• Len pripomínam, že spúšťačom tejto debaty bolo tornádo v ČR a nie nostalgia za starými časmi. A išlo skôr o záver, že príroda si začala viditeľnejšie vyberať svoju daň za technický pokrok a náš prístup k prírode. A tiež som aj napriek tomu technický nadšenec, len nie som za bezhlavý pokrok za každú cenu.

  • Tento povzdych tu ale padá v poslednej dobe docela často pri rôznych príležitostiach.

    Súhlasím, že životnému prostrediu moc nepomáhame, či je to jediný faktor zmien v prírode je diskutabilné, stačí sa pozrieť do histórie, akými zmenami počasia sme si prešli v stredoveku, ale svoj podiel si určite na pleciach nesieme o tom nepochybujem.

  • planeta si pojde svoje, ci bude o jeden zivocisny druh viac alebo menej, tak ju to nerozhadze.

    Je to tak, rutime sa do zahuby od vynalezu parneho stroja :D,akurat to v tomto tisicroci nabralo trochu vyssie obratky ale planeta si s tym ci uz tak alebo onak poradi…

  • No len aby sa mám to jej riešenie pozdávalo :)

    Nevyhnutne sa nám to pozdávať nemusí ( a ani sa to nedá očakávať ;)),napriek tomu pár generácií to tu ešte vydrží...

  • Škoda sa k tejto téme vyjadrovať. Mladí nepochopia, že sa dalo žiť aj bez mobilov, počítačov, televízorov. Že ľudia mali vtedy k sebe bližšie, vážili si spoločných chvíľ, vedeli sa baviť a vážili si jeden druhého. Bol to svet bez stresu a slobodný v ktorom ma nik nesledoval cez mobil, alebo satelit. A smrť? Áno bola všadeprítomná, umieralo sa na banálne choroby. Preto si ľudia na rozdiel od dnešnej doby života vážili. A možno aj preto, že ho narozdiel od toho dnešného žili rozumnejšie, poctivejšie a zodpovednejšie. Ale ľudstvo je nepoučiteľné, opakuje stále tie isté chyby (hlavne mladá generácia, ktorá si myslí, že všetko vie a dokáže bez skúseností a rady starších) a hoci veda a technika pokročila míľovými krokmi, ľudia sa majú horšie. Sú prepracovaný, nervózny,chorý (hlavne duševných porúch rapídne pribúda), agresívny a ešte sprostejší ako voľakedy.

    Ale berte to len ako môj osobný názor.

  • ver, ze sa nebude. budeme sa v kute triast a prosit nebohu staru mat o odpustenie za to, ze sme nechceli jest makove rezance ....

    Robíš si z toho standu, ale keď tu budú pravidelne 40-ky mesiac v kuse a pitná voda začne byť problém, zmeniš názor a povieš si, že ťa nikto nevaroval. Diskutuje sa o týchto veciach preto, aby sme sa zmenili a skúsili zvrátiť súčasný negatívny trend.

  • Pokiaľ ide o likvidáciu nelegálnych skládok, o odstránenie gudrónov, o čisté ulice v našich obciach, o pokoj a čistotu v našej prírode, o čisté rieky, čistý vzduch, čisté jazerá moria a čistú vodu vôbec, o spracovávanie druhotných surovín, som enviromentalista. Pokiaľ ide o nejakú Grétku a jej podobných, mám červené pred očami. Po celý život som sa snažil byť vo všetkom, čo som robil, byť profesionálom a preto mi amaterizmus, spojený s nevzdelanosťou, nekompetentnosťou a hurásystémom vždy dvíhal tlak a už to inak nebude, amen. ;)

  • "Bol to svet bez stresu a slobodný v ktorom ma nik nesledoval cez mobil, alebo satelit"

    ...nesledoval ta preto, lebo ziadny mobil neexistoval. Dnes mas o tu jednu moznost navyse, mobil existuje, ale ak mas pocit ze ta niekto sleduje, vzdy si mozes vybrat nemat ho. Alebo nie? Niekto ta nuti mat ho?

    A o tej slobode sa tiez da diskutovat...ja si tu slobodu pamatam, okrem ineho si nemohol ist ani do susedneho statu, nemohol si hovorit co chces a uz vobec nie sirit bez cenzury akekolvek svoje nazory medzi masami.

  • Porovnávanie minulosti s dnešk ……. Sme tu teraz a teraz treba ŽIŤ.

    Boha dedko, mykalo ma ,že sa zapojím a trocha sa rozohním ale vlastne všetko si už povedal ty, tak nemusím 😂 ale mám len jednu pripomienku : čo je to kedysi? Včera, minulý režim, stredovek? Moja svokra si utierala sopeľ do rukáva počas 2. Svetovej a hovorí, že nebolo lepšie 🥲. Minulý režim som prežil všetkými etapami môjho vývoja a veľa vecí bolo inak, ale či lepšie? Neviem. Bolo inak, neporovnateľne …….

    A stitch in time :D

  • Presne ako píšeš. Tiež som zažil so ZSSR na večné časy a nikdy inak a áno niektoré veci boli lepšie a rád na ne spomínam, ale kopa vecí stála za konský ... a určite by som nechcel aby sa to vrátilo. Budovanie "demokracie" v 90tych rokoch nebolo tiež žiadne terno, ja si teda fakt nepamätám tie rozprávkové časy.

  • "Bol to svet bez stresu a slobodný v ktorom ma nik nesledoval cez mobil, alebo satelit"

    ...nesledoval ta preto, lebo ziadny mobil neexistoval. Dnes mas o tu jednu moznost navyse, mobil existuje, ale ak mas pocit ze ta niekto sleduje, vzdy si mozes vybrat nemat ho. Alebo nie? Niekto ta nuti mat ho?

    A o tej slobode sa tiez da diskutovat...ja si tu slobodu pamatam, okrem ineho si nemohol ist ani do susedneho statu, nemohol si hovorit co chces a uz vobec nie sirit bez cenzury akekolvek svoje nazory medzi masami.

    No neviem ako ty ja som bol mesiac v Taliansku na dovolenke v 1979 s rodičmi. Benátky, San Marino atď. Nešiel ten kto nechcel (radšej šiel do"repy") alebo nevedel ako... ;)

  • No vidis, a ja si zas pamatam ako som s bratom s placom odprevadzal mamu, ktora isla navstivit spoluziacku z vysky ktora sa vydala do Svajciarska. Vybavovala si tu cestu rok do predu, ale my sme s nou ist nemohli (aby si to nahodou nerozmyslela a nezostala tam s nami - taka jemne rukojemnicka poistka). Ale nesnaz sa mi tvrdit, ze ste sadli do auta a len tak sa vybrali do IT. To urcite nebolo mozne.

  • Je to zložitejšia téma a každý má svoj názor. Áno môžeme si na jednej strane dovoliť kúpiť viac veci a mali sme aj cestovateľskú slobodu, dovtedy nevídanú.

    Na druhú stranu máme viacej stresu, sme viac v práci, menej sa hýbeme, vďaka soc. sieťam sa menej stretávame a komunikujeme osobne...atď.

    Je na každom z nás, aby posúdil, že čo sa mu javí ako lepšie a jediný objektívny záver vlastne nie je. Alebo možno predsa - prispôsobiť sa danej dobe a snažiť sa prežiť šťastný a naplneny život.