Casio GW-9100 a PRW-1500

  • GW-9100, sú rádiom riadené a solárne napájané G-shocky, ktoré majú označenie Gulfman.

    To preto, lebo sú rádiovou, alebo atómovou, "reedíciou" hodiniek G-9100 Gulfman -- avšak, na rozdiel od svojho predchodcu, "atómová" verzia nemá graf prílivu, takže možno oprávnene pochybovať, či je ešte vhodné nazvať ju "Gulfmanom". Vizuálne sa však oboje hodinky dosť podobajú.

    Pre mňa bol výber jasný, GW-9100 boli moje prvé rádiom riadené hodinky -- to bol vlastne aj dôvod, prečo som si ich kupoval -- a graf prílivu pre mňa nie je až tak užitočný (ešte sa k nemu dostanem, keď budem hovoriť o PRW-1500).

    Vyzerajú veľmi elegantne, všetky vonkajšie kovové časti (vrátane dna) sú z titanu (hovoril som im "marcipán v čokoláde"), a na dôvažok k obvyklej G-shockovskej odolnosti majú prívlastok "rust resistant".

    Ich drobnou nevýhodou oproti G-9100 a vlastne oproti väčšine ostatných G-shockov je, že v hlavnom režime času vidíte buď deň v týždni (trojpísmenová skratka), alebo dátum (mesiac a deň) -- teda nie naraz, ale prepínate sa medzi nimi stlačením jedného tlačidla.

    Rádiová synchronizácia: Multiband 5 (nemecký, anglický, americký a oba japonské vysielače). Zvláštnosťou týchto hodiniek je "indikátor vysielača": päťkružie, v ktorom každý krúžok zodpovedá jednému vysielaču -- teda môžete vidieť, s ktorým vysielačom sa hodinky naposledy zosynchronizovali alebo práve pokúšajú zosynchronizovať (ak je nastavené ako domovské niektoré s európskych časových pásem, chytajú nemecký a anglický vysielač: postup je ten, že najprv skúšajú chytiť ten signál, ktorý úspešne chytili naposledy; ak to nejde, skúšajú ten druhý).

    Funkcie ako u G-shockov obvyklé: svetový čas (má indickú (UTC+05:30) aj newfoundlandskú (UTC-03:30), ale nie nepálsku (UTC+05:45) časovú zónu; keď začali tieto hodinky vyrábať (2007), Venezuela ešte nemala samostatnú časovú zónu), odpočtové stopky (ale len do 60 min a po celých minútach), stopky (v režime stopiek, žiaľ, nevidieť aktuálny čas, pretože v hornom riadku je zobrazený počet hodín stopkového času), budík (5 budíkov plus pípnutie na celú).

    Hodinky sú vyrobené v Japonsku. S rozmermi 51.0 mm x 46.0 mm x 16.4 mm (57.0 g) patria skôr k menším G-shockom, ale "menšie" v prípade G-shockov znamená stále dosť veľké :) Bol som s nimi veľmi spokojný a veľmi vďačne na ne spomínam. Pri kúpe svojich nasledujúcich hodiniek som ich predal jednému dobrému kamarátovi.

    Ak by ste mali o ne záujem, môžete zvážiť, či namiesto nich nechcete radšej ich novšiu verziu, GW-9110. Spájajú dobré vlastnosti oboch predošlých Gulfmanov, tj. majú aj synchronizáciu rádiovým signálom, aj graf prílivu a fázu mesiaca, ba dokonca aj zobrazujú naraz dátum a deň v týždni. Ich nevýhodou však je (či veľkou alebo malou, o tom sa vedú siahodlhé debaty), že sa vyrábajú v Thajsku.

    Fotka nie je veľmi dobrá -- sorry, asi nemám lepšiu, ale ak chcete, tak si hádam nejakú vygúglite ;)

  • Dobre lebo nebárs. Zhruba v tom istom čase som si zvykol nosiť na nohaviciach malý prívesok s kompasom, ktorý mi pomáhal nájsť správny smer, ale občas som ním najprv musel potriasť, aby mi ho ukázal.

    Keď som sa začiatkom roku 2008 dozvedel o hodinkách PRW-1500 zo série ProTrek, nemohol som sa dočkať, kým prídu na trh: namiesto môjho biedneho prívesku digitálny kompas na hodinkách :ghee: a ešte omnoho viac...

    PRW-1500 sú v istom zmysle maximálne hodinky. Jeden reklamný slogan pre ne znie "An all-inclusive watch for people who would never book an all-inclusive" ("kompletné hodinky pre ľudí, ktorí by si nikdy nekúpili dovolenku ako kompletný balík v cestovke"), a skutočne -- majú všetko.

    No dobre, ak by ste veľmi chceli, našli by ste aj funkcie, ktoré nemajú, ale posúďte sami: čas riadený rádiovým signálom, solárne napájanie, stopky, odpočtové stopky, budík, svetový čas, kompas, tlakomer, výškomer, graf prílivu, fáza mesiaca.

    Fakticky, nemajú východ a západ slnka (ak chcete túto funkciu, potom odporúčam PRW-2000 alebo najnovšie GW-9400, ktoré zase nemajú tú fázu mesiaca... nič nie je dokonalé :P ).

    Základný režim zobrazovania času obsahuje: dátum (mesiac a deň), deň v týždni (trojpísmenová skratka), hodiny, minúty, sekundy, rozličné indikátory: či je zapnutý (aspoň jeden) budík, či je zapnuté pípnutie na celú, či je práve v platnosti letný čas, indikátor stavu batérie (H = High, M = Medium, L = Low), či boli hodinky minulú noc úspešne zosynchronizované (malá šípka vľavo hore vedľa fázy mesiaca), grafické zobrazenie fázy mesiaca a graf prílivu.

    Jedným tlačidlom je možné prepínať medzi dňom v týždni alebo grafickým znázornením vývoja tlaku vzduchu, ktoré sa zobrazí ako krivka v hornej oblasti displeja (tlak vzduchu pre tento graf sa automaticky zaznamenáva každé 2 hodiny).

    Zaujímavou súčaťou displeja je medzikružie na okraji: v základnom režime času sa tu zobrazuje bodka, ktorá znázorňuje sekundovú ručičku (v režime kompasu je tu viacero bodiek, ktoré znázorňujú svetové strany; v režime tlakomeru zasa zobrazuje rozdiel medzi súčasnou hodnotou a hodnotou z posledného automaticky zaznamenaného merania (ktoré prebieha každé 2 hodiny)).

    Hodinky majú 6 tlačidiel. Ľavé dolné tlačidlo tradične slúži na prepínanie medzi jednotlivými režimami. Ak by ste hľadali tlačidlo vľavo hore, nenájdete ho: tam sú umiestnené senzory. Namiesto neho sú dve tlačidlá v dolnej časti hodiniek -- kvôli umiestneniu som im hovoril "zajačie zuby". Ľavý "zajačí zub" slúži na nastavovanie, kým pravý "zajačí zub" je samostatné tlačidlo na svetlo. V pravej časti potom máme až tri tlačidlá (hore, uprostred a dolu), ktoré primárne zapínajú kompas, tlakomer a výškomer, ale pri nastavovaní slúžia na zväčšovanie a zmenšovanie príslušnej hodnoty, prípadne na prepínanie (letného času apod.), kde takýto vysoký počet tlačidiel samozrejme len pridáva na používateľskom pohodlí (najmä v režime svetového času).

    Ľavým dolným tlačidlom sa prepínate až ôsmimi (!) režimami: režim fázy mesiaca a grafu prílivu, odpočtové stopky, normálne stopky, svetový čas, budík, režim uložených údajov (napr. tlak vzduchu apod.) a režim rádiovej synchronizácie (na začiatku som si myslel, aké je to "cool" mať 8 režimov, ale ak sa chcete prepnúť napríklad zo stopiek do odpočtových stopiek, potom už vám to také "cool" nepripadá; trik s podržaním tlačidla vás v tomto prípade nevráti do základného režimu, má tu inú funkciu: vypínanie a zapínanie pípnutia pri stláčaní tlačidiel).

    Okrem grafického zobrazenia fázy mesiaca a grafu prílivu na displeji, hodinky majú osobitný režim grafu prílivu a fázy mesiaca, v ktorom je možné sa presúvať pomocou pravého horného a pravého dolného tlačidla na nasledujúce a predchádzajúce dni a zobraziť pre ne tieto údaje. Fáza mesiaca (ako počet dní uplynuvších od posledného novu, s presnosťou na jedno desatinné miesto) sa zobrazuje vždy pre poludnie príslušného dňa (takže platia pre ňu tie isté postrehy, ako som uviedol v mojej recenzii na GW-9300), ale v grafe prílivu je možné sa presúvať po celých hodinách (pravým stredným tlačidlom) a postupne tak zobraziť jednotlivé fázy prílivu pre celý príslušný deň.

    V praxi graf prílivu funguje takto: teoreticky (ak by sme zanedbali viskozitu vody, trenie atď.) by mal príliv nastávať, keď je mesiac v najvyššej polohe na oblohe, ale v praxi to samozrejme nastáva o niečo neskôr (v závislosti od tvaru pobrežia a morského dna). Preto vždy, keď prídete k morskému pobrežiu (alebo sa premiestnite na iné miesto na pobreží), si musíte nastaviť graf prílivu, a to tak, že vložíte buď čas prílivu alebo čas odlivu -- tento si musíte zistiť z miestnych prílivových tabuliek. Po tomto nastavení budú hodinky ukazovať príslušnú fázu prílivu/odlivu správne.

    Graf prílivu je rozdelený na 7 segmentov a vždy je vyznačená časť aktuálnej fázy prílivu/odlivu. Taktiež je možné vidieť, či ide o silný alebo slabý príliv/odliv (veľký alebo malý výškový rozdiel: ak je mesiac vo fáze novu alebo splnu, vtedy je príliv/odliv najsilnejší, v prvej alebo tretej štvrti naopak najslabší).

    Prakticky je teda graf prílivu užitočný ak (a) dokážete nájsť miestne prílivové tabuľky (to by teoreticky nemal byť problém, ale už sa mi aj stalo (napr. v Čiernej Hore), že sa mi to nepodarilo! a to ani na internete, ani na mieste), a (b) zostanete na jednom mieste pri mori tak dlho, že medzitým zabudnete, čo ste si prečítali v prílivových tabuľkách, ale budete sa potrebovať pozrieť na hodinky.

    Odpočtové stopky -- nastaviteľné iba do 1 h a po celých minútach.

    Svetový čas má indickú, ale nie nepálsku ani newfoundlandskú časovú zónu (venezuelská sa spomína v manuáli: v decembri 2007 zaviedla Venezuela osobitný čas, či skôr sa vlastne vrátili k tomu, ktorý mali kedysi (UCT-04:30), ale tieto hodinky ešte nereflektujú túto zmenu: z toho by človek očakával, že novšie modely Casio už budú novú časovú zónu mať, ale zatiaľ som sa s takým nestretol).

    Veľmi pohodlné je prepínanie časovej zóny v režime svetového času: vďaka množstvu tlačidiel je možné sa prepínať smerom na východ aj na západ.

    Rádiová synchronizácia: Multiband 5 (teda hodinky sa "chytajú" na nemecký, anglický, severoamerický a oba japonské vysielače). V režime rádiovej synchronizácie môžeme vidieť dátum a čas poslednej úspešnej synchronizácie, vypnúť a zapnúť automatickú každodennú (alebo skôr každonočnú) synchronizáciu (ak cestujeme do oblasti mimo dosahu vysielača, je lepšie ju vypnúť, aby pokusy chytiť neexistujúci signál zbytočne nečerpali energiu), a konečne zapnúť synchronizáciu manuálne.

    A teraz to hlavné! Kompas, tlakomer a výškomer (hodinkám s týmito tromi funkciami sa niekedy hovorí "ABC" od anglických slov "altimeter, barometer, compass").

    Kompas som zo všetkých troch využíval najčastejšie. V režime kompasu sa ukáže číslica, zodpovedajúca kurzu v stupňoch, do ktorého sú hodinky ("dvanástkou") nasmerované (inak, aby kompas presne fungoval, ciferník samozrejme musí byť vodorovne). Tieto ProTreky (na rozdiel od niektorých iných napr. aj PRW-2000) nemajú tzv. "dvojvrstvový" displej, ktorý by umožnil ukázať kompasové "strelky" na pozadí (alebo popredí?) číslic naprieč celým ciferníkom; tento nedostatok však viac než dobre kompenzujú bodkami v už spomenutom medzikruží na okraji displeja (tri bodky označujú sever, po jednej bodke juh, východ, západ) a najmä (najmä!!) otočnou lunetou ( :) :) :) ) s vyznačenými svetovými stranami a stupnicou v stupňoch.

    Tlakomer -- žiaľ, počas celého obdobia vlastnenia týchto hodiniek som vlastne nemal možnosť porovnať ich údaj so žiadnym spoľahlivým vonkajším tlakomerom, takže som sa nikdy presne nedozvedel, nakoľko spoľahlivý tento údaj je. Podľa grafu vývinu tlaku vzduchu by ste mali byť schopní teoreticky zhruba predpovedať počasie alebo vysvetliť, prečo ste takí unavení apod ( ;) ), a za seba, aj keď nepatrím medzi veľmi "meteosenzitívnych" či "meteorologicky vnímavých" ľudí, môžem povedať, že to viac-menej funguje.

    Výškomer funguje na základe merania tlaku vzduchu a teploty -- to je potrebné mať na pamäti. Čiže nezačne vám správnu výšku ukazovať zázračne sám od seba, ale na začiatku výletu ho musíte nakalibrovať -- nastaviť správnu výšku podľa nejakého vonkajšieho zdroja (mapy, turistickej tabuľky, GPS-ky apod.). Od toho okamihu bude ukazovať výšku správne, v závislosti od merania tlaku a teploty. Ak sa náhle zmenia poveternostné podmienky, výška už pravdepodobne správna nebude.

    Tu je možné prijať kritiku ľudí, ktorí sa seriózne zaoberajú výškomermi, napríklad že chýba funkcia "zamknutia výškomeru" tj. pre prípad, že sa zastavíte na jednom mieste, nastaviť, aby výškomer ukazoval stále rovnakú výšku nezávisle od zmien počasia/tlaku vzduchu. (Ľuďom, ktorí potrebujú na hodinkách serióznejší výškomer, možno odporučiť zvážiť značku Suunto; rozdiel medzi "ABC" hodinkami od Casio a od Suunto som raz počul niekoho opísať takto: "Casio vyrába hodinky, ktoré majú funkcie ABC; kdežto Suunto vyrába nástroje ABC, ktoré tiež ukazujú čas.")

    Do hôr sa nedostanem veľmi často, ale vždy, keď som liezol na nejaký kopec, som pozoroval, že výškomer na hodinkách ukazuje viac-menej v zhode s mojou GPS-kou a ostatnými vonkajšími ukazovateľmi, takže sa výškomer na hodinkách ukázal prakticky užitočným (ukazuje aj vtedy, keď GPS-ka stratí signál apod.) (tu je treba podotknúť, že zo všetkých rozmerov práve výšku systém GPS meria najmenej presne a teda celkovú presnosť oboch systémov tu nemožno očakávať lepšiu než 5--10 m).

    K solárnemu napájaniu môžem povedať, že napriek množstvu funkcií, ktoré určite musia spotrebúvať veľa energie, platí zhruba to, čo som povedal v mojej predošlej recenzii na GW-9300, teda väčšinu roka na H a len niekedy od zimy do neskorej jari na M (pričom som bežne nepoužíval funkciu automatického podsvietenia, ale normálne som používal všetky ostatné funkcie).

    S rozmermi 56.2 mm × 50.6 mm × 13.9 mm (hmotnosť 79 g) vyvolali raz poznámku jedného môjho kamaráta, že sú "väčšie ako kostolné", ale dajú sa celkom v pohode nosiť (ja som ich nepretržite nosil asi 4 roky úplne pri všetkom). Za povšimnutie stojí (s prihliadnutím k množstvu techniky vovnútri) pomerne malá hrúbka, typická pre novšie ProTreky.

    Keď už sme pri tých poznámkach -- raz v krčme niekto o nich poznamenal, že sú "James Bond watch", a aj keď viem, že James Bond v skutočnosti nosí trochu iný typ hodiniek, myslím, že viem, čo tým mal na mysli ;)

    Vodotesnosť týchto hodiniek je 200 m, čím sa trochu vymykajú z radu ProTrekov, ktoré obvykle bývajú len 100 m.

    Hodinky sú vyrobené v Japonsku.

    Kto má rád kovové hodinky, môže zvážiť ich titanovú verziu PRW-1500T (ale pozor, titanový je "len" náramok, dno je, rovnako ako u týchto, z nehrdzavejúcej ocele).

    Jedným slovom -- aj keď je veľmi ťažké takéto množstvo informácií a množstvo skúseností, ktoré som s týmito hodinkami mal, povedať "jedným slovom" alebo stručne zhrnúť -- fantastické hodinky!! Na PRW-1500 mám len tie najlepšie spomienky a doteraz vlastne celkom dobre nedokážem vysvetliť kúpu svojich nasledujúcich hodiniek, po ktorej som PRW-1500 posunul svojej dobrej kamarátke (ktorá neustále spomínala "chcem mať také isté hodinky ako Martin").

    Takže, aj keď som zo svojho archívu veľké množstvo fotiek nevydoloval, na požiadanie ešte môžem pomerne ľahko nejaké dofotiť ;)