Posts by rustin

    Andersen Geneve

    Toto je pre mohych zname meno. Za touto relativne mladou znackou, bez slavnej historie a dedictva po predkoch stoji pan Svend ANDERSEN. Je to pan pochadzajuci z Danska, kde aj vystudoval Dansku hodinarsku skolu. Po jej ukonceni odisiel so Svajciarska.

    V roku 1969 vyrobil ako prvy na svete hodinky vo flasi (vramci hobby), co ho preslavilo ako "Watchmaker of the impossible". Tento pocin zabezpecil, ze o pana Andersena zacal mat zaujem Patek Philippe, kde nakoniec aj skoncil v "Atelier des grandes complications”. U Patek Philippe posobil 9 rokov.

    Po odchode sa z neho stal nezavisly hodinar - hodinarska znacka. Spociatku sa venuje opravam - renovaciam vzacnych hodiniek pre zberatelov, s postupnym prechodom k vyrobe vlastnych hodiniek. Manufaktura vyraba komplikovane hodinky (rocny kalendar, vecny kalendar, kalendar so skakajucimi hodinami (jumping hour calendar). Hodinky z jeho dielne su unikatne 1 ks diela oznacovane ako “piece unique”.

    V roku 1985 zalozil AHCI (akademiu nezaviskych hodinarov).

    - 1989 zostrojil najmenšie hodinky s kalendarom

    - 1994 najtensie hodinky so svetovym casom

    Jeho najkomplikovanejsie hodinky su Secular Perpetuel Calendar. Jedna sa o vecny kalendar, ktory bude potrebovat nastavenie hodinarom az po roku 2 400.

    Momentalne ma manufaktura 7 modelovych radov (ak sa to takto da vobec povedat):

    1) ANDERSEN Geneve & Konstantin CHAYKIN

    Hodinky ktore, su vysledkom spoluprace medzi uvedenymi spolocnostami. Vznikli po vystave Baselworld 2017, kedy Konstantin CHAYKIN uviedol hodinky Joker.

    Predna strana hodiniek - je vysledkom prace manufaktury Konstantin CHAYKIN a zadna strana je zas dielom Andersen Geneve. Zadna strana je vlastne "automaton", podobny tomu ake pouziva vo sojej serii Eros hodiniek. Jedna sa o kolorovanu scenu, na ktorej sa po spusteni mechanizmu plynulo pohybuju jednotlive casti vyjavu. V pripade tychto konkretnych hodin dielo ozije na 2 minuty.

    External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    2) Montre a` Tact (A unique Way to read Time)

    V 18 storoci bolo neprimerane - netaktne v spolocnosti pozerat na cifernik hodiniek. Z uvedeneho dovodu boli vyvinute hodinky s touto komplikaciou, kde majitel bodiniek bez toho aby pozeral na cifernik dokazal odcitat cas. K tomu sluzila mechanicka rucicka umiestnena na puzdre hodiniek, ktora sa volne pohybovala jednym smerom, ale v smere opacnom vzdy zastala na pozicii hodinovej rucicky. Takym sposobom majitel dokazal bez otvarania hodiniek (taktne) odcitat cas.

    Na tomto videu je je tato komplikacia znazornena:

    External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    Andersen Geneve ozivil - obnovil tento koncept a vivinul hodinky so specialnym zobrazovanim casu. Cas je zobrazeny v dvoch okienkach. Jedno je na ciferniku a jedno okienko je medzi nozickami. V oboch okienkach sa zobrazuje to iste. Dominantnym na ciferniku je malovany obraz, alebo samotny cifernik - specialne zdobeny. Odcitanie casu je taktne, bud pri obdivovani ciferniku alebo letmym pohladom medzi mozicky hodiniek, bez nutnosti natacania ruky.

    Puzdra su vyrabane rucne. Korunka na nastavovanie casu je umiestnena na spodku puzdra. Kaliber je natahovany vylucne cez rotor. Kazdy cifernik je unikatny.


    3) GRAND JOUR & NUIT

    Hodinky zalozene na calibri Frederic Piguet 15 - ktory velmi raritny, aje manufakturou modifikovany na komplikaciu Jumping Hour. Prve hodinky z tejto serie boli vyrobene v roku 1998 ako "PIECES UNIQUE", Po ich uvedeni a ich objaveni manazermi od Cartiera bola vyrobena pre Cartier 125 ks seria pre ich modelovy rad PASHA COLLECTION.

    4) Heures du Monde (Worldtime Watches)

    Hodinky, ktore vznikli na pocest Louisa Cottiera, ktory vyvinul komplikaciu zobrazovania viacerych casovych pasem.


    5) CABINET DE CURIOSITÉS (Eros Watches)

    Jedna sa hodinky, ktore kombinuju na prednej strane klasicke zobrazenie casu a na zadnej strane je uz spominany automaton. Na zadnej strane su zobrazene eroticke obrazy, ktore sa po spusteni mechanizmu pohybuju. Jedna sa unikatne kusky - zberatelske. Prve taketo hodinyk uviedli na trh v roku 1994 a po dnes ich bolo dohromady vyrobenych 171 ks.

    Toto som tu musel dat - pravdepodobne darcek na pamiatku od manzelky.

    6) HAUTES COMPLICATIONS (Secular Perpetuel Calender)


    7) PIECES UNIQUE (“one off” watches)

    Specialne hodinky na vyrabane na zakazku, s roznymi komplikaciami.

    Ja mam averziu voci tejto znacke. Jej produkcia sa mi proste nepaci a tiez neviem prist na chut tomu logu. Skor by som volil nieco od tych dalsich spomenutych znaciek. Kazdopadne si kup to co sa ti paci.

    Co sa tyka Zena, tak to tu asi len tak neuvidis a neodskusas. Mam pocit, ze do CR ich vozila a stale vozi Jasnena Vlahova (JVD).

    Na tej prvej Adamom pridanej fotke je vidiet , ze uz maju cosi za sebou. Majitel ich nema rozhodne v trezore.

    Pacilo sa mi co ma uvedene k dizajnu ruciciek. Podla nakresu cerpal inspiraciu aj z designu vesmirnej lode (ak sa nemylim tak to je lod zo Star Wars).

    Este napisem moje dojmy.

    Hned pri odovzdavke ma prekvapili. Z fotiek ostatnych clenov na mna posobili, ze su velmi velke. V reali je to vsak ok. Hodinky su to prijemne, so slusnym spracovanim. Farba a prevedenie cifernika, ako aj centralna sekundovka nie je pre mna to prave orechove. Urcite by som volil mimostredku, farbu a prevedenie cifra podla toho ako by vyzerali v reali (musel by som to vidiet nazivo). Moje heslovite hodnotenie:

    +sy

    super strojovna, pekne spracovana, presna

    este vacsie +sy by mali, ak by sa jednalo o kaliber s cisto rucnym natahom

    slusne spracovanie, pekne spracovany cifernik a indexy

    prijemny rozmer 40 mm je tak akurat

    -sy

    absencia datumu (som na nom zavisly)

    plochy zafir

    Kazdopadne su to pekne a prijemne hodinky, svojich fanusikov a spokojnych majitelov si urcite najdu. Vzhladom na uvedene, su ale mimo mojho pripadneho vyberu. Obom panom davam :super: za odvedenu pracu a vyjadrujem obdiv, ze sa do takehoto projektu pustili.