• Asi viete že celkom fandím tejto značke. Mal som od nich viaceré kúsky ktoré som časom predal ale teda konečne som narazil na niečo špeciálne - je to ich verzia vintage subov a teda myslím že sa fakt podarila. Napíšem o nich časom viac, ale teda naozaj som z nich nadšený.

  • Tak teda niečo k nim napíšem.

    Asi viete, že som mal viaceré kúsky od tejto značky ale postupne som ich popredával. Niektoré preto, lebo mi nesedli dobre na ruke (62mas) a niektoré preto, lebo som sa nechal ovplyvniť ľuďmi čo hovorili, že nosiť kopírky je hriech. Potom mi došlo, že moje hodinky naozaj nikto nerieši a že aj ja sám ich nosím z dvoch dôvodov - kvôli ich praktickosti a kvôli ich dizajnu. Keď sa ráno obliekam tak hodinky vyberám podľa toho čo si oblečiem, čiže pre mňa sú vlastne všetky hodinky do istej miery "fashion watch". Nemyslím to tak, že by ich vyrobila akási fashion značka, ale tak, že majú fashion účel :D

    submariner je ikona pokiaľ ide o potápky a celkovo hodinky ako také. Kopa značiek robí hodinky čo sú viac či menej inšpirované týmto modelom (stein, Davosa, Tisell atď.) Už som na inom mieste vysvetľoval prečo nemám od istého momentu problém s hommage hodinkami (alebo teda s kopírkami) tak to nebudem riešiť tu znovu.

    Okrem toho som si všimol, že moja zbierka sa uberá akýmsi vintage smerom. Mám len pár vintage hodiniek, tie nenosím lebo sa o nej bojím, ale zvyšok mojej zbierky sú poväčšine reedície hodiniek, ktoré sa kedysi vyrábali. Veľmi sa mi páčia nové seiko alpinist, na koľko sú silno inšpirované modelom čo seiko v minulosti vyrábal. Podobne aj moje Certiny DS PH-200 - certina sa pozrela do svojich archívov a vybrala model potápok, ktorý je z môjho pohľadudizajnovo ďaleko podarenejší ako väčšina moderných diverov. Tieto vintage reedície majú potenciál byť skutočne nadčasovými hodinkami a aj za mnoho rokov budú "aktúálne" a vyzerať dobre. To pri niektorých moderných kúskok len ťažko povedať.

    No a to ma privádza k týmto San Martinom, ktoré sú inšpirované vintage submi. Tieto submarinery sú dnes doslova nezohnateľné a aj keby ste mali pár mega čo za ne pýtajú, málo kto ich predáva a sú v hroznom stave. Preto myslím, že nie je hriech ak sa aj iná značka inšpiruje niečím z minulosti ďalšej značky. Samozrejme, že hodinky aj keď vyrobené v číne ale z moderných materiálov, vydržia v praxi ďaleko viac ako originál vintage suby. A to je to čo ma primárne zaujíma :D aby hodinky vydržali, ukazovali čas a boli dizajnovo v poriadku. Za dizajn tu vďačíme Rolexu samozrejme, ale za spracovanie si San Martin zaslúži pochvalu. Neviem teda ako to vyzerá pre vaše oči na fotkách, ale naživo je naozaj cítiť aj vidieť, že si skutočne dali záležať. Na hodinkách nič nehrká, luneta je ďaleko lepšia, precíznejšia a úplne bez akéhokoľvek "backplayu" v porovnaní napr s mojimi Certinami, ktoré stáli 5 x toľko. Ciferník je matný a všetky indexy a všetok text je "printed" (neviem ako to povedať po Slovensky). Najprv som moc nefandil hodinkám, ktoré nemajú "applied" indexy ale po kúpe Glycine Combat Sub som si uvedomil, že to má niečo do seba. Použili bielu farbu (BGW9) takže lumi svieti nie najjasnejšie ale veľmi dlho, pekne a na modro.

    Strojček vnútri je čínsky PT5000 ktorý je regulovaný :-O čo znamená, že momentálne tieto SM idú tak isto ako moje Rolex OP. Čiže 1s do plusu. Áno ja viem, že z dlhodobého hľadiska to tak byť nemusí a je mi jasné, že Rolex strojčeky sú ďaleko premakanejšie, ale treba zobrať do úvahy aj cenu :D

    Čo na fotkách nie je vidno zrejme je krásny vystúpený vintage vyzerajú zafír. To sklo sa im fakt podarilo. Má vnútorný číry AR a fakt pekne funguje. Okrem toho môžem len povedať, že aj proporčne sú hodiny naozaj dobre spravené. Niekedy keď značky kopírujú iné značky, alebo sa inšpirujú, nespravia ručičky v správnej dĺžke vzhľadom na ciferník či indexy. Tieto hodinky majú 39mm priemer, čo je myslím pre tento typ hodiniek úplne akurát.

    No v skratke som z nich fakt nadšený a to som nehovoril o ťahu (ktorý je ďaleko lepší ako ťahy na všetkych mojich seiko hodinkách vcene do 1000 eur) a o pracke na ťahu, ktorá je tiež parádna.

    Pokiaľ ide o to čo by som zmenil - na týchto hodinkách sa nachádzajú tri rôzne logá - kurzívne logo San martin na ciferníku, divné "S" logo na korunke a hex logo San martin na pracke. Bolo by myslím fajn, keby si vybrali jedno a to dali všade, ale na koľko ide o drobnosť, tak to nijak veľmi neprežívam.

    Niekomu možno vadí aj dlhší "lug to lug" rozmer - nejakých 48mm a čosi. Mne to nevadí a po pravde páči sa mi, že nožičky nie sú hrubé ako pri nových suboch. Som rád, že použili toto "vintage" puzdro.

    Chcel som porobiť aj fotky na iných remeňoch, ale nakoniec som si to vždy nejak rozmyslel, keďže ten ťah je naozaj peckový. Tak to je asi všetko čo som chcel k nim povedať. Myslím, že ak vám nevadia "hommage" hodinky a chcete niečo za relatívne málo peňazí a dostať za ne maximum tak myslím, že sú hodinky od tejto značky dobrý nápad.

  • Tak a dorazil môj vianočný darček. Toto je asi jediná reedícia čo je menšia ako ich predloha. Povodne Bienne mali 44mm. Tu ide o 39mm puzdro, čo dom fakt rád 😁 100m WR, zafir, s priehladom na stroj (tiež cez zafirove sklo), 18mm nožičky a pod 48 lug to lug. Za mňa pecka. Nešťastne som predal svoje bývalé biele dress watche tak som rád že som našiel dôstojnú náhradu. Už len počkať na Vianoce no 😁

  • Ja som tiež na cakačke :( Otvoriť to musel, čo keby tam bol kameň? ;)

    Je to normálne od AD. Hádam by neposlali kameň 😁😁 ale chcel som otvoriť aby som vedel či idú a či je všetko Ok. Tak som spravil pár foto a zabalil som 🥲

  • ale teda všetko je ok. Zatiaľ som im objednal jeden mesh. Ale teda som veľmi milo prekvapený. to sklo vyzerá ako akrylové, aj keď je to zafír. podarilo sa im to celkom no.. :D

  • Veľmi pekné. Vôbec som netušil, že znova začali vyrábať tento model.

    "Do téhle šlamastiky nás přivedla naše vlastní tupost a tupost nás z ní zase dostane." H.S.

  • Veľmi pekné. Vôbec som netušil, že znova začali vyrábať tento model.

    Tiež nie. Narazil som na ne úplne náhodou keď som pozeral či ešte robia Combat sub vintage. Tie sa zdá že robiť prestali. Týmito ma fakt potešili. Dlhšie som už hľadal niečo s bielym ciferníkom a inšpirované niečim vintage. Veľmi ma potešila ich 100m vodotesnost a to ako sú tenké 👌

  • Keď prišli bol som z nich brutálne sklamaný a chcel som och predať. Teraz ich nosím skoro furt 😁 niekedy je fajn počkať a uvidieť či si sadnete s hodinkami alebo nie.

    Zaujímavé je ako veľmi tenké sú. S ich WR a automatickým gmt strojom majú 11mm 🧐 Ťah je hrozný, ale dá sa to prežiť. Myslím že hodinky ako tieto patria na NATO Vzhľadom na ich hrúbku.

  • Dnes niečo nové. San Martin Exploriner 😁 myslím že z fotiek je vidieť o čo ide. Len upresním špecifikácie - 39mm puzdro, 100m WR, vypuklý vintage vyzerajúci zafir s trochou modrého AR, 20mm nožičky. Celkom fun za nie veľa peňazí. Myslím že ide o nejakú limitku. Je tam japonský YN55 stroj (niečo od EPSONu). Lumi bgw9. Celkovo som s touto značkou bol vždy spokojný. Nie je to úplne každého šálka kávy ale tí čo skúsia aspoň pre tú srandu nebudú ľutovať.