Posts by Kasper

    Vo štvrtok, 28.3., sa uskutoční ďalšie zo stretnutí v Bratislave. Hlavnou témou bude tentoraz obľúbená značka Hamilton.

    K videniu bude široká kolekcia a na mieste bude možné zakúpiť hodinky za veľmi zaujímavé ceny.

    Každý z účastníkov obdrží magazín Hamilton stories.

    V prípade otázok mi pošlite správu.

    Ďalšie stretnutie O hodinkách pri káve bude vo štvrtok, 22.2. od 17.00 do 21.00.

    Hlavnou témou bude tentoraz DOXA, ktorej zástupcovia nám prídu porozprávať o histórii značky, zaujímavých spoluprácach (Clive Cussler, Jacques Cousteau) a privezú i pekný výber z aktuálnych diver modelov.

    V prípade záujmu o účasť mi napíšte správu.

    Diablo1st akurat ze on nam to tu podsuva lebo to predava

    madmax no ja to jednoznacne hanim… mozno nie znacku ako taku, ale takyto produkt placement je mi na fore proti srsti. Tvari sa ako normalny uzivatel fora a podsuva nam produkt na ktorom chce profitovat.

    Kasper si predajca? Ak ano rob to prosim transparentne… meno firmy, ico, predajna, e-shop… what ever you have.

    Ak by som ich tu predával, napísal by som to jasne :)

    Tak som sa na to mrkol a ten diver ma cenovku podobnu Tudoru :D

    Znacka bola zalozena 2017 a odvolava sa na pradedka zakladatela ktory sice nebol hodinar, hodinky nikdy nevyrabal ale raz mal napad na cifernik so svojim menom. Cele to na mna posobi dojmom znacky ktora ma vacsinu produktu made in china a niekde v procese to "poskladaju" in germany... proste scam. Mozem sa mylit ale nenasiel som nic co by ma presvedcilo o opaku...

    Ked uz mensiu nemecku znacku tak za mna skor Nomos, Sinn, Damasko, Stowa, Hannhart, Laco a tak dalej. Su to legitimne hodinarske firmy s vlasnou vyrobou a vedia to za 30-50% nizsie ceny.

    Mýliš sa. Všetky diely sú z Nemecka alebo zo Švajčiarska. Kaliber im dodáva Damasko. Mám rád tebou zmienené značky, s Hanhart i Laco oficiálne pracujem, ale kvalita spracovania u NauticMaster je špičková. Lepšia ako u väčšiny značiek v tejto cene. Budem v spolupráci s viacerými predajcami robiť porovnania rôznych diver modelov, som zvedavý na výsledok.

    Nepochybne za to stáť môžu, ale v záplave iných potápiek "zvučnejších" značiek, častokrát s COSC certifikáciou v danej cenovej kategórii, je to za "microbrand" dooosť veľa peňazí ;)

    "Zvučná značka" - presne pomenované. Veľa peňazí sa dáva na to, aby ľudia kupovali meno. Pri všetkej úcte, akékoľvek diver od TAG Heuer či Breitling v tejto či o niečo vyššej cene nedosahujú kvalitu spracovania týchto hodiniek. A to mi prešlo rukami už ozaj veľa hodiniek. Tudor v ruke až tak nemám, tam si nedovolím súdiť. Kaliber od Damasko má oficiálnu odchýľku max +5 s/deň.

    Findeisen je staré saské priezvisko, ktoré pochádza z Krušných hôr v okolí mestečka Zschopau. Ich predkovia žili v tejto oblasti už koncom 18. storočia.
    V stredoveku to bolo bežné meno pre kováčskych majstrov.


    V 60. rokoch 20. storočia Max Findeisen prvý raz umiestnil svoje meno na číselník hodiniek.
    Vytvoril tak základ pre myšlienku, ktorá sa zrealizovala približne o 50 rokov neskôr, keď jeho pravnuk Martin Zettl vytvoril značku hodiniek s názvom FINDEISEN.


    Hodinky, ktoré si dnes predstavíme sú najnovšími v kolekcii značky a stoja za pozornosť fanúšikov diver modelov.


    V modely NauticMaster tiká kaliber FW4251. Ten má základ v strojčeku Damasko A26.2.
    FINDEISEN využíva jeho najvyššiu triedu (tú podľa mojich informácii nepoužáva ani materská firma) a čiastočne ho modifikuje. Regulovaný je v 6 polohách. Presnosť je v rámci chronometrovej normy (max +5 sekúnd za deň).
    Na rozdiel od iných kalibrov (ETA a Sellita atď) sú všetky mosadzné súčasti strojčeka A26.2 vyrobené z kalenej ocele a rotor využíva princíp ložiska v ložisku, vďaka čomu je naťahovanie ešte efektívnejšie. Rotor má keramické guľôčkové ložiská a je vyrobený z volfrámu. Kotviaci mostík zotrvačky využíva systém náťahu pomocou západiek.


    Vnútorná klietka z mäkkého železa je trojdielna a odoláva magnetickým poliam do 80 000 A/m. Kaliber je ešte uložený v EPDM kaučukovom krúžku. Tým sa výrazne prekračuje technická norma na ochranu proti nárazom DIN 8308.


    Príjemným prekvapením je celkový pociť s púzdra či náramku. Všetko “sedí a chodí” ako má, nemáte pocit, že je čosi zle uchytené či umiestnené. Oceľový náramok i kaučukový remienok doliehajú až k púzdru. Závit je vo vnútri šróbovacej korunky.
    Tvrdosť povrchu nehrdzavejúcej ocele 1.4435 je približne 430 Vickersov a povlak na trošku atypickej DLC lunete zvyšuje tvrdosť na približne 3000 Vickersov.
    Pre porovnanie, povrch klasickej nehrdzavejúcej ocele 1.4404 316L dosahuje približne 160 Vickersov.
    Model NauticMaster má vďaka použitej oceli naozaj veľmi príjemný povrch. Na omak 🙂.
    1.4435 je forma ocele 316L. Je odolnejšia voči korózii a lepšie sa znáša s pokožkou ako varianta 1.4404, z ktorej sa väčšinou oceľové hodinky vyrábajú.


    Pre DLC lunetu sa používajú zosilnené pružiny a keramické ložiská.
    Zafírové sklíčko má na oboch stranách trojitú bezfarebnú antireflexnú vrstvu.
    Použitá luminiscencia je BGW9 triedy A a GWG9 triedy X1 (na minútovej ručičke).
    Všetky modely NauticMaster sú k dispozícii aj s korunkou na ľavej strane.
    Preklápacia spona (pri oceľovom náramku i kaučukovom remienku) má 2-stupňové nastavenie dĺžky a celkové rozšírenie až o 26 mm.

    A prečo láska na druhý pohľad?


    So značkou som sa zoznámil začiatkom novembra na veľtrhu vo Viedni. Prišiel som pozdraviť kamaráta z Berlína, ktorý tam bol súčasťou tímu Damasko.
    Mike Stuffler, veľký odborník (nielen) na nemecké hodinárstvo ma vzal do malej, susediacej expozície s tým, že toto ma zaujme.
    Vital nás usmiaty Martin Zettl, začal mi rozprávať o svojej značke. Bola na ňom hneď vidieť oduševnenosť. Žiaden excelovský predajca. To sa mi páčilo.
    Ale, zhoda viacerých faktorov (ovešaný taškou, kabátom, fotoaparátom, blížiace sa termíny u Hanhart, Laco a ROBOT, či zhluk iných “pocestných”) sposobila, že som nedokázal vnímať všetko potrebné a k tomu sa na mňa ešte z vitrinky usmievala cenovka 3.490 EUR.
    Celkový prvý dojem bol teda vcelku rozpačitý. Martin mi na rozlúčku podal malý katalóg a pobral som sa ďalej.


    LENŽE - približne o 2 mesiace som dorazil do Prahy na veľtrh MicroPraha.


    V predvečer udalosti sme zašli s riaditeľom značky Hanhart na chutnú a výdatnú večeru, po ktorej sme v konverzácii pokračovali v hotelovom bare. Vtom mu prišla SMS, že Martin Zettl s manželkou sa k nám pridajú.
    A spomienky z Viedne sa vynorili.


    Niekoľko nasledujúcich hodín som strávil vo veľmi príjemnom rozhovore o hodinkách a skúšaním modelov, ktoré mali manželia na zápästiach. S veľkým záujmom som sa dozvedal jeden fakt za druhým a zvyšok … zvyšok je už história.


    Na druhý deň som pri ich stánku strávil (mimo Hanhart) najviac času, kamarátom a známym som ukazoval jednotlivé modely, delil sa o novonadobudnuté informácie.
    Z týchto hodiniek som nadšený dodnes.
    Pravdou je, že ak by som teraz kupoval diver pre seba, bol by to istotne práve FINDEISEN NauticMaster. Baví ma na nich úplne všetko.


    Áno, cena sa na prvý pohľad môže zdať vyššia, ale keď vedľa nich postavíme modely Breitling Avenger či Superocean prípadne TAG Heuer Aquaracer (nič proti nim nemám, páčia sa mi, nosieval som ich rád), tak už to také nerozumné nie je 🙂.
    Moje slová budú mocť potvrdiť alebo vyvrátiť účastníci bratislavského stretnutia "O hodinkách pri káve #3", kam Martin Zettl poslal všetky 4 farebné varianty. Čierna a biela budú na oceľovom náramku (+ priložený čierny a červený kaučuk), modrá a zelená budú na farebne zladených kaučukových remienkoch.


    Technické intormácie:
    Púzdro: Nehrdzavejúca oceľ, pieskovaná, DLC luneta
    Priemer: 41,5 mm
    Výška: 12,5 mm
    Šírka remienka: 20 mm
    Lug-2-lug: 47,0 mm
    Sklíčko: Zafírové sklíčko s obojstrannou AR úpravou (dokopy 6 vrstiev)
    Vodotesnosť: 20 BAR (200 m)
    Kaliber: mechanický s automatickým náťahom, FW4251 (základ Damasko A26.2), rezerva chodu 42 hodín, regulovaný v 6 polohách
    Odolnosť voči magnetizmu: 80 000 A/m.
    Medzinárodná záruka: 3 roky
    MOC: 3.290 EUR (kaučuk), 3.490 EUR (oceľ) s DPH.


    Blíži sa januárové stretnutie fanúšikov hodiniek v Bratislave.

    Viacero záujemcov z rôznych dôvodov v decembri nemohlo prísť a tak si zopakujeme tému "nákup, predaj, výmena".

    Stretneme sa v kaviarni blízko centra, termín je 11.1. (štvrtok) od 17.00 do 21.00.

    Súčasťou stretnutia bude i lokálny hodinár s dlhoročnou praxou.
    Ak si budeme želať, zmeria presnosť našim hodinkám, či upraví dĺžku kovového náramku na modeloch, ktoré medzi sebou zobchodujeme 🙂.

    V prípade akýchkoľvek otázok mi napíšte správu.

    Ďakujem a teším sa na stretnutie s viacerými z vás.

    Dobrý deň.

    vo štvrtok, 14.12. sa uskutoční stretnutie priaznivcov hodiniek v Bratislave.

    Témou bude nákup, predaj či výmena hodiniek.

    Každý účastník môže ponúknuť niektorý zo svojich modelov na predaj.
    Blížia sa vianočné sviatky a mnohí z nás si chcú dopriať nové hodinky do svojej kolekcie, či zabezpečiť pekný dar pre svojich blízkych.
    Event má privátny charakter. Zúčastnia sa na ňom iba potvrdení hostia.
    Príjemná atmosféra bude zabezpečená i vďaka fyzickej ochrane udalosti.
    Čerstvo upražená káva ide na náš účet a to počas celého večera.
    Priestor je limitovaný počtom hostí.

    Začiatok udalosti je o 17:00, trvá do 21:00.

    Stretneme sa v príjemnej kaviarni blízko centra mesta.

    V prípade akýchkoľvek otázok som k dispozícii. Tu alebo v súkromnej správe.

    Ďakujem.