Historia Glashutte a jej klenotu A.Lange & Sohne

  • V juhovychodnej casti Nemecka, len 10km od hranic s Ceskou republikou v oblasti Glashutte uz skoro dve storocia posobi niekolko hodinarskych firiem. Vsetky maju velky podiel na historii tohoto regionu, no len jedna nesie meno "otca zakladatela", ktory zalozil a podstatnou mierou sa pricinil k vzniku hodinarskej tradicie v tejto oblasti Ferdinanda Adolpha Langeho.

    Historia znacky A.Lange & Sohne je do znacnej miery spojena s historiou slavneho hodinarskeho regionu v okoli saskeho mestecka Glashutte blizko dnesnych Drazdan. Prva zmienka o tomto meste pochadza z roku 1445, ked bola v okoli objavena zelezna ruda a meno mu dala rozsirena vyroba sklenenych produktov. Region vdaka stedrym darom zeme bohatol a z povodne sklarskeho kraja sa stala oblast orientovana na obchod, razbu minci a rozne technicke remesla.

    V roku 1560 bola saskym vojvodom Augustusom zalozena Umelecka komora, ktorej cielom bolo rozvijat umelecke remesla a zachovavat ich dedicstvo pre dalsie generacie. V jej drazdanskom sidle boli zhromazdene zbierky vytvaneho umenia, sperky, strelne zbrane a tiez mechanicke zariadenia vratane pristrojov pre astronomicke merania.
    V roku 1728 boli dane predmety s povestnou nemeckou preciznostou premiestnene do novo vzniknuteho Kralovskeho kabinetu matematickych a fyzikalnych nastrojov. Ten mal neskor zasadny vplyv na vyvoj casomeracskych zariadeni pod vedenim Johanna Gottfrieda Kohlera.

    V obdobi tridsatrocnej vojny sa rozkvet regionu zastavil. Obyvatelstvo bolo zdecimovane vojnou a morom a velka cast dedin ostala v ruinach. Ti, ktori prezili, sa zacali opat zaoberat tazbou zeleza, medi, cinu, olova a dalsich darov Krusnych hor. Spracovanim tychto surovin sa postupne zacali rozvijat remesla a v mestach zacali vznikat specializovane manufaktury. V Sasku vtedy boli idealne podmienky pre postupne etablovanie hodinarskej elity, t.j. dostatok prirodnych zdrojov, schopni a talentovani remeselnici, obrovska historia v spracovani zlata a sperkov. V roku 1708 Johann Friedrich Bottger a Ehrenfried Walther von Tschirnhaus ako prvi v Europe vyrobili porcelan, takze o material na ciferniky nebola nudza.
    Presny zaciatok nemecneho hodinarstva sa pravdepodovne nepodari urcit, ale je zname, ze v roku 1540 v Drazdanoch vznikla prva hodinarska asociacia. Prve hodiny vyrobene miestnymi kovarmi a zamocnikmi boli velke ocelove zariadenia a do dnesnych sofistikovanych a jemnych kalibrov mali velmi daleko. Za vlady Fredericka Augusta kraj dalej prekvital. Augustus bol fascinovany umenim a umeleckymi remeslami. Ako druhorodeny syn sa nemusel zatazovat politikou a tak sa plne venoval umeniu a svojim zalubam. Po smrti svojho brata sa ujal moci a pod jeho vladou sa z renesancnych Drazdan stala velkolepa barokova basta umenia a kultury. Do svojej zbierky nevahal vkladat nemale prostriedky a nenechal si ju len pre svoje potesenie. V roku 1724 ju spristupnil pre verejnost.
    V najvyssom poschodi Kralovskeho kabinetu matematickych a fyzikalnych nastrojov venovanom astronomickym a casomeriacim vtedajsim high-end pristrojom postupne pribudalo viac a viac hodin. Boli medzi nimi aj dobove skvosty ako su stolne hodiny Eberharda Baldeweina. Planetarne hodiny zobrazujuce sedem planet obiehajucich okolo zeme su ukazkou majstrovskeho diela tak ako aj z hodinarskeho aj z umeleckeho pohladu. Dodnes patria medzi skvosty historickeho hodinarstva. Z celkoveho poctu 1800 vystavenych predmetov bolo vsak len 35 hodin, ktore v tej dobe patrili medzi najvzacnejsie a najzlozitejsie pristroje.

    V roku 1776 v Kralovskom kabinete posobil astronom a metrolog Gottfried Koehler. O 7 rokov neskor vytvoril prve casomeriace observatorium s kyvadlovymi hodinami vlastnej vyroby, ktora urcovala oficialny cas a na kazde poludnie davala signal, aby si ostatni hodinari mohli nastavit aktualny cas.

    Napoleon dobyl Sasko v roku 1796, ktore tym stratilo tri patiny uzemia, no miestni opat dokazali zdvihnut hlavy a za pomoci statnych poziciek vznikala nova generacia uspesnych podnikov. Do tejto doby sa v roku 1815 narodil Ferdinand A. Lange. Ked sa jeho rodicia rozviedli, vychovavali ho ich priatelia. Starali sa o neho prikladne a navstevoval Technische Bildungsanstalt v Drazdanoch, co bola skola primarne urcena technikom a konstrukterom. Este pocas skoly sa zacal ucit u hodinarskeho majstra Johanna Christiana Friedricha Gutkaese. Ten vo svojom 15 rocnom zverencovi spoznal velky hodinarsky talent a ked pracoval na svojich slavnych patminutovych hodinach vyrobenych pre drazdansku operu, mlady Lange bol sucastou timu. Tieto mechanicke "digitalne" hodiny navstevnikom opery ukazuju cas dodnes.

    Lange svoju vyuku absolvoval so ctou a v roku 1837 sa vydal do sveta. Cestoval cez Svajciarsko az do Francuzska. Blizko Pariza pracoval ako majster v hodinarskej manufakture, ktoru viedol rakusky hodinar Joseph Thaddaus Winnerl, ziak samotneho Abrahama-Louisa Bregueta.

    Zaroven v Parizi studoval astronomiu a fyziku a zdokonaloval svoje hodinarske umenie spolu s poprednymi hodinarskymi majstrami. Nasledne sa vratil do Drazdan a o rok neskor sa ozenil s dcerou Gutkaese a pracoval v jeho uspesnej hodinarskej firme. Z tejto doby sa zachovalo vela zositov so skicami, poznamkami a vypoctami dokladujucimi Langovu neutichajucu tuzbu po zdokonalovani svojho milovaneho remesla. Mimochodom bol priekopnikom v pouzivani metrickeho systemu, kdezdo v tej dobe sa v hodinarstkom remesle meralo v jednotkach ligne (1 ligne = 2,2558 mm). Postupne ho vsak rastuce schopnosti a velky podnikatelsky duch viedli k zalozeni vlastnej manufaktury. Mal v umysle konkurovat najlepsim svajciarskym, francuzskym a anglickym manufakturam. Dal dohromady detailny obchodny plan a vytrvale ziadal saske kralovske ministerstvo o investicnu pozicku s cielom zaistit novy obchodny sektor pre chudobnych zo "Zlatych hor". Uspel, pozicku ziskal a nakupil zariadenia a vyskolenie 15 hodinarov zo zbedaceneho Glashutte.


    7.decembra 1845 sotva tridsatrocny Lange zaklada vlastnu hodinarsku manufakturu. Napriek pociatocnym problemom do velmi pomaly rastucej produkcie investuje vsetko co ma a oplatilo sa. Manufaktura prosperovala a postupne priniesla viacere specificke prvky. Zakladnym poznavacim znamenim jeho strojcekov bola stojstvrtinova zakladna. Ta umoznuje oproti tradicnemu rieseniu lepsie fixovat hriadele prevodov a tym padom umoznit stabilnu poziciu sukolia. Toto riesenie sa stalo pre znacku typickym a dodnes patri medzi jej hlavne rysy.

    Pre zdokonalenie vyroby Lange zaviedol system specializovanych hodinarskym majstrov, z ktorych mal kazdy na starosti specificku cast vyroby hodiniek. Vyrazne tak klesol pocet chyb produkovanych ludskym faktorom.
    V roku 1839 bola otvorena zeleznica medzi Lipskom a Drazdanmi, co pre region znamenalo ze nestaci evidovat cas v rozmedzi doobedie - poobedie, ale bolo treba rozoznavat presne casove useky - hodiny, minuty. Boom zeleznic ovplyvnil hodinarstvo natolko, ze niektore hodinky a firmy doteraz nesu prvky prevzate zo sveta zeleznice (napr. Ball). U Langeho to je minutova skala po obvode ciferniku pripominajuca kolaje a prazce. Aktualna rada 1815 tento kedysi popularny prvok zachovava doteraz.



    Uspech Langeho manufaktury vratil regionu prosperitu. V obci bol vazenym obcanom a v roku 1848 sa stal jej starostom. V tej dobe bolo Glashutte uz prosperujucou hodinarskou obcou. Nasledne bol zvoleny do parlamentu. Neskor ho zastupcovia mesta na jeho pocest menovali cestnym obcanom a zalozili Langeho nadaciu na podporu hodinarov vo vysluzbe. Ked ho chcel sasky kral za zasluhy povysit do slachtickeho stavu, odvetil jasne a dorazne : "Pravy muz sa zuslachtuje sam." Dna 3. decembra 1875 vo veku 60 rokov Ferdinand A.Lange zomrel. Bolo to tesne pred oslavami 30. vyrocia zalozenia jeho manufaktury.
    V roku 1868 sa oficialnym spolocnikom firmy stal Langeho syn Richard, vtedy sa firma premenovala na A.Lange & Sohne. V roku 1871 do firmy nastupil aj mladsi syn Emil. Po otcovej smrti bratia prevzali vedenie podniku.

    Zatial co Richard sa prejavil ako velmi nadany hodinar, ktory neskor vytvoril niekolko patentovanych rieseni, Emil bol schopny obchodnik s citom pre dizajn ich produktov. Pod ich vedenim spolocnost prekvitala. Sofistikovane a komplikovane hodinky, casto s tourbillonom si ziskali svetovu slavu pre svoju kvalitu a mimoriadne remeselne spracovanie.

    Manufaktura dodavala hodinky pre kralovske dvory, napr. rusku carsku rodinu. Hodinky pre vyznamnych zakaznikov boli casto personalizovane emailovymi obrazkami na zadnej strane puzdra. Napriklad hodinky extravagantneho bavorskeho krala Ludvika II, majitela znameho rozpravkovo krasneho hradu Neuschwanstein, ktore si nechal vyrobit ako dar pre svojho oblubeneho wagnerovskeho spevaka Heinricha Vogela, niesli na plasti puzdra 5 vyjavov z Wagnerovych opier.

    Skvelym prikladom preciznosti manufaktury z Glashutte su hodinky nazyvane Grande Complication No.42500 z roku 1902. Tento soliter je zalozeny na najkomplikovanejsom strojceku aky bol kedy u Langeho vyrobeny. Hodinky zvladaju male a velke odbijanie (Petite et Grande Sonnerie), minutovy opakovac, rattrapante chronograf s "lietajucou" 1/5s rucickou (seconde foudroyante), obsahujuci vecny kalendar s ukazovatelom mesacnej fazy. Strojcek je osadeny v ciselovanom rucne vyryvanom savonettovom puzdre zo zlata s klasickou Graffovou rytinou. Vynimocne vreckove hodinky boli vykladnou skrinou vtedajsieho nemeckeho hodinarstva.

    V roku 2001 sa takmer po sto rokoch dostali do firmy naspat na renovaciu. Vacsina z 883 suciastok bola zhrdzavena, alebo inak poskodena. Hodinari vahali, ci stoji za to sa pustat do takej rozsiahlej renovacie jednych z najkomplikovanejsich hodiniek na svete. No po zvazeni pre a proti do toho isli. Par fotiek :

    Pred:

    Pocas:

    Po:

    19. storocie bolo storocim objavov novych svetov a technologii. Ani manufaktura A.Lange & Sohne nestala stranou a vyvinula napriklad chronograf pre vypravy Ericha von Drygalskiho http://en.wikipedia.org/wiki/Erich_von_Drygalski
    V 30. rokoch 20. storocia firmu riadili synovci Richarda Langeho Otto, Rudolf a Gerhard. Richard Lange vsak napriek pokrocilemu veku nerezignoval na svoju rolu v spolocnosti a este v 84. rokoch po precitani dokumentov inzinierov zo Siemensu dostal napad pridat do zliatiny pouzivanej na vyrobu vlasku zotrvacky berylium pre zvysenie elasticity.

    Svoj objav patentoval a az neskor prisli svajciarsky hodinari s podobnou zliatinou pod obchodnym nazvom Nivarox, ktory je az doteraz najcastejsie pouzivanym materialom pre vyrobu vlaskov.

    Nasledovalo obdobie II. sv. vojny a firma A.Lange & Sohne sa stala sucastou nemeckeho vojnoveho sialenstva produkovanim povestnych Beobachtungsuhr - hodiniek pre bombometcikov nacistickej Luftwafe a aj namornych chronometov pouzivanych v nemeckom vojnovom namornictve.



    Pocas poslednej noci druhej sv. vojny zasiahla bomba ruskeho bombardera hlavnu produkcnu budovu a uplne ju znicila spolu s jej vybavenim.

    Zamestnanci sa snazili z najdenych dielov obnovit vyrobu hodiniek v prenajatych priestoroch, no osud im neprial. Aj ked rodina Lange nebola nijako spojena s fasistickym rezimom, v roku 1946 bola firma aj s vybavenim zabavena v ramci denacifikacneho prikazu 124. Po vojne pripadlo Glashutte do menej privetivej doby pre podnikanie, do zony sovietskeho zaujmu. Ked sa v roku 1948 Walther Lange (syn Rudolfa Langeho a posledny z rodiny ktory zostal v hodinarskom priemysle) s rodinou chystal na novy zaciatok rodinneho biznisu, vsetky plany zhatilo znarodnenie vyrovnych prostriedkov a majetkov. Walther Lange bol poslany do uranovych dolov, no podarilo sa mu uniknut do Berlina a neskor sa usadil v Pforzheime, dalsom nemeckom hodinarskom meste.
    Socialisticka era hodinarskeho regionu je bohuzial znama. Z firmy A.Lange & Sohne najskor vznika "ludova tovarna" Veb A.Lange & Sohne a neskor Mechanik Lange & Sohne Veb. V roku 1951 bol vytvoreny statny konglomerat siedmych hodinarskych firiem z Glashutte s nazvom Glashutter Uhrenbetriebe (Gub) a meno Lange na dlho zmizlo z cifernikov hodiniek. Statny podnik pod vedenim vychodonemeckych sudruhov produkuje pod danou znackou velkoseriove spotrebne hodinky ktore sa dali kupit v beznych hodinarstvach. Plnenie kvantitativnych noriem a prichod quartzovej ery zabija tradicne remeslo vyroby mechanickych hodiniek. Quartzove hodinky a ich masova vyroba takmer uplne zaplavia trh. No jednu vec Walter Lange danej ere kvituje, a to, ze z cifernikov tychto "hodiniek" zmizlo meno Lange a tak nikdy nebolo degradovane na "podradny" produkt.


    Po pade berlinskeho muru v roku 1989 zacal Walter Lange s uspesnym hodinarskym manazerom a priemyslovym veteranom Gunterom Blumleinom pripravovat plan na vzkriesenie rodinneho podnikania v Glashutte. "Vtedy sme toho v rukach moc nemali. Nemali sme hodinky ktore by sme mohli predavat, ziadne budovy, technologie, zamestnancov... Mali sme len viziu o navrate vyroby najlepsich hodiniek na svete do Glashutte."

    Znelo to sebeisto, no rovnako sebaisto si za svojou viziou Walter Lange isiel. K zalozeniu spolocnosti vybral datum 7.decembra 1990, symbolicky ako jeho prapradedo 7.decembra 1945. Za kratku dobu sa im do timu podarilo najst klucovych hodinarov, z ktorych viaceri boli zasobeni strojcekmi a nahradnymi dielmi z povodnej tovarne. Prva rada hodiniek novodobej historie A.Lange & Sohne bola predstavena v roku 1994. Konkretne modely Lange 1, Arkade, Saxonia a Lange Tourbillon.

    Lange s Blumleinom najskor hodinky prezentovali klenotnikom v Glashutte. Nemali tusenie, ci sa ich niekolkorocna tvrda praca stretne s adekvatnym ohlasom. Pokial sa niekto pokusi o comeback, ma zvycajne len jeden pokus. Ich hodinky vsak vyvolali nadsenie a jednoznacny uspech sa opakoval aj na oficialnom novinarskom predstaveni. Hlavne originalny model Lange 1 vzbudzoval opravneny obdiv.

    Malokto totiz cakal od takej tradicnej znacky tak novy a sviezi pohlad na dizajn hodiniek. Originalne a v istom zmysle slova moderne stvarnenie ciselniku v kombinacii so strojcekom nadvazujucim na bohatu tradiciu miestneho hodinarstva bola dokonala kombinacia znamenajuca velkolepy navrat znacky na vyslnie. Lange 1 priniesol do hodinarstva revolucny pohlad. V porovnani so svajciarskou produkciou podobnej urovne poskytoval jednoducho navrhnuty ciselnik, takmer az sterilny bauhausovy dojem, bez toho aby mu chybal nadych niecoho velmi historicky hodnotneho.

    Takmer patdesiatrocne prerusenie vyroby a v podstate existencie celej znacky prinieslo istu vyhodu. Novy zaciatok umoznil novy pohlad na hodinarstvo a pomohol s nadhladom sa oprostit od zazitych postupov a dizajneri mohli popustit uzdu fantazii a vytvorit jedinecne a nove veci. Nadviazanie na tradicie sa zdoraznilo v roku 2001, ked sa firma vratila do povodnej budovy v ktorej sidlila od roku 1873.

    Lange sa postupne stava globalnou znackou so sietou butikov po celom svete.

    V roku 1994 mala fima 4 prototypy vlastnych strjcekov, no o 17 rokov neskor ich mali 40, za ktore ich majstri obdrzali vyse 150 roznych oceneni.

    V roku 2009 manufaktura priniesla model Lange Zeitwerk - prve naramkove mechanicke hodinky s okamzitym preklapanim cisiel. Opat islo o klasicky jednoduchy a moderny dizajn s jasnym odkazom do historie - Langeho 5 minutove hodiny.

    Rozmach za poslednych 15 rokov sa da porovnat iba s rozmachom za zlatej ery v obdobi ich vzniku v 19. storoci. Obmedzena produkcia, unikatne technicke riesenia, uslachtile materialy a perfektne spracovanie su hlavnymi rysmi A.Lange & Sohne, vdaka ktorym ich znalci a zberatelia radia na popredne miesta Haute Horlogerie spolu so znackami ako Patek Philippe alebo Vacheron Constantin. Je treba pripomenut, ze na rozdiel od tychto dvoch, ktori pouzivaju rovnake casti strojcekov pre viacere modely ich produkcie, u Langeho je kazdy strojcek unikatom vyvijanym samostatne. Charakteristickou DNA sucastnych modelov A.Lange & Sohne je exkluzivita, historia a dokonale vypracovanie v relativne modernom dizajne. Znacka A.Lange & Sohne je pychou nemeckej hodinarskej skoly, s bohatou historiou, plnou uspechov, technickych inovacii no aj neuspechov ktore ju v konecnom dosledku vzdy posuvali nahor. Jej sucastnost je rovnako fascinujuca ako jej minulost.

    Pre info vznik najznamejsich hodinarskych manufaktur:
    Blancpain (1735), Vacheron Constantin (1755), Girard-Perregaux (1791), Jaeger-LeCoultre (1833), Patek Philippe (1839), A. Lange & Söhne (1845), Cartier (1847), Omega (1848), TAG Heuer (1860), IWC (1868), Audemars Piguet (1875), Breitling (1884)

    ozaj, a komu by sa to nechcelo cele citat, tu je prehladna casova os ::d :

    zdroj: casopis Watch It, wikipedia, internet a trooosku aj vlastna hlava ;)

  • U mna asi najlepsie spracovana recenzia na hodinkomanii ;) K+

    Aktuálne : Damasko DA36, SEIKO SKX009, Apple Watch 6, Dan Henry LE 1962, Oris Aquis 39.5mm, Seiko Alpinist, Hamilton Khaki Green 38mm, Certina DS Action diver 38mm..
    Išli do sveta: STEINHART Nav B 44mm, Seiko SNZG15, Steinhart Ocean One Black, Apollon, Steinhart Ocean One Vintage Red, Luminox 3050, Laco Trier, Seiko SARB033, Davosa Ternos Ceramic, Apple Watch 3, Polar M430, Squale 50 atmos, Apple Watch 3, Steinhat Ocean One green, G-shock Gulfman...

  • ja som ho prečítal celý :hehe:
    mišo by sa mohol živiť aj ako historik :mrgreen:
    ps: z môjho subjektívneho pohľadu je toto jeden z najlepších (ak nie úplne najlepší) príspevok na celom fóre. :amen:

  • Stále som prečítanie tvojho článku odkladal a dostal som sa k tomu až dnes ráno a prečítal som ho na jeden nádych. Skutočne nádherne spracované, pútavé, povedal by som, že naj čo som tu kedy čítal a možno nielen tu. Osobne som ich históriu vôbec nepoznal, z pochopiteľných dôvodov ma bližší záujem o túto značku obchádzal a o to bol pre mňa tento článok zaujímavejší a pútavejší. Mišo, paráda a dík :merci:

  • Ako som cital clanok dostal som chut vlastnit hodinky od ALS ::d Super clanok, dik :super:

    Breiling Superocean Steelfish Chrono, Breitling Super Avenger, Longines HydroConquest Chrono, Victorinox Summit XLT

  • Tomu sa povie história! :o

    No a článok je perfektný! Má všetko čo mám mať. TOP! :super:

    Ďakujem za rozšírenie obzorov. :merci:

    Longines Conquest_Tissot PRS 516_Seiko Monster_Christopher Ward C60 Trident Pro 600_Seiko SKX009_Seiko 5_Orient Blue Ray_Casio G-shock

  • Breiling Superocean Steelfish Chrono, Breitling Super Avenger, Longines HydroConquest Chrono, Victorinox Summit XLT

    Edited once, last by misoo (April 19, 2014 at 2:30 PM).

  • Vidno, že si si dal záležať! Je to veľmi hodnotný článok! Už viem prečo si Lange nechá tak zaplatiť, lebo za takú históriu sa proste platí:-)

    No a možno trošku od veci, ale aj ja mám jedne GUB-ky. Ide konkrétne o Glashutte, ale až teraz som sa vlastne dozvedel, čo ten názov GUB znamená ;) Sú v krásnom stave.