• Zakladateľ firmy Louis Erard, sa narodil v roku 1893. O 36 rokov neskôr, zakladá so svojím spoločníkom v meste La Chaux-de-Fonds firmu Louis Erard & André Ferret, ktorých prvé hodinky sa objavili v roku 1937. Spoločníci sa ale v roku 1942 rozišli a až do roku 1980 firma vyrábala iba púzdra pre ostatné hodinárske firmy. V roku 1992 sa objavili vážne finančné problémy, firma zmenila majiteľa a presťahovala svoju centrálu do mesta Le Noirmont, kde sídli dodnes. Po desaťročnom ,,spánku,, firmu kúpili súkromný investori, ktorí značku Louis Erard opäť oživili. V roku 2006, kedy firma oslávila svoje 75. výročie sa vrátili štyri modely z rady Collection z roku 1931 a prvýkrát predstavila model so zlatým púzdrom. V roku 2007 vyrobila 50-tisíci kus hodiniek a prvýkrát ponúkla dámske hodinky, kolekciu Emotion. Do oblasti vysokej hodinárčiny značka Louis Erard vstúpila v roku 2009, keď v spolupráci s firmou Soprod SA vyvinula svoj prvý vlastní kaliber a o rok neskôr sa už hodinky so zlatým púzdrom stali bežnou súčasťou ponuky firmy a celková produkcia od roku 2003 dosiahla 100-tisíc kusov. V súlade s tradíciou švajčiarskeho hodinárstva firma vyrába iba mechanické hodinky. ,,Mechanické hodinky nie sú stroj. Je to živý organizmus.´´ hovorí firemné motto. Naviac sa firma pýši tým, že poskytuje svojim zákazníkom hodinky vysokej hodinárčiny za prijateľnú cenu. Cena hodiniek v oceľovom púzdre sa pohybuje v rozmedzí 500 až 3.000 € a modely s púzdrom z ružového zlata v rozmedzí 3.900 až 9.000 €. V súčasnej dobe má firma 26 zamestnancov vrátane 9 hodinárov. Dodáva svoje hodinky do 60 krajín, vrátane ČR. Najdôležitejším trhom sú pri Švajčiarsku Taliansko, Rusko, Belgicko. V čele stojí Alain Spinedi. Novinkou roku firmy Louis Erard je model z rady Excellence, Excellence Regulator Power reserve, ilustrujúci fakt, ako výborne firma zvláda výrobu veľmi náročných modelov. Novodobé regulátory, teda hodinky, kde je rozdelená funkcia udávania hodín a minút, sú poctou presným námorným časomieram éry minulej. Púzdro je vyrobené z ocele, má priemer 40 milimetrov a je vodotesné do 50 metrov. Horné sklíčko je zo zafíru potiahnutého antireflexnou vrstvou z obidvoch strán. Spodné viečko je bohato zdobené. Vnútri púzdra je kaliber ETA 7001 RE 9 s ručným náťahom a s pridaným firemným modulom ukazovateľa rezervy náťahu na pozícii 9. Graficky veľmi čistý ciferník podtrhuje jednoduchý číselník sekundovej ručičky. Spoločenský charakter modelu doplňuje čierny krokodílí remienok.


    Druhou novinkou z rady Excellence je model Open Balance, ktorý odhaľuje v dolnej časti ciferníku u čísla 6 pohľad na srdce strojčeka, na nepokoj. Pohľad na celý stroj odhaľuje zafírové spodné viečko. Púzdro modelu o priemere 40 milimetrov je z ocele a vodotesnosť je do 50 metrov. Hodinky poháňa automatický mechanický kaliber Soprod SOP A10BV-2. Ide o klasický troj-ručičkový spoločenský model so strieborným číselníkom a výraznými rímskymi číslicami, po ktorých putujú elegantne modrené listové ručičky.


    Modelová rada 1931 sa tento rok prezentovala modelom Vintage Small Second vyrobeným v limitovanej edícii 500 kusov. Ako naznačuje názov ide o reedíciu klasického modelu firmy Louis Erard, samozrejme obohateného súčasnou vyspelou hodinárskou technológiou. Už na prvý pohľad ide o klasické troj-ručičkové spoločenské hodinky, ktoré pútajú pozornosť elegantným oceľovým púzdrom o priemere 40 milimetrov, a zrejme ešte väčšiu pozornosť vzbudí klasický vyvážený ,,čierno-biely´´ ciferník s výraznými číselnými indexami, malým číselníkom sekundovej ručičky so železničnou škálou, ktorého opakom je ukazovateľ dátumu. Hodinky poháňa automatický kaliber Sellita SW-290, ktorého bohato zdobený rotor je viditeľný cez spodné zafírové sklíčko. Každý kus tejto limitovanej edície je na spodnej strane označení poradovým číslom od 1 do 500.


    Ďalším vintage modelom je Vintage Chronograph vyrobený v limitovanej edícii 500 kusov. Ide o chronograf, grafikou ciferníku vychádzajúci z predchodcov z 30. rokov minulého storočia, konkrétne z roku 1931. Oceľové púzdro vodotesné do 50 metrov má priemer 42,5 milimetra a na obvode spodného zafírového viečka sú modely očíslované číslami od 1 do 500. Mechanický automatický kaliber ETA 7750 Valjoux sa pýši dekorovaným rotorom. Chronograf ponúka základné časové funkcie troch centrálních ručičiek, ďalej tiež ukazovateľ dátumu, dňa v týždni a chronografové sčítače - 12 hodinový, 30 minutový a ďalej tiež malý číselník sekundovej ručičky. Súčasťou prezentačného boxu sú aj štýlové písacie potreby. Remienok z černej kože má krémové štepovanie.


    Komplikovaným modelom je aj Chronograph Moon Phase 24 Hours Gold. Jeho púzdro je z 18 karátového ružového zlata a má priemer 42 milimetrov. Komplikácie na striebornom číselníku sú usporiadané veľmi prehľadne a o ich chod sa stará automatický kaliber ETA 7751 Valjoux. V 30 minutovom sčítači pri čísle 12 sú integrované ukazovatele dňa a mesiaca, dátum odčítava štvrtá centrálná ručička s miskovitým zakončením po obvode číselníka. 12 hodinový sčítač je umiestnený pri čísle 6 a v ňom je i ukazovateľ mesačných fáz. Ani posledný sčítač, ktorý vidíme na ciferníku pri čísle 9 nieje iba jednoúčelový. Jednak slúži ako malá sekundová chronografová ručička a ďalej tiež ako indikátor 24 hodinového cyklu. Tým pádom pred sebou máme hodinky pre orientáciu cestovateľa cez časové pásma, ktorý nestratí prehľad o domácom čase. Ku zlatému púzdru nutne patrí krokodílí remienok hnedej farby s 18 karátovou zlatou sponou.


    Konečne prichádza na radu model športových hodiniek, a to Heritage. Sofistikovaný, výkonný a mužný. A na remienku z pre firmu Louis Erard neobyčajného materiálu, ako sa na športový model sluší a patrí. Je z čierneho hrubého textilného materiálu s oceľovou preklápacou sponou. Chronografický kaliber ETA 7750 Valjoux je umiestnený do oceľového púzdra o priemere 42 milimetrov a vodotesný do 50 metrov. Zafírové sklíčko je obojstranne pokryté antireflexnou vrstvou a priehľadné je i spodné viečko. Dynamiku dodávajú ciferníku tri modré chronografové sčítače (30 minutový pri čísle 12, 12 hodinový pri čísle 6 a sekundový pri čísle 9) a zdvojená orientácia v čase, ukazovateľ dňa a dátumu.


    Zvláštnosťou je pánsky model 1931 Men´s Moon Phase. Oceľové púzdro má priemer 42 milimetrov a je vodotesné do 50 metrov. Kaliber ETA 2824 je doplnený modulom Dubios Doprat 9000 a je viditeľný cez spodné zafírové sklíčko. Prídavný modul zaisťuje chod ukazovateľa mesačných fáz. Veľmi príjemnou záležitosťou je štvrtá centrálna ručička s miskovitým zakončením, ktorá po obvode šedého ciferníka indikuje aktuálny dátum. Ďalej na ciferníku nájdeme v hornej polovici ukazovateľ dňa a mesiaca a v dolnej časti už zmienený ukazovateľ mesačných fáz. S farbou ciferníku sa zhoduje aj farba koženého remienku s oceľovou sponou.


    Ďalšia tohtoročná novinka je súčasťou rady ,,1931´´. Je to opäť chronograf s automatickým kalibrom ETA 7750 Valjoux, ktorý dodáva energiu trom chronografovým sčítačom a ukazovateľ dátumu pri čísle 6. Elegantná hnedá farba číselníku doplňuje hnedý krokodílí remienok s oceľovou sponou.


    Firma Louis Erard ale nezabúda ani na dámy a ponúka im elegantné dámske modely vybavené ako automatickým, tak quartzovým kalibrom.



  • Zaujimali by ma ohlasy na túto značku, na WUS som čítal, že je to swiss made low end ktorý nie je nič moc.. viete o týchto hodinkách niekto viac ? videli ste ich naživo ?

    inak velmi pekné sú tie športové chroná.

  • Čítal som o nich v niektorých magazínoch a niečo na webe, celkom ich aj vychvaľujú. Podľa mňa majú veľmi peknú kolekciu, ktorá je tento rok. (bolo to myslím v poslednom watchmagazine), či už small second alebo regulator, chrono, a pod. Vedel by som si vybrať.

  • Mají některé modely jistě zajímavé, také bych neměl problém si vybrat, jejich produkce není tak masovou jako u jiných značek a tak je na ruce tak často nevídám. V této souvislosti mě napadá, některé modely umí i pěkně po....t. Useklý indexy, ovládání vnitřní lunety korunkou na desítce, která není šroubovací a td... A na vedlejším modelu doplnili vnitřní lunetu tachymetrem, ach jo. Přece jen nelze dát všechno na jedny hodinky.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Máš pravdu ale ani Tonneau Moon Phase nevyzerajú zle :malin1: