Práva vs. umelá koža na hodinkách...?

  • Vážený Spartan, tak tu je môj pohľad trocha iný. Práve tí chudobní, čo jedia to, čo si dopestujú, sú podľa môjho názoru tí , ktorí si snažia svoju poživeň dopestovať za každú cenu. Ich základné myslenie je v schéme takéto : Vyklčovať pôdu, zasadiť, pestovať, a až zem prestane rodiť, čo trváam t tak max. 2-3 sezóny (lebo tam nie je čiernozem Žitného ostrova), vyklčovať ďalší kus zeme atď. Tieto moje slová opieram o svedectvá vo filmoch a dokumentoch a tiež o osobné skúsenosti z Brazílie, severnej Afriky a Blízkeho Východu. Do dnešných dní sa v tomto spôsobe života toho príliš nezmenilo, lebo pre malú bonitu týchto ľudí sa ich vlastne dotkol technický pokrok iba okrajovo. V minulosti, keď bol počet obyvateľov planéty malý, to nevadilo, no s rozvojom priemyselnej revolúcie a so súčasne idúcim prudkým populačným vývojom až po dnešok to už problémom je. Netreba zabúdať na drobný fakt, že sme ten problém dosť podstatne zjednodušili. Keď do toho prídu aj tie ostatné faktory, ako je ťažba nerastných surovín, priemysel, stále odlesňovanie pľúc Zeme, doprava, vesmírne lety, narastanie odpadových skládok, obrovské znečistenie a kontaminácia morí a oceánov, problémy s pitnou vodou a kopec som toho ešte zabudol, tak tu máme obrovský a prakticky veľmi obtiažne riešiteľný problém.

  • Ešte sa vrátim k meritu veci.

    Merať ekológiu výroby umelej kože iba porovnávaním vzniku metánu a CO2 je podľa môjho názoru tiež pomerne veľkým zjednodušením. Stručne to zhrniem .Výroba všetkého umelého začína ťažbou surovín, pokračuje dopravou, spracovaním, čistením, triedením, znova dopravou, spotrebou a končí v odpadovom hospodárstve alebo na skládke alebo iba tak, v prírode. Každý spomenutý krok je nevyhnutný a nesie so sebou nielen vznik CO2, ale aj mnohých iných odpadových komponentov. Spomeniem spracovanie. Technológií je viacero, najčastejšie je to na báze PVC s podobných polymérových polotovaroch. Je to teda chémia. Odpad, ktorý tu vzniká, je nielen plynný, ale aj kvapalný a pevný. Okrem spalín a CO2 ide aj o rôzne odpadové oleje, kontaminovanú vodu, pevné čiastočky plynných aerosólov a pevný odpad z výroby a finalizácie. Myslím, že pre jednoduchosť predstavy to stačí a netreba zachádzať do podrobností. Iste, v zodpovedných firmách v Európe, tam sú technológie, ktoré dokážu tieto faktory eliminovať na minimum. No za podobné fabriky v Bangladéši, Pakistane, Číne, Brazílii a pod. by som už ruku do ohňa nedal ani omylom. Takže to porovnanie, pokiaľ je novinovou správou, splní účel tým, že vlastne všetko slušne zbagatelizuje, ponadávame si, počudujeme sa a.....zajtra tu máme iné viac či menej dôležité správy....

  • Ja rozhodne netvrdím, že to spracovanie je čisté, ale keď sa to porovná s procesom ako sa dostane k ľudom výrobok z kože, počnúc odlesnením pralesu aby bolo kde pestovať plodiny na výkrm dobytka, je to neporovnateľne ekologickejšie, aj chemikálie v ktorých sa vyčiňuje koža sú tiež neskutočné svinstvo a vylieva sa to rovno do Gangy, napríklad v dokumente http://www.imdb.com/title/tt3162938/ sa o tom hovorí.

    Jednoznačne najväčšou príčinou odlesňovania je uvoľňovanie pôdy pre pestovanie plodín na výkrm hovädzieho dobytka vyvážaného na západ. Napríklad v Indonézii tiež denne vypaľujú tisíce hektárov lesov za účelom pestovania palmového oleja, ktorý používajú najmä fast-foody typu McDonalds. Tiež odporúčam dokumenty http://www.imdb.com/title/tt5929776/?ref_=nm_flmg_slf_8 a http://www.imdb.com/title/tt3302820/?ref_=nv_sr_1

    Omega Speedmaster Professional Moonwatch 311.30.42.30.01.006 | Omega Seamaster 300m Co-axial chronometer 212.30.41.20.01.003 | Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 WAY211A.FT6068 | Seiko SKX009K2 | Citizen Eco-drive BY0000-05E

    Ω Spartanova zbierka

    YouTube: Spartan's watch reviews

    INSTAGRAM: @spartans_watches

  • Aby to celé extempore , aspoň odo mňa, už veľmi nenudilo, tak to za seba zhrniem takto.

    Remienok z pravej alebo umelej kože?

    Za mňa jednoznačne - Z PRAVEJ .

  • Ja to teda tiež zhrniem:

    Za mňa jednoznačne z umelej kože.

    Omega Speedmaster Professional Moonwatch 311.30.42.30.01.006 | Omega Seamaster 300m Co-axial chronometer 212.30.41.20.01.003 | Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 WAY211A.FT6068 | Seiko SKX009K2 | Citizen Eco-drive BY0000-05E

    Ω Spartanova zbierka

    YouTube: Spartan's watch reviews

    INSTAGRAM: @spartans_watches

  • Poznámka na okraj a nie iba tohoto problému.

    V boji za ekológiu a za čistejšiu zem som jednoznačne za. O tom niet sporu. Otázkou je, či sa vo veľmi krátkom čase podarí vlastne skoro nemožné. To nie je totiž o podpisoch vládnych činiteľov v Paríži alebo v OSN. Stále tu je ľudský faktor. Kto presvedčí obrovskú masu vyššie citovanú masu ľudí, aby zmenili svoje chovanie, kto zastaví bezbrehé vykorisťovanie našej planéty kartelmi rôzneho zamerania a kto a kedy skončí s mnohými známymi aj utajenými ozbrojenými konfliktami. Pokiaľ sa to neuskutoční v priebehu jednej-dvoch generácií a to som myslím už optimistický až dosť, má táto planéta pred sebou veľmi smutnú budúcnosť. A dovtedy to je a zrejme aj bude boj s veternými mlynmi. Výsledok sa už prejavuje v prílive migrantov do Europy a do iných vyspelých štátov práve z vojnou a ekologicky ničených krajín. To, že sa k tomu ešte zneužíva náboženstvo, je už iná kapitola. Táto drobná polemika na tomto fóre nie je ani tou povestnou kvapkou v mori. Je to iba zrnko piesku v nekonečnom vesmíre a preto pokojne pri riešení otázky umelé či prírodné zvoľte kvalitu. Som totiž presvedčený a to mi nevyvráti ani statočný ekológ Spartan, že dokiaľ ja zoderiem jeden kvalitný kožený remienok, on zoderie tých umelých najmenej sedem.:).

  • Za mňa tiež z pravej, nie je to fake a pri správnej údržbe vydrží dlho.

    Navyše z vyššie uvedeného vyplýva, že zánik civilizácie nie je nepredstaviteľne ďaleko a bez ohľadu na použitý materiál remienkov to nezmeníme. Navyše sa stačí pozrieť k nám na Žitný ostrov ako dramaticky sa redukuje poľnohospodárska pôda a je jasné, že potravinovú sebestačnosť už nebudeme mať šancu dobehnúť (dnes je tuším niekde na úrovni 65%) a to nevravím o chove kráv ale o pestovaní plodín... Takže pri akomkoľvek lokálnom/globálnom probléme s dopadom na dopravu bedeme trpieť hladom.

    Odporúčam zamyslieť sa nad systémom hospodárenia s potravinami v našej spoločnosti vo všeobecnosti a až potom by som riešil kravy...

    Tempus Fugit

  • Veď kravy sú z celého toho hospodárenia s veľkým náskokom golobálne najzávažnejší problém, čím samozrejme netvrdím, že ostatné problémy nie sú závažné.

    Som totiž presvedčený a to mi nevyvráti ani statočný ekológ Spartan, že dokiaľ ja zoderiem jeden kvalitný kožený remienok, on zoderie tých umelých najmenej sedem.:).

    To by som práveže veľmi rád vyvrátil. Už nejaký čas deriem ten môj umelý Morellato a zatiaľ je minimálne rovnako odolný ako kožené a z ľudí, ktorým som to ukazoval všetci chválili, aká je to jemná koža.

    Omega Speedmaster Professional Moonwatch 311.30.42.30.01.006 | Omega Seamaster 300m Co-axial chronometer 212.30.41.20.01.003 | Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 WAY211A.FT6068 | Seiko SKX009K2 | Citizen Eco-drive BY0000-05E

    Ω Spartanova zbierka

    YouTube: Spartan's watch reviews

    INSTAGRAM: @spartans_watches

  • Toto vlákno sa mi začína páčiť :frime1: dúfam, že sa zapoja aj ďaľší. A len tak mimochodom, ako ekologická je výroba kovového ťahu?

    A stitch in time :D

  • Naším najväčším nepriateľom je konzum až potom sa môžeme zaoberať ostatnými problémami, ak to ľudia pochopia, budú zrelí zmeniť aj ďalšie veci. Takto len ľudia kúpia, zahodia a opätovne kúpia hory ekologicky vyrobených vecí z recyklovaných materiálov, ktoré sa tvária, že sú náhradami prírodných materiálov.

    Každý by mal v živote zasadiť strom, nechať ho vyrásť, zoťať, nechať vyschnúť, popíliť na dosky, vyrobiť skrinku pod televízor a potom by si ten výrobok dokázal vážiť a nie si kúpiť drevotrieskový shit, ktorý za dva roky vyhodí pretože sa rozpadne alebo jednoducho už nie je "in". Rovnako to platí aj v živočíšnej a rastlinnej výrobe. Vychovajme si kravičku, podojme a potom možno pochpopíme čo to je MLIEKO a koľko práce ten 1L stojí potu. Potom pochopíme podstatu toho produktu v krabici na regáli v obchode, ktorý sa momentálne redukuje na sledovanie ceny a výrobcu...

    Mimochodom som aj za ťah a gumu :super:

    Tempus Fugit

  • Debata medzi Spartanom a mnou sa mi páčila. Inak, bola to klasika, názory dvoch generácií na problém. U Spartana mladícky elán a túžba presvedčiť, u mňa to zasa (možno to poviem trocha neskromne), skúsenosti. Z môjho pohľadu by bolo určite zaujímavé čítať podobnú debatu tak o 30, 35 rokov medzi Spartanom a nejakým mladým zanietencom. A potom názory a závery porovnať s tými dnešnými našimi. Po rokoch totiž každý pochopí, že umelá alebo prírodná koža je v tomto ponímaní problém ten najmenší. Človek je v globále predovšetkým predátor, mamonár, egoista a nepoučiteľný hlupák. Tisícročia robí tú istú chybu (akurát v rôznych variantoch), vždy si nabije hubu a vždy znova všetko rovnako zle zopakuje.

  • Ja zase až taký optimista nie som, síce stále tvrdím, že by stačilo, keby spravili ľudia pár zmien a keby sa podarilo odstaviť pár lobistov na vrchole potravinového reťazca, ale tiež si nemyslím, že je reálne aby sa to stalo, aj napriek tomu, že sa dejú aj pozitívne zmeny ako rozvoj elektromobilov, alebo solárnej energie.

    Už len kvôli tomu, že si každý povie niečo v zmysle: "ja ako jednotlivec aj tak nič nezmením, načo by som robil veci inač".

    Omega Speedmaster Professional Moonwatch 311.30.42.30.01.006 | Omega Seamaster 300m Co-axial chronometer 212.30.41.20.01.003 | Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 WAY211A.FT6068 | Seiko SKX009K2 | Citizen Eco-drive BY0000-05E

    Ω Spartanova zbierka

    YouTube: Spartan's watch reviews

    INSTAGRAM: @spartans_watches

  • Mňa by zaujímalo aká je recyklovateľnosť remienku z umelej kože. Myslím za aký čas sa rozloží v prírode, keď je to všetko nejaké poly...niečo na báze ropy a iných výrobkov chemického priemyslu. Solárna energia tak isto má svoje mínusy. Sám vidím čo spôsobil solárny boom na Východnom Slovensku kde solárne elektrárne zaberajú obrovské plochy poľnohospodárskej pôdy a recyklácia fotovoltaických panelov je tiež pomerne náročný proces a to ani nespomínam samotnú výrobu kremíka pre fotovoltaické panely.

    "Do téhle šlamastiky nás přivedla naše vlastní tupost a tupost nás z ní zase dostane." H.S.

  • Recylkovateľnosť je výborná, sá sa to znova využiť celé, ak sa to dostane do prírody, už z podstaty toho slova sa o recyklovateľnosti hovoriť nedá.

    Všetko má svoje mínusy, ale keď budeme stále pozerať len na mínusy nových vecí, ako to máme vo zvyku, a vždy zvolíme tú najhoršiu alternatívu, ako v tomto prípade spaľovanie fosílnych palív, ďalej to bude pokračovať ako doteraz.

    Omega Speedmaster Professional Moonwatch 311.30.42.30.01.006 | Omega Seamaster 300m Co-axial chronometer 212.30.41.20.01.003 | Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 WAY211A.FT6068 | Seiko SKX009K2 | Citizen Eco-drive BY0000-05E

    Ω Spartanova zbierka

    YouTube: Spartan's watch reviews

    INSTAGRAM: @spartans_watches

  • Skôr som myslel biologický rozklad dajme tomu na skládke. Po recyklácii poškodených remienkov z umelej kože vieme získať opätovne materiál na výrobu remienkov rovnakej kvality alebo len druhotnú surovinu na iné použitie?

    "Do téhle šlamastiky nás přivedla naše vlastní tupost a tupost nás z ní zase dostane." H.S.

  • Rozklad plastov je v desiatkach až stovkách rokov, tade cesta určite nevedie. Existujú technológie na to, aby sa z tých plastov dal opätovne vyrobiť výrobok rovnakej kvality, otázne je, či sa to skutočne spraví.

    Omega Speedmaster Professional Moonwatch 311.30.42.30.01.006 | Omega Seamaster 300m Co-axial chronometer 212.30.41.20.01.003 | Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 WAY211A.FT6068 | Seiko SKX009K2 | Citizen Eco-drive BY0000-05E

    Ω Spartanova zbierka

    YouTube: Spartan's watch reviews

    INSTAGRAM: @spartans_watches

  • Už keď sa tu rozoberajú otázky súvisiace s trvalo udržateľným rozvojom. Čo podľa vás zanikne skôr ľudstvo alebo planéta Zem ?

    "Do téhle šlamastiky nás přivedla naše vlastní tupost a tupost nás z ní zase dostane." H.S.

  • Už keď sa tu rozoberajú otázky súvisiace s trvalo udržateľným rozvojom. Čo podľa vás zanikne skôr ľudstvo alebo planéta Zem ?

    To je otázka podobná tej, "čo bolo skôr - vajce alebo kura". Na rozdiel od dvoch alternatív v hypotetickej otázke o vajci, vidím v položenej otázke alternatívy tri - bude prvá Zem, bude prvý človek alebo všetko naraz. Otázka je, ako dlho to potrvá.:]

  • ZEM, ako planéta je na tom lepšie :mrgreen: . Keď vykapeme, ona ostane ( nepolemizujem, v akom stave ). Keď odíde ZEM, ideme s ňou :pleur4:

    A stitch in time :D