Zmena času v EÚ a v Rusku

  • Dnes v noci sa mení čas zo zimného na letný!

    V krajinách EÚ a v ostatných krajinách, ktoré riadia svoju časomieru pravidlami EÚ, je prechod vymyslený tak, aby prebehol vo všetkých časových pásmach naraz.

    Teda v západoeurópskej časovej zóne jednu sekundu po 01:59:59 ZELČ bude 01:00:00 ZEČ, v stredoeurópskej jednu sekundu po 02:59:59 SELČ bude 02:00:00 SEČ, a vo východoeurópskej po 03:59:59 VELČ bude 03:00:00 VEČ, čo sa všetko udeje naraz o 00:59:59 a 01:00:00 UTC.

    V Rusku (podobne ako v USA) sa čas obvykle mení tak, že sa to udeje v každom časovom pásme inokedy (ale "o rovnakej hodine").

    Tri a pol roka Moskovský čas bol UTC+4 bezo zmeny, lenže teraz, keď sa im "celoročný letný čas" nesvedčil, moskovská časové pásmo prejde na UTC+3 celoročne. Takisto väčšina RF si posunie čas o 1 h dozadu, napríklad Jekaterinburg z UTC+6 na UTC+5 (pokiaľ tomu správne rozumiem, vždy 1 sekundu po 01:59:59 starého času prejdú na 01:00:00 nového času), niektoré oblasti však čas neposúvajú (napr. Kamčatka zostáva na UTC+12 ako aj bola doteraz) alebo posúvajú o dve hodiny dozadu (Zabajkalský kraj prechádza z UTC+10 na UTC+8).

    Podrobé info v ruštine
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1….BE.D0.B4.D0.B0

    Vráťme sa však do EÚ a do oblasti s časovým signálom! Jednu hodinu pred zmenou (tj medzi 02:01:00 SELČ a 02:59:59 SELČ) sa v signáli vysiela "bit varovania na zmenu letného času", ktorý znamená, že na nasledujúci celú hodinu sa zmení čas! Ideálne prijímače by vedeli tento bit rozoznať a ak sa synchronizujú úspešne v tomto čase, na celú okamžite preskočia na správny čas.

    Moja doterajšie skúsenosť však ukazuje, že hodinky Casio toto nerobia (aj keď spustím manuálnu synchronizáciu menej ako 1 hodinu pred zmenou). Namiesto toho sa pribl. minútu po zmene spustí synchronizácia automatická, a hodiny ukážu správny čas až potom, ako je táto synchronizácia úspešná.

    Prajem všetkým úspešnú zmenu času -- a napíšte sem svoje skúsenosti ako ste ju prežili :)

  • takéto zmysluplné príspevky mám rád.

    Inak ja zmenu času až tak rád nemám. Naopak (ako miša) mňa to nastavovanie nového času veľmi nebaví (som lenivý), preto som rád že je to iba dvakrát do roka.

  • Podobne.nemam to rad a hlavne, kym si syn zas zvykne... och. Ale zas tuto noc sa bavime na chate o hodinu dlhsie :) prispevok chvalim.zaujimave a poucne

    Odoslané z GT-S7562