Orient Nami AC09004D

  • Orient Nami

    AC09004D, FAC09004D

    Pred dovolenkou pri mori vyvstala otázka, či potrebujem potápky, keďže som doterajšie plávanie, šnorchlovanie a iné čvachtanie pri mori a v bazáne prežil aj s hodinkami WR100 a aj WR50. Teda ja som to prežil a aj hodinky.

    Otázku som položil na fóre na to určenom, kde sa mi dostalo samozrejme ponaučenia, že "tak určitééé!". Každý hodinkomaniak potápky potrebuje. Aj keby býval na púšti a vodu videl iba v TV. Zároveň sa mi aj dostalo išpirácií, za čo som kolegom nesmierne vďačný.

    Potrebujem potápky?

    Nastalo bádanie po internete, po predajniach, youtube, výsledky bádania som ukazoval okoliu, čím som dokonale otrávil väčšiu časť rodiny, kolegov a známych. Jediný, kto pevne stál pri mne aj v týchto búrlivých a emóciami nabitých časoch bol rovnako postihnutý kamarát petomizo, čím si zaslúžil Metaxu*****, Soberano 5y, Santiago de Cuba anejo (nehodiace sa preškrtnite).

    Manželka medzitým stihla vymyslieť dovolenku na inom kontinente a keďže som vytrvalo odmietal opustiť starú dobrú Európu, tak to celé rozsekla svokra vetou: "Keď pôjdeš na tú dovolenku s Lenkou, tak Ti tie hodinky do vody kúpim.".

    Mám dva metre, cez 120 kíl. Obvod môjho zápästia je cca 20cm, teda vo výbere boli kúsky 42mm - 45mm, fórum je plý potápiek Seiko, tak som pozeral prednostne po niečom inom. Veď aj keby som nič v rozumnej cene cca plus-mínus 200€ nenašiel, tak SKX 007/009 sú istota a kúpim tie. Prednostne som pozeral automaty, čiže japonská produkcia, Citizen, Orient, obyeral som aj Wenger, ale tam iba quartz.

    Voľba padla na Orient Nami AC09004D, (niekde nazývané aj Mako XL V2, čo je podľa mňa nesprávne).

    Oceľové puzdro, leštené s brúsenými bokmi, šírka bez korunky 46mm, L2L 51mm, výška 13mm, remienok 24mm. Ciferník je tmavomodrý, na slnku pekne hádže odlesky, na 3 pozícii biele okienko s dátumom, vizuálne neruší, má optoti sebe veľký index na 9. Logo Orient tlačené pod 12, nápisy water resist a WR200m nad 6 pozíciou. Indexy aplikované, ručičky rovné s mierne špicatým hrotom. Sekundová ručička ostrá v tvare šípu s predĺženým hrotom. Na ručičkách a indexoch vrstva lumi, čas sa dá odčítať v noci az do rána. Korunka skrutkovacia s logom Orient. Modrá varianta je dodávaná s príjemným gumeným remienkom (možno polyuretan, možno silikón, neviem), ktorý neťahá chlpy a veľmi nechytá prach. Spona remienka je masívna s nápisom Orient. Nožičky sú v pomere k šírke puzdra krátke a dierky blízko puzdra. Luneta je plochá, otočná v protismere, otáča sa s odporom a má modrú vložku s lumi bodom nad 12h. Je zaujímavé, že luneta je o nejaké desatinky mm väčšia než puzdro. Veko je otočné oceľové bez priehľadu s logom Orient a nápismi.

    Strojček je F67, 22 kameňov, 21600 kmitov, inhouse s automatickým náťahom s hackingom a s ručným náťahom, rezerva chodu 40hodín.

    Na mojej ruke vyzerajú úplne prirodzene, vyskúšali si ich aj syn a žena (museli) a aj na tenších zápästiach nevyzerajú nepatrične. Bude to zásluhou krátkych a zahnutých nožičiek.

    katalógový obrázok:

  • Nový poznatok. Oproti iným potápkam, napr SKX neviem v tme odčítať sekundovú ručičku. Je síce s lumi, ale zanikne popri indexoch. Lepší by bol terčík na tupom konci.

  • to nato sa mi asi najviac paci :/

    asi toto by bolo naj:

    Zulu ktorý mám má 315mm, 320mm aj so sponou. Chcem aspoň 300mm.

    Je ťažké niečo vybrať, keď tie pekné majú tak 260, 280mm ... navyše šírka potrebná pre Nami je 24mm, čo je tiež problém.