Posts by Maquinista

    Po dlhšom čase hodím aj ja príspevok a týka sa nákupu z eshopu o ktorom je vlákno (creationwatches.com).

    Od 1.mája 2016 platí nový colný zákon, kde finančná správa SR vyžaduje pri nákupe nad 20€ z krajín mimo EU registračné číslo EORI, resp. zápis do APV CReg pre fyzické osoby a pri preclení od Vás budu vyžadovať vyplnené JCD (jednotný colný doklad).

    Dobrá správa je, že podľa hovorkyne finančnej správy bude zatiaľ nákup do 150€ prebiehať "po starom". Teda neplatí sa žiadne clo, colná správa len vypočíta DPH (ktoré prijímateľ doplatí kuriérovi) a vsjo OK.

    Zlá správa je, že táto výnimka platí len pri preprave Slovenskou Poštou. Pri leteckej preprave súkromnými spoločnosťami (DHL, UPS, FedEx, atď.) je každý balík nad 20€ "zadržaný" v dočasnom colnom sklade prepravcu a je potrebná registrácia aj JCD. Pokiaľ zaplatíte prepravcovi za vybavenie, tak len JCD, ktoré vyplní za vás on.

    Ako to teda prebehlo v praxi?

    Pri objednávke z creationwatches som mal pri shipping tieto možnosti:

    (Podotýkam, že obe ZADARMO)

    - 1. FedEx/DHL Express Priority Shipping - 2-4 dni

    - 2. Registered Parcel Free Shipping - 10-15 dní

    Hneď som si pomyslel, že ktorý blbec by uprednostnil nie až tak spoľahlivú SR Poštu pred profesionálnym súkromným prepravcom, keď ho má zadarmo. A naviac ešte, keď na Poštu bude čakať minimálne o týždeň dlhšie. Tak som automaticky zaklikol DHL a... Chyba!

    O 4 dni mi DHLko poslalo mail (Avízo o colnom konaní ), že balík je u nich v dočasnom colnom sklade a potrebujem nejakú registráciu na fin.správe a vypísať JCDčko a ísť s tým na colný úrad a tam budú ešte odo mňa pýtať kópiu objednávky, doklad o platbe (FA, alebo výpis z účtu), atď. atď. No a ešte že ten cirkus bude trvať 10 dní atď. atď. Proste dosť obsiahly mail (nebudem to tu celé kopírovať), ktorý mi tak trošku pripadal ako bububu, najmä preto, lebo potom nasledovala veta:

    "Za použitie globálnej colnej zábezpeky DHL pri colnom prerokovaní zásielky si účtujeme poplatok vo výške 2% z hodnoty colného dlhu, min. však 18 EUR a max. 90 EUR vrátane DPH." - akože "nebojte sa, my to za Vás vybavíme, ale si to cvaknete."

    No a ja takéto veci nemám rád, nie pre nejakých 18-20€, ale princíp. Je to poplatok o ktorom som nevedel a zároveň ma ser...štve, že SR prebralo blbý zákon z EU a aby si vlastnej štátnej firme (Slov.Pošta) nerobili problémy, tak si dajú výnimku, ale ostatný súkromníci ten problém mať budú. + ešte aj ten súkromník chce za neviem čo (lebo fakt neviem čo to všetko pre nich znamená) 20€.

    Tak som si vytlačil potvrdenie objednávky z mailu od creationwatches + faktúru a AWB (prepravný) štítok čo som mal v maily od DHL

    + registrácia na EORI@financnasprava.sk - treba vám: Žiadosť o zápis osoby do APV CReg (na nete) + ofotený OP

    + kúpil som v Ševte JCDčko (pre istotu 2)

    JCDčko som vypísal z časti podľa tohto manuálu: http://xkatka.sk/ako-vyplnit-jednotny-colny-doklad-jcd/ a šup s tým na colný úrad, kde to prebehlo viac menej v pohode. Šťastie ale, že som mal ešte jedno prázdne JCDčko, lebo nie všetko bolo vypísané správne. No a kedže Číňania dali na faktúru "kamokere cenu" 80usd ;) zaplatil som len DPH cca 15€, dostal som potvrdenie a s tým som šiel na DHLko po balík.

    Suma-sumárum vybavené za pol dňa.

    Poučenie: Ak nakupujete v hodnote od 20€ do 150€ zakliknite radšej "Registered Parcel Free Shipping" a trošku viac si počkáte. Nakoľko je tam uvedené "are distributed by your country's local post office system" je pravdepodobné, že to pôjde Slov.Poštou a obíde Vás problém s JCDčkom. Ak kupujete nad 150€, resp. suma na FA bude nad 150€, tak je to jedno, colné prerokovanie vás neminie a už je na vás či si zaplatíte zastupovanie prepravnou spoločnosťou, alebo sa hecnete a dáte to sami.

    Čo sa týka zásielky, tak hodinky prišli OK. Dobre, bezpečne zabalené a v balení bol manuál aj international guarantee (bohužiaľ, ako je bežne, nevyplnené a bez pečiatky). U mňa spokojnosť.

    Aby niekto, kto sa nazve servishodin.sk nevedel čo je demagnetizácia, tak to je :cursing: <X :thumbdown: Bohužiaľ väčšina hodinárstiev v SR sú meniči bateriek a remienkov, ale asi to odráža trh. :(

    Z ostatného ale prekvapený nie som. Hold to je Slovensko. Pripomenulo mi to, ako som asi pred 3 rokmi v autoservise vysvetľoval cca 45 ročnému mechanikovi s 20 ročnou praxou čo je DPF filter. A keď som mu opisoval ako funguje v Mazde 6, tak na mňa tiež pozeral ako na blázna.

    rozgon: Pamätal som si, že som to niekde čítal a potom stačí už len google. No a recenzia v nárečí by možno bola zaujímavá a možno aj vtipná, ale myslím, že na fóre ako je toto by sa mala dodržiavať spisovná slovenčina. Občasné úlety samozrejme pobavia, ale keby tu každý začal písať vo svojom nárečí, tak by sme sa za chvíľu asi ani nerozumeli. :)

    no a aby som nebol len OT:

    TheBP: Daj potom vedieť do SS, kedy a kde sa stretávame a na stretko určite prines Hydry. Už dlhšie by som si ich chcel riadne z blízka prezrieť. :) A samozrejme, keď si chceš niečo prezrieť z môjho zoznamu, tak stačí napísať čo.

    PaloZV: :thumbup:

    ...ale pre poriadok ťa opravím, že "tote hodzinky" a ešte lepšie: "tota hodzinka" ... bo ľem jednu hodzinku ši poslal, ne?!? :malin1: ::d

    "Nohavice su v poradku, bo aj kedz su ľem jedne, ta su vlastne dva. Nožnice takisto. Co aľe s hodzinkami abo dzverami? Takisto su ľem jedne, aľe oni aj ostaňu ľem jedne.
    No a za to každy poradny vychodňar sebe na ruku nedava hodzinky, ale hodzinku. Tote co na špišu maju pôvod abo koreňe u špiskych nemcoch ta sebe davaju vekerku, aľe to už neni calkom spravne bo vekerka je skorej budzik a ne hodzinka. No a žeby bulo jasne, ta aj v spoločenskej konverzacii še použiva vyraz: “Maš hodzinku?”
    Toto samozrejme može mac dva vyznamy - či už ma ten človek hodzinku na ruke abo ma hodzinku čas. Žeby še predešlo nedorozumeňu ta treba takoj vetu rozvic a še aj pytac daľej. Bo kto še veľo pyta, ten še veľo dozna, ňe?
    Potim taka debata vyžira tak: “Maš hodzinku? Keľo hodzin?” Jak už po peršej ľekcii vam je jasne, ta spravna odpoveď je: “Dva” a v žadnim pripadze ne: “Dve.” Ina možnosc toteho dialogu (a aj čascejši še opakujuca) je: “Maš hodzinku? Ta kedz hej, ta poc na pivo!” Spravna odpoveď budze: “Ta hybaj!” abo: “Ta podzme vypic!
    Viac tu: http://vychodnare.webnode.sk/news/lekcie-vychodnarskej-gramatiky-druha-casc/

    :D

    Komu sa nechce rozklikávať FB, tak pridám nejaké foto čo som stiahol:


    Mne sa tvar lunety celkom páči. Vyzerá že bude veľmi dobre uchopiteľná a ovládateľná. Menej sa mi už páči font písma na nej, taký čudný oblý, ale OK je originálny, možno by som prežul. Ručičky sa mi páčia, aj keď tá "kotva" na sekundovke... hmmm (tie však ostali z minulého modelu). Čo je ale veľké mínus, tak celý ciferník. Predošlý model mal veľmi pekné orámované indexy aj plastické logo. Tento ciferník taký ako je, pôsobí o triedu nižšie.
    Možno keď si ich niekto kúpy a pridá pár reálnych fotiek na ruke, tak si na nich možno zvyknem, ale zatiaľ je to pre mňa sklamanie.


    No, vyzerá to super. Zaujímali by ma detaily, ktoré som si asi mal domyslieť, ale tak pre istotu sa opýtam, nech v tom je jasno. Teda ak to nie je tajné...

    - Strojčeky sa menili z 7s26 na 4r36?
    - Preleštili ti aj brúsené časti? Na foto to vyzerá, že nie. Brúsené ostalo brúsené a leštené je preleštené, či?
    - A najdôležitejšie :) Koľko celá tá "sranda" stála a kde si to dával robiť?

    No fasa :] Si to sem ani nemal dávať :) Teraz budem mať dilemu, či nemám vymeniť Rayky za novší model. Alebo si ich nechať, lebo s "prídavným gombíkom" už nebudú? Alebo k ním dokúpim obyčajné MakoII? Možno keď ponechajú farebné variácie, tak žlté, alebo oranžové, alebo čierne? hmmm :huh: joooooj ?( :D
    Sú nejaké ďalšie info? Stroj je tam komplet nový, alebo len vytunili starý kaliber? Hacking náhodou nebude?

    Moje Rayky sú pre mňa jedny z najobľúbenejších hodiniek. Mal som šťastie na presný strojček. Cez deň urobia na ruke -3sec a potom večer keď ležia na zadnom veku, alebo v krabičke tak nadbehnú +3/+5, t.z. že sa potom cez deň zase "zosúladia" a tým pádom idú stále presne. ^^ Veľkosť a tvar je veľmi príjemný. A pretože sú to lacniaky tak ma nejaké vlasočnice a škrabančeky na ťahu a púzdre netrápia (luneta a sklíčko je stále bez poškvrny). Sú to také správne potápkové tooly a naviac aj celkom elegantné. Vadí mi len to exotické logo a ťažšie idúca luneta, ale už som sa s tým naučil žiť. :D Aj dnes ich mám v práci na ruke (prikladám foto).


    OT: don2008: Ten Seiko SKX mod je brutálny! :ghee: To sa vážne robia keramické lunety na SKX? Aj pepsi na 009tky? Žeby som tunil? Ale už nebudú potom pôvodné, originálne :/ Alebo dokúpil nejaké vytunene 007? Aj ten ciferník so striebornými oramovanými indexamy je super. X/ Aaaach jaj...

    Chalani, paráda! :thumbup:
    Keďže je esqueleto opäť raz takto výnimočne ochotný hodiť hodinky do pléna a ešte k tomu budú aj u člena v KE, tak sa pridám. Za predpokladu, že ide o Cobalty M66 s automatom. Quartzky ma už nejako nezaujímajú.

    Nechcem sa predbiehať, ale keďže som z Košíc, tak by som sa šupol za TheBP, teda takto:

    PaloZV - ZV
    TheBP - KE
    Maquinista - KE
    posol33 - BN
    Adam - PD
    mapo - ZA
    bejduko - BA
    Alexion - BA
    Mysiak - BA
    Matej - BA
    atď....

    No a nechcem byť iniciatívny blbec, ale myslím, že by každý kto ich bude mať mohol potom napísať nejakú krátku recenziu, alebo dojmy. Tí ktorí sú fotografický nadaný a majú na to aj techniku, tak napr. aj nejaké pekné fotky.

    esqueleto: :super: ...budem ti potom písať SZ, aby si mi napísal č.u. kde treba poslať €