Renovácia a čistenie kožených remienkov.

  • Dlhší čas som brázdil po webe a hľadal som recept na renováciu kožených remienkov. Viaceré som vyskúšal, no nebol som spokojný s výsledkami a preto som sa rozhodol tak trocha zaexperimentovať sám. Záznamy na Hodinkománii sú staršieho dáta a je tam aj odporúčanie radšej založiť na toto téma nové vlákno. Tak som to urobil a popíšem vám čo najstručnejšie , k čomu som sa nakoniec dopracoval.

    Ako pokusné vzorky som používal staré kožené opasky a 3 staré nepoužívané remienky. Dva z nich boli polstrované (čierny a hnedý), jeden nepolstrovaný (čierny) prešívaný.

    Čo som potreboval: Odbaretovač, starý plochý plastový podnos, kuchynský savý papier, flanelové handričky, mäkkú gumu, ocot, vodu, vhodnú misku, polkilový kvicht, čierny a hnedý krém na topánky a Philadelphiu.

    Postup: 1. Odbaretovačom som sňal z remienka sponu. 2. Mäkkou gumou som opatrne, ale dôkladne prešiel najprv rub a potom aj líc oboch častí remienka. 3. Očistený remienok som vložil do misky a zalial octom s vodou (pomer 1:1). Použil som jablčný ocot a nechal som remienok odmáčať asi 4 hodiny. 4. Po vybratí som z nepolstrovaného remienka odstránil prebytok tekutiny savým papierom. Polstrovaný remienok som zabalil do savého papiera a zaťažil kvichtom. po štvrťhodine som papier vymenil a postup zopakoval. 5. Takto pripravené remienky som nechal sušiť na savom papieri do druhého dňa pri izbovej tepolote 23 st.C . Ten polstrovaný asi o 2 hod. dlhšie. 6. Suchý remienok som prezrel a našiel som krak, asi 5-6 mm dlhý. Na handričku som nabral minimnožstvo krému na topánky a krak som opatrne zatrel a asi po 5 min. jemne handričkou preleštil. 7. Asi po štvrťhodine som na suché remienky handričkou naniesol prípravok Philadelphia. Dá sa použiť aj jemná hubka. Philadelphia je na báze včelieho vosku. Používam ju bežne na ošetrenie kožených búnd a iných častí odevu. Na webe je k mání za neveľký obolus. Po chvíli som tie remienky ešte handričkou akoby preleštil. Výsledok ma milo prekvapil. Po zápachu ani stopa, iba jemná vôňa. Koža zostala poddajná, čistá a znova použiteľná.

  • Upozornenie.

    Vyššie uvedený postup odporúčam použiť na kožu NAPA a hladkú kožu lícovú, štruktúrovanú aj neštruktúrovanú.

    Naopak, neodporúčam použiť na nubuk a semiš. Tieto druhy kože majú iný výrobný technologický postup a tak aj inú štruktúru materiálu.

  • Nuž, zabudol som. Dačo ma vtedy, keď som to písal vyrušilo. Stáva sa, sorry...:mrgreen: