Casio G-Shock GW-9300

  • Toto sú moje súčasné hodinky: GW-9300 (Mudman) -- mám ich zhruba od apríla 2012.

    Sú riadené rádiovým signálom (Multiband 6, tj chytajú signál nemeckého, anglického, amerického, čínskeho i oboch japonských vysielačov) a solárne napájané.

    Z "nezvyčajných" funkcií majú kompas a fázu mesiaca (ešte aj teplomer, ale ten veľmi nerátam).

    Zoznam jednotlivých režimov, ako cez ne prechádzate stláčaním ľavého dolného tlačidla (do základného režimu času sa dá kedykoľvek vrátiť stlačením a podržaním): základný režim času, fáza mesiaca, svetový čas, stopky, odpočtové stopky (nastaviteľné do 24h, ale len po celých minútach), budík (5 budíkov, z toho jeden opakovací, plus pípnutie na celú hodinu).

    Aktuálny čas je viditeľný v režime stopiek, odpočtových stopiek aj budíka.

    Svetový čas obsahuje aj newfoundlandskú (UTC-03:30), indickú (UTC+05:30) a nepálsku (UTC+05:45) časovú zónu, ale nie venezuelskú (UTC-04:30) časovú zónu; takisto nerešpektujú (alebo svojsky rešpektujú) najnovšie rozhodhutie Putinovej administratívy o tom, že Moskva je celoročne UTC+04:00, takže ak chcete mať moskovský čas správne, musíte si celý rok zapnúť letný čas (čo sa dá samozrejme nezávisle zapínať a vypínať pre jednotlivé časové zóny).

    Malý problém je, že prepínanie medzi zónami stlačením jedného tlačítka funguje len smerom na východ; teda ak sa chcete prepnúť o jednu zónu na západ, musíte "obísť celý svet".

    Malá zvláštnosť: v režime svetového času je vidieť čas a dátum v príslušnej nastavenej časovej zóne, ale nie domáci čas (to sa mi celkom páči: ešte predtým, ako som vedel, že budú existovať tieto hodinky, som vyslovil želanie, aby svetový čas fungoval takto, na jednom fóre; zrejme to niekto v Casiu čítal .. alebo mal ten istý nápad :D ). Ak chcete vidieť naraz domáci a svetový čas (pričom už neuvidíte dátum), musíte ísť do základného režimu zobrazovania času, kde sa to dá prepnúť, ako v ďalšom popíšem.

    Základný režim zobrazovania času -- keď už sme pri ňom -- ukazuje, ako je u G-shockov štandardom, hodiny, minúty, sekundy, deň, mesiac a deň v týždni -- všetko na jeden pohľad. Ďalej indikátor stavu batérie (High/Medium/Low), grafické zobrazenie fázy mesiaca a ešte jeden okrúhly ciferník, ktorý v tomto režime slúži ako grafická sekundová ručička (vďaka synchronizácii sekundy ukazujú presne ;) počas minúty z párneho čísla na nepárne sa tento ciferník postupne vypĺňa a z nepárneho čísla na párne postupne vyprázdňuje; v režime kompasu tento ciferník zobrazuje svetové strany).

    Ďalej rozličné indikátory, či je vypnutý alebo zapnutý úsporný režim (u mňa vždy zapnutý), automatické podsvietenie (u mňa skoro vždy vypnuté), (aspoň jeden) budík (u mňa väčšinou vypnuté; spím s hodinkami na ruke, a preto ich nepoužívam na budenie), pípnutie na celú (u mňa vždy zapnuté, okrem zriedkavých formálnych udalostí, pri ktorých by to mohlo vyrušovať, ako napr. pohreby alebo koncerty vážnej hudby), tiež či platí práve letný čas, či boli hodinky ostatnú noc úspešne synchronizované a možno ešte nejaké ďalšie indikátory, ktoré práve nevidím a na ktoré si práve nespomínam (zdá sa mi, že stlačením troch tlačidiel sa hodinky prepnú do ukážkového režimu, v ktorom zobrazia všetky elementy, ktoré vedia zobraziť; ale teraz si už nespomínam, ktoré tri tlačidlá to sú, nie som si istý, či to funguje na týchto hodinkách, a navyše, tu si vyžaduje dosť námahy stlačiť aj jedno tlačidlo, nieto ešte tri).

    Ľavým horným tlačidom je možné prepnúť, aby sa namiesto dátumu (mesiaca a dňa) zobrazili hodiny a minúty svetového času (pre časovú zónu, ktorú ste si nastavili v režime svetového času).

    Svetlo: klasické podsvietenie displeja, veľmi dobre viditeľné. Možnosť nastavenia dĺžky svetla 1 s alebo 3 s (u mňa 3 s). Svetlo sa zapína pravým horným tlačidlom -- je možné ho zapnúť v každom režime, nie však pri nastavovaní (preto je trochu problém nastaviť budík v tme, ale dá sa to).

    Automatické podsvietenie funguje tak, že hodinky majú pohybový senzor, a keď zaznamenajú pohyb ruky zodpovedajúci zdvihutiu a pohľadu na hodinky (otočenie zápästia), automaticky zapnú svetlo (ale iba ak sú hodinky v tme alebo v šere). Časom sa človek naučí, ako ten pohyb urobiť, aby sa svetlo zasvietilo, keď chcete; v každom prípade sa vám však občas bude zapínať aj keď nechcete, preto výrobca varuje pred používaním tejto funkcie pri šoférovaní, lezení apod. keď by náhle zasvietenie mohlo človeka prekvapiť a spôsobiť nejakú nehodu. Túto funkciu spravidla nepoužívam (iba občas sa s ňou hrám :D).

    Solárne napájanie: skúsenosť ukazuje, že, presne tak isto ako pri všetkých mojich doterajších solárnych hodinkách, pri bežnom nosení sa držia na High tak zhruba do začiatku/polovice zimy, kedy klesnú na Medium, a potom niekedy na konci jari sa znova vrátia na High; bežné nosenie znamená, že ich mám stále na ruke, "nevystavujem na okennej rímse", ale zase si svedomito vyhŕňam rukávy, aby hodinky neboli zakryté, a snažím sa mať ich vonku aj z rukávu na bunde, pokiaľ je vonku svetlo. Svetlo i kompas používam často (čo zrejme žerie energiu), ale bežne nepoužívam funkciu automatického podsvietenia (čo žerie energiu ešte viac; takže ak sa s ňou niekedy hrám, čo je dosť zábava, tak skôr na jar alebo v lete).

    Fáza mesiaca: okrem grafickej fázy mesiaca na displeji, hodinky majú režim fázy mesiaca, v ktorom zobrazia (s presnosťou na jedno desatinné miesto) počet dní uplynuvších od posledného novu (tj. 0 = 29,5 je nov, 14,7/14,8 je spln apod.) -- tu sa dá tiež posúvať a zobraziť mesačnú fázu pre predchádzajúce alebo nasledujúce dni. Mesačná fáza sa vždy zobrazuje k poludniu aktuálneho dňa, tj. zmení sa len o pol noci a počas dňa sa nemení. Tj. napríklad podvečer si k zobrazovanej fáze mesiaca musíte v mysli pripočítať zhruba štvrtinu dňa, tesne po polnoci odčítať pol dňa apod.

    Je zaujímavé, že tieto hodinky majú fázu mesiaca ale nie graf prílivu, hoci tieto funkcie bývajú zväčša spojené (graf prílivu potrebuje výpočty, ktoré sú potrebné aj na fázu mesiaca). V reklame na tieto hodinky figurovala púšť, takže zrejme v predstavách dizajnérov kompas a fáza mesiaca (a teplomer) tu boli relevantné, ale graf prílivu nie. Okrem toho asi by preňho už nebolo na displeji miesto.

    Kompas: režim kompasu sa spúšťa osobitným tlačidlom (v "pozícii 3"). Zobrazí sa súčasný kurz v stupňoch (do ktorého sú hodinky otočené), jeho vyjadrenie písmenami (napr. E = východ, ENE = východo-severovýchod, apod.) a vo väčšom okrúhlom ciferníku kompasová ružica (trojitá strelka ukazuje na sever, a ďalšie na západ, juh a východ). Bol som celkom zvedavý, ako dobre sa bude dať kompas používať bez otočnej lunety so svetovými stranami, ktorú som mal na predchádzajúcich hodinkách (PRW-1500, ktoré tiež majú kompas a o ktorých určite ešte napíšem), ale na týchto hodinkách nie je. Výsledok je: dá sa to celkom dobre.

    Dokonca, krátko po kúpe, som mal veľmi živý sen, v ktorom som sa musel zorientovať v neznámom meste a správny smer električky, do ktorej som mal nastúpiť, sa mi podarilo určiť práve pomocou kompasu (vedel som, na ktorú svetovú stranu mám ísť). Jasne si pamätám, že vo sne som mal moje nové hodinky a nie moje predošlé ProTreky.

    Kompas funguje asi 15 sekúnd, počas ktorých sa aktualizuje, ak hodinkami otáčate, ale potom sa vypne.

    K vodotesnosti 200m a všetkej odolnosti a nárazuvzdornosti, pre G-shocky obvyklým, tieto hodinky sú naviac "mud resistant" ("blatotesné"). Zhruba to zrejme znamená, že sú hodinky lepšie utesnené proti vnikaniu nečistôt. Na mojich predošlých hodinkách DW-9300 Raysman (zrejme len zhodou okolností majú to isté číslo v typovom označení), ktoré tiež boli označené ako "mud resistant", bolo puzdro a tlačidlá obalené celistvým gumovým plášťom, kdežto pri týchto to tak nie je.

    Dvakrát som zmienil teplomer len v zátvorke -- príčina je, že sa mi veľmi neráta. Ukazovaná teplota je totiž ovplyvnená teplotou môjho tela, takže tento údaj je len orientačný a dosť málo o niečom vôbec vypovedá. Aby teplomer realisticky zobrazoval teplotu okolia, musíte si dať hodinky z ruky dole a počkať neviem koľko minút, čo sa nezhoduje s mojou predstavou o používaní hodiniek, a teda to nerobím.

    Neskôr som vymenil pôvodný remienok (carbon fibre, ne-carbon fibre, ale ten pôvodný mi nejako nesadol na ruku) s remienkom z DW-9300 (akousi zvláštnou zhodou okolností sú kompatibilné) -- vracia mi to spomienky na moje predošlé hodinky, pričom vlastnosti sú tých nových; zároveň to robí hodinky opticky trochu väčšími.

    Čo sa veľkosti týka, vďaka rozmerom 53.0 mm × 50.8 mm × 18.2 mm (hmotnosť 68,5 g) patria skôr k tým väčším (aj keď nie úplne najväčším) G-shockom, čo sa mi páči a bolo aj jedným z faktorov, ktoré prispeli k môjmu rozhodnutiu o kúpe.

    Len jednu vadu majú tieto hodinky (a našťastie sa neprejavuje veľmi často) -- niekedy (v závislosti od zmeny teplôt) sa zvnútra trochu zahmlia. Oficiálne stanovisko Casia je, že to nie je vada výrobku a dôvod k reklamácii, ale pekné to určite nie je. Niektorí používatelia odporúčajú v takýchto prípadoch hodinky otvoriť, vysušiť a znovu zatvoriť, ja som však k tomu dosiaľ nenašiel odvahu. Hovorí sa, že práve u hodinkiek Casio vyrobených v Thajsku (ako aj tieto sú) vzniká tento problém, zrejme zapríčinený nedokonalou klimatizáciou dotyčnej fabriky.

    Celkovo je však dojem z týchto hodiniek veľmi pozitívny, nosím ich neustále a neviem si momentálne predstaviť, že by som nosil nejaké iné. Až kým zase Casio nevyrobí niečo, čím ma totálne uchváti a prinúti ma kupiť si nové, ale kedy to bude, to neviem :D

  • Ešte príhoda s fázou mesiaca: raz, bolo to možno niekedy vo februári, sme sedeli s kamarátmi, nemali sme pri sebe kalendár a padla otázka, kedy bude Veľká Noc.

    Vtedy hovorím -- počkajte, ja to vyrátam z hlavy. Veľká Noc je totiž prvá nedeľa po prvom jarnom splne mesiaca: pohľad na hodinky mi prezradil, koľko dní je do najbližšieho novu/splnu, a potom už bolo ľahké vyrátať kedy nastane prvý jarný spln mesiaca a najbližšia nedeľa po ňom -- to ste mali vidieť aký dojem to na nich spravilo :mrgreen:

    A na dôvažok ešte dvojhodinková snímka GW-9300 s bielymi GW-6900