Ďalšia novinka od Steinhartu...

  • Fabulacie a konspiracie idu.:super:

    je: Prim: cal. 68, CHR. WARD C9 5 Day Small Second: SH21, NOMOS Club Date: DUW 4101

    bolo: Aviator mechanical A-3105-6975647: Poljot 3105, Steinhart Marine Chronometer II arabic: Unitas 6498, STEINHART Military 42, Davosa Ternos Ceramic, Junkers Spitzbergen F13 6110-5: Poljot 3133

  • Braňo a tivoli, osobne s vami súhlasím, ale.....nech u Štajnov kecajú o nejakých pirátoch, všetky kusy najpravdepodobnejšie vykúpili náckovia a ich pohlavári. Bolo to vypredané "blesku". Takže sa sa dá očakávať, že sa a možno skoro, objaví niečo nové, možno podobné. Je to biznis. Vyrobil, predal, hotovo. My tu môžeme filozofovať do nekonečna, mať očakávania, sniť o pekných hodinkách v rozumnej cenovej triede, výrobca má svoje predstavy a naše názory sú mu voľné. Nakoniec, aj vo svojej preambule hovorí, že bude vyrábať to, čo sa mu páči. Čo sa týka výroby parnisovských fejkov v CH, tak toto, podľa mňa, ešte nejaký ten čásek nehrozí. :]

    Tak potom je tu otázka, či má výrobca formovať vkus zákazníkov, alebo len sledovať predaje...

    Ja sa bojím, že hodinársky priemysel ohrozuje čosi väčšie ako quartzová kríza.

    Nie ani tak "smart watch" kríza, ale skôr kríza ochoty ľudí nosiť hodinky a dokázať oceniť mechanické hodinky.

    Ľudia jednoducho nepotrebujú hodinky a keď, tak niečo extravagantné, či recesistické.

    Možno práve hodinky s lebkami reflektujú tieto túžby.

    Takže áno - ak sa niečo predáva, tak výrobca môže byť spokojný, ale nenesie potom aj zodpovednosť za to, ako sa budú v budúcnosti ľudia stavať k vlastníctvu hodiniek ?

    Budú hodinky symbolom extravagantnosti ?

    Budú iba dva typy hodiniek: 1. extravagantné imidžovky s lebkami 2. mechanické/automaty pre pár čudákov, ktorí ešte nosia hodinky ?

    Takže rustin - nielen konšpirácie, ale aj trošku psychológie a filozofie.

    V každom prípade by ma zaujímalo, ako vidíte hodinky a ich nosenie o (napr.) 50 rokov...?

  • Ako vidno z rýchleho výpredaja tejto limitky, výrobca sa trafil do vkusu niekoľkých cieľových skupín. Jednak do nostalgických sympatizantov pirátov (:P), časti motorkárov (Hells Angels), možno náckov. Každopádne to niečo svedčí o súčasnosti, ktorú práve prežívame. Nesúhlasím s názorom rustina, že tu ide iba o akési konšpirácie, pretože u tohto výrobcu sme sa s podobnými náznakmi k časom minulým už stretli. Je pravda, že hodinky sa dnes nosia akosi menej. Máme množstvo iných sprostredkovateľov a ukazovateľov času a žiaľ, akosi sa stráca v tom uponáhľanom svete aj istá mužská hrdosť na niečo, čo patrí iba mne a charakterizuje ma. O dámach taktne pomlčím, pretože ich záujem o tento módny doplnok sa, ako vieme, u 99,999 % dám zužuje na to, či im farebne ladia k topánkam a kabelke. Obchody so šperkami a hodinkami sú plné extravagantných a recesistických hodiniek rôznych značiek. Nemyslím, že by mali nejakú úžasnú predajnosť. Na to je totiž treba trocha viac, ako iba extravaganciu. Je to meno predajcu, značka, ktorá má cveng. A pravdaže, aj kvalita. Pochybujem, že by Steinhart túto sériu tak rýchlo vypredal s čínskym strojčekom, nekvalitným púzdrom a treťotriednym remienkom. Som toho názoru, že vo svete je stále dosť takých, čo vedia oceniť kvalitné mechanické hodinky a že to ešte dosť dlhý čas takto zostane. Pokiaľ budú chlapi nosiť obleky, budú aj oblekovky, rovnako ako aj hodinky športové ergo voľnočasové, ako aj hodinky do práce. Myslím, že pre väčšinu je stále pohodlnejšie mrknúť na zápästie, ako pracne hľadať, "preboha, kam som zasa strčil ten prekliaty mobil"...Preto sa o budúcnosť hodiniek príliš nebojím. A o 50 rokov? Keď si spomeniem, o čom všetkom sa pred 50 rokmi hovorilo ako o niečom, čo naisto bude vplývať na náš život v súčasnosti, musím sa smiať. Lebo skutočnosť je úplne iná. Nie v technickom pokroku, ale v myslení a konaní ľudí. No to patrí do iného vlákna.

  • hannes , @tivoli - hmmm, zaujímavé postrehy... tak ono pokiaľ sa niečo - takmer čokoľvek vyrobí v "limitovanom" množstve, v ľuďoch to podĺa môjho názoru a priori vyvolá pocit že to musí byť niečo výnimočné, zvlášť v dnešnej takpovediac "globálnej" a priznajme si aj čiastočne uniformovanej dobe. A tak to prirodzene chcú mať. Na tom nie je nič zlé ani nepochopiteľné. "Limitky" robí aj Casio G-Shock, aj Swatch ale aj Seiko (v rôznych leveloch od "pätiek" cez Prospex až po Presage) či ruský výrobcovia, ale aj renomované značky, takže takmer každý si nejakú tú edíciu môže dovoliť v závislosti od finančných možností a zaspávať s pocitom že má ničo čo minimálne neuvidí na každom druhom zápästí ako je to napr. v prípade niektorých značiek obuvi či oblečenia... Zámerne nejdem menovať známu značku pôvodne skateboardovej obuvi ktorá od svojho vzniku v r. 1966 ovplyvnila a ovplyvňuje generácie naprieč všetkými subkultúrami a keď sa človek prejde po meste a stretáva skupinky adolescentov tak z piatich ich majú obuté minimálne traja :) Prirodzene ide v prvom rade o zisk. Pokiaľ však ten zisk slúži na to že sa "pretaví" , teda preinvestuje do nejakého vývoja tak výrobca može prísť s niečím novým v prípade hodinárskeho priemyslu napr. v podobe upraveného kalibra čo napr. Steinhart už predviedol a myslím že niektoré výsledky by bolo zaujímavé podrobiť dlhšiemu noseniu - napr. ST.1 Premium s vyvažovanou zotrvačkou a labutím krkom a vyzerá že aj veľmi solídne spracovaným. Žiaľ, zapuzdrený v 44mm priemere čo je pre mňa mimo misu (mám žiaľ ženské zápästie). To beriem a preto Steinhart ešte stále považujem za značku ktorá má potenciál. Nejaká tá orlica na Military - o tom už prebehla debata keď s tým vyrukovali ako s novinkou. Takže áno hannes , "Štajn" si nejakú úroveň strojčekov a spracovania stále drží a dúfam že v tomto trende bude pokračovať a za ďaľších 10 rokov možno prejde na vlastný dizajn a rukopis a prestane s večným hommage. Ja im v tomto fandím, nakoľko majú stále takmer bezkonkurenčný pomer "kvalita za rozumnú cenu". To že mám na niektoré "úlety" hlboko subjektívny názor je možno dané tým že mám radšej klasiku a konzervatívnejší dizajn. Módne výstrelky ma akosi nechávajú chladným. Nesmieme zabudnúť že aj tak etablované spoločnosti ako Rolex, či Breitling majú kúsky pre ktoré už ani pomenovanie extravagantný či excentrický nevystihuje podstatu. A proti gustu žiaden dišputát. A k mechanickým náramkovým hodinkám len toľko že o ich budúcnosť absolútne nemám obavu. Smart watch, quarz, riadenie RC signálom či GPS, Bluetooth a pod. sa možno na trhu udržia, niektoré dlhšie, niektoré možno vôbec, každopádne si nájdu svoju cieľovú skupinu. Mechaniky tu však budú naveky, pretože ľudí ktorý dokážu oceniť zázrak jemnej mechaniky, ktorý je doplnkom, šperkom a nadôvažok dokáže merať niečo tak "esenciálne prchavé" ako je čas samotný, tak takýchto ľudí stále pribúda.

  • Steinhart dnes dal do obehu novinku - chronografy B-Uhr s cifrom B v šedej farbe. Použil strojček Valjeux 7750 Premium, s primeranou cenou 990 €. Komplet charakteristiku nájdete na stránke výrobcu. Mnohí isto zavyjú - "len tá veľkosť". 47 mm...;)

  • Super šedá by v reálu měla vypadat překvapivě dobře, jen se bojim malého kontrastu. 47, na pilotky akorát, za mne dobrý. Celkově, ještě že nic takovyho nepotřebuju.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • S kazdou novinkou sa mi ich veci pacia menej

    žeby som sa pridal "na temnú stranu" ? :) neviem odkiaľ páni zo Steinhartu čerpajú inšpiráciu, ale začína to zaváňať nudou... horlivo a pilne hľadám na tomto novom modeli niečo zaujímavé a inovatívne ale evidentne márne... šedá nie je zlá pokiaľ ju vhodne vyvažuje nejaká iná farba ale v tomto prípade, aspon na tejto konkrétnej fotke pôsobia skutočne nevýrazným dojmom... čo by som však osobne vyzdvihol (pokiaľ správne vidím) tak by to mohli byť plastické indexy... a tiež dátumový veniec - na rozdiel od mnohých iných "renomovanejších" výrobcov ktorý dokážu rozdrbať harmonicky zladený ciferník zásadne bielym dátumovým vencom tak Steinhart dokazuje že sa to dá aj inak - neharmonicky zladený ciferník dokáže rodrbať čiernym... a predovšetkým vzhľadom k priemeru puzdra mi umiestnenie dátumu pripadá mierne disproporčné, inak povedané akoby tam flákli veniec určený pre rozmer 42mm... a nech mi všetci prepáčia, pre mňa ďaľšia dispropocia ako bonus - prehnane široká hodinová ručička :( a asi budem protivný ale aj zbytočny chronograf... možno keby to bola "klasika" v sivom šate, so spomínanými plastickými indexami, bez dátumu a s "normálnym" priemerom, tak nech nežeriem... to ale už hovorím o úplne iných hodinkách... takto asi upútajú jedine tým k čomu sa radšej asi ani nejdem vyjadrovať a to je rozmer puzdra :( asi som dnes vstal hore zadkom, alebo káva bola príliš silná a ja som k Steinhartu nespravodlivý, alebo som si len nemal otvárať toto vlákno...

  • tak teda predsa len dodatočné ospravedlnenie - nedalo mi to a zväčšil som si tú fotku - na mojom počítači a farebnom nastavení ten dátumový veniec pôsobí a s najväčšou pravdepodobnosťou aj je sivý. takže k tým plastickým indexom pridávam ďaľšie plus aj keď za zvyškom svojej, možno mierne tvrdšej kritiky si stojím... avšak ako obvykle nezabúdam poznamenať - ide len o môj "krajne subjektívny" názor a ktokoľvek má právo so mnou nesúhlasiť :)

  • Ta datumka tam sedí jak prdel na hrnec. A jakou inovaci bys třeba chtěl? Směr a rychlost větru, přetížení, nebo tak neco? Plastický indexy maj i hodinky za pár šušňů.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Ta datumka tam sedí jak prdel na hrnec. A jakou inovaci bys třeba chtěl? Směr a rychlost větru, přetížení, nebo tak neco? Plastický indexy maj i hodinky za pár šušňů.

    Honzo, mal som na mysli inováciu ako takú, v zmysle kreativity (od slova "kreovať" teda tvoriť) pretože ako som uviedol Steinhart už pomaly nedokáže vytvoriť nič s vlastným rukopisom, začínam mať pocit že kopíruje sám seba... a ani náznakom som nepísal nič o technickej inovácii v zmysle komplikácií ktorých som mimochodom dosť zásadným a tvrdým odporcom. Je to teraz zrozumiteľnejšie???

  • Honzo, mal som na mysli inováciu ako takú, v zmysle kreativity (od slova "kreovať" teda tvoriť) pretože ako som uviedol Steinhart už pomaly nedokáže vytvoriť nič s vlastným rukopisom, začínam mať pocit že kopíruje sám seba... a ani náznakom som nepísal nič o technickej inovácii v zmysle komplikácií ktorých som mimochodom dosť zásadným a tvrdým odporcom. Je to teraz zrozumiteľnejšie???

    Aj taaak, jasně že je. Asi si to myslel na jejich všeobecnou produkci. No jo, i přes to si myslim že mají i s tím kopírováním, možná právě diky němu značné úspěchy. To víš, prachy vládnou světu...a tomu hodinkovemu obzvlášť.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Aj taaak, jasně že je.

    :) jasan Honzo, to som mal na mysli... tož, pre mňa a určite nie som jediný predstavuje Steinhart takú relatívne slušnú "prestupnú stanicu" (v POZITÍVNOM zmysle : kvalita, spracovanie, estetické poňatie, kalibre, cena) a pri niektorých konkrétnych modeloch by mohol byť aj konečnou... preto som na ich adresu v poslednej dobe viac kritický a uhundraný - čakám že prídu s niečím vlastným (použijem český výraz pretože ma nenapadá správny slovenský ekvivalent) "neotřelým" ... ale keď je to stále len čiastočne obohratá platňa a opozerané variácie na tie isté témy tak som sklamaný. Ako som to v tomto vlákne už spomenul - Steinhart som považoval (a ešte stále dúfam) za spoločnosť ktorá má potenciál, ale v poslednej dobe akoby ním mrhali, akoby im dochádzala para... a opäť zopakujem - keď sa dokážu "pohrať" a modifikovať kalibre (tiež som napísal že niektoré "vyzerajú" že by mohli byť solídne) tak neverím že nedokážu aj vlastné "vizuálne" spracovanie, teda dizajn... prachy áno, bez nich to prirodzene nejde, ale nech za ne ponúknu aj nejakú tú pridanú hodnotu. a budem sa opakovať do tretice - keď sa predáva hommage a Steinhartu to zaručí komerčný úspech a "provoz" spoločnosti tak prečo nie, ale považoval by som za škodu pokiaľ by "sa" časť zisku neinvestovala aj do vývoja... Iste, ono to nie je zďaleka také jednoduché ale píšem to v rovine osobnej úvahy... Bolo by mrzuté ak by firma s potenciálom upadla kôli nedostatku invencie... Kedysi dávno, pradávno istá nemecká automobilová spoločnosť zvučného mena a vyhlásenej kvality zamestnala renomovaného šéfa dizajnu, Pána menom Chris Bangle... p. Bangle bol schopný a uznávaný odborník, snáď vizionár :) Počas jeho pôsobenia sa dostali do produkcie na svoju dobu odvážne tvary ktoré ale oslovili predovšetkým ázijskú klientelu, tá Európska, konzervatívnejšia a zvyknutá na klasiku značky ostala pri starších modeloch ktoré postupne "dojazdievala"... Zato predaj v Ázii zaznamenal relatívne výrazný vzostup... Neopisujem to z wikipédie, viem to pretože to viem! pointa? Po čase sa spoločnosť vrátila k väčšej striedmosti a v súčasnosti prirodzene veselo funguje aj naďalej, a veľká česť Ch.Bangle-ovi korého veľmi jemný, takmer nebadateľný rukopis ostal v niektorých karosárskych linkách/líniách až do súčasnosti. Domnievam sa že nejakú tú podobnú inšpiráciu by z tohto príbehu dokázal načerpať aj Steinhart... Ale ja som len laik takže možno močím úplne mimo misu...

  • Steinhart vyhodil von v tomto týždni prvé zo série štyridsaťsedmičiek Military. Klasické výtvory v štyroch prevedeniach, ostatné 3 typy vyjdú von postupne , behom januára. Strojovňa je ST-1, čo je upravený UNITAS so Štajnáckymi špéciami. Cifre majú netradičné farebné vyhotovenie. Prvý typ je už fuč. Niet divu, lebo všetky typy sú limitky , po 44 kusoch. To číslo evokuje istú nechvalne známu organizáciu v nacistickom Nemecku a z toho faktu som dosť nepríjemne prekvapený. Hodinky seká po 1100 €. Aj keď sú všeobecne Štajny považované za jedny z najlepších pri porovnaní cena výkon, tak tieto sú z vyššie uvedených dôvodov pre mňa osobne neprijateľné.:thumbdown:

  • Ja poznám pána Steinharta osobne a je to dobrý a láskavý človek. Nechce sa mi uveriť, že by tú limitku spájal s SS. Mne sa z SS spája skôr číslovka 14 alebo 88, hoc história nie je mojou silnou stránkou. 44 možno pripomína symbol SS ale neviem o tom, že by sa priamo spájalo s nacistami. Kľudne ma opravte.