• Čaute borci. Napadlo mi, že spravím nejakú mini recenziu mojich nových číňakov. Nikdy som nefandil tzv "homage" hodinkám a trochu ma vytáčalo keď na tom niektoré značky postavili svoj úspech (Steinhart napr). Minulý rok som kúpil svoje prvé Rolexy a som z nich stále nadšený z viacerých dôvodov a jedným z nich je, že sú super pohodlné (36tmm a oystercase je super kombinácia) a tieto konkrétne OPčka sa takmer vôbec nehomážujú, čiže ani Steinhart ani číňania nerobia kopírku. Nejaký čas som ich aj nosil po dome v čase korony ale na koľko máme takmer 2-ročného syna viete si predstaviť to hranie s ním. Má veľa hračiek ktoré by mojim OP neublížili ani za 100 rokov, ale má aj dosť hračiek, ktoré hej (kovové autíčka. jeho top hračka). Tak som sa išiel pozrieť na net po niečom lacnom, čo vydrží a čo dobre vyzerá. No a čo už len vyzerá lepšie ako viac menej presná kopírka Rolex športových modelov ? :D Objednal som teda tie prvé San Martin Suby. Prišli za 4 dni. Ono neviem či je to vidno na fotkách, ale ak si odmyslíme strojček, tak spracovanie týchto hodiniek je prekvapivo dobré. Naozaj. Skúšal som Steinhart, Davosa a podobné značky čo robia tieto klony drahších hodiniek a kvalitovo nič moc za tú cenu. Lumi často na prd, chod lunety pochybný a tzv "backplay" vždy prítomný. Tieto SM majú super lumi, dokonca tie 62mas majú MEGA lumi, a lunety majú bezchybné. Neviem ako to robia, ale nemajú žiadny backplay a lícujú perfektne a samozrejme sú obe keramické. Myslím, že jediné čo majú trochu iné ako ich predloha je spona, ale tej nič nechýba. Oba kovové ťahy sú brutálne. Na akože suboch ich držia dokopy skrutky a v balení mi normálne k nimi poslali šrobováčik, tyčku na odstránenie ťahu a lepidlo na zalepenie skrutiek. Mega :D 62mas majú tzv "pin and collar" systém a ťah tak isto super, akurát je o čosi ťažší ako na suboch. V skratke teda, hodinky sú to fakt podarené aj keď ide o kopírku a čínu. Nie je mi ľúto ich oškrieť, dokonca s tými submi niekedy aj spím a chodím behať. NH35 strojček veľa znesie. Na tento čas kedy som stále doma ale chcem mať na ruke niečo pekné a funkčné za čím mi nebude ľúto ak by sa to pokazilo, myslím, že super voľba. Ale teda povedzte mi čo vy na to hovoríte.

    Skúsim sem pridať video z mobilu, lebo na videu lepšie vidno ako hodinky naozaj vyzerajú, neviem ale či to pôjde.

    Vyzerajú celkom slušne, ale osobne kopírku už nedám. Mal som svojho času Davosa Ternos Ceramic a vôbec to neboli špatné hodinky, ale skrátka tá kopírka časom omrzí. Oproti týmto čínskym mali výhodu v ETA strojčeku. Neviem ako ty, ale ja moc tieto základné Seiko strojčeky nemusím.

    Nákup kopírky už beriem negatívne z takého skôr filozofického hľadiska - prečo by som mal podporovať niekoho bez nápadov :)

    Ale dôležité je, že si ty spokojný a ja ti prajem aby ti to aj dlho vydržalo :thumbup:

    Casio GW-M5610, CW C60 Trident Pro 600 Mk3, Damasko DA34, Monta Skyquest GMT, CW C65 Trident Vintage Mk2, CW C63 Sealander GMT.

  • Hej to úplne chápem, ale ja na to pozerám trochu inak, aspoň zatiaľ. Toto je moja prvá kopírka, tak neviem koľko mi to vydrží. V každom prípade chápem, že je to podľa teba záležitosť "bez nápadu" ale mne sa tá filozofia za tým celkom páči. Máš hodinky, čo vyzerajú ako niečo iné, to je pravda, ale zároveň máš hodinky za "pár eur" o ktoré sa nemusíš strachovať. Ja osobne by som po dome teda len tak keramické suby či 62MAS nenosil. Bál by som sa. Toto je cesta ako si užiť dizajn bez strachu a úzkosti, že čo ak sa im niečo stane. To mi príde ako dobrý nápad. Okrem toho, takéto kopírovanie sa deje nonstop v iných priemysloch. V rámci módy často trendy nastavujú veľmi drahé značky a my si potom kupujeme ich lacnejšie verzie, ktoré sú vyrábané inými značkami, z lacnejších materiálov za cenu pre bežných ľudí. Aj keď viem že Lacoste vymyslel polokošeľu, nechcem dávať 80 - 100 eur za jednu od nich, radšej si kúpim lacnejšiu za 20 a nemusím sa o ňu obávať. Vyzerá tak isto, len logo je iné a samozrejme materiál nie je tak luxusný. Podobne to vidím aj v hodinkách, ale chápem, že to mnohí vidia inak. Mne sa ako beatre na doma veľmi páčia a aj sa mi brutálne osvedčili. A pokiaľ ide o ten stroj - NH35 dáva seiko do hodiniek aj za 600 eur, čiže v tomto prípade sa necítim zle, že ja ho tam mám za 160. Aj keď ani ja nie som moc fanda toho strojčeka, na domáce nosenie je úplne ok :D Jo a okrem toho - mal som ho v King Turtle, ktoré ma vyšli 3 x toľko a tam mi ten strojček robil minutu do mínusu denne. V týchto mi spraví pár sekúnd. Čiže za mňa je to win na takmer všetkých úrovniach.

  • Zo začiatku som to aj ja tak bral, ale asi ako človek starne tak svet vníma troška inak ^^ A aj chronobundus sa vyvíja, takže ako sa mi na začiatku páčil submariner dizajn (preto som si kúpil Davosa Ternos Ceramic) tak mi časom odišiel od chuti (hlavne mercedes ručka).

    Ten strach o hodinky poznám, hlavne pri nových hodinkách to mám aj ja, vždy ma to časom prejde :D, ale rolex za také prachy som nikdy nemal. Ja nosím hodinky bežne aj po dome, len na hrubú robotu mám G-Shocky. ;)

    Čo sa tých Seiko strojčekov týka, oproti švajčiarom mi prídu také "chatrné". Neviem ako by som to vysvetlil, ale mám skrátka lepší pocit kvality zo swiss strojčekov.

    Casio GW-M5610, CW C60 Trident Pro 600 Mk3, Damasko DA34, Monta Skyquest GMT, CW C65 Trident Vintage Mk2, CW C63 Sealander GMT.

  • Hej to je pochopiteľné. A áno vyvíja sa to všetko :D moje prvé boli RADO, ktoré boli cenovo dosŤ vysoko na prvé hodinky z môjho pohľadu. A nosil som ich vždy a všade asi 2 roky :D Na prácu tak isto ako aj ty nosím Gshocky ale na nosenie po dome sa mi moc nepáčia. Ja som pôvodne kúpil na hodinky k synovi Amphibie, ale tie sa mu tak páčia, že sa s nimi hráva (otáča tú lunetu) a aj ich nosí niekedy :D čiže tie sú "jeho".

    Samozrejme swiss strojček má kopu výhod oproti týtmo základným japoncom ale na druhí stranu o tomto NH35 sa hovorí, že fakt veľa znesie. Ja tieto hodinky s týmto strojom nosím fakt všade a na všetko. Aj drevo som s tým rúbal viac krát, žiadny problém. S nejakou Swiss Etou by som to neskúšal, nie preto, že by to nevydržala, ale čisto kvôli cene. Proste príde mi praktické mať niečo lacné čo vydrží viac menej hocičo a z čoho ma nepicne ak by sa niečo stalo.

    Okrem toho je tu ešte jeden dôvod prečo tie SM teraz nosím po dome a to je moja manželka. Z nejakého dôvodu sa jej tie "suby" veľmi páčia na mne. A viem, že Rolex by mal väčší machrindex ale to je mojej manželke úplne jedno

  • Inak keď už sa bavíme o tom vývoji, si spomínam, že pred 3 rokmi som tvrdil, že hodinky za viac ako 300€ môže kúpiť iba magor :D A mal som pravdu, akurát som sa tým magorom stal aj ja ^^

    Casio GW-M5610, CW C60 Trident Pro 600 Mk3, Damasko DA34, Monta Skyquest GMT, CW C65 Trident Vintage Mk2, CW C63 Sealander GMT.

  • Inak keď už sa bavíme o tom vývoji, si spomínam, že pred 3 rokmi som tvrdil, že hodinky za viac ako 300€ môže kúpiť iba magor :D A mal som pravdu, akurát som sa tým magorom stal aj ja ^^

    jednému kanadskému hokejistovi malého vzrastu sa posmievala čašníčka, že je malý a jeho reakcia bola: " počkaj, keď sa postavím na moju peňaženku, aký budem veľký " :P tak asi tak

    A stitch in time :D

  • No toto poznám tiež rovnako ako vy a najhoršie na tom je, že sa to posúvalo až po Rolex. Najprv som mal quartzové victorinoxy za 200 eur z ebayu a myslel som si, že som kráľ. Ale teraz sa postupne ustálujem a zisťujem, že som ok s hodinkami okolo 1k. To je taký môj sweetspot a asi by som znovu do niečoho veľmi drahého nešiel. Ale možno sa mi to znovu zmení :D

  • O.K. Medzitým som sa pozrel, je tam ich in-housovka, ktorá je určite vynikajúca!

    Jediná vec, čo nenávidím na krásnych hodinkách je to, že sa pred človekom pomaličky vykryštalizuje predstava o ďalších "potrebných" hodinkách (človek, ktorý týmto nie je zasiahnutý už ani to nechápe, že načo sú ti ďalšie hodinky....), a zrazu sa objavia takéto pekné kúsky (alebo z fotiek čo nám pepesko nahadzuje) a všetko sa zrúti a začneš uvažovať iným smerom. Inak je dobré to ak máte okolo seba nejakú brzdu (najčastejšie je to žena, alebo rodina) lebo osobne aj ja by som sa v hodinkových investíciach zašiel veľmi ďaleko...

    Ešte tak otázka mimo: niekto z vás nevlastní LACO pilotky BASIS (s Miyota821A), alebo ORIGINAL (s ETA 2824)? Niekedy okolo 2016 tu bola debata o kalibru Miyota (i keď tam borci v LACO nejaké zásahy robili - napr. zvýšili rezervu chodu na nejakých 60h), ale či odvtedy vyrábané ich pilotky ako sú na tom.

  • Hej to je pravda. Páčia sa mi celkom. Veľkosť 39 je super. GMT ja nepoužívam ale páči sa mi tú funkciu mať. Z toho čo som si zatiaľ všimol - to púzdro je super, lumi je solídna, čo som nečakal a zafírová luneta sa na tieto “vintage” inšpirované hodinky myslím dosť hodí, o dosť viac ako keramika. Jediná mierna nevýhoda je 19mm remeň. Ale čo už 😁

  • Pekna lumi :thumbup:skoda ze som vtedy nezareagoval a nevzal si ich v 41 mm, pacia sa mi...ale co, cas nevratis, bude ine :)

  • Ďakujem. Som z nich fakt nadšený. Meral som presnosť. Robia 1+ za deň. Čo je dosť Ok zatiaľ. Uvidíme ako to bude do budúcna. Som dosť rád že som išiel do tejto 39mm verzie. Ale trochu ma irituje ten 19mm rozmer nožičiek. Nie je zas tak ľahké nájsť nekoženné remene s bronzovými alebo zlatými prackami. Rád by som ich napr nosil na tej trendové gume, ale tú zohnať v 19mm je takmer nemožné. Origo Erika robí také, ale za 100€ 😁 dnes som ich prezul na perlon, ktorý je síce 20 ale vojde sa tam pekne. Ale teda sk by ste niekto vedeli kde nájsť pekné gumené, sailcloth, nato remene v 19mm s bronzovými prackami dajte mi prosím vedieť.

  • Dosť slušný výber 19mm remienkov má Barton, ale pokiaľ viem nerobia bronzové spony. Takže buď kúpiť zvlášť sponu, alebo stále prehadzovať.

    Casio GW-M5610, CW C60 Trident Pro 600 Mk3, Damasko DA34, Monta Skyquest GMT, CW C65 Trident Vintage Mk2, CW C63 Sealander GMT.