Kaliber Seiko 7S26 - čo by ste o ňom mali vedieť

  • Caliber Seiko 7S26, špecifikácia, čo by ste o ňom mali vedieť, a ako na pseudo hacking

    Do tohto článku (témy) som sa rozhodol zhrnúť všetky informácie, ktoré by majiteľ automatických hodiniek s týmto strojčekom mohol potrebovať.

    Tento veľmi známy kaliber od Seiko, ktorý sa vyrába cca od roku 1994, je už pomaly na ústupe, no ešte stále ho môžeme nájsť v množstve hodiniek. Najmä však v takých Seiko Divers legendách ako sú SKX781 Monster (starý model), alebo SKX007, SKX009, a tiež v množstve hodiniek rady Seiko 5 (tam aj v modifikácii 7S36 – 23jewels).

    Špecifikácia:

    Počet kmitov: 21 600/hod
    Rozsah prevádzkovej teploty: -10 ºC až + 60 ºC
    Rezerva chodu: cca 41 hodín
    Pohon: Automatický
    Počet kameňov: 21 jewels
    Magnetická odolnosť: 4 800 A/m (60 gauss)
    Funkcie: Hodiny, minúty, sekundy, deň, dátum (v dvoch jazykoch)

    Presnosť v manuály výrobca neudáva, ale podľa skúsenosti majiteľov, to môže byť aj -20/+35 sec za deň. Najčastejšie to je ale -10/+15 sec za deň. Pokiaľ je strojček v dobrej kondícii, skúsený hodinár ho vie vyladiť na presnosť -3/+6 sec za deň.

    Kaliber 7S26 je známy svojou odolnosťou a dlhovekosťou. Pre zabezpečenie nárazu vzdornosti, používa patentovaný systém Diashock. Vďaka tomu je odolnejší ako niektoré kalibre, ale stále treba mať na vedomí, že je to mechanický strojček, takže čím opatrnejšie budeme s hodinkami zaobchádzať, tým skôr sa vyhneme akýkoľvek problémom. Súčasťou systému Diashock je aj plastový dištančný krúžok po celom obvode strojčeka. Ortodoxný hodinkomaniaci, môžu nad použitím plastu v mechanických strojčekoch ohŕňať nos, ale v tomto prípade trafili Japonci klinček po hlavičke. Nejde totiž o pohyblivý diel ale o ochranu a tam sa plastový dištančný krúžok hodí viac, ako kovový rozperný. Toto riešenie je nielen vhodnejšie ale aj lacnejšie. Takto rozumne - ekonomicky je vyskladaný celý strojček 7S26.
    Ako sa veľa krát uvádza, je to poctivý pracant bez pozlátka. Ako výplň ložísk je použitých 21 syntetických rubínov, nemá žiadne zdobenie navyše, je skonštruovaný jednoducho, s dôrazom na funkčnosť. Nie je žiaden problém nájsť Seika s týmto strojčekom, ktoré fungujú bez servisu rovnako už 20 rokov. V pôvodnom prevedení, ale aj modifikáciach a úpravach ho môžeme nájsť v rôznych hodinkách patriacich pod Seiko Group, ale určite aj inde.

    Nastavenie času a dátumu:

    1. Otvorte korunku otáčaním proti smeru hodinových ručičiek (k sebe)
    2. Vytiahnite korunku po prvé kliknutie
    3. Otáčajte korunkou v smere hodinových ručičiek (od seba), kým nenastavíte správny dátum
    4. Pre nastavenia dňa, otáčajte korunkou na pozícii 1 kliku proti smeru hodinových ručičiek (k sebe).
    5. Vytiahnite korunku na druhé kliknutie
    6. Otáčajte korunkou dopredu, kým sa nezmení dátum a deň. Vtedy sa nachádzate v doobedňajšom čase a môžete pokračovať na nastavenie aktuálneho času.
    7. Zatlačte korunku naspäť.
    8. Mierne pritlačte a uzamknite korunku zašraubovaním v smere hodinových ručičiek (od seba)

    Nikdy nemeňte/nenastavujte dátum medzi 21:00 a 4:00!

    7S26 má množstvo výhod, ale aj nejaké tie slabosti. Pre tých, ktorí si radi nastavia presný čas to môže byť absencia zastavenia sekundovej ručičky, takzvaný hacking. Našťastie, človek je tvor vynaliezavý a používatelia prišli nato, že sa to pomocou malého podvodu dá aj pri tomto strojčeku.

    Použitie falošného, takzvaného pseudo hackingu:

    Ak trošku predbehnete, vami požadovaný, nastavovaný čas a použijete spätný chod, sekundová ručička sa na chvíľku (sekundu - dve) pozastaví. Ak to urobíte viackrát za sebou môžete ju zastaviť úplne. Pri troche cviku sa naučíte zastaviť sekundovku presne na dvanástke a nastaviť tak presný čas.
    Túto fintu, ale odporúčam robiť po tom, keď hodinky zastanú, prípadne hneď ráno, keď sú slabo natiahnuté. Po celodennom nosení, keď je mechanizmus dostatočne natiahnutý sa vám to nemusí podariť a zbytočne tak trápite strojček. Keď už sme pri tom trápení. Na internete je mnoho diskusii, kde sa vedú spory či používanie pseudo hackingu strojčeku škodí, alebo nie. Existuje mnoho logických dôvodov, prečo by teoreticky takéto konanie škodiť mohlo, ale zatiaľ to nikto relevantne nedokázal. Nenašiel som ani žiaden odkaz, kde by niekto písal, že sa mu pri tom pokazilo to alebo ono. Moje odporúčanie je, pokiaľ nepotrebujete mať nutne stále nastavený úplne presný čas, nepoužívajte to. Užívajte si mechanický strojček, prebiehajúcu sekundovku a tikajúce srdce a na nejaké sekundy hore-dole kašlite. Ak však patríte k ľuďom, čo potrebujú mať nastavené hodinky úplne presne, používajte falošný hacking opatrne a nie príliš často.

    Na záver by som rád uviedol, že aj napriek tomu, že to nie je žiaden stroj Haute Horlogerie, nie je ani najpresnejší či najkrajší, dal do pohybu hodinky, ktoré sa vďaka spoľahlivosti, obľúbenosti a rozšírenosti stali legendami medzi automatmi. Mnoho ľudí na celom svete malo práve vďaka tomuto strojčeku po prvý krát možnosť oceniť čaro mechanických hodiniek. A preto mu právom patrí naše uznanie a všetka chvála.

    PDF manuál v anglickom jazyku: http://www.seikowatches.com/support/ib/pdf…_7S26_35_36.pdf

    Ak by chcel niekto vedieť viac: http://www.thepurists.com/watch/features/8ohms/7s26/

    Longines Conquest_Tissot PRS 516_Seiko Monster_Christopher Ward C60 Trident Pro 600_Seiko SKX009_Seiko 5_Orient Blue Ray_Casio G-shock

    Edited once, last by misoo (April 19, 2014 at 2:13 PM).

  • Mám tento strojček rád, jediné čo mi na ňom kedy vadilo, bola absencia hackingu. Časom keď ale človek zistí, čí sa mu hodinky postupne predbiehajú, alebo meškajú, tak vie, že úplne presné nastavovanie času je tu nezmysel a radšej si ich nastaví kúsok dopredu, alebo dozadu, aby sa dlhší čas držali v presnosti +- jednej minúty. Pre mňa má hacking zmysel pri hodinkách s presnosťou COSC, ale pri väčších odchýlkach je to relatívne zbytočnosť.

  • supr clanok :super:
    hacking je zaludna vec, dobry je ked sa hodinky predbiehaju, ak idu pomaly, presny cas nastavime rychlejsie bez neho...

  • Ďakujem chalani. :merci: Som rád, že sa članok páčil.

    7S26 je ozaj fajn stroj. Úprimne sa ale priznám, že mne tam hacking trošku chýba. Rád si po zastavení, nastavím presný čas, je to taký malý rituál. Samozrejme dá sa to aj tu, len to nie je také pohodlné. Zo strojov čo mám hodnotím užívateľsky najlepšie asi ten čo je vo Vostokoch - NH35A do Seika. Nie je síce najpresnejší (to je ETA v Longinách, ktorá ide nejakých 3sec do plusu), NH35A bude niekde 10sec v mínuse za deň, ale zato má aj manuálny náťah. Keďže nemám winder :/ , je pre mňa toto veľmi pohodlne. Ak chcem udržať hodinky v chode, vyberiem z krabice - 15/20 x otočím korunkou a je to. :)

    Longines Conquest_Tissot PRS 516_Seiko Monster_Christopher Ward C60 Trident Pro 600_Seiko SKX009_Seiko 5_Orient Blue Ray_Casio G-shock

  • Priemerne - 10sec denne. Ak sú nosené aspoň 3 dni vkuse tak sa to zlepší na - 7 sec denne. Na noc dávam dole a mám pocit, že im je jedno, či spia na 9tke, či na veku. :)

    Longines Conquest_Tissot PRS 516_Seiko Monster_Christopher Ward C60 Trident Pro 600_Seiko SKX009_Seiko 5_Orient Blue Ray_Casio G-shock

  • Ono sekundovka sa dá zastaviť tak, že keď je korunka vytiahnutá na maximum, tak treba na korunku vyvíjať jemný tlak dozadu (proti smeru hodinových ručičiek). Pokiaľ vyvíjame tlak, tak sekundovka bude dovtedy stáť. Niekedy, ked to človek robí prerušovane, alebo vyvinie väčší tlak dozadu, tak sekundovka sa niekedy vráti aj pár sekúnd nazad, ale to je asi ako kedy, proste náhoda.

  • Moje 2 dni staré Seiko SKX007J mi urobili za 1 deň pekných 8 sekúnd. To je myslím skvelé. Cez noc som ich mal položené klasicky na viečku. Aspoň že tak, keď ma sklamala luneta. Uvidím ako si povedú pri nejakej väčšej záťaži ako rúbanie dreva. Potom poreferujem.

  • Akurát som si všimol nový príspevok vo vlákne čo som zakladal. A len taká poznámočka na okraj. 27. marca 2014 som písal, že mi 7S26 v pepsínach SKX009 robí priemerne - 10sec. No a po roku a dačo to je teraz cca + 8sec/denne. :)
    Niekto by to mohol vnímať ako negatívum, ale pokiaľ nie je denná odchýlka naozaj veľká a nemení sa príliš často, tak je toto len ďalším dôkazom toho, že si hodinky a strojček "žijú svojím životom", vplýva na nich množstvo faktorov a aj preto je v tej mechanike trošku mystiky, ktorá je pre nás tak príťažlivá.

    Longines Conquest_Tissot PRS 516_Seiko Monster_Christopher Ward C60 Trident Pro 600_Seiko SKX009_Seiko 5_Orient Blue Ray_Casio G-shock

  • Pozdravujem kolegovia. Moje 009 majú odchýlku približne 26-28sekúnd do mínusu denne. Je to zrelé na opravu a prečistenie ?

    promaster+turtláky+kinetic diver

  • Pozdravujem kolegovia. Moje 009 majú odchýlku približne 26-28sekúnd do mínusu denne. Je to zrelé na opravu a prečistenie ?

    Kaliber 7s26 má deklarovanú odchýlku niekde medzi -20 až +40s, čiže stále je to v rámci tolerancie. Otázkou je ako veľmi ťa to irituje, určite sa to dá stiahnuť (ale hodinky môžu vyžadovať servis - závisí od stavu).

    Tempus Fugit

  • Ja by som to dal zoservisovať. Nehovorím že je to nejaký úžasný kaliber ale po naolejovaní a doladení nemá problém sa držať do 10s za deň. Ja ho mám v Monsteroch a žije si fakt svoj život. Behom týždňa sa mu zmení odchýlka z mínusovej na plusovú ale v zásade sú v celku presné.

  • Pozdravujem. Pred dvoma mesiacmi som písal, že moje SKX s kalibrom 7s26 idú denne značne do mínusu necelú pol minútu. Googloval som, čítal som a začal som trocha variovať s odkladaním na noc a naozaj som našiel polohu, kedy si v noci dobehnú dennú odchýlku tak, že ráno je rozdiel zhruba 2-3sec do plusu. Priznám sa, že počas denných aktivít viacmenej len sedím a na športové aktivity dávam hodinky z ruky. Na porovnanie používam údaj z rádiových citizenov. Paráda, v roku 2017 som zatiaľ nešahol na korunku :)

    V mojom prípade je poloha vhodná na "dobehnutie" dennej odchýlky tak, že sú položené vertikálne na púzdre kolmo, údaj day/date smeruje hore.

    promaster+turtláky+kinetic diver

  • Viem že 7S26 má dosť veľkú toleranciu ale pol minúty hore dole je teda dosť. Ja osobne by som to dal pozrieť hodinárovi. Ako ich máš dlho? Boli niekedy servisované? Ja som mal teraz problém so Seiko Sumo v ktorom bije 6R15 a mal tiež podobný problém. Na chronografe mal odchýlku tiež okolo 30s v rôznych polohách. Nakoniec keď som ich dal vyčistiť a vyladiť tak tam hodinár našiel jedno krokové kolo ktoré malo ohnutú osku a kôli tomu malo taký rozptyl medzi jednotlivými polohami. Teraz robia v priemere -0,6 s za deň.