Pepescomov život s hodinkami

  • Prvé hodinky som dostal, ako to už býva, za prvé vysvedčenie. Presne si to už nepamätám :pleur3: ale boli to DDR Ruhla, ktoré videli kamene, len keď mi padli na zem a toľko aj vydržali - do druhého vysvedčenia :mdr3: . Detstvo som prežil v období, keď boli len mechanické hodinky, ktoré sa nosili dovtedy, kým fungovali, a kto mal Poljoty bol macher, kto mal Omegy, bol kráľ :winner1: a BULLOVA a HAMILTON nám nič nehovorilo. . Pojem pravidelný servis hodiniek som nepoznal a na zástavku autobusu sme chodili skôr, ako bolo treba :mrgreen: . Prvé vážne hodinky som dostal od otca , keď som mal 10 rokov a boli to CITIZEN Crystal Seven . Mali 33 kameňový automat, minerálne sklo, nerezové púzdro, fantastický jemný ťah a odolnosť "para water", ako to vtedy označovali. Boli to vynikajúce hodinky, ktoré idú dodnes a môžem s čistým svedomím povedať, že by obstáli aj v dnešnej konkurencii :merci: .K týmto hodinkám mám jednu úsmevnú spomienku: keď som mal asi 18 rokov, oprel som ich o zárubňu a prasklo mi sklíčko. Nikde som nenašiel hodinára, ktorý by bol schopný ho vymeniť. Tak som išiel do optiky, tam mi odrezali dioptrické sklo na mieru, to som tam vlepil, a je tam dodnes :pompom: . Potom som zdedil po otcovi SEIKO SeaLion , 17 kameňový automat, s hranatým nerezovým púzdrom a acrylom. Zvláštnosťou týchto hodiniek bolo, že nemali odnímatelné dníčko a otvárali sa cez sklíčko. Potom prišlo u mňa obdobie očarenia baterkáčmi, kedy ma paradoxne očarilo skákanie sekundovky po indexoch :mdr1: ( dodnes nechápem, ako sa mi to mohlo stať ), a vystriedal som pár POLJOTOV a CASIO. CASIO boli dobré, mali plastové púzdro, stopky aj alarm a nosil som ich k vode s ohromujúcou WR 50m :langue1: . Odišli raz pri mory, keď mi hodinár menil baterku pred dovolenkou a pod dníčko so 4 skrutkami zle nasadil tesnenie - odvtedy som si baterky preventívne menil úspešne sám. Po prekonaní tohto prechodného kremeňového obdobia som sa vrátil na začiatok, ale o tom až nabudúce :happy1:
    To be continued ....

  • Pekný začiatok, príjemné čítanie. Tie Seiko sú veľľmi pohľadné, zaujímavé je orámovanie dátumky, také ako rámik na fotku. Ale ešte viac ma zaujali indexy, ak tomu správne rozumiem tak sú vystúpené do výšky? To hádže ten tieň? Super to vyzerá :super:

  • pekná zbierka. :super: Nemáš foto ciferníka tých Citizenov? máš tam sklíčko bez dioptrie? :mdr3:
    už som zvedavý na pokračovanie.

  • Pôvodný cifer vyzeral takto - viď foto. Na tých mojich, po pôsobení prílivovej vlny, už tak nevyzerá :D. Sklíčko bolo bez dioptrie.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

    A stitch in time :D

  • Po prekonaní prechodného obdobia zmagorenia kremeňom ::d som sa dal na správnu cestu, a znova očarený tikajúcimi strojmi, som zbieral všetko, čo tikalo a dalo sa nosiť na ruke. Celá rodina a známi poprehŕňali šuflíky a skrine a zrazu som mal doma kopec hodiniek :mrgreen: idúcich aj neidúcich, zlátených aj s ošúpaným chrómom, značiek lepších, aj menej zaujímavých. Postupne som z toho vyselektoval, čo bolo pre mňa ako tak zaujímavé, a dalo sa spojazdniť a zrenovovať a ostatok putoval ďalším záujemcom. Niektoré kúsky s dobrým strojčekom, po výmene púzdra alebo po obnove chrómu robia teraz radosť mojim priateľom a kamarátom, ktorí mali záujem také hodinky nosiť. Ako to už v tejto oblasti je normálne :ghee: aj obdobie zbierania všetkého, bez rozdielu značky, tvaru, materiálu púzdra a kalibru skončilo a začalo sa obdobie seriózneho :ghee: budovania hodinkovej základne správneho hodinkomaniaka :hello: , samozrejme s prihliadnutím na finančné možnosti :/ . Nie som ten typ, ktorý dokáže vysoliť všetky úspory za hodinky a myslím, že niekedy aj menšia kapela urobí dobrú zábavu. Chcel som jedni hodinky na športové aktivity a k vode, dajaké solídne oblekovky, jedni hodinky niečím zvláštne a samozrejme, moja srdcovka chronografy :amen: . Tých sa za éry môjho znovuzrodenia premlelo niekoľko. Fotky v prílohe sú fotky hodiniek, ktoré som mal a už nemám a samozrejme, nie sú všetky, lebo všetky som nefotil :nono: . V pokračovaní mojej cesty zdokumentujem to, čo mám doma momentálne :D
    TO BE CONTINUED ......

  • Dnes by som chcel ukázať hodinky, ktoré mám doma momentálne :mrgreen: O väčšine som sa tu už zmieňoval, a nebudem ich dajako bližšie predstavovať :hello: , aby som vás neunavoval zbytočnosťami. Kedysi dávno mi manželka kúpila baterkáče WEST chronograph, moc ich už nenosím, ale nechávam si ich z jednoduchého dôvodu - sú od manželky. Majú asi 15 rokov a idú bez problémov 8| . Ako prvé mechaniky som si kúpil použité POLJOT AVIATOR II Saphir s kalibrom 31681, 25 kameňov, 21600 polkmitov/h, rezervou 48 h, nerezové pieskované púzdro 40mm, zafír. Sú to dobré hodinky a rád ich nosím. Momentálne sú u lekára na pravidelnej prehliadke a teším sa na ich návrat :hello: . Ďalším kúskom sú kúpené nové šmejdy ALPHA chronograph s galibrom seagull st1902, ktorých recenziu som priniesol v samostatnom vlákne. Mám ich tuším už rok, a som s nimi spokojný. Idú zatiaľ OK, a napriek cene 120 E fungujú super. Potom sú to OMEGA Semaster cosmic 2000, ktorých popis som postol v samostatnom vlákne. Kúpil som ich v zúboženom stave, a dnes po celkovej rekonštrukcii mi robia veľkú radosť, príjemne sa nosia a bavia ma ::d . Na športové aktivity mám MONSTERy, ktoré iste nemusím predstavovať. :mrgreen: V šuflíku " niečím zvláštne hodinky" mám zaradenú zatiaľ poslednú akvizíciu - LONGINES ultronic. Aj keď sú to baterkáče, ale predstavujú kus histórie vývoja hodiniek iných , ako mechanických. Nerezové púzdro 40mm, acrylové sklíčko, kaliber longines 6312 ( ETA-ESA 9162 ) 12 kameňov, Sú v perfektnom stave, strojovňa, cifer, ručičky OK, púzdro poškrkané nosením 36 rokov, ale po preleštení budú ako nové :amen: . To je všetko, na viac som sa zatiaľ nezmohol :rouge: a myslím, že už moc nebudem rozširovať zbierku ::d V najbližšej dobe plánujem ešte jeden kúsok od G Gerlacha - bullhead chronograf SOKOL, keď bude uvoľnený do predaja :hello:
    Použité foto moje a strojovňa v Londžinách z netu - ešte som ich neotvoril :(

  • Dnes chcem postnúť pár foto môjho posledného prírastku po repase púzdra - LONGINES Ultronic. Po vyše mesiaci nosenia, musím konštatovať, že sú to hodinky veľmi pohodlné na nosenie. Nerezové púzdro má priemer 40mm bez korunky, hrúbku 10mm, jemné prehnutie púzdra, plastové sklíčko a signovanú korunku logom a nápisom. Hodinky sú osadené kalibrom ETA ESA 9162, 12 kameňov, strojovňa je zdobená ženevskými pruhmi. Waterproof zero. Plynulý chod sekundovky a jemné bzučanie je fascinujúce. Presnosť cca 0,5 s denne do plusu. Bzučanie strojovne za bežného nosenia nie je počuť, no neodporúčam nechávať na noc na stolíku a podobne, vtedy je to útok rozzúreného čmeliaka :pan3: . Kto by chcel vedieť viac o tejto strojovni, jej histórii a rozdielom s prababkou Acutron, pekný článok je tu:

    Zdroj: http://members.iinet.net.au/~fotoplot/acctechesa.htm

    alebo kibiho recenzia športového modelu ultronicu
    http://info.photowatches.eu/2013/12/vintag…ickove-recenze/

  • Prosím Ťa, koľko Ťa vyšli tie londžíny? Pekné, pekné. Pri tejto firme ani nevadí, že sú baterkáče, lebo majú práve pri quartzoch, čo som pozeral ich web, pár priekopníckych výkonov.

    Epos Passion 3409,Seiko SNZH53K1, Tissot Visodate, Certina DS Podium Shape chronograph, Omega vintage kúsok cca z r. 1940, Prim

  • dal som za ne 200 bubákov :mrgreen: , pri tomto kalibri v podstate ani nejde o značku :rouge: , ktorá ho použila, ale o samotný princíp mechanizmu, ktorý je podľa mňa unikátny. Samozrejme, lepšie znie, keď máš na ruke ETERNY, OMEGY , CERTINY, MOVADO alebo IWC, ale vo všetkých bzučí rovnaké srdce - aspoň ja to tak cítim.Rozhodoval som sa medzi accutronmi od BULOVA a týmito, a nakoniec zvíťazili LONDŽINY.

    A stitch in time :D

  • Na ebay predáva jeden bulhar po repase accutrony aké len chceš od 150 doláčov. Samozrejme nie spaceview, tie sú drahé


    Odoslané z iPhone pomocou Tapatalk

    A stitch in time :D

  • naposledy som sníval o hodinkách s púzdrom typu "bullhead" a mojim typom boli Gerlachove Sokol. Nakoniec to dopadlo inak, SOKOL sa mi až tak nepáči ( pôvodná idea bol ŽUBR - ten je super, ale pasé ) ten cifer nič moc, a tak som chronobundus ukojil vintažkami CITIZEN bullhead chronograph, so strojovňou automat 8110 A s 23 kameňmi a komplikáciou flyback chronograph. Púzdro je zo zliatiny hliníka 38x41x12mm, pôvodne bolo čiernené " like PVD", - exponované miesta striekané vypaľovanou kaki farbou a celé púzdro nastriekané čiernym matom, ktorý bol v dezolátnom stave. Nakoniec som dal púzdro opieskovať. Viem, že to nie je pôvodný look - keď bude čas a chuť, pôjde do lakovne. Sklíčko minerálne, WR neznáma, hodinky šlapú perfektne, chrono nuluje OK a funkcia "flyback" ide super. Presnosť cca 10 s do mínusu za týždeň. Jediné, čo som menil, bola korunka - origoš ma vyšla na 10 € z eBay.

  • Peknú kúsok a pekne si ich porobil :) Gratulujem k takejto srdcovke :)

  • Adam, ďakujem, vieš, u mňa je to tak, že viac si vážim hodinky, ktorým dám kúsok môjho snaženia, alebo snaženia mojich známych na ich záchranu :mrgreen: a inak gratulujem k LACO :super: uži si to, sú to pekné hodinky a zaslúžil si si ich, tak ako každý v rozstrele

    A stitch in time :D

  • V tom ti rozumiem ja som mal taký plán a vlastne stále ho ešte mám s PRIMKAMI. Strojček je v poriadku už len ich zrenovovať zvonka. Všetko má ale čas a potom to budú parádne hodinky kedže majú v sebe kus histórie. Ďakujem veľmi pekne ;) Veľmi sa na ne teším :malin1: