuje tu dobovou atmosféru. Nevidím chybu...jen mám otázku cena vs strojek. To by bylo ale na Acutrona z Chronomagu. Tímto ho zdravím...pěkná prácička :amen:

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • na ruke ale vyzerajú pekne (foto požičané od člena chmagu

    tak to je teda paradna fotka, na ruke je to vazne klasa! prekonava aj moje povodne ocakavania.

    čakal som, že to bude stáť tak 250-350€.

    no, tak to som sice necakal, ale tak tisicka by bola povedzme adekvatna, pripadne 1200€ nech nežerem :) ono to nie je presne 3000, ale po prepocte cez kurzovu kalkulacku 2998 € :) no ako vravi Honzo, pokial by to bol plny in-house tak ta cena by bola adekvatna. ale skor sa domnievam ze to bude len nejaky upraveny povodny kaliber Prim. predsa len vyvoj nového kalibru je velke susto aj pre inak finance zabehnute spolocnosti. v poslednom cisle Watch Magazinu som cital rozhovor s majitelom Epos a ak si dobre spominam tak tvrdil ze vyvoj uplne nového inhousu vychadza na nejakých 30 milionov€ ! ale to sa mi zda hociako prilis, takze skor si to asi nepamatam spravne. tak ci onak, lacna zalezitost to rozhodne nebude o tom niet pochyb. takze ak by aj Prim investoval do uplne nového vyvoja tak silne pochybujem ze by sa asi uspokojil s limitku len o 100 kusoch. iste, ten kaliber sa s najvacsou pravdepodobnostou coskoro objavi aj v dalsich modeloch, osobne sa vsak priklanam k tomu co som napisal - ze je to len prekopany nejaky ich starsi stroj.

  • Právě jsem se dočetl, že kolega je šéfkonstruktérem kalibrů 94 a 98, Předobrazem Kalibru 94 s manuálním nátahem stál tradiční Prim 68 a u druhé novinky s označením Kalibr 98 byl neméně slavný Prim 96. A co se tedy změnilo? Pokud opomeneme povrchovou úpravu a vyšší přesnost při výrobě součástek strojku, je nutné zmínit zvětšení základové desky u kalibru 68, čímž vznikl i větší prostor na uložení rozměrnějšího a kvalitnějšího pérovníku. Tím se dostáváme k součástkám, které Elton k výrobě svých strojků musí dokupovat. Je to nepraskající hodinové pero Nivaflex zajišťující nátah, vlásek setrvačky Nivarox 2 a jeho uložení Incablock, který vystřídal dříve využívaný Kif.Všechny ostatní součástky pro strojky s 25,6mm základnou si tedy vyrábí Elton samostatně, s výjimkou rubínů, kterých je potřeba 17, respektive 22, na strojek a jejichž zásobu má společnost ještě z dob, kdy byla monopolem na trhu. A perlička na konec? Prim Manufacture 1949 se honosí i vlastními šroubky, které většina švýcarských výrobců nakupuje a nevyrábí.

    Mně se prostě ty Orlíky líběj po všech stránkách a ceny jsou bohužel jaký jsou.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • původní kalibr Prim není in-house?

    :) prirodzene ze ano. len som tym chcel povedat ze tento novy 98.01 asi nebude vyvijany z gruntu nanovo, ale ze pravdepodobne vychadza z nejakého pôvodného (tiez in-house od Prim) takze nebude "uplne novy" ale skor vylepseny. cim pochopitelne ani najmenej nemam v umysle znizovat jeho hodnotu a mnozstvo prace ktore pani z Eltonu vykonali. prave naopak, tie hoďky su podla mna viac ako perfektne! inak by som ani nezakladal toto vlakno :) material puzdra, lunety, spracovanie, historicky odkaz - pribeh... vsetko mi na nich krasne licuje. Ty si to vo svojom prispevku opisal vystiznejsie.

  • Mně to tvoje vlákno přistálo přímo pod nos, nedávno jsem si je na stránkách Eltonu prohlížel a říkal si: ,,Ty by se mi tááák líbily"

    Ta cena je ... není pro mně.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • nechcem nikomu vnucovat svoj/Tvoj nazor ale ak mame byt objektivni - komu by sa uz len mohli nepacit? tieto hodinky su od existencie Elton-u asi to najvydarenejsie z ich produkcie. samozrejme nesmiem opomenúť Diplomat a snad este Prim Tiger 45. a cena? prihodis liter a mas Colt-y ktore Ti odporucal Misoo.

  • Jinak datumově bych ty dva ,,nový" kalibry pasoval někam do roku 2010-2011.

    A Braňo, vždyť to píší i v tom tvym odkazu, to jsem si mohl všimnout dřív :mrgreen:
    V hodinkách je použit strojek PRIM, kalibr 98.01 s automatickým nátahem, který se kompletně vyrábí ve společnosti ELTON hodinářská, a.s. Rotor je dekorován motivem českého lva a nápisem Czech Made. Frekvence setrvačky strojku činí 21.600 kyvů za hodinu. Spolehlivý chod zaručuje 22 funkčních hodinových kamenů z rubínu.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • :) prirodzene ze ano. len som tym chcel povedat ze tento novy 98.01 asi nebude vyvijany z gruntu nanovo, ale ze pravdepodobne vychadza z nejakého pôvodného (tiez in-house od Prim) takze nebude "uplne novy" ale skor vylepseny. cim pochopitelne ani najmenej nemam v umysle znizovat jeho hodnotu a mnozstvo prace ktore pani z Eltonu vykonali. prave naopak, tie hoďky su podla mna viac ako perfektne! inak by som ani nezakladal toto vlakno :) material puzdra, lunety, spracovanie, historicky odkaz - pribeh... vsetko mi na nich krasne licuje. Ty si to vo svojom prispevku opisal vystiznejsie.

    Neviem o ktorom kalibri hovoríte ako pôvodnom, ale práve "pôvodný" označovaný NH (K25, 010, 101, 011, 0111) ktorým sa začala éra PRIM bola práve nelegálna kópia "západného" (francúzskeho) kalibru firmy LIP R25-3, preto tieto hodinky ani nemohli v tej dobe exportovať na západ (hrozil medzinárodný patentový spor).... Neskôr postupne tento strojček upravovali až z neho vytvorili odlišný kaliber (ale určite sa nechali inšpirovať inými kalibrami).

    Tempus Fugit