Ako šlapú Vaše stroje?

  • No. Lumy RR-1 (strojček Miyota 9015) v krabici po natiahnutí idú presne, na ruke sa zmenili z -4 na súčasných +1. Revue-Thommen Airspeed XL (UNITAS 6498) štandardne +3 až +6, podľa toho, akú majú náladu, na uložení a nosení nezáleží. A Hamilton Khaki Field 42 (ETA 2824-2) idú odložené +8 a na ruke +4 s . Všetko priemer z troch po sebe idúcich dní, za 24 hod. Ako etalón bol zvolený web Time.is . :]

  • Konečne som sa k tomu dnes dostal. Meriam to len v jednej polohe, možno neskôr až bude viac času aj v iných, len dnes tak na rýchlo.

    Fotí sa to zle tým mobilom...

    Steinhart Racetimer Blue +2sek/d

  • Mesiac 5/2021: len tak pre zaujímavosť presnosť mojich za celkom 31 dní. Niektoré z nich som nemal ani na ruke, ďalšie striedam:

    1. CITIZEN ECO DRIVE (solar): v priemere +0,48 sec/d (+15 sec/mesiac) - na ruke som ich mal 1-2x

    2. SEIZMONT (kvarcovky): v priemere +0,16 sec/d (+5 sec/mesiac) - na ruke som ich mal takisto 1-2x

    a mechanické:

    3. POLJOT AVIATOR (ručný náťah, 18.000): v priemere +5,96 sec/d (+185 sec/mesiac, 3,08min) - nosím ich, páčia sa mi, pracujú veľmi stabilne.

    4. PRIM SPORT (ručný náťah, 18.000): v priemere +11,51 sec/d (+357 sec/mesiac, 5,95min.) - nenosím ich, mám ich odložené, kupoval som ich len tak pre spomienku na moje PRIMKY z 80. rokoch.

    5. TISOT PRS 516 (automat, 28.800, ETA 2836-2): v priemere -16,12 sec/d (-500 sec/mesiac, 8,33min.) - nenosím ich, nemal som ich na ruke celý mesiac, boli v naťahovači, kde dostávali pohyb len cez deň a to na najmenších otáčkach. Tento strojček dokáže oveľa viac (viď napr. moje FORTISky). Zistil som, že v týchto hodinkách pracujú dobre s náťahom vždy v okolí maxima. No odo mňa to minulý mesiac nedostali.. :)

    6. SEIKO 5 SPORT (automat, 21.600, 4R36): v priemere -11,87 sec/d (-368 sec/mesiac, 6,13min.) - nosím ich. Asi mesiac po kúpe strojček pracoval do plusu, ale mne sa zdalo, že tých +20/+25 sec. denne je veľa (u 4R36 je aj toto v tolerancii, ale myslel som, že z nich vitiahnem viac presnosti) a dal som ich nastaviť do obchodu, kde som ich kupoval. Odvtedy mi idú do mínusu. Rozmýšlam, že otvorím a ťuknem do nastavovača, ako som to spravil s FORTIS..., no SEIKO mám ešte 2,5 rokov v záruke... tak neviem-neviem.

    7. FORTIS SPACEMATIC (automat, 28.800, ETA 2836-2): v priemere +0.31 sec/d (+10 sec/mesiac) - nosím ich často. Minulý rok som ich dal preservisovať. Nebol som však spokojný s presnosťou. Najskôr tak v priemere +14 sec. za deň, potom z ničoho nič sa prešvihli do mínusu, a to nemálo. Keď to bolo v priemere pod -20 sec. tak som ich otvoril, a začalo moje dvojtýždňové "na oko nastavovanie" štýlom: ťuk sem-ďalší deň odčítať-ťuk tam-ďalší deň odčítať. ETA 2836 dostal dobre zabrať... :) . Keby to videl nejaký hodimár tak ma min. vyfacká, čo to robím... :) . No výsledok vidíte hore - podarilo sa mi nastavenie v okolí COSC! (samozrejme neviem dokedy to vydrží...).

    8. VOSTOK EUROPE (automat, 21.600, SEIKO NE57A): v priemere -3,8 sec/d (-118 sec/mesiac, 1,9min.) - nosím ich. Keď mi došiel nový naťahovač, tak som ich začal odkladať doňho. Tam v tej polohe a na týh otáčkach čo im dávam sa mi prešvihli tesne do mínusu, ale pracujú podľa mňa výborne. Pre dennom nosení a pri odkladaní v horizontálnej polohe idú do plusu 5-10 sec.

    9. LACO AACHEN OLIV (automat, 21.600, LACO21/MIYOTA 821A): v priemere -9,4 sec/d (-292 sec/mesiac, 4,86min.) - nosím ich často. Od kúpy v marci 2021 idú stabilne do mínusu tých 9 sec/deň v priemere. S tým strojčekom som zatiaľ spokojný a podľa mňa v budúcnosti z nich vitiahnem aj lepšiu presnosť.

    Tak asi toľko... čaká ma večera.... ;)

  • No nedalo mi to a ako som to avízoval, pohral som sa so SEIKO 5 SPORT (i keď ich mám ešte 2,5 r. v záruke...).

    Strojček 4R36 (21.600) pracoval denne do mínusu niečo pod 10 sec. Začiatkom júna som ich otvoril a začalo sa takmer trojtýždňové nastavovanie. 27. júna sa mi strojček podarilo dostať na +4 sec./deň, tak som to už nechal. Za posledných 17 dní mi nazbieral +17 sec.!! V priemere teda +1sec./deň. Uvidíme dokedy vydržia, lebo za ten môj štýl nastavovania by mi asi vynadal aj ten najmierumilovnejší ozajstný hodinár ;) .

    Ešte dodávam, že ich samozrejme nosím, a keď ich odložím, tak sú v naťahovači, ktorý zapínam len cez deň na najmenšie otáčky (obojsmerne 650 ot./deň).

  • Účel světí prostředky, takže když ses dopracoval k takovému výsledku, bude postup ok. Taky mam jednu 4R36, čtyři roky dělá pravidelně +4 až +6 za den, takže pohoda. Přesnost u satelitů a radiocontrolů asi psát nemusim :) Primky, Vostoky a jiný starý harampádí co mám ani neměřím. Ani nespouštím, jen tak se válej v krabici. Teď vzpomínám, jaký mechaniky mi chodily nejlíp, asi Omegy s coax tam jsem odchylku měřil za měsíc. Potom Mida 600 s 80 Si, kolem +1. Naopak nejhůř šla Eta ve Štajnech a šly z domu. Vlastně jako celý ty kila hodinek, co jsem protočil :)

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Keďže nemám TIMEGRAPHER, ako Klokker (ale aj keby som mal, ten postup by bol podobný) tak začínam tým, že si vizuálne odčítam odchýlku X dní za sebou. Z toho pekne vidím trend, ako strojček pri takom, či onakom používaní pracuje.

    Potom príde to pravé "haute horology" :) Hodinky otvorím, a začnem sa hrať s nastavovacím mechanizmom nad zotrvačníkom.

    U väčšiny strojčekov sú tam dve "nastavovacie nožičky" (hodináry vedia, ako sa presne volajú). Podľa mojich vedomostí jedna (tá o vlások hrubšia) slúži na nastavienie uhlu výkyvu zotrvačníku (kľudne ma opravte, alebo upresnite, ak to tak nie je) TAK TOHO SA NEDOTÝKAM!! Jemne, ale veľmi jemne ťuknem do tej druhej nožičky do tej strany kde chcem dostať chod, teda do (+), alebo (-). U 4R36, alebo teda u väčšiny strojčekov je tam naznačené: +/-.

    Hodinky zavriem, a nastavím na presný čas (ja to odkukávam jednoducho z počítača, tých možno 1-2 sec. odchýlky čo môže mať aj počítač ma moc netrápia, na referenčná hodnota mi to postačí). Nasledujúci deň opäť odčítam (snažím sa v tom istom čase, v okolí 20:00 - žene to už začínalo byť podozrivé, lebo sa ma spýtala, čo furt robím po večeroch s hodinkami, no ťažko sa mi vysvetlovalo tak, aby na mňa nenahodila nejaký taký čudný pohľad, z ktorého ja vyčítam, že ma ľutuje....), a opakujem hore opísaný postup. Toto denno denne opakujem dovtedy, kým nedostanem takú odchýlku/presnosť, ktorá je na daný strojček podľa mňa niekde v okolí maxima.

    Samozrejme predtým než som takto postupoval s mojimi krásnymi FORTISKAMI s ETA2836-2 (a teraz so SEIKO s 4R36) som toto všetko vyskúšal na PRIM SPORT, ktoré nenosím.

    No začína focík....

  • ........ Teď vzpomínám, jaký mechaniky mi chodily nejlíp, asi Omegy s coax tam jsem odchylku měřil za měsíc. Potom Mida 600 s 80 Si, kolem +1. ..........

    Hodinky s PM80 s Si ma čoraz viac priťahujú. Našťastie tieto mašinky začínajú dávať do púzdra viaceré značky (ktoré sa k tomu samozrejme dostanú - SWATCH). No tam by som s takýmto postupom neuspel, a do tých by som sa takto nespustil. Inak ten mnou popísaný postup by hodináry vedeli upresniť, pretože správny postup je podľa mňa taký, že sa nastavuje naraz vo viac bodoch (min. 2?) a musí sa nájsť rovnováha medzi uhlom výkyvu zotrvačníka a natiahnutí/uvolnení vlásku (opravte ma ak to tak nie je...).

    Keď tak pozerám napr. LACO ERBSTÜCK (s bielým ciferníkom podľa mňa parádička :love: ) s ETA2824-2 tak na úrovni "Elaboré" sa reguluje v 3 bodoch, a ten istý strojček na úrovni "Top" (ako to oni uvádzajú) sa dá regulovať v 5 pozíciach. A ešte nehovoríme o strojčekoch, kde sú maličké šróbky priamo na zotrvačníku s ktorými sa dá určite dobre pohrať.

  • Nooo... tak tie CERTINA DS PH200 som mal možnosť obhmatávať asi tak pred týždňom. Sú ozaj vydarené. Pozri si ešte MIDO Ocean Star Diver 600 (s kremíkovým vláskom) čo tu nahodil Watchi, alebo ja ešte pokukávam aj po RADO Captain Cook (a keďže vo svete hodiniek je nová modrá "zelená" tak s zeleným ciferom). No samozrejme TISSOT Seastar 1000 s PM80 je podľa mňa tiež O.K. (tá dvojtisícka je už robustnejšia).

    Je teda čo na výber, a ďalších X som ani nespomenul.... :)

  • Trocha to tu oživím :)

    Certina DS Action Day Date

    Powermatic 80.621, 21600BPH (3Hz), 25 kameňov, rezerva chodu 80h

    Hodinky robia týždenne do plusu 4-6 sekúnd. Teraz ich skúšam koľko urobia za mesiac. Prešli zatiaľ štyri dni a sú v pluse 2 sekundy. Nosím ich každý deň.

    Inak mám pocit že čím sú viac natiahnuté tak idú presnejšie...čakal by som to skôr naopak.

    Uprimne, zatiaľ som tými odchýlkami prekvapený pretože keď boli nové robili 10 sekúnd do plusu denne ( čo bolo tiež pekné). Čítal som veľa článkov o tom že Powermatic 80 je znížením frekvencie menej presný ale tým znížením dosahuje tú peknú rezervu chodu. Tak buď som trafil podarený kus alebo to už vo výrobe vychytali.

    Preto skúšam aj tak zo zvedavosti to mesačné sledovanie lebo som si všimol že sa nejako utriasli a chodia podozrivo presne :thumbup:

    Inak čo sa mňa týka jedinú podmienku na presnosť hodiniek mám aby nemeškali...

  • Tak prihodím aj ja.

    Longines Hydro Conquest (ref.č.:L3.782.4.06.6). Mám ich 222 dní. Spokojnosť veliká!!! Mávam ich na ruke takmer denne, do naťahovača sa dostávajú len sporadicky, a to ani by nemuseli....

    Strojček s Longineským označením L888 (párkrát už prehádzaný strojček ETA A31L01 / ETA 2892-A2) ktorý oficiálne v COSC nie je, ale za tých 222 dní to zatial spĺňal bez problémov (samozrejme nepresnosť pri odčítaní môže nastať, lebo to porovnával s počítačom...). Za 222 dní som ich "vynuloval" le 6 krát. Ćelkový priemer "nepresnosti" mi EXCEL píše nulu, ale je to podľa mňa niekde medzi 0/+1.

    Pozrite si to: