Biatec - potápačské hodinky - Leviathan

    • Official Post

    Ktorý názov sa vám páči najviac? 19

    1. Biatec Octopus (5) 26%
    2. Biatec Fathoms (0) 0%
    3. Biatec Leviathan (14) 74%

    Páni, viete, že chystáme nový potápačský model, ktorý sa mal volať Biatec Octopus. Všetko je už pripravené, no máme pomerne veľa reakcií zo zahraničia ohľadom názvu Octopus. Preto by som vás chcel poprosiť o hlasovanie, za najlepší názov.

    Iba upresním významy:

    1, Octopus (chobotnica)

    2, Fathoms (hĺbka)

    3, Leviathan (mýtická morská príšera)

    Vďaka ;)

  • Sice som uz hlasoval, ale chcem sa aj vyjadrit :) Premyslam nad tymito nazvami z viacerych pohladov. Samotny nazov, nazov-potapky (nevidel som ich, takze tazko dat stanovisko co z nich vyzaruje vzhladom k nazvu), Biatec - nazov (z pohladu Slovaka), Biatec - nazov (z pohladu zvysku sveta).

    1, Octopus - pride mi to take meh, chobotnicu vnimam skor ako tvora, ktory sa sice moze vyskytovat v hlbkach, ale to nie je prva vec co mi napadne. Skor je to jej vzhlad, sikovnost, zmena farby, predator, niekomu mozno nieco nie velmi sympaticke (aj vzhladovo, taky Corsair je dravy, nalesteny, vojna, sila,..)

    2, Fathoms - pri tomto nazve neprichadza ziaden obraz, ziaden zvuk, chyba mi nejaka predstava, aspon priblizna. Mozno maximalne tak ze aky tam moze byt silny tlak, farba modra az do cierna, chlad,.. Naviac automaticky mi hned napadlo Fifty Fathoms, neviem ci chcete byt s tymto nazvom spajani. Asi to napadne nejednemu hodinkomaniakovi

    3, Leviathan - podla mna lepsia verzia chobotnice, je to nieco bajne, otvara to viac priestor fantazii. Vidim v tom aj lepsiu story, nieco ako ze rovnako ako Leviathan, tieto potapky sa zrodili z... bajne vystupili z najvecsich hlbin mora... Pre Slovakov a ludi znalych nazvu Biatec to moze byt lepsie, kedze Biatec je trochu tiez zahada v zmysle, ze archeologia,... ale zaroven to moze byt aj zle. Biatec stredovek, nas region,... a bajna morska prisera? Ale aj tak sa mi tento nazov paci najviac. Kraken je zrejme prilis casto pouzivany pri hodinkach?

  • Perfektne si to vystihol a stotožňujem sa s tým...aj keď som ešte nehlasoval, viac krát som si to predstavil, ako to znie, vyzerá. Googlil som názvy.

    Ak toto ešte nie je finálne porozmýšľal by som aj nad niečím ďalším. Ak je Corsair inšpirovaný lietadlom, čo tak vyňúrať nejaký názov ponorky :)

    Napadla ma aj nejaká hlbokomorská ryba, ale to by už bolo mimo asi a príliš.

    EDIT: čo tak BATYSKAF :)

  • zrejme je už rozhodnuté, napriek tomu si dovolím pridať svoj skromný a subjektívny názor :

    1. Octopus - nemám racionálne vysvetlenie ale tento výraz vo mne vyvoláva všetko len nie pozitívne pocity :( pravdepodobne aj kôli samotnému tvorovi pohľad na ktorého mi spôsobuje triašku a zimomriavky... bŕŕŕŕ :( nadôvažok, nie je to názov nejakej postavy či epizódy z niektorej Bondovky? za mňa nie

    2. Fathoms - na rozdiel od Lukáša @The BP sa mi páči, ALE! všetci vieme kto a pri akom modeli použil termín "50 siah", takže by to bolo niečo na spôsob mierneho (nechcem použiť priamo výraz plagiátorstva) , ale ak sa mám vyjadriť viac diplomaticky tak povedzme štýlu á la "mercedes" hodinovky na všetkých variáciách pseudo-hommage Rolexov... ale ako pocta moru a jeho nekonečnej hĺbke, prečo nie... osobne sa mi tento názov napriek istým výhradám pozdáva najviac

    3. Leviathan - hmmm, máme tu na fóre člena menom Leviathan - s trochou nadsázky : nemá na tento názov autorské práva? :) :) názov hodiniek nemusí evokovať niečo "silové" , "dravé" , "útočné" stačí keď asociuje určenie hodiniek, čo síce platí pre všetky 3 názvy ale Octopus a Leviathan sú v podstate dravé bytosti, či už bájne alebo skutočné.

    4. nie, nie je to z mojej strany provokácia, ale nejaký ďaľší nápad? čo ja viem, len tak od boku "Sea Foam" :) alebo jednoducho vlna "Wave" , prípadne farba "Sea Blue" , príboj "Tide" , neviem akej farby budú hodinky vo finále, ale povedzme príliv konkrétnej farby, odtieňa, vlastností (Dark Tide, Deep Tide) - áno, zase inšpirácie filmom "Crimson Tide" , prípadne vzdialene "Black Bay" ale ako vravím, sú to moje okamžité asociácie, nejak špeciálne som nad tým nepremýšľal, je len návrh...

  • Perfektne si to vystihol a stotožňujem sa s tým...aj keď som ešte nehlasoval, viac krát som si to predstavil, ako to znie, vyzerá. Googlil som názvy.

    Ak toto ešte nie je finálne porozmýšľal by som aj nad niečím ďalším. Ak je Corsair inšpirovaný lietadlom, čo tak vyňúrať nejaký názov ponorky :)

    Napadla ma aj nejaká hlbokomorská ryba, ale to by už bolo mimo asi a príliš.

    EDIT: čo tak BATYSKAF :)

    Batyskaf je pekné, ale tiež tu už je "blancpain bathyscaphe".

    Inak po Leviathanovi druhý v poradí u mňa je tiež Fathoms. Možno by bolo dobre počuť esqueleto -a, prečo tieto názvy. Nejaké vysvetlenie, jeho pohľad, keďže zrejme hodinky asi neuvidíme aby sa nám lepšie rozhodovalo ?

    A popri komentovaní by sme mohli aj hlasovať, nech je hneď prehľadné poradie. Máme tu komentáre od 4 ľudí a len dva hlasy. Aj keď zahlasovať za konkrétny názov môže byť ťažké.

  • Iba šeptom - leviathan môže znamenať aj...diabol...

  • Danubius podporím. Aj to dokonca výborne pasuje - Biatec Danubius.... Keď už...

  • ja som dal Leviathan, ale som za Domasu, Maru alebo Siravu :happy1: ale vazne, ked uz podla rieky, tak Vagus, to je nasa najdlhsia rieka predsa.

    • Official Post

    Chlapci paráda! Ďakujem za konštruktívnu debatu a aj nové návrhy názvov, ktoré sú samozrejme viac než vítané! Niektoré ma celkom zaujali. Napríklad Biatec Danubius. Aj keď si nie som istý či to nemôže pôsobiť aj trochu kontraproduktívne, keďže Dunaj asi moc hlboký nie je...:) Pôvodný zámer bol taký, že chobotnica je zaujímavý tvor a dá sa o nej napísať veľa zaujímavosti, ktoré by sa dali využiť aj marketingovo a tak možno zaujať ľudí. Napríklad, ste asi nevedeli, že chobotnica má tri srdcia... Atď... No viacero ľudí (hlavne zahraničných) mi povedalo, že to slovíčko octopus nie je sexi, že chobotnica nie je sexi už vôbec, niekto dokonca pripomenul, že chobotnice sú hnusné slyzké a ako bonus, že ľudia ich jedia ako potravu. Že sa to proste moc nehodí. Dali sme aj hlasovanie do uzavretej FB skupiny (justabouteatches), avšak tam sme dali iba možnosti Octopus a Fathoms a zatiaľ jednoznačne vedie Fathoms. Mne sa celkom páči aj názov Biatec Pro 01, 02, 03 podľa farieb.

  • Na slovensku nemáme more atak spojitosť sa ťažko hladá.Máme ale zbytky mora - morské oká- plesá.Čo tak dať názov morské oko po nemecky Meerauge.Pre mňa názov pekný skrývajúci niečo tajomné , niečo ča sa v ňom skrýva čo treba objaviť...Zober to ako námet.

  • Na slovensku nemáme more atak spojitosť sa ťažko hladá.Máme ale zbytky mora - morské oká- plesá.Čo tak dať názov morské oko po nemecky Meerauge.Pre mňa názov pekný skrývajúci niečo tajomné , niečo ča sa v ňom skrýva čo treba objaviť...Zober to ako námet.

    :super:

  • Mňa ten Danubius veru zaujal. Znie to naozaj zaujímavo.

    Ale aj Vagus, to mi príde také vážne, kráľovské, honosné ?

  • Ešte by som si dovolil - Biatec AQUARIVS , čiže vodník, písané v latinskej abecede. Vodník aj preto, lebo je častým hosťom v našich národných rozprávkach a povestiach. :] Inak, pokiaľ vyhrá Danubius, myslím, že žiadna kontraproduktivita nehrozí. Práve naopak, je tam pekný odkaz na Slovensko a to v celom názve. :super:

  • Len by som doplnil, že ten náš vodník bol celkom isto oveľa menšia sviňa ako leviathan. A dokonca máme aj rozprávky s dobrými vodníkmi...;)

  • A čo takto Osminog (z ruštiny) ? Octopus sa mi páčil najviac - každý hneď vie, o čo ide a načo budú hodinky určené.

    Páčil by sa mi indigo cíferník - možno perleťový a možno ochranná mriežka v štýle zlatoust ?

    Už asi troška moc - že ?

    :D

    Ale nie - aspoň na inšpiráciu.

    Biatec sa mi páčia a Octopusy budú určite tiež parádne - tak držím palce :)

  • Leviathan, Octopus aj Fathoms mi uplne nepasujú. Kazdopadne je tazko to hodnotit ked clovek nevidi hodinky. Mozno by niektore z tychto mien super sadlo, tak ako sa niektore mena presne hodia k nejakej osobe.

    Co ma len tak v rychlosti napadlo je Kraken. Ak by to boli elegantne potapky tak mozno Majestic Diver. Dalej Estuary - the wide part of a river where it nears the sea; fresh and salt water mix. Seamount - podmorske pohorie. Seaborne.

    A najviac cool je Maritime.

    Jednak to ma viac vyznamov spojenych s morom a jednak obsahuje slovo time. :D