Hŕkanie, dunenie v automatoch

  • Zdravím. Všimol som si, že v mojich automatických Seiko SKX007, keď po nich zaklepem prstom alebo zahŕkam, tak akoby vo vnútri zaduní, niečo zahŕka. Duní takto pružina a rotor? Je to bežné aj pri drahších švajčiarskych automatoch? Človek má potom taký pocit, že musí s nimi trochu opatrnejšie, než som bol zvyknutý pri kvarcoch alebo digoškách. Dík

  • pri týchto seikáckych (ale nielen ich) strojčekoch je to celkom bežné. Môže zato myslím absencia brzdy rotora. Na swiss made hodinkách to asi nezažiješ, moja eta2824-2 také zvuky nevidáva, pravdepodobne kvôli brzde rotora. Ale týmto si niesom úplne istý. Snáď to niekto skúsenejší potvrdí. ::d

  • Nerobil by som z toho taku vedu, mne hrkaju vsetky od seiko, steinhart cez damasko a squale.. Dokonca som sa isty cas snazil to reklamovat no casom som pochopil ze aj na hodinkach kolegov z fora je to bezne.. Ci japonec ci swiss, mam pocit ze je to jedno. Niekedy rotor hrka menej, niekedy viac, no nikdy som nemal problem s presnostou ani nicim co by malo dopad na funkcionalitu strojceka..

    Aktuálne : Damasko DA36, SEIKO SKX009, Apple Watch 6, Dan Henry LE 1962, Oris Aquis 39.5mm, Seiko Alpinist, Hamilton Khaki Green 38mm, Certina DS Action diver 38mm..
    Išli do sveta: STEINHART Nav B 44mm, Seiko SNZG15, Steinhart Ocean One Black, Apollon, Steinhart Ocean One Vintage Red, Luminox 3050, Laco Trier, Seiko SARB033, Davosa Ternos Ceramic, Apple Watch 3, Polar M430, Squale 50 atmos, Apple Watch 3, Steinhat Ocean One green, G-shock Gulfman...

  • Potvrdzujem vyssie uvedene, moje Seika hrkaju teda riadne (SNZG15 - rotor bucha o zadne veko asi).
    Rezerva pri kazdodennom noseni v pohode (cca 40h), chod ok, tak co... Napriek pociatocnym strachom a averziam nosim uz vyse roka. Prestal som to riesit...

  • A aké hrkanie máte na mysli páni? Keď trasiem hodinkami? Neviem dobre, čo je tým myslené a aké vlastne hrkanie. Keď som s Mathykom porovnal Squale a Seiko, tak jasné, že to bol obrovský rozdiel. Žralok nič, ani najmenší zvuk - taký čo by bol niečím zvlášty. Na Seiko to bolo podobne, mne ten zvuk ničím zvlášny neprišiel, až na to, že to bolo strašne počuť. Proste decibely v porovní so žralokom hlučné. Ale čo je na tých zvukoch zvláštne? Viete mi to niekto k niečomu prirovnať?

  • Na Seikách sa časom vyheglá ložisko rotora a rotor sa môže šúchať o zadné viečko a postupne začne drieť aj o strojček, ale stále fungujú. Problém by som videl asi len v tom že sa tam tým odieraním začne hromadiť bordel, ale to už fakt po dlhom čase aktívneho nosenia.

  • vyhejgane lozisko rotora obtierajuce sa o veko a o strojcek? snad nie, ved to nie je ryl alebo lopata, aby sa to casom vyhejgalo :hehe:
    u Seika, kde je obojstranny natah zabezpeceny pri zakladnych mechanickych kalibroch suciastkou s nazvom "magic lever" by som hrkanie pripisal jej preklapaniu, pripadne inym typom menej kvalitneho spoja v mieste loziska..
    Ale som si isty, ze ziadne obtieranie sa u 7s26/7s36 nekona :super:

    Breitling do kazdej rodiny!!! :malin1:

  • No mal som v rukách pár kusov a rotor už heglal a niektoré už aj šúchali. Ale tým som nechcel povedať že je to tento prípad, ono trochu pomôže keď sa ložisko mázne fajným olejčekom :)