Skutočná tvrdosť zafírového sklíčka..

• Všetci dobre vieme, že zafírové sklíčko je to najlepšie čo môžeme na hodinkách mať. Jeho extrémne dobrá odolnosť zachováva sklíčko aj po rokoch ako nové. Nie však u všetkých..

Ja nie som veľký fanúšik nerastov avšak podľa stupnice tvrdosti by mal byť zafír na 9 mieste, nad ním iba diamant.. Ako laik to chápem tak, že zafír by mal vedieť poškrabať iba diamant.. Ako je potom možné, že stále sú zákazníci, ktorí ten zafír dokážu poškrabať? Budem rád keď mi túto záhadu dokážu ozrejmiť znalejší tejto problematiky.. :)

• Ja mám za to, že zafír je síce odolný voči poškriabaniu ale nie je nepoškriabateľný :) Od zafíru je tvrdší len diamant, diamantom sa zafír aj reže a leští do svojho priehľadného tvaru (po lisovaní alebo spekaní prášku s obsahom korundu - zafír je odroda korundu, alebo nahrievaním a následným spracovávaním). Podľa toho čo som čítal, je ho možné však poškriabať aj uhlíkom a kremíkom, no a ako iste všetci vieme, uhlík a kremík sa nachádzajú všade okolo nás. (zdá sa mi to zvláštne, ale vraj to tak je)
    Ono, ja si skôr myslím, že to je najmä celkovou starostlivosťou a opatrnosťou. Verím tomu, že keby som hodinky so zafírom šúchal sklíčkom po brizolitovej stene alebo asfaltovej ceste tak by ani zafír nepomohol. Možno aj silnejším pritlačením kuchynského noža by ostala ryha, ale kto je taký, že to bude skúšať však :mrgreen:

• Zase aj tie diamanty sa nevyskytujú až tak zriedkavo. Sú časté napríklad v snubných prsteňoch a tie nosí hádam polovica žien. Asi ich je menej ako zirkónov, ale podľa mňa sú bežné. Aj moja žena má diamant a to nás nepokladám za žiadnych boháčov. Možno pár škrabancov ide na vrub aj tomuto. Veď keď má niekto slušné hodinky (zafír je toho do istej miery predpokladom), tak už zrejme aj prsteň kúpi s diamantom a nie jeho náhradou. Ale inak by ma naozaj zaujímalo, čo by sa stalo so zafírovým sklíčkom, keby som ho šúchal po asfaltke. Tiiež si neviem predstaviť, že by bolo ako nové.
    Tu je ukážka stretu zafíru s betónovým kvádrom (ale privítal by som detailnejší pohľad na výsledok):

http://www.youtube.com/watch?v=ZdRaQhLD4x8

Epos Passion 3409,Seiko SNZH53K1, Tissot Visodate, Certina DS Podium Shape chronograph, Omega vintage kúsok cca z r. 1940, Prim

Edited once, last by misoo (April 18, 2014 at 12:58 PM).

• Uf, ale drsné video s tými Omegami... :pasdrole: sadista jeden... :hehe:

"Zafírové sklíčko hodiniek má pôvod v laboratóriu a vzniklo tavením oxidu hlinitého (Al2O3) za prítomnosti vodíka a kyslíka pri teplote 2000°C. Po vykryštalizovaní do korundovej “hrušky” je narezané a ďalej spracovávané do požadovaného tvaru a veľkosti." zdroj: hodinarskymagazin.sk
    Ešte sa tam píše, že aj napriek tvrdosti, zafír by vedel poškriabať korund v brusnom papieri...hmm :0

Mne z toho vychádza jedno - nie je zafír, ako zafír. Nie som žiaden chemik, ale keďže zafír do hodiniek vzniká v laboratóriu, záleži asi aj od toho aký oxid hlinitý sa použije, koľko kyslíka a vodíka je vtedy prítomného, či je teplota presne 2000°C, či len +/-. Tým chcem povedať, že dôležité je asi ako a kto ten zafír vyrobí. Aj keď netuším, kto ich vyrába. Možno rovnako, ako sa takmer všade dáva ETA, tak aj na dodávky zafíru ma možno najväčši podiel nejaká firma, prípadne sú to 3-4, alebo možno sa tie fajnové (napr. s AR) robia v Európe (Swiss?) a také "lacnejšie" sa dovážajú z Číny.... :perv: toľko moje konšpirácie :hehe: naozaj neviem. :rouge:
    Jedine fashion quartzky, ktorých som sa ešte nezbavil (kúpila priateľka, neprešlo by mi to :hehe: ), sú také drsne tváriace sa CATerpillarky a čuduj sa svete, majú zafír. Ale pochybujem, že majú rovnaký zafír, ako nejaké Béčka, či Rolády. Či? :perv: :cote:

Longines Conquest_Tissot PRS 516_Seiko Monster_Christopher Ward C60 Trident Pro 600_Seiko SKX009_Seiko 5_Orient Blue Ray_Casio G-shock

• Moja skusenost je taka, ze sa da poskriabat takmer vsetko. Ak mate vypukle sklicko vsetko ide rychlesie a naposledy ma dost zaskocilo ked som si pri plavani doskrabal sklicko o keramiku v bazene. Islo len o obyc mineralne ale spravilo to tak hrubu ryhu, ze som presvedceny ze kazde sklicko by podlahlo. Vychadzam z toho, ze v niektorych bazenoch su velmi kvalitne kachlicky vypekane s kremicitanovym zakladom vo vysokych teplotach.

Casio GW-7900B
    Casio GLX-150-4
    Tommy Hilfiger 1790684
    Casio EF-309
    Casio MTP 1131

• My sme raz skúšali poškriabať zafírové sklíčko na Tissotoch nožnicami na papier, a nič sa nestalo. Zafír sa dá poškriabať hlavne iba diamantom, poškriabať antireflex ale nieje vôbec ťažké. Ale možno bude niečo na tom, že nieje zas zafír ako zafír.

• "esqueleto" wrote:

Všetci dobre vieme, že zafírové sklíčko je to najlepšie čo môžeme na hodinkách mať. Jeho extrémne dobrá odolnosť zachováva sklíčko aj po rokoch ako nové. Nie však u všetkých..

Ja nie som veľký fanúšik nerastov avšak podľa stupnice tvrdosti by mal byť zafír na 9 mieste, nad ním iba diamant.. Ako laik to chápem tak, že zafír by mal vedieť poškrabať iba diamant.. Ako je potom možné, že stále sú zákazníci, ktorí ten zafír dokážu poškrabať? Budem rád keď mi túto záhadu dokážu ozrejmiť znalejší tejto problematiky.. :)

Prírodný zafír je na 9 mieste, v hodinkách sa používa syntetický, ktorý však v zásade tiež dosahuje tvrdosť 8 až 9. Nesprávny je iba predpoklad, že na poškrabanie potrebuješ tvrdší materiál ako ten, ktorý ideš poškriabať. V skutočnosti Ti v pohode stačí materiál rovnakej tvrdosti. V dnešnej dobe sú mraky extrémne tvrdých materiálov a niektorí zákazníci ich jednoducho nájdu ;) .