PANERAI - prvé Professional Diving Watch

  • PANERAI - prvé Professional Diving Watch

    Právna forma.......................... Súkromná spoločnosť
    založené................................1860
    Zakladateľ.............................. Giovanni Panerai
    Sídlo..................................... Florencia,Taliansko Taliansko
    Oblasť...................................strijárenská výroba
    Vyrábané produkty....................Hodinky
    Materská spoločnosť.................. Richemont International SA
    Dcérske spoločnosti................... Officine Panerai
    Oficiálny web..........................www.panerai.com

    Prológ:
    Som si vedomý toho, že vlákno s históriou Panerai na foru už vytvoril kolega Gio, ale značka Panerai, jej vznik a história je natoľko zaujímavá, že mi odpustíte, keď sa na značku pozrieme ešte raz a trocha iným pohľadom. Týmto ďakujem Paneraiworld, Wikipedii, Panerai.com,Paneristi.com za inšpiráciu a obrázky. Špeciálne poďakovanie za skvelú prácu patrí vydavateľovi Jaku Ehrlichovi. O Panerai by išlo popísať stohy papierov, snažil som sa vybrať to pre nás najzaujímavejšie. Prosím omluvte mé případné jazykové chyby, opravdu jsem se snažil.

    Panerai & The Italian Royal Navy: to je príbeh prvých profesionálnych hodiniek pre potápačov.

    História značky Panerai je pre milovníkov hodiniek veľmi fascinujúca, písaná súbežne s históriou značky Rolex, talianskym kráľovským námorníctvom, nemeckým Kampfschwimmer a v neposlednom rade aj egyptskou armádou. Rolex a Panerai, vzťah týchto vzdialených bratrancov, je však zároveň vzťahom viac ako bratským. Giovanni Panerai (1825-1897) v roku 1860 otvára v talianskej Florencii obchod s vysoko kvalitnými vreckovými hodinkami. V roku 1864 Guido Panerai & Figlia otvára továreň zameranú na strojárstvo, kde prebiehajú návrhy a konštrukcie vysoko kvalitného vybavenia pre talianske námorníctvo. To je začiatok spoločnosti, ktorá sa v budúcnosti stane Officine Panerai. Na začiatku 20. storočia, v tej dobe už zavedená, sa Orologeria Svizzera stále rozrastala a už nepredstavovala len predajca hodiniek. Exportuje stroje, nástroje a príslušenstvo pre presné strojárstvo, ale tiež zakladá svoje pobočky ako opravovne hodiniek, ale aj školy pre budúce majstrihodinárske. Tak je otvorená aj prvá hodinárska škola v talianskej Florencii.

    Vzhľadom k dĺžke príspevku bude vlákno nadväzovať počas ďalších okamihov. Ďakujem.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • V roku 1915 Guido Panerai vyvíja a patentuje proces vytvárania svetelného efektu pre prístroje a zariadenia talianskeho námorníctva, ktorý nazval Radiomir. Je veľmi pravdepodobné, že v tom čase ani sám Guido Panerai netušil, do akej miery je táto technológia nebezpečná a vysoko toxická, zakladajúca sa na Rádiu, jednom z najviac rádioaktívnych chemických prvkov, ktoré kedy ľudstvo poznalo. Rádium má v periodickej tabuľke prvkov protonové číslo 88, má polčas rozpadu 1602 rokov a je viac než miliónkrát viac rádioaktívne než rovnaké množstvo uránu. Rádium v tej dobe tvorí podstatu nočného osvetlenia nielen hodiniek, ale aj iných prístrojov, používaných najmä v námorníctve a letectve.
    V dnešnej dobe sa už prevažne používa materiál s názvom Luminova, ktorý je schopen absorbovať svetelnú energiu, uložiť ju a postupne vyžarovať.

    Ak v histórii hodiniek Panerai hrá práve Rádium tak dôležitú úlohu, poďme sa na neho pozrieť trocha bližšie.

    Rádium bolo objavené v roku 1898 Mariou Curie-Skłodowskou a jej manželom Pierom v jáchymovskom smolinci. Rádium je silný rádioaktívny kov, patriaci medzi kovy alkalických zemín, ktorý sa nachádza v stopových množstvách v uránovej rude. Jednotlivé izotopy rádia vyžarujú všetky druhy rádioaktívneho žiarenia – alfa, beta a gama. Je takmer biely, ale na vzduchu rýchlo oxiduje a mení zafarbenie na čiernu. Pri svojej rádioaktívnej premene vyžarujú atómy rádia intenzívne alfa, beta i gama žiarenie, navyše je však značná časť z nich prekurzorom ďalšieho nebezpečného prvku - radónu. Tento plynný prvok sa potom môže z miesta svojho vzniku šíriť vzduchom a pri dlhodobom styku zvyšuje riziko vzniku pľúcnej rakoviny exponovaných osôb. Preto je potrebné pri stavbe obytných budov v oblastiach so zvýšeným výskytom uránu a tória v geologickom podloží dobre izolovať základy stavby a zamedziť tak možnému prenikaniu podzemného radónu do budovy.

    Vzhľadom k dĺžke príspevku bude vlákno nadväzovať počas ďalších okamihov. Ďakujem.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Je známy otrasný prípad smrteľného rakovinového ochorenia stoviek žien z New Jersey v USA v roce 1917, ktoré pracovali v továrni vyrábajúcej náramkové hodinky. Na ciferníky týchto hodiniek sa tenkým štetcom nanášalo farbivo s obsahom rádia, ktoré v tme svetielkovalo (luminiscencia). Robotníčky občas oblizli špičku štetca, aby ju udržali dokonale ostrú. Mnoho z nich v nasledujúcich rokoch zomrelo na rakovinu hrtanu, štítnej žľazy a nádory v ústnej dutine. Týmto ženám sa hovorilo "The Radium Girls", bolo im povedané, že materiál je zdravotne nezávadný, maľovali si s ním aj nechty.

    Vzhľadom k dĺžke príspevku bude vlákno nadväzovať počas ďalších okamihov. Ďakujem.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Keď do farby s Rádiom primiešame sulfid zinočnatý, je bombardovaný rádioaktívnymi časticami Rádiá a začne vyžarovať svetlo. Postupom času sulfid zinočnatý mizne, až prestane svietiť úplne. To často vedie k chybnej domnienke, že materiál už nie nebezpečný. Ako nám ukazujú obrázky zo skúšok merania pôvodných originálnych hodiniek, nie je tomu tak a buďme preto zvlášť pri ich otváraní opatrní.


    Komando žabích mužov Kráľovského Talianskeho Námorníctva: prvé profesionálne hodinky pre potápačov v akcii

    Ako už sme naznačili, Rolex v určitý moment zahral v histórii Panerai významnú úlohu. Rolex oslovil Panerai okolo roku 1935 s požiadavkou výroby hodiniek pre špeciálne komando žabích mužov z talianskeho námorníctva. Na hodinky boli kladené tri základné požiadavky:
    -Vodotesnosť
    -čitelnost v absolútnej tme
    -veľký priemer z dôvodu čitateľnosti


    Vzhľadom k dĺžke príspevku bude vlákno nadväzovať počas ďalších okamihov. Ďakujem.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Druhá svetová vojna

    Talianske Kráľovské námorníctvo bolo založené 17. marca 1861, kedy Talianske kráľovstvo (Regno d'Italia) vzniklo po zjednotení Talianska (il Risorgimento) a bolo k nej aj priradené mnoho malých štátov vrátane Sardínie a Neapola.
    10. júna 1940 Talianske kráľovstvo vyhlásilo vojnu Anglicku a Francúzsku. V tej dobe, bolo talianske námorníctvo štvrtým najväčším na svete. V tej dobe nastolený fašistický taliansky diktátor Benito Mussolini, ktorého prezývka bola Il Duce veril, že ak bude Talianske kráľovstvo kontrolovať Stredozemné more, mohol by rozšíriť svoju ríšu o Tunis, Balkán a ďalšie územia. Benito Mussolini kedysi o Stredozemnom mori vyhlásil, že ide o vyhlásil "Mare Nostrum" - Naše more. Neskôr Panerai ironicky pomenúva týmto výrokom jeden zo svojich modelov hodiniek. V tej dobe tiež prebiehal inovatívny program začlenenie a výučby profesionálnych žabích mužov do radov talianskeho námorníctva. V novembri 1941 mala britská stredozemná flotila sídliaca v Alexandrii k dispozícii iba dve väčšie bojové lode - Queen Elizabeth a Valiant. Rovnováha síl v africkej vojne bola závislá na dvoch britských bojových lodí, ktoré mali zastaviť Italy.


    The Pig - prasa

    Regia Marina Italiana mala v tom čase špeciálne sabotážne JEDNOTKY zložené z potápačov. Vyvinula pre nie novú tajnú zbraň, pripomínajúcu torpédo či malú ponorku. Dvaja muži ju meli nanavigovat až k cieľu a vykonať s ňou po vypustení z ponorky podvodny útok. Zbraň pre svoju malú rýchlosť a veľmi zlú manévrovateľnosť dostala mnoho prezývok - Prasa, Hog, Chariot, Human Torpedo Maiali.
    Dvaja muži, ktorí prasa na svojej ceste k cieľu riadili mali špeciálne navrhnutý dýchací prístroj s uzavretým dýchacím okruhom so zamedzením vzniku bublín, ktoré by na potápačov upozornili náhodného pozorovateľa. Prasa bolo naplnené výbušninou a hmotnosť nálože postupne rástla od pôvodných 200kg ku konečným 300kg výbušniny.

    V noci 18 decembra 1941 boli z talianskej ponorky Scrim, ktorej velil Liutenant Borhese, vypustené tri posádky žabích mužov riadiacich prasata k svojmu cieľu s úlohou potopiť britské lode. Správne hádate, že títo žabi muži mali na svojich zápästiach hodinky Panerai. Smerovali do prístavu Alexandria v Egypte, ktorý bol uzavretý veľkými kovovými sieťami práve proti vniknutiu torpéd. Posádky museli preplávať práve týmito kovovými sieťami, ktoré obsahovali nálože a medzi strážami sa dostať až do prístavu. V prípade, že by sa im to podarilo a dokázali by potopa britskej lode, bolo by to veľké víťazstvo pre taliansku stranu.

  • A napínavý príbeh žabích mužov pokračuje. Podarilo sa im prekonať zradné nástrahy, obelstít stráže a hliadky, dostať sa až do prístavu a umiestniť časovaná torpéda. Boli však už príliš vyčerpaní a pri svojom návrate boli chytení a vypočúvaní hlúpou schodou náhod v jednej z podminovaných britských lodí. Pár minút pred všekončícím výbuchom taliansky poručík De La Penne prezradil ich cieľ misie a vyzval brity k okamžitej evakuácii pre záchranu posádky.
    Winston Churchill neskôr celú akciu komentoval slovami: "Bol to mimoriadny príklad odvahy a geniality."


    Kampfschwimmer a Panerai

    Jedno z historických tajomstiev, na obrázkoch vidíme muža jednotiek Kampfschwimmer a na ruky majú hodinky Panerai. Nikto nevie s istotou, ako sa nemeckí vojaci k Panerai dostali, ale predpokladá sa, že od svojich talianskych kolegov.

    Žabí muži Kampfschwimmer majú výrazne odlišné potápačské obleky proti svojim talianskym kolegom, majú tiež šnúrky na rukách a nohách. Aj na tomto obrázku má nemecký vojak hodinky Panerai.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1


  • Panerai a súčasnosť

    O roku 1993 môžeme hovoriť ako o znovuvzkrieseniu starej slávy Panerai. Spoločnosť predvádza svoje nové modely postavené na základe tých historických. Predaje boli horšie ako sa očakávalo až do dňa, kedy do butiku Panerai vo Florencii vstúpil Sylvester Stallone. Hodinky sa mu natoľko zapáčili, že ich použil aj do práve pripravovaného filmu. Tak Panerai takmer cez noc nadobudol svojej pôvodnej slávy. Potom už bolo všetko len dielom okamihu.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Panerai Tools

    Mimo výrobu hodinek se Panerai věnuje i výrobě profesionálních přístrojů. Specializovala se na výrobu vybavení pro italské námořnictvo. Na obrázku vidíme originální kompas a hloubkoměr. Tyto přístroje nebyly nikdy prodávány široké veřejnosti, ale byly vyráběny na základě speciálních objednávek.

    Na dalším obrázku vidíme originální baterku Panerai a původní výbavu profesionálního potápěče.

    Dnes se Panerai mimo jiné i nadále zaměřuje na výrobu lodních palubních přístrojů.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • A nové modely jsou za dveřmi:

    External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1