• Zdá sa, že sa manufaktúra Cartier začala naozaj snažiť zapôsobiť tiež na stredoeurópskeho zákazníka. Od dôb krásnych hodiniek Santos bola totiž väčšina puzdier skôr zdobenejšieho charakteru, a hoci v modernej dobe disponovala prekrásnymi strojčekmi, prevažne od Carola Forestier-Kasapi, ich kupci pochádzali väčšinou z ďalekého východu. Dôvodom bola ich subtílnosť. Samozrejme, výnimku začal tvoriť maskulínny Calibre de Cartier, ten bol ale športový a neskôr s dušou potápača (pre 2016 aj v modrej).



    Pre tento rok tak prišla manufaktúra s kolekciou Drive de Cartier, ktorá nemá tak športového ducha, ako mal niekdajší Roadster, viacmenej intenzívnejšie nesie prvky elegancie. Svojím výzorom vychádza z interiérových línií áut 50. rokov a púzdro, či už zlaté, či oceľové, ako by bolo zaoblené vo vzdušnom tuneli a tým mu bola dodaná aerodynamika. Štvorhranný ciferník so stranami vypuklými do kruhu, v ponuke antracitový a strieborný, zdobí v každom prípade giloš pripomínajúci na vertikálne pruhy prešívaného polstrovania áut. Vo vnútri pracuje základný a trojicou ručičiek a dátumom vybavený manufaktúrny kaliber 1904 MC s automatickým náťahom (z roku 2010), jeho nadstavba s duálnym časom a indikáciou noci a dňa 1904-FU MC (z roku 2014) a konečne lietajúci tourbillon kalibru 9452 MC so Ženevskou pečaťou.
    Ref.: CRW4100013
    Kaliber: 9452 MC, manuálny náťah, lietajúci tourbillon
    Materiál púzdra: ružové 18 kt zlato
    Priemer púzdra: 40 x 41 mm
    Cena: 80.000 €



    Mysteriózne hodiny fascinovali Louise Cartiera už pred viac ako sto rokmi. Prvé opustili jeho workshop v roku 1912, teda o rok neskôr než sa jeho hlavným dodávateľom stal Maurice Couët, a zostali v kolekciách dodnes. Novú kapitolu začal Rotonde de Cartier Astromysterieux, ktorý kombinuje existujúce invencie manufaktúry s invenciami z rokov predošlých. Celý kaliber sa totiž nápadne točí v priestore v hodine, kolom do kola. Chová sa teda ako akýsi hodinový tourbillon. Na minútovej ručičke, ktorá je zároveň mostíkom je umiestnený pérovník, celé hlavné ústrojenstvo a samozrejme taktiež 3Hz zotrvačka v protiváhe je náležiace kalibru 9462 MC. Ten je pripevnený na podkladovom zafírovom disku, ktorého uchytenie a ozubenie je patrné pri pohľade pod obvodový číselník s rímskymi číslicami (tajný podpis Cartier na VII) a kruhovú giloš. Na tento kaliber boli prihlásené hneď tri patenty, pričom ten najzaujímavejší sa týka náťahu. K tomu dochádza korunkou, viacmenej iba pri je otáčaní, kedy dôjde k prepojeniu jednotlivých zafírových diskov. Tie boli patentované aj pre prípad nastavovania presného času.
    Ref.: CRW1556249
    Kaliber: 9462MC, manuálny náťah, centrálny hodinový tourbillon
    Materiál púzdra: palladium 950
    Priemer púzdra: 43,5 mm
    Limitovaná edícia: 100 kusov
    Cena: 161.000 €


    Ďalším odkazom na tradičnú hodinársku prácu je Clé de Cartier Automatic Skeleton nesúci sa na úspešnej vlne minuloročnej kolekcie. Jeho základom sa stal nový 4Hz kaliber 9621 MC, ktorý bol skeletovaný a osadený prvýkrát v histórii značky rotorom, ktorého hmotnosť nutnú k otáčaniu zaisťuje zafírový polkruh v ráme z bieleho 22 kt zlata. Výsledok je impozantný, lebo rotor necloní priehľadu cez skeletované mostíky kalibra. Ten využívá už zabehnutú konštrukciu, teda štvoricu hlavných rímskych číslic, pod ktorými sú efektivne rozložené súkolia, a to tak, aby bol zaistení čo najväčší priehľad skrz na skrz. Rovnako ako u ďalších špeciálnych modelov aj táto novinka využívá púzdro zo stále populárnejšieho palládia, aspoň teda v prípade hodiniek Cartier.
    Ref.:CRWHCL0008
    Kaliber: 9621 MC
    Materiál púzdra: palladium 950
    Priemer púzdra: 41 mm
    Cena: 55.000 €


    S hlbinami vedomia sa pokúša hrať nový model Cartier Hypnose. Jeho hlavným motívom sú striedajúce sa elipsy navodzujúce dojem hypnotickej špirály. Diamantové orbity sú preložené orbity keramickými a obkružujú v sústredných poliach ciferník s čiastočným gilošovaním a sebavedome veľkými rímskymi číslicami. Stredu ciferníka dominujú modrené ručičky. Celá kompozícia je nesená decentným čiernym remienkom z kože aligátora s ľahkým leskom.
    Ref.: CRWJHY0005
    Kaliber: quartz
    Rozmery púzdra: 33,3 x 37,8 mm
    Materiál púzdra: biele 18 kt zlato
    Cena: 44.000 €



    Ako výjav z orientálnych rozprávok pôsobí ciferník hodiniek Pantheres et Colibri, zasadený v púzdre z bieleho 18 kt zlata zasneženého 314 diamantami. Čiernej scéne evokujú hlbokú nočnú oblohu s jasnými diamantovými hviezdami vládne mocný panter, ktorého telo tvorí 270 diamantov zasadených do bieleho zlata s čiernym lakom. Z hruškovitého smaragdu vytvorené oko šelmy sleduje let kolibríka zo zlatenej ocele a zároveň vzhliada na mláďa bezpečne usadené medzi silnými prednými packami. Fantaskná hra plná emócií je pritom iba prostriedkom pre odčítanie indikátora trojdennej rezervy náťahu. Jeho ukazovateľom je drobný kolibrík, ktorý zo základnej pozície vzlietne až po aktivácii ukazovateľa prostredníctvom tlačidla skrytého v korunke. Let vtáčika symbolicky vyplaší vybiehajúce mláďa pantera, ktoré až do okamžiku aktivácii indikátoru zostáva ukryté medzi tlapkami ušlachtilej matky. Hoci sú dýkovité ručičky pre odčítanie času vystredené, ich pozícia sa interpretuje rovnako, ako keby boli umiestnené uprostred. Živým srdcom tohto mimoriadne sofistikovaného kúsku je 3Hz kaliber 9915 MC. Remienok je vyrobený z kože aligátora, na prianie však môže byť aj s diamantami osadený ťah.
    Ref.: CRHPI00776
    Kaliber: 9915 MC, manuálny náťah, indikátor rezervy náťahu
    Materiál púzdra: biele 18 kt zlato
    Veľkosť púzdra: 42,75 mm
    Cena: 190.000 €


    Je odvekou pravdou, že vášeň rodí inšpiráciu. Cartier tak v nekonečnej honbe za dokonalosťou podoby svojho verného sprievodcu pantera stvoril pre svet remeselného zdobenia ciferníkov novú techniku. Jedná sa o mozaiku z granulovaných smaltovaných guličiek, ktorých výroba je mimoriadne náročná. Každá jedna smaltovaná perlička je nenapodobniteľným unikátom, ktorý dokonale zapadá do celku. Cieľom je dosiahnuť ešte vyššej intenzity a živosti farieb a ich prechodov a prepožičať srsti vznešenej šelmy prirodzenú štruktúru a jej ostrím rysom hĺbku. Po 102 rokoch, po ktorých je panter symbolom značky Cartier, sa tak jej majstrom podarilo priblížiť sa kúzlu ladnosti a elegancie zvieraťa takmer na dosah. Limitovaná edícia, v ktorej púšťa novinku z rady Ballon Bleu do sveta, je iba 30 kusov a za zrodom každého z nich stojí mesiac intenzívnej práce. Púzdro hodiniek je vyrobené zo žltého 18 kt zlata, ktoré zároveň tvorí aj pozadie ciferníka ďalej zušlachťovaného smaltom. Ako dôstojný rám zdobí vzácne dielo dvojitá linka diamantov na lunete a nechýba ani pre Ballon Bleu typický zafírový kabošon v korunke.
    Cartier Ballon Bleu de Cartier Enamel Granulation
    Ref.: CRHPI01061
    Kaliber: automatický náťah
    Materiál púzdra: žlté 18 kt zlato
    Priemer púzdra: 42 mm
    Limitovaná edícia: 30 kusov
    Cena: 160.000 €


    zdroj: watch it.

    Paletteankerhemmung.gif

  • Parádní vlákno Bejduko :super:
    Cartier u mne boduje na plný čáře a jedním z důvodů je i to, že u svých divers modelů zcela jasně dokládá, že splňují ISO 6425, bez hledání a vymejšlení člověk hned ví na čem je a co může od hodinek čekat. Dobře ty Cartiere :)

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1