Veľkosť hodiniek - aká je tá správna

  • Vlákno zabývající se velikostí hodinek by nemělo na tomto váženém fóru chybět. Již jednou jsem ho tvořil na jiném místě, tak jsem jej poupravil, aby se stalo zajímavým i pro kolegy, kteří jej již četli. Zároveň jsem si ho dovolil i přeložit, tak mi laskavě omluvte nějakou tu gramatickou nesprávnost. Vlastní článek berte prosím jen jako úvod vlákna, budu velmi potěšen, když se vy sami podělíte o své zkušenosti s výběrem té správné velikosti hodinek a že je to velmi osobní problematika víme všichni. Pomozme vyvarovat se nováčkům stejných chyb, jakých jsme se dopustili my.

    A hned úvodem uvedu svoji vlastní zkušenost, kdy jsem jako novic podlehl kouzlu velkých hodinek a zvolil Planet Oceany ve svojí větší, tedy Big-Size verzi. Dnes bych to již neudělal, velikost 42mm by byla akurátní. Posuďte sami na přiložené fotografii. Ne, že by byly až tak velké, ale jsou mi tak říkajíc na hraně.

    Výber správnej veľkosti hodiniek nie je výberom jednoduchým a určite so mnou budete súhlasiť keď napíšem, že každý z nás sa musel k tej svojej správnej veľkosti dopracovať. Poďme si pripomenúť, prečo sa vôbec veľkosť hodiniek za niekoľko posledných desaťročí zmenila. Otázka, prečo sú dnes hodinky tak veľké, vyvoláva až vášnivé diskusie medzi ľuďmi, ktorí majú hodinky a svet okolo nich rádi.Je pravdou, že náramkové hodinky sú dnes väčšie, než tomu bolo v minulosti, ale možno až nie tak veľké, ako tomu bolo pred niekoľkými rokmi. http://www.ablogtowatch.com/whats-deal-big…iece-explained/

    Ako vôbec definovať,, veľké hodinky "? Neexistuje žiadna konkrétna veľkosť, od ktorej sa hodinky stávajú veľkými, masívnymi či naopak malými.Nejvíce začali ľudia komentovať veľkosť hodiniek, ktorých priemer presiahol 44mm a ktoré sa vďaka firmám ako je Panerai, Breitling a ďalšie najviac rozšírili v deväťdesiatych rokoch, ale aj v skorých rokoch nového tisícročia.

    V roku 1999 ešte stále typická veľkosť pánskych hodiniek činila 37-39 mm priemerom pouzdra.O niekoľko rokov neskôr už sa priemer zväčšil na 41-44mm a zväčšovanie pokračovalo až do priemerov 45-48mm a niekedy ešte více.Nejvíce sa trend zväčšovania priemeru hodiniek zrýchlil začiatkom roka 2000.

    A milovníci hodiniek sa začínajú doslova hádať o tej jedinej a správnej veľkosti priemeru a dokonca aj výšky pouzdra.Lidé majúci v obľube hodinky s väčším priemerom vyhlasujú, že tie menšie vyzerajú ako dámske modely, tí, ktorí majú v obľube hodinky menšie, tvrdí, že veľké vyzerajú na ruke hlúpo a naznačujú, že nositeľ sa s ich pomocou snaží kompemzovat niečo iné (poznámka:,, Ako mi tento dvojaký pohľad tuze niečo pripomína :)), tak do nekonečna prebiehajú debaty, kedy jeden vášnivec druhého je schopný doslova urážať. to len dokazuje o aku vášnivů tému sa jedná.

    Pre niekoho sú veľké hodinky veľký problém, sú ďaleko horšie nositeľné, než hodinky,, klasických rozmerov, teda tých menších.Někdy sú nazývané,, hodinky s modernou veľkosťou "alebo proste len,, moderné" hodinky.

    A prečo vlastne taký rozruch? Je to otázka naozaj len vlastného vkusu o názora na tú pre vás správnu veľkosť hodiniek, zrovna tak ako spôsob vedenia diskusie o nej.
    Existujú však určité pravidlá pre tých, ktorý tento problém naozaj zajímá.Tím prvým je, že hodinky musí dobre celou plochou sedieť na chrbte zápästia, ak je tomu tak, nie je dôvodu hovoriť o veľkých hodinkách.Zrovna tak uistenie, ako moc prekáža korunka hodiniek pri pohybe zápěstí.Jsou to prvé orientačné body, ktorých si možno všimnúť, avšak nerieši emócie spojené s výberom hodiniek.

    Ku koncu osemdesiatych rokov sa mechanické hodinky opäť vracia na scénu a získavajú skoršie popularitu.Díky najmä švajčiarskej produkcii, ktorá v mechanike kontruje populárnemu QUARTZ a pomaly, ale isto sa stáva čoraz viac luxusnejším tovarom, symbolizujúcim spoločenské postavenie ako protipól masovej produkcii a dizajne quartzových hodiniek .Větší dôraz je kladený na človeka, ktorý hodinky bude nosiť a na ktorom budú vidět.Díky stále sa rozrastajúcemu počtu rôznych komplikácií, zložitosti ciferníkov, ale aj ich umelecké dekoráciu a zdobenie, prichádzali v obľubu práve hodinky s väčším priemerom i výškou.Komplikace hodiniek a ich zdobenie bolo tak obľúbené, že záujem o jednoduchosť a tým spojenú malú veľkosť upadal.Tedy jedným z hlavných dôvodov rastu veľkosti hodiniek je záujem o komplikácie a celkový vizuálny stav, kedy návrhári ponúkajú čoraz zložitejšie a zdobenejší hodinky, pre ktoré je väčšie veľkosť nutná .

    Raz BIG, vždycky Big ...
    Veľkosť je návyková vec, keď si kúpite väčší dom, väčšie auto, väčšie televízii, je ťažká predstava návratu k menšej velikosti.Platí to aj u hodiniek? .........
    ..... Odpoveď poznáte iste každý sám.Ale určite môžem vyhlásiť, že návrat k malým hodinkám (keď máte ruky a nie špáradlá), nie je nijako jednoduchý.Když vaše krásna Chrona v 44mm naraz vymeníte za tříručky veľkosti 36-39mm, vaša pocity sú rozporuplné.Pohodlí strieda pocit dámskych hodinek.S veľkosťou priemeru priamo korešponduje aj šírka oceľového náramku či remienka.

    Všetci neradi priznávame, že sme pod vplyvom módnych trendů.Jenže, mnoho svetových celebrít popularizuje veľké hodinky, ako príkladne Arnold Schwarzenegger s Audemars Piguet Royal Oak Offshore alebo Sylvester Stallone s Panerai.Ale buďme k sebe úprimní, nie je to veľkosť pre každého.

    Medzi výrobca robiace hodinky s väčším priemerom patrí napríklad nemecká firma z Erfurta Vintage VDB. Je známa ručnou výrobou, ale tiež používáním raritných strojčekov vo svojich hodinkách. A kto iný by mohol byť jedným z ambasádorov tejto značky, než sám Arnold Schwarzenegger. http://oceanictime.blogspot.cz/2014/08/vintagevdb-as-one.html

    A teraz sa pozrime na model Longines Legend Diver, ktorý všetci poznáme, aj jeho záludnosť, že pri svojich 42 mm priemerom má sakra dlhé nožičky púzdra. Mnoho ľudí sa na ňom už napálilo. http://www.mywatchmart.com/listing/4238-f…s-legend-diver/

    Pre mne osobne sú vo výbere hodiniek podstatné dva ukazovatele.

    1) vzdialenosť koncov protiľahlých nožičiek nesmie byť väčší než môj chrbát ruky za zápästným kĺbom

    2) v nositeľnosti hodiniek hrá dôležitú úlohu aj výška púzdra.

    A aké kritériá k výberu veľkosti hodiniek máte vy, kolegovia z fóra?

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • 1/ ano
    2/ ano
    pro prumer pouzdra je prece vzorec - odmocnina z obvodu ruky v mm dava prumer pouzdra... ;)

  • @watchesfan super članok :super:

    Ja som sám na sebe zistil, resp. postupom času začal prechádzať z väčších hodiniek na menšie a menšie a ustálilo sa to na ideálnych 40 mm. Moje minimum a maximum je 38 až 42 mm..

    @kibi super tip s tou odmocninou :) jednoduchý a funkčný.. Počítal som, zdá sa že to sedí :) Nabudúce aspoň bude vedieť rýchlo a stručne vysvetliť zákazníkom akú ideálnu veľkosť by si mali zvoliť.

  • jo, o tom vzorecku jsem si puvodne myslel, ze je to jen pitomost... ale kupodivu neni :)
    zalezi samozrejme na tvaru hodinek, masivnosti pouzdra, jeho vysce, lug to lug... ale jako orientacni udaj je to imho dobry :)

  • Úplna ako Peťo. 40mm, prijateľné rozpätie 38 až 42.

    Epos Passion 3409,Seiko SNZH53K1, Tissot Visodate, Certina DS Podium Shape chronograph, Omega vintage kúsok cca z r. 1940, Prim


  • pro prumer pouzdra je prece vzorec - odmocnina z obvodu ruky v mm dava prumer pouzdra... ;)

    Druhá odmocnina? Mně to nějak neštymuje a nebo to počítám úplně blbě.
    2. odmocnina z 190 je 13.78404875209 ... to abych si vzal mikroskop na datumku, kyklop to neustojí ::d

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Druhá odmocnina z 19 ti ale to vínde niečo okolo 4,3 .. takže podľa toho sú 43mm pre teba akurát :mrgreen:

  • Druhá odmocnina z 19 ti ale to vínde niečo okolo 4,3 .. takže podľa toho sú 43mm pre teba akurát :mrgreen:

    Jsem tušil, že ten udávanej obvod ruky v mm nesedí...a těch 43 optavdu sedí. Tak souhlas, rychlá s kvělá orientace.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • supr clanok :super:
    osobne si myslim, ze velkost hodiniek by mala splnat dve podmienky : 1. velkost ruky a samotneho sudruha a 2. styl hodiniek a prilezitosti nosenia.
    velkost sudruha je samozrejma vec, ale menej sa uz hovori o velkosti hodiniek vo vztahu ich typu a k prilezitosti pri akej su nosene. osobne to vidim tak, ze ak som strednej postavy a mam stredne hrubu ruku (18,5cm), tak mi sedia hodinky od 39 do 45mm. samozrejme zalezi na vyske puzdra, dlzke a tvaru noziciek, lunety, tahu/remienku, atd... cize, su pre mna vhodne oblekovky okolo 40mm, bezne hodinky okolo 42mm a masivne potapky/pilotky okolo 44mm. a ako je u mna zname, netreba podcenovat aj sponu, ktora sice neni na prvy pohlad vidiet, no prilis masivna spona na mensich hodinkach vie dost ovplyvnit pocit z velkosti hodiniek.
    PS: odmocnina mi sedi :)
    ;)

  • Je tam viacero aspektov
    Mal som od 39mm po 52mm
    napriklad Lingines Admiral maju iba 42mm a naruke posobily dobre cez 44mm - Durin moze potvrdit
    47mm Pilot som sa citil nepohodlne ale 52mm Meistersinger boli v pohode
    Napr aj take Monaco ma 39x39mm a sedi mne aj mensej ruke :D

    Odmocnina mne vychadza na 45,8mm a to splnam a nosim rad ( Omega 45,5 a Breitling 45,8)

    Ω Planet Ocean 600m Chrono , Planet Ocean 45,5mm cal 2500C , Ploprof 1200m

  • fajnový článok ! odmocnina vyšla pekne aj mne.. :D 41mm ! ako Tagy, ktorých velkosť je pre mňa fakt totálne ideálna.

    Súhlasím aj s vyjadrením že spona je sviňa :mrgreen:

  • Ja nemam ziadne vedecke ani univerzalne pravidlo, ale osobne mam najlepsi pocit z hodiniek velkosti 42mm. Vsetko ale zalezi na tvare, nozickach, vyske, nalade.. Takze ak maju 40-44mm, ostavaju vo vybere :)

  • Ja nemám žiadnu ideálnu velkosť, v podstate som sa nestretol s hodinkami, ktoré by sa mi nosili nepohodlne, som velmi prispôsobivý, takže rád nosím trebarz aj vintage Prim, ktoré majú 37mm, ale nemal by som problém ani so Superavengerom... Čosi doseba majú aj velké aj malé hodinky, ale keby som mal mať jedny, 40-41mm by bola ideálna velkosť.

    Omega Speedmaster Professional Moonwatch 311.30.42.30.01.006 | Omega Seamaster 300m Co-axial chronometer 212.30.41.20.01.003 | Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 WAY211A.FT6068 | Seiko SKX009K2 | Citizen Eco-drive BY0000-05E

    Ω Spartanova zbierka

    YouTube: Spartan's watch reviews

    INSTAGRAM: @spartans_watches

  • Odmocnina sedí perfektne aj mne. Môžem priemeri od 38-42mm. Dôležité je ešte aj zakrivenie nožičiek, pri okrúhlom tvare púzdra.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Ja mám 38 a 40 ktoré mi sedia a dobre sa mi nosia. Veľmi som však zvedavý na 42mm. Myslím že to bude moje max.