Rado HyperChrome Si3N4 Automatic

  • Asi každý vieme že značka Rado je známa tým, že jej doménou sú odolné keramické zmesi. Zamestnanci (chemici) sa zaoberajú prípravou keramiky už od orku 1986, kedy uzreli svetlo sveta prvé keramické hodinky značky Rado.

    AK by niekto predsa len pochyboval o tom že táto značka je na poli keramických hodiniek svetovou špičkou, stačí sa detailnejšie pozrieť na hodinky z rady HyperChrome, a jej nového modelu ktorý bol predstavený na tohtoročnom Baselworlde. Konkrétne model Rado HyperChrome Si3N4 Automatic, ktorý vám chcem dnes predstaviť, nesie vo svojom názve chemický vzorec a tým jasne upozorňuje na svoje prednosti. Si3N4 teda šedý nitrid kremíka, spolu s ostatnými špecialitkami tohoto modelu ktoré si predstavíme neskôr, sa postarali o veľmi nízku hmotnosť týchto hodiniek.

    Nitrid kremíka sa po prvý krát v hodinkách Rado objavil v roku 2012, vtedy len ako LE True Thinline (100ks). Avšak dané hodinky mali z tohoto materiálu len púzdro.

    Tri roky trvalo vývoja a máme tu hodinky kompletne celé z tohoto druhu keramiky (okrem pogumovanej oceľovej korunky). Bočné vložky púzdra sú oceľové pretože je to charakteristickým znakom modelovej rady (PVD vrstva ich necháva takmer na nerozoznanie). Technologicky by však bolo možné aj na toto miesto dotiahnuť keramiku.

    Nitrid kremíka sa vyznačuje nízkou váhou, vysokou tvrdosťou a odolnosťou voči mechanickému a teplotnému namáhaniu. Tradične ho nájdeme napr. v motoroch automobilov.
    Možno si viacerý budú klásť otázku, aká je pridaná hodnota takýchto hodiniek pre svojho majiteľa? Je odpoveď v celku jednoduchá. Minimálna hrozba poškriabania (pri bežnom nosení), a extrémne nízka váha.

    Púzdro má rozmery 43,0 × 49,4 × 10,4 s WR 50m. Samozrejmosťou je zafír s antireflexom a neskutočne dobre vyzerajúci ciferník. Ten si ma získal hneď. Jediným jeho nedostakom môže byť biela dátumovka, na ktorej obhajobu by som povedal že pekne ladí s ručičkami. Symbol rotujúcej kotvy zaručuje prítomnosť automatického kalibru.

    Novovyvinutý kaliber ETA A31 ALU je ďalším faktorom ktorý vplýva na nízku hmotnosť hodiniek. Zníženie váhy bolo dosiahnuté použitím hliníkového ébauche namiesto tradičného mosadzného. Ďalšími úpravami sa dosiala aj zvýšená PowerReserve až na pekných 64hodín.

    Cena: zatiaľ neznáma.
    Zdroj: HODINARSKYMAGAZIN, RADO, MASTERHOROLOGER
    Obrázky: GOOGLE, RADO

  • Perfektne si to napísal Adam, krásne predstavenie krásneho kúsku. Nemám výhrady, možno WR 100m by potešila, ale je to detail, zaobišiel by som sa aj bez toho. Krásna lahôdka pre mňa je červený koniec sekundovky pri celkovej farbe, toto mám naozaj rád.

  • Musím přiznat, že tuhle značku nějak opomíjím...a zcela neprávem. Vždyť už jen na tu točící se kotvičku je krásný pohled a nové modely se jim opravdu povedly.


    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Ďakujem Martin. Mám rovnaké dojmy ako ty. Keby tak bola cena okolo 1 000€ čo nepredpokladám, tak by boli veľmi lákavé.

  • ahoj Adam, pridavam sa k Martinovi - skvele vlakno, zaujimave a vystizne informacie, sexi fotka :super: najviac ma zaujal popis materialu aj kratka historia asi najcharaktristickejsieho prvku zn. Rado - znacky ktora stavia na kvalitnom materiálovom inzinierstve. pokial ide o samotny model, tak pre mna je to v prvom rade urcite neprehliadnutelny novy kaliber - hlinikovy "základ", slusna rezerva natahu... a vo finale krasne esteticke spracovanie samotných hodiniek - viac nepotrebujem vediet ani vidiet aby som ho chcel :) keby boli ako pises, za tisicku tak sa po nich len tak zaprasi :)

  • Nič nepoteší viac ako pozitívna odozva :)
    Strašne rád by som videl už aj nejaké wristshooty ale zatiaľ som ich ale nenašiel rovnako ako video. Čo ma obzvlášť mrzí lebo by som ich už rád videl aj v realite a nie len na renderoch.

  • Musím přiznat, že tuhle značku nějak opomíjím...a zcela neprávem

    veru nepravom! :) su to nesporne zaujimave hodinky, maju vlastny styl a originalny dizajnovy jazyk. su v kazdom smere v pozitívnom zmysle svojske a neprehliadnutelne. tie chrona ktorých fotku si pridal vo svojom prispevku mi rozmiestnenim a prekryvajucimi sa subdialmi/scitacmi chrona dost vyrazne pripominaju chronografy Zenith El Primero.

  • Určitě uznávám značku Rado jako skvělého, inovativního výrobce, což tyhle poslední modely jen prokazují, což zase prokazuje mou nestrannost. Ale osobně se v té značce prostě nenacházím. Je to škoda, patří i k těm cenově zajímavým. Můj styl hodinek co bych chtěl to ale není.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • aha, rozumiem, skratka to nie je, ako sa vravi Tvoja salka kavy. pre mna je prave ista osobitost znacky celkom zaujimava a pritazliva. myslim ze z porfolia ich modelov by som si dokazal vybrat. Rado je dost vzdialena beznej konvencii, drzi si svoj standard, ma svoje typicke dizajnove poznavacie prvky, nieco ako klasicke auta. a popritom vsetkom dokaze do svojich modelov vniest sviezost a zdravy esprit invencie a originality

  • Tieto sú krásne. No ako vieme z cenoviek rado a hlavne ich rady hyperchrome tak cena pod 2500 zrejme nepojde.. a to chrono ani nehovorím. Ale inak silno súhlasím s tým čo tu bolo povedané.. RADO to fakt vie s keramikou a robia niečo čo je dosť originálne a fakt kvalitné. Som hrozne rád že "som prišiel o panenstvo" (čo sa mechanických hodiniek týka) práve s nimi :mrgreen:

    a to ich logo je veľmi originálne spravené :malin1:

  • no tie čo som sem postol sú plasma ceramic, čo znamená že niesú klasicky čierne alebo biele ako zvykne byť keramika ale ešte sú ,,pečené,, v plasma mašinke (ktorých je mimochodom 5 - 10 kusov na celom svete a v rado majú dva kusy) aby mali takúto inú (šedú ?) farbu.
    niesú asi moc fotogenické, ale naživo sú pekné.

    a hej máš pravdu s tými odtlačkami prstov a mastnotou, je to vidno.

  • Ja som čakal že to bude trošku lesklejšie. Farba by bola ok ale taký ten lesk by som prijal. Takto pôsobia dosť matne, súdiac podľa fotky.