• Zdravím všetkých,

    chcel by som sa poradiť ohľadom kúpy hodiniek a začať pomaly si vytvárať hodnotnejšiu zbierku. Doteraz vlastním-nosím len "quartz" hodinky ako Skagen, Claude-bernard, Timex a mechanické prim -ky po starom otcovi, samozrejme všetky som dostal darom.

    Kedže sa blíži malé jubileum chcel by som si vybrať niečo hodnotnejšie - niečo čo by malo svoje miesto a hodnotu. Mimo zdedených primiek, ktoré už považuje za zbierkovy stav :), sa pri budúcej kúpe neviem rozhodnúť;

    Seiko SARB017 Alpinist vs. Hamilton khaki King (samozrejme uvažujem aj o oceľovom aj koženom remienku)

    ,tiež som sa zapozeral na ebayi do vintage hodiniek Omega cal. 267 (dajú sa vyhrať cca okolo tých 400 eur)

    alebo po prečítaní pár blogov a vlogov som uvažoval že naraz kúpim Orient bambino gen. II a Seiko SKX.

    Takto nejako uvažujem takouto cestou by som sa chcel vydať, zaujímali by ma vaše rady a postrehy prečo áno a prečo nie. Ďakujem.

  • FERIO

    Pri vytváraní svojej zbierky maj na pamäti predovšetkým to, aby sa ti veci v zbierke páčili. Pokiaľ budeš k zbierke pristupovať tak, že "aha, toto je cenné, to chcem" , som presvedčený, že v krátkom čase bude tvoj postoj k zbieraným predmetom pomerne vlažný. Pokiaľ sa ti niečo páči, je to úplne jedno, či to kúpiš za 10 alebo 10000 €, pokiaľ ti to bude robiť radosť a pri styku s tým predmetom, napr. aj s hodinkami, budeš mať dobrý pocit. Pamätaj, že zbierka bezpodmienečne musí robiť radosť predovšetkým tebe. Na kúsky s vychytanými komplikáciami máš naozaj dosť času a ak to myslíš vážne, tak aj takéto hodinky sa v tvojej zbierke časom isto objavia. Informácie, ktoré sú na tomto portáli nech sú pre teba inšpiráciou, nie vodítkom. Vodítkom je predsa tvoja osobnosť, ergo tvoj vlastný jedinečný vkus. Inšpirácia neznamená, aby si sa nechal inými ovplyvňovať, to podceníš sám seba. Nebudeš predsa kupovať hodinky nejakej značky iba preto, lebo práve letí. Vyhodíš prachy za dačo, čo sa páči iným a nie tebe. Si vekom , prepáč za výraz, asi mláďatko (to nie je urážka, ale konštatovanie, a osobne ti tento fakt dosť závidím). Máš pred sebou more času. Ponáhľaj sa pomaly a uč sa. Hlavne na chybách iných a sem tam aj svojich. Želám ti pri tvorbe zbierky veľa radosti.

  • Toto je cisto moj skromny nazor ale ak by som bol na tvojom mieste tak by som asi riesil tieto kombinacie...

    1) Hamilton Khaki King + Seiko diver SKX007, 009 ale kludne aj Samurai, Monster alebo nejaky 5 sports diver. Vsetko krasne hodinky od 150 do 500

    2) SARB Alpinist + Steinhart Ocean One.

    Preto ich pisem po dvoch lebo ked kupis prve nebude trvat dlho a budes slintat po dalsich... :)

    Bambino su krasne hodinky akurat musis vediet ci ich vynosis. Ja mam cez 40, slusnu kancelarsku karieru ale vyslovene oblekove hodinky nemam ani jedny.

    Na ruku by sa dostali mozno 10-15 krat do roka. Ale ako vravim toto je cele len moj nazor zelozeny na mojom vkuse... :) Jedina rada co si dovolim dat je ze radsej par mesiacov pockaj a kup naozaj to co chces aj ked to stoji viac. Nakup typu dve za cenu jednych a hned neodporucam.

    P.S. Khaki King je na predaj aj tu na fore ako aj par inych hodiniek co by ta mohli zaujat: P: Hamilton Khaki field King

  • Ďakujem za reakcie, ešte mesiac čakám kým sa podujmem objednať.

    Seiko Samurai su u mňa top len reálne na SVK ich nemám možnosť vyskúšať alebo aspoň vidieť naživo. Bojím sa tej veľkosti preto radšej SKX. Preto rozmýšľam o bambine a SKX mám vybavené oblekovky aj na každodenné nosenie.

  • Mrkol by som na Orient Ray/Mako II. SKX su sice ikonicke, ale ich minutovy veniec so znackami "drbnem to tam od oka" a neplasticke indexy ich posuvaju do takej nizsej kategorie. Navyse nemaju hacking ani rucny natah. Ray/Mako bez problemov zastupia kazdodenne nosenie a ani k obleku neurazia.

    Seiko by som na slepo nikdy nekupil, vzdy trvam na fotke konkretneho kusu - napr. Seiko PADI korytnacky nemali skladom ani jedny, kde by licoval minutovy kruzok. Zial je to vec, ktora sa vacsinou neda opravit a ked to raz zbadas, nepozeras na nic ine.. :) Najsmutnejsie na tom je, ze Seiko nema problem ukazat taketo nepodarky v produktovych fotkach, takze to v podstate ani nejde reklamovat.

  • Ferio - ja som tiež začiatočník a tiež mi pomaly pribúdajú hodinky. Nie som milionár a nemôžem si na úkor rodiny vyčleniť zopár stovák na hodinky. Dá sa to ale aj za menej. Kultovky kúpiš aj za 100 Eur a urobia ti iste radosť. Ja mám Seiko 5 - čo považujem za vynikajúci začiatok. Nedávno som kúpil na meranom-e Amfíbie - čo je ďalšia kultovka za 60 Eur. Nejak mi zachutili ruské hodinky. Svokrovci dávnejšie robili doma poriadok a ešte nevedeli o mojej vášni a len tak spomenuli, že našli staré hodinky po dedkovi a vyhodili ich do koša. Rozbúchalo sa mi srdce a s hanbou som z koša vytiahol nádherné staré pozlátené exportné oblekové Poljoty. Chýbala im sekundovka, ale môj hodinár ju zohnal a dal to dokopy. Sú veľmi presné a navnadili ma ku kúpe iných starých Poljotov - tentoraz s budíkom. Začína ma to ale ťahať k jednoduchším hodinkám a už mi začína vadiť aj dátumovka. Vkus sa postupne mení a tak sa ti hodinky, ktoré kúpiš dnes nemusia páčiť zajtra. Ale ak kúpiš nejaké nadčasové jednoduché kultovky, tie ťa asi neomrzia nikdy. Takže držím palce a pochváľ sa svojím prírastkom.

  • Tivoli, to je presne vystihnutá podstata problematiky a úplne sa zhoduje s tým, čo som napísal vyššie. Želám ti veľa zdaru a radosti.:amen:

  • Tivoli, to je presne vystihnutá podstata problematiky a úplne sa zhoduje s tým, čo som napísal vyššie. Želám ti veľa zdaru a radosti.:amen:

    Plnou parou vpred k trvalej závislosti :D