Watchesfanovo bloudění

  • watchesfan

    Ak by si nepoznal mimulosť bývalej protilietadlovej raketoves skupiny so systémom S-200VE tak ti rád poskytnem niekoľko základnývh informcií. Vybudovanie objektu sa začalozačiatkom 80. rokoch minulého storočia (ako ťažko sa to píše :) ) kedy bolo rozhodnuté o rozšírenie 71. protilietadlovej raketovej brigády (plrb) (Praha, VÚ2516) o komplex ďalekého dosahu S-200VE.

    Objekt bol dobudovaný v roku 1985, a v tom, alebo v nasledujúcom roku - vtedy už z časti dodaná - technika "skupiny S-200" bola zasadená do PoSy (pohotovostného systému). Medzitým samozrejme školenie vybraného personálu v Gatčine v Rusku (zachoval sa u mne aj zošit z preškolenia (z 07/1985) - vtedy ešte so stupňom ochrany "PT" = prísne tajné ;) ).

    Protilietadlová raketová skupina (plrs) S-200 v štruktúre 71.plrb dostala číslovanie: 17., 18. a 19. plrs Dobříš (VÚ5180). Na Dobříši bol vybudovaný objekt pre tri cieľové kanály, tzn. 3ks S-200 s navádzacím rádiolokátorom RPC (Rádiolokátor Podsvétky Celej). Vo vtedajšej ČSSR bolo dodaných celkovo 5 cieľových kanálov systému S-200VE (objekt Dobříš 3ks, a v roku 1989 dostala 76.plrb Brno 2ks - 9. a 10. plrs Rosice).

    Technika na Dobříši bola vyradená z PoSy v roku 1994 a v tichosti zrušená. Objekt sa teda využíval s pvodným účelom 9 (!!!) rokov, čo v prípade šystémov PVOS (protivzdušnej obrany štátu) je strašidelne málo (borci v Rosicích pri Brne dopadli ešte horšie 1989-1997).

    Zodolnených "mierových palebných postavení" pre palebné protiliedadlové systémy PVOS bolo v okolí Prahy vybudovaných takmer 20. Prvé sa začali budovať v roku 1960 kedy boli dodávané prvé komplexy SA-75 Dvina k vtedajšej ešte 71. protilétadlové dělostřelecké divize a začalo sa prezbrojovanie na protilietadlovú raketovú techniku.

    Niektoré palposty sú už zrovnané so zemou, no na niektorých miestach by si ešte našiel nejaké náznaky bývalých objektov.

    Len pre zaujímavosť: objekty pre systém pritiliedadlovej raketovej obrany tvorili aj na Slovensku najrozsiahlejšie zoskupenie v rámci armády čo sa týka počtu objektov ale aj personálu.......

  • Zatím alespoň stručné info. Prohlídka areálu nám i s focením, vše v solidním tempu trvala cca 8 hodin. Museli jsme překonávat různé nástrahy, řešit jak a kudy, improvizovat a hlavně zdolávat nekonečné kilometry. Pár fotek napoví víc. Tentokrát výjimečně bez hodinek, stejně je znáte.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • K posledním fotkám. Zamčený vojenský bunkr sloužil i jako bunkr civilní obrany. Současná realita je taková, že komu se podaří ho odemknout, může na místě přespat, nebo a to jsme byli překvapeni, se jen zapsat do návštěvního sešítku a pokračovat. My jsme ani nepřespali, ani nezapsali, bunkr uzamknuli a náš provizorní klíč zlikvidovali. Ať si každý poradí po svém. Celý areál je veřejnosti nepřístupný, ale její přítomnost je tolerována a není nikterak masivní. Byl to zajímavý den.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • watchesfan

    K 2. fotke z hora: žeby plošina pre anténnu kabínu K-1V zo zostavy RPC bola ešte v takomto "dobrom" stave, paráda..... No bude to asi aj tým, že verejnosť tam oficiálne nepúšťajú...

    Určite ste mali peknú a zaujímavú prechádzku. Tieto zodolnenými objektmi prešpikované palebné postavenia udivovali aj nás, ktorí sme sa v dobe aktívnej prevádzky pohybovali denno-denne okolo nich.

    V súčasnosti som zdesený z toho, že generácia, ktorá nezažila ani povinnú vojenskú službu, aké bludy, nezmysli a to s akou istotou dokáže popísať o týchto objektov po internete. A keď sa ich zdvorilo snažíš poopraviť, tak sa ťa snažia zrovnať so zemou....

    Vidím, že ste mali aj dobré počasie...

  • Já plnil speciální strážní službu ochrany atomové elektrárny. Počasí bylo úžasný už se těším na další akci, z téhle mám skoro 300 fotek, tak to musím přebrat :)

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • External Content youtu.be
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1