Hodinky a magnetizmus

  • Rovnako ako väčšina iného kovového materiálu , hodinky sa zmagnetizujú, ak sa dostanú do kontaktu s určitými úrovňami magnetického poľa . Magnetické pole možno nájsť vo veciach ako reproduktory , alebo magnetický náramok, mikrovlny a dokonca aj röntgenové žiarenie (vraj magnetické pole je aj v okolí sipleja notebooku, prípadne magnetický okraj iPadu :triste2: ). Pre mnohých z nás, ktorí máme s týmito magnetickými poľami obmedzený kontakt, je málo badateľný, alebo žiadny vplyv na fungovanie našich hodiniek . Avšak, ak narazíte na silnejšie pole, môžete si všimnúť , že hodinky sa začnú správať inak.

    Najčastejší účinok magnetického poľa na náramkové alebo vreckové hodinky je, že hodinky začnú bežať rýchlo. Komponenty vo vnútri malé a skoro všetky kovové. Magnetické pole má za následok skrátenie pružiny a tým urýchlenie hodinkiek . Vo väčšine prípadov to bude celkom dramatická zmena , keď hodinky namiesto sekundových odchýlok nadobudnú minútové rozdiely. Ak máte podozrenie , že vaše hodinky môžu byť zmagnetizované,môžete ich vziať do miestneho hodinára ( ak nájdete normálneho hodinára, nie meniča bateriek :nonon: ) alebo skontrolovať ich sami s použitím kompasu . Magnetické pole budú vydávať aj hodinky a spôsobia odchýlku kompasu.

    External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    Ako tento problém riešiť: buď si kúpite mašinku zvanú demagnetizér, alebo zájdete k hodinárovi a on to spraví a skontroluje, či sa hodinky nepoškodili.

    Mať svoj kúsok zmagnetizovaný nie je v skutočnosti výsledkom posledného storočia a všetkej elektroniky a techniky, ako by sme si mohli myslieť . V skutočnosti prvé experimenty v produkcii antimagnetických hodiniek vznikli v roku 1846 pánom Vacheron Constantin . Hoci ich pokusy trvali niekoľko rokov , Vacheron sa stal prvým, kto vytvoril antimagnetické vreckové hodinky v roku 1915 , zatiaľ čo Tissot vytvorili prvé antimagnetické náramkové hodinky v roku 1929 . V súčasnosti existuje celý rad hodiniek špeciálne navrhnutých tak , aby vydržali vysoké úrovne magnetického poľa , a norma ISO ( Medzinárodná organizácia pre normalizáciu ) definovala také hodinky ( ISO 764:2002 Horology - Magnetické odolné hodinky ) . V skutočnosti aj dnes hodinky pre potápačov musia byť podľa noriem ISO antimagnetické ( ISO 6425 ) .

    Teraz niečo o hodinkách a značkách
    IWC vyrobilo prvé antimagnetické hodinky v roku 1989, bol to rad Ingenieur, konkrétne 3508 a boli schopné vydržať dosť veľké magnetické pole do 500,000 A/m. Ochranou bola antimagnetická klietka okolo strojčeka.

    Omega predstavila v roku 2013 antimagnetické Seamastery. Na rozdiel od riešenia magnetickou klietkou, si Omega zvolila cestu použitia materiálov, ktoré nie sú feromagnetické.

    Rolex uviedol prvé takéto hodinky už v roku 1954 radou Milgauss modelom 6541. Odolnosť činí do 1000 gaussov poľa do 80 000 A/m. Takmer po 20 rokoch firma inovovala tento model v roku 2007 a nesie označenie 116400.

    Z ďalších spomeniem napríklad Sinn 856. Nejaké modely má aj Damasko.

    Myslím si, že toto je vďačná téma na diskusiu, tak prosím neváhajte sa ozvať. Aké máte skúsenosti s magnetizmom, aké problémy. Poznáte ďalšie modely, ktoré majú odolnosť? Alebo doplňte informácie, prípadne ma opravte :merci:

  • Supr :super: Mna by zaujimalo ako je to s odolnostou voci zmagnetizovaniu u Seiko5. Viac krat som cital ze su tiez antimagneticke, rovnako ako aj podaktore ine hodinky tejto znacky.... Je to blud? Alebo nie?

  • Medzi G-shockmi sa tiež nájdu antimagnetické hodinky: volajú sa Gaussman.

    Podľa veľmi zaujímavej informácie, ktorú som sa dočítal vyššie, totiž že hodinky vodotesné podľa potápačskej normy (ISO 6425) tiež musia byť antimagnetické, sa práve domýšľam, že to potom musí platiť aj pre všetky Frogmany.