Certifikácia švajčiarskych hodiniek

    • Official Post


    Certifikácia hodiniek je známkou presnosti, odolnosti, vodotesnosti a vysokej hodinárskej úrovne. Pre zákazníka predstavuje určitú informáciu pre výber hodiniek, pre výrobcu zasa cenný marketingový nástroj. Svet certifikátov švajčiarskych hodiniek je pomerne farebný a nejednotný. Používajú sa rôzne certifikáty garantované najrôznejšími nezávislými organizáciami, od COSC cez METAS až po TIMELAB. Značka Omega nedávno v spolupráci s inštitútom METAS zaviedla úplne novú certifikáciu Master Chronometer.



    Pred dvoma rokmi Omega v spolupráci so švajčiarskym inštitútom pre metrológiu METAS začala vyvíjať nový systém certifikácie hodiniek, ktorý by osvedčoval ich presnosť a odolnosť podľa nových meradiel. Hodinky Omega Globemaster sa stali prvým modelom, ktorý nový certifikát Master Chronometer obdržal.



    ,,Dôvera našich zákazníkov je dôležitá," uviedol Nick Hayek, riaditeľ Swatch group, pod ktorú Omega patrí, a dodal: ,,Pre spoluprácu s nezávislým inštitútom METAS sme sa rozhodli preto, aby sme boli voči našim zákazníkom transparentní a potvrdili našu pozíciu lídra švajčiarskeho hodinárstva v presnosti a inováciách."

    Nový postup garantovaný inštitútom METAS potvrdzuje kvalitu každého kusu hodiniek. Hodinky musia prejsť po dobu 10 dní radou 8 skúšok a splniť prísne kritériá. Samotné skúšky napodobňujú skutočné podmienky každodenného nosenia, a to včetne vystavenia silného magnetického poľa o sile 15.000 gaussov. Magnetické pole je zo všetkých škodcov hodiniek rozšírenejší, než si možno myslíme. Šíri sa totiž aj okolo všetkých našich tabletov a telefónov, alebo aj spona na dámskej kabelke.

    Pokiaľ sa vám pri slove ,,chronometer" v názvu certifikácie okamžite vybaví certifikácia COSC (jedine hodinky s certifikáciou COSC môžu niesť názov ,,chronometer"), tak to nieje náhodou. Certifikáciu COSC totiž Omega pre svoje stroje naďalej používa. Druhá súčasť názvu, teda ,,Master", potom značí, že sa jedná síce o pôvodnú certifikáciu COSC, ale povýšenou na novú úroveň.


    Preskúšanie hodiniek na ,,Master Chronometer" obnáša rozšírený súbor testov:
    1. Priemerná denná presnosť hodiniek sa skúša 4 dni a overuje sa presnosť v podmienkach bežného nosenia.
    2. Skúša sa funkcia stroja s certifikáciou COSC pri vystavení magnetického poľa o sile 15.000 gaussov, a to vo dvoch polohách, v každej po 30 sekundách. Správny chod stroja sa kontroluje zvukovo pomocou mikrofónu.
    3. Pri vystavení toho istého magnetického poľa sa overuje aj funkcia celých hodiniek (tj. v púzdre, nielen samotného stroja).
    4. Meria sa odchýlka dennej presnosti po vystavení magnetického poľa 15.000 gaussov, a to medzi 2. a 3. dňom testu.
    5. Preveruje sa vodotesnosť. Hodinky sa ponoria pod vodu a vystavujú sa tlaku až do stanovenej hodnoty vodotesnosti.
    6. Pri skúške rezervy náťahu sa hodinky fotografujú na začiatku a na konci očakávaného limitu a kontroluje sa prípadná odchýlka.
    7. Meria sa odchýlka pri 100% a 33% rezervy náťahu. Pri tejto skúške sa hodinky testujú v 6 polohách, v každej polohe 30 sekúnd, a presnosť sa overuje zvukovo. Ďalšia skúška sa prevádza pri 33% rezerve náťahu. Zmyslom je overiť, či hodinky sú presné, aj keď nie sú plne natiahnuté.



    External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.


    COSC
    Toľko o novinke. Ale v čom spočíva podstata už zmieňovanej certifikácie COSC ? Contrôle Officiel Suisse des Chronométres (COSC) je švajčiarska nezisková organizácia, založená v roku 1973, ktorá skúša švajčiarske chronometry, a iba hodinky s touto certifikáciou sa môžu označiť ako ,,chronometer". COSC založila Švajčiarska hodinárská federácia a kantóny, kde je hodinárstvo významným odvetvím: Bern, Ženeva, Neuchatel, Solothurn a Vaud. K získaniu certifikácie COSC musí byť stroj vyrobený z najkvalitnejších materiálov a taktiež musí byť venovaná patričná starostlivosť o jeho zoskladanie. Každý chronometer s certifikáciou COSC je označený sériovým číslom vyrytým na stroji a certifikačným číslom, ktoré prideľuje COSC. Skúšobné kritériá sa zakladajú na medzinárodnej norme ISO 3159.

    Certifikáciou COSC prechádza okolo 1,7 milióna hodiniek ročne, čo zodpovedá približne 6 % švajčiarskej produkcie. Najväčší počet strojov s COSC má Rolex, Omega, Breitling, Tag Heuer a Panerai.



    Predmetom skúšok COSC sú samotné stroje, nie celé hodinky, a to stroje mechanické aj quartzové. Mechanické stroje prechádzajú 15 denným testom v 5 polohách a pri 3 rôznych teplotách. Za túto dobu si pritom musí udržať presnosť v tolerancii -4 až +6 sekúnd (u strojov s priemerom púzdra cez 20 mm) a splniť aj ďalšie kritériá (strednú hodnotu odchýlky a pod.). Merania sa porovnávajú so štandardom poisťovaným dvojicou atomových hodín.

    Výrobca pošle stroj do COSC, odkiaľ sa mu vráti a potom sa až vloží do púzdra. Potom výrobca ešte urobí test celých hodiniek. Výsledky skúšok archivuje COSC po dobu ďalších 5 rokov.


    Ženevská pečať
    Zatiaľ čo COSC sa sústreďuje na meranie času, Poinçon de Genève, teda Ženevská pečať, osvedčuje vedľa funkčnej kvality aj estetické prevedenie hodiniek (napríklad sa vyžadujú leštené hlavy a zrazené hrany šróbikov). Udeľuje sa od roku 1886. Čo sa týka presnosti, napríklad po 7 dňoch skúšok sa hodinky nesmú odchyľovať viac ako o minútu.

    Ako už názov naznačuje, jedná sa zároveň o certifikát geografického pôvodu, tj. hodinky musia byť vyrobené v Ženeve. Ženevskú pečať nesú v najväčšej miere hodinky Patek Philippe a Vacheron Constantin, ale od 80.-90. rokov aj ďalšie, ako napríklad Gérald Genta, Chopard, Cartier, Roger Dubuis a od nedávna aj Louis Vuitton. O udeľovanie sa stará inštitúcia TIMELAB, ktorá funguje pod správou republiky a kantónu Ženeva a je to v zásade nezávislé švajčiarske hodinárske laboratórium. Mimo iné sa TIMELAB venuje certifikácii časomiery pre významné športové udalosti, včetne olympijských hier. Na rozdiel od certifikátu COSC si skúšky potrebné pre získanie Ženevskej pečate robia výrobci sami, pričom TIMELAB vykonává niekoľkokrát ročne neohlásené kontroly.


    Foundation Qualité Fleurier (FQF)
    V roku 2001 založili niektoré švajčiarske manufaktúry novú certifikáciu nazývanú Foundation Qualité Fleurier. Tá stanovuje nové estetické a technické merítka pre certifikáciu hodiniek s cieľom prispôsobiť sa súčasnému dopytu a technickému pokroku. Založili ju značky Chopard, Bovet a Parmigiani, Vaucher, ktoré sídlia v oblasti Val-de-Travers v kantóne Neuchatel, avšak jedná sa o nezávislú organizáciu.

    Testovacie rozsahy podľa FQF sú obsiahle a zahrňujú testy COSC, Chronofiable a Fleuritest. Základné pravidlo pre získanie certifikátu FQF stanovuje, že celé hodinky musia byť vyrobené vo Švajčiarsku, s výnimkou remienka a spony. Akokoľvek sa zdá byť táto požiadavka samozrejmá, je omnoho prísnejšia než norma ,,Swiss Made" stanovená švajčiarskym štátom. Pri ,,Swiss made" musí byť 50 % hodnoty hodiniek vyrobené vo Švajčiarsku. FQF tiež vyžaduje splnenie estetických mier podľa Ženevskej pečati.


    Skúška odolnosti podľa FQF sa nazýva Chronofiable. Trvá 21 dní, počas ktorých sa simuluje 6 mesačné nosenie hodiniek. To obnáša ich vystavenie až 20.000 nárazom. Testuje sa vzor 5 kusov zo 40 hodiniek. Posledná fáza je skúška presnosti Fleuritest, ktorá sa robí u každého kusu. Tá simuluje nosenie počas 24 hodín, od kancelárskej práce až po šport. Počas skúšky sa hodinky nesmú predbiehať o viac ako 5 sekúnd. Certifikácia FQF sa zatiaľ nerozšírila mimo 3 zakladajúce značky, čo ich atraktivitu trošku obmedzuje.


    Observatoire Chronométrique+
    Túto novú certifikáciu spravuje ako u Ženevskej pečati rovnako TIMELAB a hodinky skúša podľa normy ISO 3159, ktorú, ako bolo povedané, využíva aj COSC. Chronométrique+ naviac ešte pridáva skúšky vodotesnosti, odolnosti voči magnetickému poľu, rezervy náťahu a meraniu času pri nosení. Aj pre túto certifikáciu sú výrobcovia skúšky prevádzajú sami, TIMELAB má funkciu kontrolnú (opäť ,,prepadové" kontroly niekoľkokrát ročne). Chronométrique+ je dostupná pre všetky hodinky, ktoré splňujú mierky ,,Swiss made", takže pole využitia tohoto nového certifikátu je naozaj široké. Do akej miery sa Chronométrique+ ujme, to uvidíme časom.


    • Official Post

    Velmi dobry a obohacujuci clanok :)


    Odoslané z môjho iPhone cez Tapatalk

  • Osvěžils mi paměť :) dobrá práce
    Ještě bych zmínil Rolex. Jejich +2 -2 strčí ostatní certifikaci týkající se přesnosti do kapsy :)

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Na moje Omegy Rajmaster Coaxial r .2005 , som si vypýtal výpis COSC stročeka

  • peterth

    Nože mi poraď postup. Tiež by som si rád pozrel.

    Mysliš na postup na ziskanie vypisu z COSC ?? preba tam napisat ! najlepšie poslat list aj fotokopiu , doklad k hodinkam , je to ale za poplatok

    Peter Th.

  • Mysliš na postup na ziskanie vypisu z COSC ?? preba tam napisat ! najlepšie poslat list aj fotokopiu , doklad k hodinkam , je to ale za poplatok

    Ty ho mas, podla datumu vyhotovenia, od kupy hodiniek. Dnes si vypis Master Chronometer stiahnem na svoje hodinky zo stanky Omega zdarma.

  • Jo, takovej papír jsem taky s hodinkama dostal. Několikrát. Už jsou všechny tam, co ty hodinky...fuč :)

    Dneska mi to šlape s nepřesností 1 vteřiny za milion let...nebo 10milionů, teď sakra nevim. Co budu dělat, až ta doba přijde =O

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Ano mechanicke hodinky treba brat v klidečku , cca max. +- 5 - 10 sec. denne , čo však stačí ., aj tak nič nejde presne , ani čas v Radii, ani v TV , ani vlaky ci MHD ....

    Peter Th.

  • Ty ho mas, podla datumu vyhotovenia, od kupy hodiniek. Dnes si vypis Master Chronometer stiahnem na svoje hodinky zo stanky Omega zdarma.

    čo som pisat platilo 15 rokou naspať ,, dnes je možná iná doba aj v COSC ....

    Peter Th.