Aké hodinky si vybrať k tričku, košeli či do obleku.

  • V tomto článku sa nebudem zaoberať značkami, strojčekmi a funkciami hodiniek. Keďže dnes sa nám čas zobrazuje takmer všade, na mikrovlnke v kuchyni , v aute, na mobile, na počítači, hodinky sú už viac módnym doplnkom ako potrebným ukazovateľom času. Nižšie uvedené pravidlá hodinárskej etikety pravdepodobne všetci hodinkomaniaci dobré ovládajú, ale nováčikovi môžu pomôcť vybrať si tie správne hodinky k oblečeniu, alebo na danú príležitosť. Ako sa hovorí, v láske, vojne a móde sa môže všetko, ale nejaké tie pravidla predsa len existujú. Nechcem týmto nikomu diktovať čo má k čomu nosiť (máme predsa slobodu a demokraciu), ponúkam len pár rád, ako postupovať pri výbere a nosení hodiniek. Článok je primárne určený mužom, lebo radiť ženám čo si majú zobrať ako doplnok k oblečeniu si naozaj netrúfam. :)

    Základné pravidlá:

    - Ak sa rozhodnete vlastniť len jedny hodinky, mal by to byť spoločenský model. Klasický model hodiniek sa hodí aj na bežné nosenie, ale farebné športové digitálky sú k obleku veľkým spoločenským faux pas. Ideálny stav je ak má muž hodinky na každú príležitosť. :malin1:

    - Každý by si mal veľkosť hodiniek vyberať primerane veľkosti jeho zápästia. Malé hodinky na veľkej ruke nevyniknú, no oveľa častejším prehreškom sú príliš veľké hodinky na úzkom zápästí a malej ruke. Niekedy netreba podľahnúť módnym trendom a nasledovať tak amerických raperov, ktorí rozmachujú paprčami smerom ku kamere, otŕčajúc nápadné nablýskané hodinky s priemerom dezertného taniera. Veľké hodinky sa budú na malej ruke nosiť nepohodlne a môžu aj zavadzať. Ak máte užšie zápästie, nekupujte si 48mm Super Avengery, len aby si ich každý všimol a aby ste ukázali, že na to máte. Ak sa vám Breitlingy páčia, vyrábajú sa aj v 41mm prevedení. Topánky, alebo košele, si predsa tiež nekupujete o 3 čísla väčšie.

    - Nie je dôležité, koľko peňazí ste za hodinky utratili, ale skôr či sa k vám značka a model hodia a či sú vhodne zvolené na príležitosť a zodpovedajú spoločenskému postaveniu a veku nositeľa. Generálny riaditeľ spoločnosti by predsa nemal prísť na obchodné stretnutie s hodinkami kupovanými na trhu od Vietnamca. Ale rovnako nevhodne môže pôsobiť cvičenie vo fitku so zlatými Rolexkami.

    - Ak už nemáte 18, ale aj napriek tomu, ste duchom stále mladý, vyjadrite to ináč, extravagantné módne hodinkové výstrelky radšej prenechajte pubertiakom.

    - O svoje hodinky sa starajte. Nosiť dotlčené hodinky s doškriabaným sklíčkom vám určite šarm nepridá. Ošúchaný a popraskaný remienok sa hodí k vintage modelom, ale na lesklých „oblekovkách“ nevyzerá dobre – vymeňte ho.

    - Rozhodne sa vyhnite napodobeninám, tzv. „fejkom“! Počiatočnú radosť, že máte rovnaké Omegy za dvacku, ako predávajú v hodinárstve za niekoľko tisíc môže vystriedať sklamanie, keď po mesiaci prestanú fungovať, alebo trápne ticho, keď sa na nich opýta niekto, kto tomu rozumie. Nestojí to určite za to.

    Aké hodinky zvoliť k rôznym udalostiam a typom oblečenia:

    Šport, športová udalosť – tepláky, tričko, iný športový úbor...

    V tomto prípade je použitie odolných digitáliek viac ako vhodné. Vďaka množstvu funkcii ich vieme použiť aj na viac, ako len odčítanie času. K športovým aktivitám, alebo do prírody sa tiež hodia rôzne outdoorové a športové modely, ale aj chronometre na gumenom, kovovom, alebo textilnom remienku. Na plávanie a potápanie samozrejme potápky. Farebným kombináciam sa v tomto prípade medze nekladú. Dnes majú aj športové automatické hodinky rôzne stupne odolnosti, ale na taký volejbal ich radšej dajte dole, viacnásobné tvrdé nárazy by jemným mechanizmom vo vnútri určite nerobil dobre. Kým športujeme, elegantné spoločenské hodinky na koženom remienku odpočívajú samozrejme doma.

    Bežné každodenné oblečenie (casual outfit) – rifle, tričko, polokošela, košela, športové sako...

    Toto je najrozšírenejšia a najliberálnejšia kategória. K rifliam a tričku sa môžu hi-tech digitálky hodiť rovnako dobre, ako vintage model na textilnom remienku. Ku košeli už ale digitálky nepatria a volíme radšej klasickejší model, napríklad pilotky. Na výber sú tiež rôzne športové, športovo-elegantné, military či vintage modely na koži, ťahu, alebo textilnom remienku, chronografy a lunety s rôznymi funkciami. Ku rifliam a košeli na „kanceldajving“, alebo „ofisdajving“ (ponorenie sa do práce :) ) môžeme dopasovať aj klasické potápky, ale rozhodne nie na gume. Tú si šetríme do bazéna, alebo na dovolenku k moru. Ku košeli zvolíme na hodinky kovový ťah, alebo kožený remienok, ktorý by mal farebne korešpondovať s opaskom, prípadne aj topánkami, ale nie je to nevyhnutné.

    Spoločenská udalosť – formálne oblečenie, oblek, smoking, frak...

    Tu sa už nachádzame v kategórii, kde platia jasné pravidlá a pokiaľ chcete v spoločnosti vyzerať, ako džentlmen, mali by ste ich dodržiavať. Štandardne sa odporúča nosiť takzvané „oblekovky“ – klasické elegantné hodinky na koženom remienku.
    Pokiaľ máte povolanie, kde je oblek bežným pracovným odevom a „oblekovky“ vám pripadajú nudné, môžete zvoliť športovo-elegantný model na koži, alebo kovovom ťahu. Tesne v norme by mohli byť aj nejaké klasické potápky, alebo GMT, ale ciferník a luneta musí byť rovnaké ako remienok, prípadne v čiernej farbe. Existujú „oblekové“ povolania, ktorým istá značka a typ hodiniek tak trochu prischla. Napríklad: Rolex GMT Master pre bankárov a burzových maklérov, IWC a Patek Philippe nosia politici, Sinn, Breguet, Blancpain, Montblanc právnici. K povolaniam, ktoré sa točia okolo letectva zase neodmysliteľne patria Breitlingy. Tieto stereotypy nám tak trošku podsúvajú médiá a hollywoodske filmy, ale určite sa zhodneme, že k oblekovému povolaniu patria poriadne hodinky. Ak ste začínajúci právnik, nepotrebujete hneď nutne hodinky za niekoľko tisíc, ale značkové (myslím hodinársku značku) a vkusné by ste si zaobstarať mali.
    Do spoločnosti, na nejakú formálnu večernú udalosť, už k obleku určite volíme elegantnú klasiku. Ak nosíte manžetové gombíky, alebo pečatný prsteň, puzdro hodiniek by malo byť z kovu rovnakej farby. V tomto prípade kožený remienok musí byť rovnakej farby ako opasok a topánky, najlepšie čierny, alebo tmavohnedý. Môže byť hladký, alebo ak chcete, so vzorom aligátora, alebo krokodíla. Jaštericu či pštrosa radšej vynechajte, pôsobia už trošku extravagantne. Dajte si pozor aj na kvalitu, lebo lacné remienky z falošnej kože môžu v lete zafarbiť nielen vašu ruku, ale aj bielu košeľu, no a samozrejme, rýchlo sa obnosia. Ak je nebodaj na pozvánke uvedené black tie a od vás sa očakáva, že prídete v smokingu, najlepšie by bolo, aby mali hodinky čo najčistejší vzhľad. To znamená, tenké puzdro a čistý, ľahko odčítateľný ciferník. Správny džentlmen totiž v spoločnosti kontroluje čas iba keď musí a to len rýchlo a letmo, pretože sa v spoločnosti dobre cíti a tok času ho nezaujíma. :) Potápky od Omegy, alebo Rolexu si do smokingu zoberte iba v prípade, že ste James Bond. Hovorí sa ale, že práve vďaka týmto filmom dostali tieto hodinky povolenie nielen zabíjať, ale aj do obleku či smokingu. Hmm... túto voľbu nechám na vás. Ak však máte doma nejaké elegantné Haute Horlogerie s množstvom komplikácii, pokojne ich zoberte, ale pamätajte si, že do spoločnosti pozvali vás, nie hodinky. To znamená, že počas večera ich okázalo nevystavujeme, ale nechávame len decentne vykukovať spod košele.

    Rád by som ešte uviedol, že aj móda, zvyklosti a určenie jednotlivých náramkových hodín sa môžu meniť. Napríklad také Jaeger Le-Coultre Reverso, ktoré sú dnes považované za klasické elegantné spoločenské hodinky, boli pôvodné vyrobené ako športové, pre hráčov konského póla.

    Na záver budem parafrázovať z jednej múdrej knihy:
    Ak je džentlmen dosť múdry, teší ho, že isté stránky života majú svoje pravidlá. Osobitné rád je, že niektoré z týchto pravidiel sa vzťahujú na to, čo by si mal alebo nemal obliecť a aké hodinky si k tomu vziať.
    Džentlmen vie, že po skončení spoločenskej udalosti si ho nebudú pamätať pre jeho pekné hodinky, ale pre jeho príjemnú spoločnosť a duchaplný rozhovor. Pre džentlmena sú podstatné tieto kvality, a nie to, aké hodinky si zobral do spoločnosti.
    Ak džentlmena v spoločnosti pochvália za jeho pekné hodinky, pochvalu príjme slušne so slovami: „Ďakujem. Potešili ste ma.“ Ak sa k hodinkám viaže nejaký príbeh, môže ho povedať, prípade vysvetliť, prečo si zvolil tento model. V žiadnom prípade sa nevystatuje ich cenou.

    Je dobré rešpektovať tieto pravidlá, ale ešte väčšmi rešpektujte samých seba. Noste to, čo sa vám páči a hlavne, majte z hodiniek radosť. ;)

    Longines Conquest_Tissot PRS 516_Seiko Monster_Christopher Ward C60 Trident Pro 600_Seiko SKX009_Seiko 5_Orient Blue Ray_Casio G-shock

  • esqueleto: Ja ďakujem. :)

    mathyk: :super: za to, že si prečítal celý! :hehe:
    A pozerám, že ty to máš zozbierané úplne ideálne. Casia na šport, Primky k tričku, Squale ku košeli a Laco Valencia do obleku (len nesmie byť veľká tma :hehe: ).

    Longines Conquest_Tissot PRS 516_Seiko Monster_Christopher Ward C60 Trident Pro 600_Seiko SKX009_Seiko 5_Orient Blue Ray_Casio G-shock

  • "Maquinista" wrote:

    A pozerám, že ty to máš zozbierané úplne ideálne. Casia na šport, Primky k tričku, Squale ku košeli a Laco Valencia do obleku (len nesmie byť veľká tma :hehe: ).

    to sa len zdá, Primky nenosím a zvažujem že Laco pôjde do sveta, práve preto že mne úplne stačí Casio na šport a na ostatné (áno aj ku obleku) Squale. sorry za OT.

  • mathyk: jasne. ;)

    misoo, don: Ďakujem chalani.

    Longines Conquest_Tissot PRS 516_Seiko Monster_Christopher Ward C60 Trident Pro 600_Seiko SKX009_Seiko 5_Orient Blue Ray_Casio G-shock

  • Konečne som sa dostal k prečítaniu a hodnotím veľmi plusovo. Príjemne sa to číta a je ta fakt super napísané. Mne ešte chýba nejaký ten oblekový kúsok, ale naposledy som bol na plese so Seiko Pepsi a vôbec mi to nevadilo :mrgreen:

  • Perfektný článok. Podľa môjho názoru by sa ním plus-mínus mohli riadiť aj dámy s tým rozdielom, že miesto manžetových gombíkov by mali hodinky ladiť s ostatnými šperkami ^^

  • Perfektný článok. Podľa môjho názoru by...

    som rád, že Tony niekde vyhrabal tento príspevok - nikdy som ho nečítal a veľmi sa mi páči autorova rétorika a poňatie problematiky :thumbup:

    A stitch in time :D

  • pocas citania me presne napadlo, ze ak clovek nenosi obleky a tym padom nevlastni nejake "oblekovky", ci je velke faux pax vziat si k smokingu nejake potapky od Omegy

  • pocas citania me presne napadlo, ze ak clovek nenosi obleky a tym padom nevlastni nejake "oblekovky", ci je velke faux pax vziat si k smokingu nejake potapky od Omegy

    no neviem, pre mňa je smoking vrchol a aké potápky myslíš :?: Myslíš hodinky s wr100 alebo hodinky určené na potápanie :D

    A stitch in time :D

  • WR100 je skor na plavanie, to maju hociake pilotky alebo aj niektore oblekovky, ale povedzme WR200+ s nejakym konzervativnejsim vzhladom

  • Takze o oblekovkach sa docitame kdekolvek na nete: priemer 38-39, vyska 10, kozeny remen prisluchajuci farbe topanok, bez datumu, bez cislic, WR 30...to je definicia...ked vidim co nosia nasi politici, resp. tzv. high society, s oblekovkami to nema nic spolocne...urcite ale nic sportove, ziaden chronograf ani luneta... :)

  • no ja neviem, ja som sedliak, frak som naživo nikdy nevidel, nie že by som ho mal oblečený 8o ale podľa mňa k fraku buď nič , alebo niečo jemné, tenké . Ale je to tvoj problém a bude to tvoje rozhodnutie.

    A stitch in time :D

  • pocas citania me presne napadlo, ze ak clovek nenosi obleky a tym padom nevlastni nejake "oblekovky", ci je velke faux pax vziat si k smokingu nejake potapky od Omegy

    V krátkosti: asi áno, dalo by sa povedať, že je to faux pas. Na druhej strane smoking, alebo dokonca frak sa vyžaduje iba na veľmi formálne podujatia a tam sa dejú faux pas nielen s hodinkami :D "Módna polícia" často kritizuje rôzne porušenia protokolu v odievaní, málokedy sa však spomínajú hodinky, skôr ide o absenciu spomínaného fraku alebo smokingu na podujatiach, kde sa to očakáva. Ja by som povedal, že tieto pravidlá sú asi dosť vzdialené životnému štýlu väčšiny ľudí v súčasnosti. Ďalším aspektom je, že ak si aj niekto natiahne smoking alebo frak presne podľa predpisu, tak sa nezmení na anglickú kráľovnú :P. Človek v hociakom oblečení stále ostáva sám sebou a mal by si teda ohýbať takéto pravidlá podľa seba a neriešiť to až tak, hlavne v dnešnej dobe.

    Bol James Bond mimo keď kombinoval potápky s formálnym oblečením? Pôsobili by potápky od Omegy rušivo na potetovanom zápästí Davida Beckhama? Podľa mňa nie, mal by si to robiť ako to cítiš. Možno zváž hodiť na potápky čierny lakovaný remienok.

    Ak by som ja raz musel ísť na extrémne formálnu udalosť, tak by som si určite vybral oblekovky. Ale to aj preto, lebo ten štýl všeobecne preferujem ^^.

    Ale inak, ak by išlo o niečo menej formálne, napríklad svadbu, alebo nejaký ples, ktorý sa nekoná v opere, tak by som povedal - anything goes - potápky, pilotky, neónové swatchky, ktoré ladia alebo sa bijú s ponožkami. :saint: Možno by som len zvážil u ľudí, ktorí preferujú spomínané dezertné taniere na zápästí, že také niečo ťažšie vkĺzne pod rukáv košele a saka.