Apple Watch alebo koniec hodinárskeho priemyslu?

  • Článok sem bol presunutý z blogu.

    Nieže by som bol zarytý Apple fanúšik ale keďže v utorok (9.9.2014) nedávali nič zaujímavé v telke, tak som si zapol živý prenos z predstavovania nových Apple produktov (iPhone 6 a Apple Watch nie iWatch ako všetci čakali:)). Ako to už pri Apple produktoch býva zvykom, veľa sa o týchto "zázračných" hodinkách narozprávalo ešte pred ich oficiálnym predstavením. Niektorí dokonca tvrdili o apokalyptickom páde ostatných hodinárskych spoločností.. Bude tomu ale naozaj tak?

    Povedzme si pár dôležitých informácií o tejto novinke:

    - hodinky sa budú predávať v rôznych štýloch (z toho každý v rôznych farebných prevedeniach), aby vyhoveli čo najširšiemu počtu zákazníkov

    - hodinky majú 38mm alebo 42mm púzdra z nehrdzavejúcej ocele(viď rôzne prevedenia na obrázku nižšie), zafírové sklíčka (Ion-X sklíčko u verzie Sport) a keramické zadné veko. Môžete si vybrať z bohatej ponuky remienkov, od gumených až po kovový mesh..

    - samozrejmosťou je ukazateľ času, to je ale asi tá posledná vec, ktorú pri týchto hodinkách využijete:-) Vybrať si môžete rôzne štýly zobrazenia:

    - poďme teda k tým najzaujímavejším funkciám:
    1, automatická zmena času pri prechode do iného časového pásma (musíte mať hodinky prepojené s iPhonom, ten si sťahuje informácie a posiela ich späť do hodiniek)
    2, indukčné bezdrôtové nabíjanie
    3, hlasová asistentka SIRI
    4, športový monitor (na zadnej strane sú umiestnené LED diódy s viditeľným aj infračerveným svetlom a foto-senzormi, ktoré poslúžia na meranie tepu a monitorovanie telesných funkcií). Hodinky majú taktiež akcelérometer a GPS na lokalizovanie prejdenej vzialenosti.

    5, samozrejmosťou sú správy, emaily a smsky zobrazované na hodinkách ale tiež možnosť telefonovania vďaka zabudovanému mikrofónu a hlasitému odposluchu. Teraz sa konečne môžete cítiť ako Knight Rider..:-)

    6, zaujímavosťou je napríklad možnosť nakresliť na obrazovku nejaký obrázok (srdiečko a podobne..) a poslať ho Vášmu známemu na jeho Apple watch v rámci komunikácie
    7, hodinky fungujú ako iPhone, takže majú nainštalované alebo je možné ich doplniť rôznymi aplikáciami od výmyslu sveta. Napríklad kalendár, mapy, počiasie atď. Týmto si môžete svoje hodinky personalizovať.
    8, No a asi najzaujímavejšou novinkou je tkz. Apple Pay, teda možnosť zaplatiť rýchlo a jednoducho pomocou svojho iPhonu alebo Apple watch. Bohužiaľ, zatiaľ to bude fungovať iba u vybraných predajcov v USA. Táto možnosť by sa však mala čoskoro rozšíriť do celého sveta.

    Neberte to ako vymenovanie všetkých funkcií hodiniek, išlo iba o stručný popis toho čo som zachytil na ich predstavení..

    Viac sa dozviete na stránkach výrobcu. Ak by mal niekto záujem stratiť dve hodinky z jeho života, môže si pozrieť videozáznam z konferencie:

    External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    Neviem, čo si mám o tom myslieť, ale mňa osobne tie hodinky takmer vôbec nezaujali (ani dizajnom ani funkciami), takže si myslím, že hodinársky svet (ktorý sa venuje predovšetkým mechanickým hodinkám) môže zostať pokojný. Aspoň nateraz.. Problém nastane vtedy, keď nejaké smartwatch dokážu natoľko zlepšiť kvalitu Vášho života, že ich budete považovať za nutnosť. Najmä preto, lebo vedľa takých hodiniek si už na ruku nedáte ďalšie - mechanické hodinky..

    Keď to však vezmem spohľadu dnešných Apple watch, mám dokonca dojem, že niektoré mechanické hodinky toho dokážu ešte viac a to je to skutočné umenie. Vezmite si napríklad taký Patek Philippe Calibre 89. So svojími 33 funkciami (komplikáciami) Vám vyrazí dych omnoho ľahšie ako to dokázal Apple so svojími "zázračnými" hodinkami.

    Len pre zaujímavosť pripájam výpočet funkcií (po anglicky) hodiniek Patek Philippe:

    Sidereal time
    Moon phase display
    Winding crown position indicator
    Century, decade, year, and month displays
    Leap Year Indicator
    Season
    Day of the month
    Day of the week
    12-hour recorder
    Hour of second timezone
    Split second hand
    Power reserve
    Thermometer
    Date of Easter
    Time of sunrise and sunset
    Equation of time
    Star chart
    Sun hand
    Westminster chime on four gongs
    "Grande and Petite Sonnerie" alarm
    Going and striking train indicators
    Three-way setting indicator
    Tourbillon regulator


    PS: Tento článok je môj osobný názor a nešlo mi o to, aby som urobil anitkampaň pre Apple. Myslím, že celkom slušná reklama to bude pre nich. Priznávam, že na určité činnosti ako je šport a podobne si viem predstaviť mať Apple Watch, no osobne si myslím, že ku peknému a kvalitnému oblečeniu ide skôr pekná a kvalitná mechanika.

  • odhliadnuc od všetkých názorov a emócií, ktoré v ľuďoch vzbudzuje táto značka, by som si dovolil napísať k Apple watch :
    pre niekoho môže byť cena prestrelená za takéto "šunty", ale redaktor z hodinkee.com (ktorý držal v ruke už pár hodnotnejších kúskov) sa vyjadril, že za tú cenu majú najlepšie spracovanie aké videl, chválil najmä systém výmeny remeňov (čo by som dal zato aby s tým prišiel nejaký swiss výrobca - a nemuseli sme krvopotne triafať barety v dierkách na koncovkách ťahu s možnosťou poškriabania púzdra, alebo nožičiek, prípadne odšróbovávať drobné skrutky v puzdre) ktorý je veľmi elegantný.
    A nezabúdajte hodinky majú zafír a vlastný inhouse :super:
    A takisto netreba zabúdať na to že tento produkt je určený pre inú skupinu užívaťeľov ako sme my (hodinkomaniaci, česť výnimkám), a na svojom piesočku zatiaľ nemá konkurenciu. :)

  • ešte k tým funkciám čo písal Peťo - by som povedal že tak ako v prípade iPhonu, kde Apple definoval nový trh a umožnil vývojárom otvoriť iPhone pre ich aplikácie, myslím že aj v prípade hodiniek sa tak stane a časom budú mať funkcie o ktorých sa nám ani nesnívalo (aj keď kávu asi zaťiaľ nenavaria).

  • No až tak silné slova by som zase nepoužíval- definoval, ani sa nám nesnívalo,....
    V podstate je to smartfón a oper systém ako hociaký druhý- možno celkom kvalitné vyhotovenie, pomerne odladený systém /ale samozrejme je too jednoduchšie, keď ho ladia len pre jedno zariadenie/, veľa veľa reklamy a marketingu na zblbnutie más, a to všetko za veľmi vysokú cenu.
    Ja fakt nevidím, v čom je taký prevratný /mega, super, smery definujúci,..../oproti hocakému trošku slušnejšiemu smartfónu s iným oper. systémom /ideálne nesprznenom nadstavbou výrobcu/ za 1/2 cenu.


  • Ja fakt nevidím, v čom je taký prevratný /mega, super, smery definujúci,..../oproti hocakému trošku slušnejšiemu smartfónu s iným oper. systémom /ideálne nesprznenom nadstavbou výrobcu/ za 1/2 cenu.

    No predsa v tom, ze je to male a da sa to pripnut na ruku, podobne ako hodinky alebo sportovy komputer :)

  • Akosi ma neoslovili neviem ako vás :D

  • musim povedat, ze ma uprimne fascinuje tato firma.. Prakticky z hovna na samy vrchol s produktami, ktore ma neskutocne vytacaju (mal som svojho casu 3GS, zena donedavna 4S) :)
    Ani sa nepokusim napadnut slovne tieto ceny, lebo som si isty, ze to pojde na dracku, pricom ma nicim neoslovuju..

    Jedno zo zakladnych pravidiel obchodu hovori o tom, ze clovek chce to, co chcu vsetci tu podla mna funguje naplno..

    Drzim palce produktu a firme aj ked viem, ze si ku mne za ziadnych okolnosti cestu nenajdu :)

    Breitling do kazdej rodiny!!! :malin1: