Oris GIGN Edition Limitée

  • Oris GIGN Edition Limitée


    Švajčiarska značka vyrábajúca iba mechanické hodinky oznámila svoje nové partnerstvo s francúzskou elitnou policajnou zásahovou jednotkou - Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale známou pod skratkou GIGN. Na počesť tejto spolupráce značka vytvorila limitovanú edíciu modelu Big CrownProPilot Altimeter pod názvom Oris GIGN.

    Špeciálna zásahová jednotka GIGN bola založená v roku 1974 s právom zasiahnuť nielen na francúzskej pôde, ale vďaka zvláštnym povolením aj v zahraničí. Jednotka má 380 vysoko kvalifikovaných členov, výsadkárov vycvičených a vybavených na vykonávanie vysoko rizikových operácií, vrátane boja s terorizmom. Ďalšia náplň práce tejto jednotky je záchrana rukojemníkov a boj s organizovaným zločinom.

    Ročne každý z členov jednotky vykoná 6 - 7 tisíc zoskokov, pri ktorých sú vybavený najmodernejšou počítačovou technikou vyhodnocujúcou všetky potrebná dáta. Aj keď sú tieto zariadenia veľmi spoľahlivá, stále existuje možnosť ich poruchy a v takom prípade je potrebné mať záložné zariadenie. Jednotka GIGN sa obrátila na značku Oris a začala sériu náročných testov prvých hodiniek s mechanickým výškomerom, ktoré sa plne osvedčili a tak vzniklo nové partnerstvo ORIS - GIGN.

    Limitovaná edícia Oris GIGN sa nijako technicky nelíši od sériového modelu Big Crown ProPilot Altimeter, rozdiel je iba estetický. Insignie jednotky je zobrazená na číselníku hodiniek aj na ich dýnku a špička centrálnej sekundovej ručičky je vyvedená vo farbách francúzskej trikolóry.

    V limitovanej edícii vznikne celkom 500 kusov hodiniek pre civilný trh, ale súbežne vznikne aj odnož s upraveným signovaním pre každého člena jednotky GIGN. Cena hodiniek je stanovená na 3900 CHF a k dispozícii budú od septembra tohto roku.




    Koho téma zaujalo, má možnost podívat se na videa ze života jednotky GIGN zde.
    To, že se jedná o známou jednotku potvrzují i následující obrázky:



    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Dobrá poznámka Romane, možná jde o chybný údaj. Celkově za celou jednotku to taky nebude, to by vycházelo na 18 seskoků ročně + - to je zase nějak málo.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Tak kolega na to přišel:

    Les 380 personnels actuels sont tous brevetés parachutistes et totalisent 6 à 7000 sauts par an.

    To znamená, že to dohromady naskáčou za rok.

    A pak:
    Chaque chuteur au GIGN compte en moyen­ne plus de 300 sauts militaires. Leur mis­sion est de sauter à haute altitude, de des­cendre très proche « en se regardant », et de tirer à partir de 1000/1300m, pour un assaut « vertical ». Ils peuvent agir en déri­ve sous voile.

    Každý naskáče za službu cca 300 seskoků.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1