Certina DS-1 Automatic Small Second

  • Po tom čo Certina v poslednej dobre predstavovala prevažne hodinky so športovým duchom (aspoň mne sa tak zdalo), sme sa teraz dočkali príjemného elegantného modelu.
    Ako z názvy vyplýva tak aj tento model disponuje systémom bezpečnostných opatrení DS (Double Security), ktorý je v prípade tejto značky zvládnutý perfektne.

    Hodinky dostali príjemné rozmery púzdra 41mm a vodeodolnosť do 100m. Mierne klenuté zafírové sklíčko s antireflexom na oboch stranách, ktorý chráni krásny jednoduchý ciferník s malou sekundovkou. Ciferník môže byť antracitovo šedý alebo opalizujúco strieborný v závislosti od modelu samozrejme. Ručičkám sa doprialo náteru Superluminova ktoré sa v tme rozžiaria zelenkavým svetlom.

    Skupina Swatch Group do ktorej Certina patrí, si za posledný rok a pol vzala za cieľ, zvyšovať pohybovú rezervu svojich kalibrov na hranicu 80 hodín. Veľkou škodou je že modely DS-1 Automatic Small Second v tomto smere akosi zaostávajú. Samonaťahovací strojček ETA 2825-2 je síce flexibilný, no jeho rezerva 42 hodín je "malá". Samotná Certina by si ale asi priala aby to pravda nebola, pretože na svojich stránkach uvádzala chybnú informáciu s rezervou 80 hodín.

    Hodinky sú k dispozícii v štyroch verziách: troch s päťradovým oceľovým náramkom a jednej s čiernym koženým remienkom. Všetky varianty majú remienok/náramok ukončený oceľovou motýlikovou sponou s dvomi tlačidlami.

    Cena: od 810 EUR

    ZDROJ: HODINARSKYMAGAZIN
    Obrázky: Google

  • Vďaka tomuto systému by mali hodinky lepšie odolávať nárazom a mali by byť veľmi dobre utesnené. Poistené je to zosilneným zafírom dvojitým tesnením u viečka aj u korunky a myslím že aj silnejšie púzdro. Ak sa mýlim nech ma niekto opraví ale ja mám takéto info :)

  • Tak jsem se na to díval blíž a zjišťuji, že to nevidím prvně. Dokonce jsem již o tomto systému na jiném místě psal. Ale protože Certina neleží v mé oblasti přímého zájmu...a je to jistě škoda...vykouřilo se mi to z hlavy :rouge: . Ale protože mě zajímají technická řešení, nemohl jsem to jen tak nechat.

    Takže system DS značky Certina pěkně popsal kolega Adam a měl ve všech bodech pravdu. Ukažme si jej názorně.
    Je systém ochrany hodinkového strojku před všemi vlivy, které by ho mohly poškodit či jinak narušit jeho funkci.
    Ochrana proti:
    tlaku, teplotě,vlhkosti,nárazu a prachu.

    1 Safírové sklíčko odolné vůči poškrábání

    2 O-kroužek těsnění hřídele

    3 Dva O-kroužek těsnění korunky

    4. Specifické těsnění na zadní straně pouzdra

    5 Zesílená spodní strana hodinek

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1

  • tie cierne vyzeraju celkom k svetu, takze za mna palec hore certina :super:

    mozno preto ze Ti pripominaju model DK100 od Damasko, teda aspon mne urcite. a to uz davnejsie. dlho som nevedel prist na to co vo mne tieto Certiny evokuju ale potom mi to doslo - pripominaju mi prave DK100. a nepisem to koli predoslej komunikacii o tejto znacke vo vlakne o kovovom tahu "D-čiek" :)

  • Watchesfan, ak si spravne spominam tak prave koli pantentovanemu systemu DS pouziva Certina ako symbol odolnosti na "dýnku" modelov s DS vyobrazenie symbolu korytnacky. paralela medzi odolnostou korytnacieho panciera a odolnostou systemu DS.

  • Tá podoba tam je o tom diskutovať netreba. Certiny mi prídu ale omnoho krajšie. Neviem síce či je na mieste porovnávať tieto dva modely kedže jedny máme vyslovene oblekovky a u Damaska ani neviem aké zaradenie by som zvolil no prídu my ako taká šedá myška v porovnaní s DS-1.

  • Aj mne sa velmi páči a podla mňa je dobré, že tam nie je powermatic, má síce 80h rezervu, ale je to 3Hz a mne je prednejšia plynulejšia ručička :) aj keď na small second by mi to nevadilo.

    Omega Speedmaster Professional Moonwatch 311.30.42.30.01.006 | Omega Seamaster 300m Co-axial chronometer 212.30.41.20.01.003 | Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 WAY211A.FT6068 | Seiko SKX009K2 | Citizen Eco-drive BY0000-05E

    Ω Spartanova zbierka

    YouTube: Spartan's watch reviews

    INSTAGRAM: @spartans_watches

  • mozno preto ze Ti pripominaju model DK100 od Damasko, teda aspon mne urcite. a to uz davnejsie. dlho som nevedel prist na to co vo mne tieto Certiny evokuju ale potom mi to doslo - pripominaju mi prave DK100. a nepisem to koli predoslej komunikacii o tejto znacke vo vlakne o kovovom tahu "D-čiek" :)

    veru asi mas pravdu. bola to ale podprahovka, nemyslel som na to, ze aha ved su ako dk100.
    tie damasko su ale veru v inej lige. Zial nikdy si ich nekupim lebo su mi velke a tieto certiny by som nemohol povazovat za adekvatnu nahradu, takze skor len ako docasne pobluznenie. inak skoda ze certinaci nedali cierny datumovy veniec, mohli byt este viac elegantnejsie.

  • Ja som v Certinach videl skaredsiu verziu Damaska na prvy pohlad. Nie ze by tieto Damasko boli krasavice :mrgreen: Dobra foto, netusil som, ze su take velke.

    Inac ma umiestnenie sekundovky nejaky funkcny vyznam na polohe "9"? Neskutocne mi to reze oci takto nesymetricky. Na "6" by to bolo super, uz ked teda musime mat subcifernicek.

  • Alexion, neviem sem vlozit Tvoju citaciu lebo mi to vklada vsetky 3 citacie :) tak len takto, priamym oslovenim :) ja som o tych "D-čkach uz niekde davnejsie cital, nespominam si presne kde ale tusim na Chronomagu. zaujali ma tie technicke vychytavky o kt. sa tam pisalo. potom som na oficialnej stranke Certina pokukoval po DS-1 s centrálnou sekundovkou a tam som si vsimol tieto s mimostrednou. no a hned mi udrela do oci ta podoba. najprv ma hned nenapadlo kde som tie Certiny uz videl, az neskor mi doslo ze nikde - to co som videl totiz neboli Certina ale prave Damasko, takze myslim ze inspiracia je viac ako evidentna. a nie je tazke uhadnut kto sa inspiroval kym :) inak fajn fotka. aspon mam realnejsiu predstavu o ich rozmere. ani by som si nebol pomyslel ze tych 42mm je celkom dost ale zrejme to bude zapricinene relativne dlhymi nozickami.

    Mysiak mna tie Damasko tiez neuchvatili dizajnom, skor ma zaujali ako som uz spomenul technicke parametre. a tiez nie som velky fanda mimostrednej sekundovky ale myslim ze casom sa na to da zvyknut :)

  • Za sebe musím říct, že právě Damasko zvládlo komplikaci malé vteřinky na jedničku. Krásnej, přehlednej cifr a na něm se pěkně vrtí vteřinka v takové podobě, že je to balzám pro oči. Nevtíravě, intimně a přitom dost okatě, aby mi nebylo smutno po velký vteřince. Tady Damasku opravdu tleskám. Ale ještě u jednoho kousku se mi opravdu líbí, tím je AquaDive Bathysphere 500:

    Time is Life. Je to dar i prokletí. Instagram daemonultimate1