Posts by Piccaso

    Dakujem "Mapo"...ano, tie "Omega" pre mna nemaju chyby...a tiez si myslim, ze lepsie su niečim jedinečné fake hodinky, ako tuctove originaly. :] PS: mam pocit, ze najblizsie ked tam kdesi v tretom svete budem, budem sa viac obzerat aj po hodinkach na stratenych trhoch, clovek tam veru dokaze narazit na zaujimave veci... a potom pribeh z dohadovania ceny ci podobne, to nema chyby...už som to zažil.. :]

    Po dlhšom čase, doplním v krátkosti celú moju aktuálnu zostavu, v podstate, od doby ako som si sám kúpil prvé hodinky. Nakoľko som momentálne inde, ako sú hodinky, nebude môj popis taký obšírny, ako pri predošlých kúskoch. Myslím si však, že to nikomu vadiť nebude.

    Všetkému samozrejme predchádzali tie rôzne kessel digitálky a podobne, ktorými sme si vyhrávali melódie a stopovali vždy a všetko čo sa dalo, svietili a tak.

    Dospievaním som stále viac myslel na niečo naozaj hodinkové. A tak, keď som skončil školu a po prvých výplatách som šiel do hodinárstva. Keď som v ošúchaných šatách, vidláckym vzhľadom, som pani predavačke ukázal na SEIKO automaty za 1600 korún, x-krát sa ma pýtala, či to myslím vážne, či som rozhodnutý naozaj, a tak. A tak som si kúpil SEIKO 5 automaty - 7S26 - 3040. Strojček, nevzhľadný, obyčajný, ale nezničiteľný pracant. A ako sa časom ukázalo, aj veľmi dobre vyladený. Za týždeň sa "mýlili" o necelú minútu. Ich jediná nevýhoda, ak to tak nazvem, je ich malá rezerva, čiže ich naozaj bolo nutné denne nosiť. Ako u všetkých svojich hodiniek mám stále odloženú krabičku, návod aj doklad o kúpe. V tom čase som ich nosil skoro stále. Mal som ich rád, len nakoľko nemám rád, ak má remienok silný ťah, ich železná váha ich občas otočila okolo mojej ruky aj o 360 stupňov :] Preto občas začali ostávať na stojančeku, ako stolové hodinky, a len ich naťahoval.

    Postupne, keď prichádzalo moje túlavé obdobie, najskôr som si kúpil nejaké TIMEX hodinky, s dualnym časom - ručičky a digitálky. Veľmi proste vyzerajúce, ale to bola nutnosť. Boli, teda stále sú, celé z plastu. Remienok som hneď zhodil a už ani netuším, kde je. Prežili si so mnou veľa vecí, vždy ich nosiac vo vrecku. Teraz už ležia, polofunkčné a ošúchané len na poličke spomienok. Je to nostalgia. Ich fotku ani momentálne nemám, sorry.

    Počas tohto obdobia som sa namotal na CASIO hodinky so sensormi - teplomerom a barometrom. Vtedy som za ne vyvalil cez 8000federánych korún. A po pár týždňoch či mesiacoch som ich predal za 3500. Teplotu merali ako so im chcelo, barometer bolo treba stále kalibrovať, a boli veľmi veľké. Od vtedy viem, že čosi ako teplomer či tlakomer, výškomer v hodinkách je v podobných a asi aj ďaleko vyšších cenových reláciach nepoužiteľný nezmysel. A kompas je ďaleko lepší klasický - lacný, presný, malý, temer nezničiteľný.

    Po cca 10 rokoch od SEIKO hodiniek, to som robil v Írsku, som jedného dňa narazil v hodinárstve na akciu - CITIZEN titanové hodinky, so zľavou /vraj/ cca50%, z ceny 350€ na 180€. Zahľadel som sa do nich. A ešte aj ten titán, ľahučký, eco drive... tri dni som chodil okolo nich až som tam v montérkach vbehol a kúpil. Predavačky mi hneď upravili remienok a odvtedy som ich nosil stále. Ani som nevedel, že ich mám na ruke, remienok je jemný, vôbec neťahal chlpy, a nakoľko sú to quartzove hodinky, sú presné. A tak mám CITIZEN E100 - S011922 HST model. Tieto hodinky už mám dobrých 17 rokov a doteraz idú, bez výmeny akumulátoru. Preto mám ten eco-drive systém tak rád. Je jasné, že čoskoro ich už budem musieť zaniesť hodinárovi, nielen na výmenu akumulátora, ale aj tesnenia a kontroly. Podobne aj tie SEIKA-á, ktorým to naozaj treba. Stoja už dosť dlho :rouge: CITIZEN-y so mnou boli, sú stále, dlhodobo. Jediné čo im vyčítam je extrémne ľahko točiaca sa luneta. Stačí oter o šaty a už je mimo strednej polohy.

    A nakoniec, ako taký malý bonus, zvláštne, mne sa veľmi páčiace, fake hodinky. Hodinky, ktoré sú kópiou asi ani neexistujúceho originálu, lebo akokoľvek som hľadal, nenašiel som originálny model, podľa ktorého by boli urobené. Sú to "OMEGA" hodinky, z mosadze či bronzu, jednoduchá mechanika, s ciferníkom aj zadnou stranou strojčeka "chránené" veľkými sklenenými pologuľami. K úsmevu je to, že ich výrobca ani nevedel, ako OMEGA či iné značky píšu krajinu pôvodu na svoje výrobky :] Taká malá story k nim - ja som ich kúpil od kamaráta Francúza, žijúceho v Laose. Keď som bol tam u neho, zbadal som ich na stole a hneď mi nedali spať. Nikdy nič podobné som nevidel. Tak som vyzvedal. Keď bol v meste na trhu, nakoľko je veľký zberateľ antiku, túlal sa v tomto segmente. Vraj, koľko stoja, koľko chce predavač za ne? Ten že 500USD. Kamarát vedel, že sú to fake hodinky a že ich cena je dolárová. Snažil sa zjednať, no nedalo sa. A tak mu ich potiahol :mrgreen: Mne ich ponúkol za 20€ a ja som v pohode prijal. Btw, na ebay som na ne neskôr narazil za 80USD :] Áno, sú to fake hodinky a nepatria sem, ale prečo nie? Aj to sú hodinky a sú do určitej miery unique. A hlavné je, že idú, aj keď ich presnosť je "len" 30s za deň.

    Na zaver... mám pocit, že prichádzam do stavu, ktorý som tu v nejakom vlákne naznačil. Stavu, že budem chcieť byť vlastníkom v podstate len cca dvoch hodiniek. Jedných na bežné - pracovné nosenie, a druhých, čosi ako generačný, referenčný kus, umenie na ruke, v jej čistej najjednoduchšej podobe. A tento pocit ma tlačí do skorého predaja, či skôr pokusu o predaj, väčšiny neužívaných kúskov, či kúskov čo už pre mňa nemajú ani nostalgickú spomienku, ani príbeh či podobne. Dosť pravdepodobne sa tu v bazoši zjavia Fossily a Seiko, možno aj Citizeny - pilotky. Ale taký je život, neustála zmena :] Možno, ak sa mi podari všetko predať, a ako bonus vyhrať Lotto, predsa sa stane môj sen vlastniť Grand Seiko realitou, kto vie :]

    PS: mala foto príloha na záver.

    PS: príjemného Silva a dobrý nastupujúci rok vám všetkým želám.

    ...celkovo, podla mna, dozvedel som sa medzi riadkami, že to že či maju alebo nemaju hodinky chronograf-stopky, nema ziadny vplyv, ci nic nehovori o presnosti danych hodiniek. Hovori len to, že hodinky maju stopky - funkciu stopiek, a je uplne jedno, ci su oznacene ako grand chronografy, alebo len ako chronografy. Moja mylka/neznalosť bola v slovach /Aj ked na začiatku som sa pytal na chronograf, cize stopky a nie chronometer/, ze niektore chronografy su certifikovane, co nie je tak, lebo certifikacia je pre chronometre, nie chronografy. Ďakujem...

    Síce som sem postol link na firemnu stranku značky, bol som na nu spatne odkazany, a ako bonus, dozvedel som sa ze existuje google :D Btw, z reakcie som sa dozvedel, že žiadna značka už nemusi byť značka, akokolvek stara je /dana značka je už regitrovana vyse 100 rokov, patri pod Rotary group, cize nepatri do kategorie huby po daždi/, respektive ako davno je znacka registrovana. Dokonca uz mozno ani nemusi nic vyrabat, len si davat vyrabat kusky s ich nazvom, kdesi preč /aj keď tato značka sa pyšní na ciferniku made in Swiss, a vsetko s tymto logom musi mať po novom minimalne tusim 70% vyrobene vo Swajci/, ale sidlo už podla stranky maju v UK/. Ako pises, nikde na nete sa celu pravdu nedozviem. Ved ani samotna značka/service nereaguje na otazku. Len do tejto kategorie vlastne zapada aj táto stránka :D

    Preto sa pýtam ako to je. Niektorí výrobcovia /jasne, že skôr tí prominentní/ presnosť hodiniek moc neuvádzajú. Ale z tvojich slov mi vyplýva, že ak hodinky majú chronograf certifikáciu, sú presnejšie - určite je tam nejaká určená hodnota, ktorú z hlavy nepoznám. A hodinky bez certifikácie, tak tam to je asi jedno či sú bez chronografu /stopiek/, alebo s ním /pokial sú od jedneho vyrobcu/, ich presnosť bude rovnaká, respektíve založená na šťastí s daným kusom :)

    Síce staré vlákno, ale asi jediné kde by mohla moja naivná otázka patriť. To, že hodinky majú, či sú označované ako chronograf, automaticky aj dáva znať, či je pre ne podmienkou, že tie hodinky /ich mechanický strojček/ je presnejší, ako tie bez chronografu? Mám na mysli samozrejme u tej istej značky, aby sa to ako tak dalo porovnať. Ďakujem.

    Človek nikdy nevie.. :D Btw, u mňa to je 50/50 medzi baterkami a klasikami, ak mam pravdu povedať. Aj tie baterkové ma prežijú, servisovo je to asi 1:1 medzi automatmy/klasikou a baterkami/akumulatormi. Časom zmenšia Teslov motor na veľkosť vhodnu do hodiniek a bude pokoj na veky vekov s energiou :) PS: som zvadevy, kde a ako ťa posunie to laškovanie... ;)

    Ďakujem...som rád. Tie G-čka čo pises, vyzeraju zaujimavo, popozeram sa po nich, pre info. Kedysi som mal G-shocky s nejakym triple sensorom, ale to bola užitkov haluška, rychlo som sa ich zbavil a od vtedy ine ako kompas na hodinkach ani nechcem. Aj keď, svetove strany sa daju určiť na každych ručičkovych hodinkach, ked sa to človek naučí :) Btw, možno ak urobia nejake g-čka v perfektnom klasickom prevedeni, prečo nie, možno sa na tvojej ruke objavia.. :)

    Po krátkom čase, pokus o ďalšie tzv review. Tentoraz CASIO GW-3000M. Môj osobný názor je, že tento model je asi zo všetkých G-shockov najkonzervatívnejší, taký "najnormálnejší", najviac sa podobajúci hodinkám. Ale design je ako vždy vec veľmi subjektívny. Movement je /asi/ Made in Japan, ale zvyšok asi stále China, aj keď možno nie 8) .
    Pár technických špecifikácií /aj tak sa dá všetko nájsť na nete/:

    • Zobrazenie: Analógové
    • Napájanie: Quartz/Solar Power dobíja batériu CTL920, cca pol ročná rezerva na zálohovaní pamäte
    • Vode odolnosť: 200m
    • Materiál puzdra: Nerez oceľ/Plast, povrchová úprava obruby ciferníka titankarbid PVD
    • Materiál remienka: Kaučuk
    • Typ skla: Minerálne tvrdené sklo - odolné voči poškriabaniu
    • Dátumovka: Zobrazuje dátum + deň, Full Auto Kalendár - predprogramovaný kalendár
    • Chronograf: Ano,1/100sec. meria do 24hod.
    • Osvetlenie: Luminiscenčné ručičky a indexy, Neobrite - svetelný povlak poskytuje dlhý čas osvetlenie v tme po krátkom pôsobení svetla
    • Budík: áno
    • Odpočítavacie stopky: Nie
    • Dual time v 24 hodinovej podobe
    • Riadené rádiovým signálom: Ano, DCF / MSF / WWVB / JJY / BPC-radio príjem signálu
    • Rozmery - 52,5mm x 49,8mm x 15,5mm, 75g

    Slovne toho bude trošku viac, za čo sa vopred ospravedlňujem. Viem, že tento model tu niekto má, a nie len jeden člen. Tak môže doplniť či vyvrátiť moje poznatky, skúsenosti. Budem tomu aj rád.
    Tento model sa vyrába vo viacerých verziách. Viacmenej celopastové, čierne, s kovovým náramkom. Všetky majú odlišnosti aj vo farbe ciferníku, takže výber je veľký. O G-shocku asi netreba nič písať. Celý strojček je uložený v "ochrannom" obale, vo vnútri celých hodiniek. Funguje to skvele. Príjem rádiového signálu majú hodinky veľmi dobrý, viacmenej stačí prvotné nadstavenie a viac sa už o čas netreba starať. Samozrejme, do času keď/ak bude zrušená zmena letného/zimného času. Pohyb sekundovky u môjho kusu je presne po indexoch, skokový. Minutová ručička preskakuje/posúva sa každých 15 sekúnd o štvrť minúty. Pohľad na ne v noci tu už je. Čo mi trošku vadí, je na mojom modeli použité až tri farby. Model "D" aj model "B" má len dve, vypustili modrú. Osobne si myslím, že najčitateľnejší je model "D" s bielymi nápismi svetových miest. Taktiež skratky, na ktoré ukazuje sekundová ručička počas nadstavovania času, či nejakého statusu, sú naozaj veľmi malé a oranžová farba tak nevynikne na hnedo-sivom pozadí. Celková konštrukcia je v danej kombinácii kov-resin aj ľahká, aj pevná, zvyšujú pohľadovú cenu hodiniek. Sklíčko je zapustené, rovné. Ako je uvedené v špecifikáciach, je to tvrdené minerálne. Tu dám malé doplnenie - keď som sa obzeral a robil si chúťky nad Citizen Promaster Metric Altichron. Tento model som videl na trhu aj so zafírovým, aj minerálnym sklom, pričom cena bola vzhľadom na dané trhy cenou v neprospech tých s minerálnym na EU trhu. Odpoveď som dostal, že /ako tu aj bolo uvedené v inom vlákne/, zafírové sklíčko je síce tvrdšie a temer nepoškriabateľné, ale rovnako je aj krehšie. A to je pre outdoorove, často nárazom a pádom vystavované hodinky citlivé. Minerálne sklíčko je pevnejšie, menej náchylné na rozbitie, aj keď ľahšie poškriabateľné. PS: raz som na biku spadol, na zpevnenej ceste, jemne si to odniesli aj hodinky, ale len malinkou značkou na čiernom ochrannom leme sklíčka. Inak nič. Dodatok k ododlnosti - videl som tu testik, zmrazenie tychto hodiniek vo vode a opätovne rozmrazenie. Ja som skúsil jemne podobné - dal som ich do mraziaka na cely deň. Nie je tam /asi/ menej ako -10stupňov, ale chcel som vedieť, či sa hodinky zastavia, proste či ten chlad bude mať vplyv na akumulátor. Nemal, hodinky išli stále ďalej, aj keď bol na nich mrazivý povlak. Viď foto. Zabudol som však porovnať ich presnosť, nakoľko je jasne, že v mraziaku signal nebude, čiže tam budu len obyčajné quartzové, sorry :( Opačné garde - vysoká teplota. Uvažoval som aj nad tým, dať ich do nejakej cca 50stupňovej vody, ale nakoniec som to nechal tak. Aj tak toto som s nimi jemne vyskúšal v Thajsku, keď cez deň bolo v tieni temer 40 stupňov, a hodinky šlapali /mobil zakupeny u nas to na slnku nezvládol a vypol sa/. Tu nadviažem s ovládaním, či zložitosťou používania funkcií hodiniek. To tlačítkové ovládanie v kombinácii s ručičkami je trošku ťažkopádne. Pokiaľ človek užíva bežné funkcie - stopky, budík, všetko je viacmenej v pohode. Rovnako zmenu časovej zóny, pokiaľ je človek v oblasti signálu. Pre mňa začali trable akonáhle signál nebol. A to som pôvodne hodinky kupoval so zámerom túlania sa so mnou svetom. Aj napriek návodu, ktorý som mal so sebou /pre istotu/, postupom podľa neho, skoro som zošedivel ?( Podržať tlačítko 3 sekundy, nie však 2 či 5, sekundovka skočí tam a tam /na dve sekundy/, atď... uff... Nakoniec ani neviem, ako som ten čas nadstavil, a to som bol len v dvoch krajinách. Možno som ja hlúpy /nič nového :D /, neviem akú majú iní majitelia týchto hodiniek skúsenosť /veľmi rád si ju vypočujem/, ale pre mňa sa nadstavenie času v zóne mimo signálu stala nočná mora.Takto tie hodinky určite vždy budú vždy len tam, kde je signál /Dúfam že sa časom rozšíri na celý svet/. Btw, utopenosť tlačítiek je dobrá preto, že nič náhodne človek nestlačí, ale zase keď chce, musí potlačiť silnejšie.
    Solárne dobíjanie - v noci sa hodinky dostávajú do spiaceho režimu, z čoho ich vyruší osvietenie svetlom. Inak sa sekundovka nepohybuje, len minutovka a hodinovka. Po uplnom uzavretí do tmy, sa časom úplne zastavia, ale okamžite po vytiahnutí na svetlo sa ručičky rozbehnú do svojich správnych polôh. Remienok je tvrdší, nie je taký pohodlný, ale zase tom thajskom teple fungoval perfektne - vetranie a nelepivosť na pokožku. Presnosť - v môde quartz som bol trošku nemilo zaskočený, ale možno som len zle pozoroval. Alebo že by im to teplo a vlhkosť daných krajín neprospievalo? :) Horotek ma pozval na ich test presnosti, tak ak to vyjde, som zvedavý :) .
    Záverom - hodinky mám rád, rád ich nosím, napriek spomínaným trablom. Tu v EU, kde signál je, funguje všetko úplne bez starostí, aj automatická zmena letného/zimného času. Na ruke ich nevnímam rušivo, myslím pocitovo. Dizajn mne osobne sedí, pokukujem po tom originálnom kovovom náramku, ale jeho cenu cca 50€ musím najskôr trošku natráviť a zvážiť jeho opodstatnenosť /mal som dodatočne možnosť si skúsiť model s ním a bolo to lákavé/. Postupne som si k nim už vytvoril citový vzťah, predsa len už čosi so mnou zažili, preto ich dosť určite z rúk nepustím tak ľahko. /To nad vyššie spomenutými Citizenmi či aj Fossilmi už uvažujem :D / A či by som ich doporučil? Pre človeka čo sa potápa, pohybuje len tam kde je rádiový signál, je aktívny a potrebuje hodinky naozaj bez starostí, vrele doporučujem. Nie však už pre človeka, ktorý by s nimi chcel cestovať tam, kde signál nie je. To skôr niečo úplne jednoduché, ale odolné.
    Amen ;)

    Pozeram, ze sa to tu trosku zmenilo na filozoficko uvahove vlakno... :) Misoo, a vlastne aj Spartan - ano, ale ako vravi klasik, vsade je najeke ale. Ten dolezity element, ci rozdiel, je hmotny ci nehmotny rozmer tuzob, snov, a aj toho úspechu. Tak ako Budhisti upozornuju na nebezpečenstvo hmotnych tužob, tak isto aj podporuju zveladovanie nehmotnych tuzob. V opacnom garde to je u Hilla, respektive on o nehmotnom asi tolko ako Budhisti nehovorí. Je to vsak podobne ako s peniazmi - peniaze cloveku davaju slobodu. Slobodu v dnesnom materiálnom svete. Ale spolu s tou slobodou aj cosi viacej, a tou je emocne-citova-vztahova/urcitym sposobom/ samota. Naopak to je u nehmotnych tuzob. Tiez davaju cloveku slobodu, ale už nie v materialnom svete. Ako bonus vsak clovek nezaziva citovo-emocnu-vztahovu samotu. Aj ked aj sloboda aj úspech a emocné šťastie často krat veľmi rychlo skoncí pri nasich vlastnych zlozvykoch, železnych koseliach, sebe naprogramovanych postojoch, atd... MIsoo - ano, snivat o jednej veci v zivote je nuda. Ale zase mi tu vyskakuje ciel a prostriedok. Osobne som za to, aby clovek mal jeden kosterny sen, cosi ako hlavny kmen stromu, a tu kostru, ci kmen stromu by mali obrastat, obohacovat mnohe ine, mensie sny. Ale mali by byt take, aby to nebolo ako ked by na kmeni listnateho stromu zacalo vyrastat ihlicie, kvety by boli z tulipanov, plody ako zemiaky, atd. :) ...bla..bla..bla.... :D

    Od konca - každy z nas tu je prelietavý v hodinkových snoch, ale rovnako si myslim, že každy z nas tu ma ten jeden jediny, ktory ostava nezmenený. GS je pre mna ten nezmenený, lebo je v tych hodinkach asi vsetko /pre mna/, cim ma hodinky fascinuju. A tak isto, ako sa poznam, po case lietania pride cas dozretia a uz nebudem mat potrebu ci ako to nazvat, mat viacej hodiniek, ale mozno tak 2-3 kusky a dosť. Tie priority - ano, je to presne o prioritach. Akekolvek svoje materialne sny uz nie ze nedokazem, ale ani nechcem povysit nejak vysoko. Viem realne co to znamena naozaj nemať co do ust, či kde sa vyspať. Viem realne co to znamena byť milimeter od smrti. Viem realne co to znamena, ze tu a teraz akekolvek peniaze ci draha vec nemaju ziadnu cenu. A viem, že všetci a všetko tu žije na jednej planete. Sny su úžasné, pokial ostavaju snami. Ich zhomtnením sa zrazu zjavuje kopec trapení a starostí... STOP! Filozoficke okienko ukončené. PS: všetkým vám ďakujem...