TAG Heuer - história značky v desiatich bodoch

  • TAG Heuer - história značky v desiatich bodoch


    Značka TAG Heuer je všetkým dobre známa, ale neubránim sa vlastnému pocitu, že len tak beží okolo mne. Viem, že odvádza skvelú prácu, ale k srdcu mi nijako bližšie neprirástla. Je čas to napraviť a ako inak si človek zamiluje hodinársku značku, než pohľadom do jej histórie. Ako vznikla, čo dokázala. Pri potulkách v jej histórii mi pomohla Wikipedia a Monochrome-watches. A aby to nebolo príliš rozvláčne, chytil som sa desiatich základných bodov, ako je zdroje prinášajú.


    1. Športové korene

    Značku Heuer Watch Company založil v roku 1860 Edouard Heuer. Prvý dielňa aj obchod bol vo švajčiarskom St-Imier a čoskoro si získava veľkú obľubu vďaka kvalitnému spracovaniu a presnému meranie času pomocou ich výrobkov. Značka prichádza s radom technických inovácií a okolo roku 1880 sa začína čoraz viac orientovať smerom k športovému svetu. Tak nie je divu, že sa stáva oficiálnou časomierou mnohých športových podujatí vrátane olympijských hier od roku 1920. Najprv v Antverpách, Paríži a Amsterdame. V roku 1933 začína značka vyrábať svoje prvé automobilové palubnej stopky pod názvom Autavia. Tak sa neodmysliteľne zapisuje aj do histórie časomiery v automobilových športoch.



    2. Zjednodušenie chronografu

    Sme opäť v histórii a to v čase, keď sa konštruktéri hodiniek snažia o ich zjednodušenie a to z dôvodu spoľahlivosti a ľahšieho servisu. V roku 1887 Edouard Heuer vyvíja a patentuje svoj oscilačny pastorok, ktorý sa vo strojčekoch používa do súčasnosti. Tým nahradil predchádzajúci zložitejší systém, zjednodušil výrobu, montáž, prípadný servis, ale aj zvýšil presnosť a spoľahlivosť.



    3. Presnosť a rýchlosť

    Ďalší technický úspech prišiel v roku 1916, kedy Charles-Auguste Heuer predstavil svetu prvý Mikrograph - stopky schopné merať 1 stotinu sekundy. K tomu bolo nutné skonštruovať vysokofrekvenčny strojček, ktorý dokáže urobiť 360.000 kmitov za hodinu. A práve tento stroj slúžil ako oficiálna časomiera na olympijských hrách v roku 1920.



    4. Prvé hodinky vo vesmíre

    Keď počujete o prvých mechanických hodinkách vo vesmíre automaticky vás napadne jasná odpoveď. Ale ako sa ukázalo, je chybná. Heuer boli totiž prvý švajčiarske hodinky, ktoré sa do vesmíru dostali. V máji 1961, prezident John F. Kennedy oznámil svoj cieľ umožniť pristátie človeka na Mesiaci aj jeho bezpečný návrat späť na Zem. Prvým potrebným krokom bolo dostať človeka na obežnú dráhu. Bol vybraný John Glenn, misia mala názov Mercury "Friendship 7" a uskutočnila sa 20. februára, 1962. Glenn obletel Zem celkom trikrát a na jeho skafandri bol chronograf Heuer 2915. V súčasnej dobe sú tieto hodinky vystavené v Národnom Air & Space Museum vo Washingtone, DC.




    5. Carrera

    Najviac kultové modely Tag Heuer sú spojené s automobilovými závodmi a jeden z vôbec najznámejších je model Carrera. Názov pochádza z Carrera
    Panamericana, z nebezpečného závodu, ktorý sa odohrával na verejných komunikáciách v Mexiku 1950-1954. Jack Heuer chcel vytvoriť hodinky pre pilotov pretekárskych vozidiel. Podmienkou bola perfektná čitateľnosť, ale hodinky museli vydržať aj veľké vibrácie a nárazy, ktorým boli počas závodu vystavené. Výsledkom je model, ktorý dosiahol priamo kultového statusu.


    6. Závodné chronograf

    V čase, keď sa na bežný trh dostali hodinky s automatickým naťahovaním, predávali sa ako na bežiacom páse. Každý chcel mať túto prevratnú novinku a mechanické hodinky s ručným naťahovaním zostávali bez záujmu ležať na pultoch obchodov. V tej dobe sa všeobecne usúdilo, že je potrebné vyvinúť tiež chronograf s automatickým naťahovaním. O jeho zrod sa pokúšalo nezávisle na sebe niekoľko firiem: Seiko, Zenith a treťou stranou boli spolupracujúci značky Heuer, Breitling a Buren. Tieto tri spolupracujúce značky strojček vyvinuli a chceli ho predstaviť na veľtrhu Basel v marci 1969. Do tej doby museli vyrobiť dostatok prototypov, aby preukázali schopnosť sériovej výroby. Ale značka Zenith predstavila v januári 1969 svoj strojček El Primero. A začal boj právnikov, pri ktorom trojica Heuer, Breitling a Buren preukázala, že má k dispozícii stovky pripravených strojčekov k demonštrácii okamžitej sériovej výroby, zatiaľ čo Zenith mal len niekoľko prototypov. Tu je podľa odborníkov potrebné podotknúť, že strojček El Primero bol prepracovanejší, ale ani tak nebol uznaný ako prvý výrobca mechanických hodiniek s chronografom na automatický náťah. Tým sa stala značka Heuer, ktorá začala sériovú výrobu Caliber 11 a orientovala aj svoj marketing smerom k prvému výrobcovi chronografu s automatickým naťahovaním.



    7. Racing

    Neexistujú snáď žiadne iné hodinky tak úzko späté s automobilovými súťažami, ako je model Heuer Monaco. Najväčšiu slávu získali vďaka filmu Le Mans z roku 1971, kde je používal slávny Steve McQueen. Dnes nesie model 1133 prezývku "McQueen Monako."



    8 - Jack sa vracia

    Jack Heuer prevzal kontrolu spoločnosti v roku 1962 a viedol ju až do roku 1985, teda vzniku TAG Group, kedy odišiel do priemyslu s elektronikou. Jeho vedenie značky sa nezmazateľne vrylo do jej histórie. Stál v jej čele v dobe keď vznikal model Carrera, ale aj automatický chronograf Calibre 11. Bol pri tom, keď Steve McQueen obliekol model Monako vo filme Le Mans. Stál vo vedení spoločnosti v rokoch 1971-1979, kedy bola táto značka oficiálnou časomierou pretekov F1. V roku 2001 sa Jack Heuer vracia späť do svojej pôvodnej spoločnosti, aby ju ako jej čestný predseda doviedol k ďalším úspechom. Zomrel, 18. novembra 2013, len deň pred jeho 81. narodeninami ...



    9 - Monaco V4

    Model Monaco už bol dostatočne slávny a populárny, ale v roku 2004 sa dostal ešte vyššie konceptom Monaco V4, ktorý nenechal nikoho na pochybách, že vidí budúcnosť tohto modelového radu. Jeho zrodenia prešlo tŕnistou cestou až k dokonalosti prvých limitovaných edíciách určených na aukcii v Monaku roka 2009. Monaco V4 predstavuje výzvu, pretože jeho strojček sa odkláňa od tradičného hodinárstva. Jeho dizajn je inšpirovaný automobilovým motorom, chýba v ňom súkolia a namiesto toho má hnací remeň. Mnoho ľudí neverilo, že tento systém bude niekedy fungovať, ale Guy Semon so svojim tímom presvedčil všetkých o opaku.



    10. Ultrarýchly

    V histórii bol považovaný strojček s frekvenciou 36.000 kmitov za hodinu dostatočne rýchly na meranie času v desatinách sekundy. V tej dobe ale prišiel k značke Tag Heuer inžinier-pilot-fyzik Guy Semon a tento názor sa úplne zmenil. Povyriešení problémov s V4 predvádza v rýchlom slede značka TH: Mikrograph (360.000 VPH merania 1 / 1ooth sekundy), Mikrotimer (3.600.000 VPH, meracie 1 / 1000th sekundy), a Mikrogirder (7.200.000 VPH merania 1 / 2000. sekundy ). Tieto komplikované strojčeky majú dvojaký zdroj energie, kde jeden slúži na poháňanie časového ústrojenstvo a druhý sa stará o chod chronografu. To je však len základ na ktorý nadväzujú ďalšia zložitá konštrukčná riešenia.


    Co říci závěrem? Snad jen malé zamyšlení, sport byl, je a bude nedílnou součístí lidstva stejně tak, jako je značka TAG Heuer nedílnou součástí hodinářského světa. Díky.

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • Rok 1975 a digitální chronograf s názvem Chronosplit s LED a LCD displejem.


    1977 chronografy se strojkem Valjoux 7750, tyto modely s datem a měsícem nesly název Kentucky a Pasadena

    Kentucky

    Pasadena

    V polovině sedmdesátých let osazuje značka TH své chronografy strojkem Lemania 5100, který je považován za velmi robustní. Existuje více modelů s tímto strojkem:

    510,500 (nerezavějící ocel), 510,501 (černá verze), 510,502 (olivvá) , 510,503 ( potažená cínem ), 510,511, 510,523, také modely s názvem Silverstone a Cortina, 510,543 výroba modelu pro Italian Air Force a ještě další speciální edice pro AudiSport.


    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • u mna podobne, ked som si chcel kupit hodinky a nic o nich netusil, chcel som si kupit tagy, alebo tissot. ked som zistil ceny, tak uz len tissot :mrgreen: no a ako som zistoval dalej a dalej, tak ................... :pendu: :drapeaublanc: :happy1:

  • Ano Tag,H ma krásne a aj slávne hodinky, mam zopár doma - žial nie tie slávne ....

    Nepačilo sa mi ked Tag H. začal robil quartzove modele FORMULA s lacným plastovým nerozoberateľný - zalisosovanym strojčekom ala Swatch 3 jew ..,,, alebo 4 jew. chronograf. ETA G10.211

    Peter Th.